Použití magnetických materiálů ze vzácných zemin pro akumulaci kinetické energie v mechatronických systémech Tomáš Mikolanda Ústav mechatroniky a mezioborových.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prutové těleso, výsledné vnitřní účinky prutů
Advertisements

2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Úloha 6. Stanovení dynamické tuhosti izolačních materiálů s´
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Ekvivalence silových soustav a statická rovnováha tělesa
Degradační procesy Magnetické vlastnosti materiálů přehled č.1
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
MAGNETICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Elektromotor a třífázový proud
Útlum VDE vířivými proudy v komoře tokamaku Ondřej Kudláček.
Řízení polohovacího mechanismu
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
Magnetická Ložiska Obsah: Úvod Princip funkce – Magnetická levitace
ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA Fakulta aplikovaných věd Semestrální práce z předmětu Matematické modelování NESATCIONÁRNÍ VEDENÍ TEPLA – POROVNÁNÍ VÝPOČTU S.
Ing. Rudolf Drga, Ph.D. Zlín 2014 Měření směrových charakteristik detektorů narušení Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta aplikované informatiky Ústav.
Elektrotechnika Automatizační technika
Soustava částic a tuhé těleso
Plošné konstrukce, nosné stěny
Lineární krokový motor Lineární synchronní motor
Fyzika.
FEM model pohybu vlhkostního pole ve dřevě - rychlost navlhání dřeva
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
Stacionární a nestacionární difuse.
MAGNETICKÁ INDUKCE.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2010/
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Rotace plazmatu Tomáš Odstrčil Zimní škola Mariánská 2012.
Elektrotechnika Automatizační technika
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
Krokový motor.
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také.
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
Prut v pružnosti a pevnosti
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum:
Kde je elektrické pole „silnější“
Magnetické pole pohybující se náboje
Tření smykové tření směr pohybu ms – koeficient statického tření
Bernoulliho rovnice a její aplikace Adam Brus, Štepan Novotný, Monika Donovalová.
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Kmitání mechanických soustav I. část - úvod
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Zpětnovazební řízení polohy plazmatu na tokamaku GOLEM Jindřich Kocman.
Demonstrační experimenty ve výuce kursu obecné fyziky
Zpětnovazební řízení polohy plazmatu v tokamaku Ondřej Kudláček Mariánská 2010.
Magnetické vlastnosti látek. – Elektrony mohou vytvářet magnetické pole třemi způsoby: Volné: jako pohybující se náboje, tedy proud. Vázané: díky svému.
Mechanické kmitání Mechanické kmitání
1 3 Elektromagnetické pole 3.1 Zákony elektromagnetického pole ve vakuu 3.2 Elektrostatické pole v dielektrikách 3.3 Magnetické pole v magnetikách 3.4.
Servopohony. Servopohon Co je to servopohon ? *jsou to motory, u kterých lze nastavit přesnou polohu osy, a to pomocí zpětné vazby nebo koncového spínače.
Aplikace fyziky ve stavební, důlní a laboratorní praxi Fakulta stavební VŠB –TUO Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Katedra.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Robotika 3.
Tento materiál vznikl v rámci projektu CZ.1.07/2.2.00/ Inovace a rozvoj studia nanomateriálů na Technické univerzitě v Liberci, který je spolufinancován.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
Gravitační pole – princip superpozice potenciál: v poloze [0,0] v poloze [1,0.25]
Magnetické pole pohybující se náboje
15. NESTACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Přípravný kurz Jan Zeman
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Měrný náboj elektronu Borovec O. Jarosil L. Stejskal J.
VODIČŮ S PROUDEM A MAGNETŮ
Vznik síly Magnetické pole vzniká při pohybu nábojů. Jestliže bude v magnetickém poli vodič, kterým bude procházet elektrický proud, budou na sebe náboje.
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE.
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Transkript prezentace:

Použití magnetických materiálů ze vzácných zemin pro akumulaci kinetické energie v mechatronických systémech Tomáš Mikolanda Ústav mechatroniky a mezioborových inženýrských studií, Oddělení elektrotechniky a elektroniky, Fakulta mechatroniky a mezioborových inženýrských studií Technická univerzita v Liberci

Úvod a motivace Rostou požadavky na zvýšení produktivity – nejjednodušší cesta se jeví jako zvýšení rychlosti. Inovační proces – nejlepší inovací je nová metoda nebo netradiční řešení. Zvláštní problémy textilních strojů:  Vysoké rychlosti vedou k velkým dynamickým silám v úvratích stroje.  Inovace – nová metoda pro tlumení dynamických sil použitím permanentních magnetů. Zpětná vazba pro řídicí jednotku  Magnetické pole je zdrojem mechanické síly který záleží na poloze permanentních magnetů.  Magnetická indukce nebo síla mohou být použity pro měření vzdálenosti a použiti jako zpětná vazba pro řídicí jednotku.

Teorie Předpoklady:  Obeně diferenciální rovnice.  Ve statickém nebo kvazi-statickém případě postačí integrální rovnice. Magnetické pole permanentních magnetů lze spočítat dvěma způsoby:  Fyzikálním přístupem pomocí metody elementárních dipólů.  Inženýrským přístupem pomocí vázaných objemových a povrchových proudů. Je dokázáno, že výsledný efekt magnetického pole generovaného elementárními dipóly je ekvivalentní poli které dávají vázané objemové proudy tekoucí uvnitř média a vázané povrchové proudy tekoucí po povrchu média.

Experiment - měření Veškeré experimenty realizovány s prstencovými permanentními magnety, magnetizace 1,2 T, vnitřní průměr 25 mm, vnější průměr 70 mm, tloušťka 4 mm. Magnetické pole měřeno pomocí Hallových sond a s využitím automatizované aparatury.

Experiment - měření Síla měřena v systému páru tří permanentních magnetů za pomoci piezoelektrického senzoru síly, vzdálenost mezi magnety měřena pomocí LVDT senzoru.

Model Ring permanent magnet model. a) Cut along axial axis, b) cut perpendicular to axial axis (VT – guiding rod, m – mass, PM – movable magnet, SM – static magnet, T – centre of gravity) F s is inertial force, F m is magnetic force, G is gravity and F t is friction force Dynamický model systému  Měřena magnetická odpudivá síla  Ověření spolehlivosti použití Hallových senzorů pro měření vzdálenosti.  Dynamický test: Vrchní hmota padá dolů s nulovou počáteční rychlostí. Díky gravitační a magnetické síle bude těleso oscilovat kolem rovnovážné pozice. Tření způsobuje tlumené oscilace.

Výsledky Obr: Síly působící na magnety. a) Axiální sílav ideálním případě souběžných os. b) Radiální síla v případě nesouběžných ale vodorovných os. c) Působicí moment při úhlovém natočení. Nestacionární magnet je umístěn na nemagnetické vodicí tyči.  Mezi magnetem a vodicí tyčí je malá vzduchová mezera.  V ideálním případě souběžných os existuje pouze axiální síla, Obr. a).  V případě paralelních nesouběžných os působí na perm. magnet navíc radiální síla a tlačí magnet k vodicí tyči, obr. b).  Pokud jsou osy různoběžné přidá se navíc i působící moment který se snaží natočit magnet do pozice s minimální energií.

Výsledky Obr: Závislost magnetické indukce na vzdálenosti mezi magnety. a) Sonda ve vzdálenosti 6 mm od statického magnetu. b) Sonda ve vzdálenosti 30 mm. Magnetická indukce spočtená z modelu pro dva interagující permanentní magnety.  Úkol: Nalezení nejlepší pozice pro umístění Hallových senzorů pro měření vzdálenosti v praktické úloze.

Obr: Chování parazitních sil. a) Radiální síla. b) Moment. Výsledky Charakteristiky parazitních sil.  Předpoklady: odchylka od středové polohy o 0.3 mm, osy zůstávají paralelní.  Radiální síla je malá v porovnání s axiální silou a rychle klesá s rostoucí vzdáleností mezi magnety, obr a).

Obr: Dynamický model. a) Celkový průběh v čase. b) Detail v počáteční fázi. Výsledky Dynamický model - síly  Fázový posuv mezi rychlostí a odchylkou je téměř 90st.  Charakteristiky rychlosti a odchylky nejsou tlumené sinusovky.  Pro vzdalující se magnety se rychlost mění rychleji než při jejich přibližování.

Diskuse a závěr Možné další zlepšení  Měření: zlepšit přesnost Polohování senzorů Rozměry senzorů Přesnost – kalibrace  Model Nerovnoměrná magnetizace  Změna povrchových vázaných proudů na hranách.  Započítání objemových vázaných proudů na hranách.

Použití magnetických materiálů ze vzácných zemin pro akumulaci kinetické energie v mechatronických systémech Děkuji za Vaši pozornost..