Samoopravující se materiály. Idea Pro co by měly být konstruované Kontinuální opravování materiálu během své životnosti Zachování kvality povrchu materiálu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvýšení výkonu FV elektrárny
Advertisements

Imobilizace a stabilizace enzymů.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Únava materiálu Úvod Základní charakteristiky únavového zatěžování
MECHANIKA KOMPOZITNÍCH MATERIÁLŮ
Chemické reakce karbonylových sloučenin
Třetí – učebního oboru „Karosář“
 je to akutní onemocnění - dojde k zánětlivým změnám v plicní tkáni - má různé příčiny: infekce bakteriemi, viry, plísněmi, parazity nejčastěji šířením.
Tato prezentace byla vytvořena
Doc. Ing. Jan Vodička, CSc., ČVUT v Praze Seminář BETON UNIVERSITY
Nanotechnologie Nanotechnologie je rozvíjející se obor výzkumu a vývoje zaměřený na řízení struktury materiálů v nanorozměrech (0,1 až 100 nm,
TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA 20 let jednání o nastavení sociálního programu pro tanečníky Zdeněk Prokeš.
Selhávání pryžových výrobků: struktura lomových ploch
Impregnace sádry Autor: Alena Švejková.
Popis Sulk: 1 mm Epiteliální úpon: 1 mm Fibrózní úpon: 1 mm Marginální gingiva Okraj marginální gingivy Svazky vláken Vazivo Kost.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta strojní Kontakt: doc.Rudolf Novák.
Poznámka: Text, jenž se nachází u každého snímku v poznámkách, by měl být při prezentaci zmíněn ústně.
Základy chemických technologií 2009 TECHNOLOGICKÉ PROCESY CHEMICKÉ PROCESY:TAKOVÉ TECHNOLOGICKÉ POSTUPY, PŘI KTERÝCH DOCHÁZÍ K CHEMICKÉ PŘEMĚNĚ SUROVINY,
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
TDS Obklady Kamil Buchtík 2010/ INZ.
Částicové a vláknové kompozity, výroba kompozitů
MECHANIKA KOMPOZITNÍCH MATERIÁLŮ 1.Úvod, základní pojmy,klasifikace
Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A
Plasty Plasty jsou tvořeny makromolekulárními řetězci s opakujícími se základními strukturními jednotkami. Atomy makromolekuly jsou spojeny.
Bílé vany - zásady provádění, příklady realizací
Sikafloor® 262 AS Barevný elektrostaticky vodivý systém (Elektrostatické podlahy) Kontrola TDI INZ 2011/2012 Ivana Schönová.
Energie Kinetická energie: zákon zachování energie
Naše práce PREZENTACE.
MOŽNOSTI POUŽITI MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ PRO ZPRACOVÁNÍ SKLÁDKOVÝCH VÝLUHOVÝCH VOD Hlavní řešitel: Savchuk Nataliya Membrain 2013.
Tepelné zpracování v praxi
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
MECHANIKA KOMPOZITNÍCH MATERIÁLŮ
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
POVRCHOVÉ ÚPRAVY.
VY_32_INOVACE_pszczolka_ Materiály optických kabelů
Pyral®15 Keramické lisované filtry pro hliníkové odlitky
11. Keramika, kompozity, polymery.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Ch_021_Koroze Ch_021_Chemické reakce_Koroze Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
KOMPOZITNÍ NANOMATERIÁLY Co je to kompozit? Definice: „ Jakýkoli materiál, který není čistá látka a obsahuje více než jednu složku, může být teoreticky.
VÝROBA PAPÍRU Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Halogenová svítidla Obor:Elektrikář.
Název školy: Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola zdravotnická Karlovy Vary Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací materiál: Zuby.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Název vzdělávacího materiálu: Rovnováhy Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/18 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-06 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_VERA_MERKLOVA_PECE_O_VLASY_DIAGNOZA_VLASU_PREZENTACE_1 7 Název školyStřední škola služeb,
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Vzdělávací materiál: Vlastnosti dentálních plastů
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Fotovoltaické panely pro extrémní klimatické podmínky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Keramika.
Výpočty z chemických rovnic
Aby byla podlaha bezproblémová…
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
CHEMICKÁ KINETIKA. chemické vazby vznikají a zanikají při chemických reakcích.
Vedecká rozprava, január 2005
Tepelné zpracování v praxi. Tepelné zpracování Druhy tepelného zpracování: 1. Žíhání 2. Kalení 3. Popouštění Druhy chemicko tepelného zpracování: 1. Cementace.
Výroba součástí z kompozitních materiálů
Transkript prezentace:

Samoopravující se materiály

Idea

Pro co by měly být konstruované Kontinuální opravování materiálu během své životnosti Zachování kvality povrchu materiálu (vruby, díry, vyvýšeniny) Zachování mechanické pevnosti

Z čeho se skládají Kompozitní materiál – epoxidová pryskyřice + uhlíkové, skelné nebo aramidové vlákno Samoopravující se agens – dicyklopentadien DCPD – kapalina v miniaturních mikrosférách, které jsou rozmístěné v matrici kompozitního systému Katalyzátor – Grubbsův katalyzátor – latentní, umístěný v matrici

Jak pracují Dojde –li k lomu, dojde k poškození kapsle s DCPD, ten se rozmístí do trhliny Dojde k jeho kontaktu s latentním katalyzátorem Nastává chemická reakce, dochází k vytváření chemické sítě, která zaplňuje trhlinu

Současnost a budoucnost Testy provedené dosud ukazují zachování 75 % pevnosti materiál Snahy povedou ke zvýšení účinnosti Ochranné materiály – raketoplány Biomedicína Adheziva, povrchy, povlaky