Detektivka ve světové literatuře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je to divadlo, kde se hraje, zpívá a tančí?
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Světová literatura po 1. světové válce
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Rozbor uměleckého textu
Kudy kráčí kriminálka O vývoji žánru ve světě i u nás Seminář ARAS,
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
VY_32_INOVACE_31-18 Česká próza po r Ladislav Fuks.
Sv. Pavel – misionář a teolog 1. První dojmy 2. „Viděl jsem Pána“ 3. Dva věky světa 4. Starý a nový Adam 5. Bůh na kůlu hanby 6. Úvahy o „zmrtvýchvstání“
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Portréty literárních osobností světové literatury
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
MICHAIL AFANASJEVIČ BULGAKOV
VY_32_INOVACE_2A8 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
Dante Alighieri Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Tento digitální u č ební materiál (DUM) vznikl na základ ě ř ešení projektu OPVK, registra č ní č íslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Sociální kontrola Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Lustig – Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Celkový rozbor textu
Americký romantismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Victor Hugo ( ).
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _18_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_732_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Český naturalismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_318_Sci-fi AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8.,
SVĚTOVÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Opakování Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Řešení úloh v testech Scio z českého jazyka zadaných ve školním roce 2012/2013 pro 9. ročník (12. – 18. úloha) II. označení digitálního učebního materiálu:
Michail Šolochov (1905 – 1984).
Friedrich Dürrenmatt Katka Berková, V8A
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Cesta do světa Je to jako celovečerní film, takový výlet do devatenáctého století, znásobený pohledem na krajinu podél trasy vlaku během cesty. Orient.
Jak se dělá reportáž….
Vzdělávací oblast : Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět : Český jazyk a literatura Ročník : 9. ročník Anotace : Detektivní próza autoři, životopis.
Napětí v literatuře.
KUBISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
DETEKTVINÍ LITERATURA
Hudební výchova Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Mgr. Michal Mynář.
Agatha Christie Jan Štěpán 9.B. Deset malých černoušků hostil děda Vševěd jeden z nich se zakuckal, zbylo jich jen devět. Devět malých černoušků chtělo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pavel Kohout Název sady: Č eský jazyk 9. ro č ník Č íslo projektu:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Romantismus ve světové literatuře: Německo, Anglie, USA Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_19_LITERATURA PRO DĚTI_DETEKTIVNÍ PŘÍBĚH ČÍSLO PROJEKTU:
Ernest Heminhway Jana Cihelková, Kateřina Klausová.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Povídka Básník Karel Čapek – Povídky z jedné kapsy - Slohotvorní činitelé.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Divadlo španělského zlatého věku 2
VY_12_INOVACE_ , Christie Mgr. Jan Křoustek
Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
Naturalismus v české literatuře
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Americká próza mezi válkami
Odraz 2. sv. války v české literatuře
Transkript prezentace:

Detektivka ve světové literatuře Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488 Český jazyk a literatura Detektivka ve světové literatuře Autor: Mgr. Eva Svobodová

Román o zločinu existuje ve 4 podobách: Sociální a psychologický román o zločinu – kritika společnosti umožňující zločinnost nebo k ní člověka dohánějící (Theodore Dreiser: Americká tragédie) Non fiction novell – objektivní záznam skutečné události (Truman Capote: Chladnokrevně) Kriminální román se soustředí na pohnutky a skutky zločince, jeho útěk před spravedlností, někdy paralelně sleduje vyšetřování (Ruth Rendellová: Podoba ďábla) Detektivka pracuje deduktivně a retrospektivně s fakty, která nakonec odkryjí podstatu zločinu (lat. termín znamená „odkrývání“)

A) Anglická detektivka Základy položil Američan E. A. Poe (1809 – 1849) v 5 povídkách (Odcizený dopis, Vrah jsi ty!, Vraždy v ulici Morgue, Záhada Marie Rogetové a Zlatý skarabeus - VD C. August Dupin): motiv geniálního a svérázného velkého detektiva (VD) motiv omezené policie motiv vypravěče – přítele VD, který je na téže duševní úrovni jako čtenář a jeho jménem žádá vysvětlení, on vypráví příběh tak, aby byl srozumitelný – geniálnímu VD bychom nerozuměli motiv pachatele, jímž je nejméně podezřelý motiv skrýše na nejméně podezřelém místě tzv. „záhada zamčeného pokoje“

Francouz Emile Gaboriau (1832 – 1873) vytvořil podle skutečných vzorů postavu VD Tabareta, bohatého soukromníka, pro něhož je zločin zábavou, a jeho spolupracovníka policistu Lecoqa (např. Případ vdovy Lerougeové) Angličan Sir Arthur Conan Doyle (1859 – 1930) je autorem nejslavnějšího VD všech dob, Sherlocka Holmese, morfinisty, misogyna, hudebníka s encyklopedickými vědomostmi, a jeho přítele dr. Watsona, jehož příjmení se stalo obecným označením všech detektivních fámulů (např. Znamení čtyř, Pes baskervillský, Studie v šarlatové, 5 souborů povídek – např. Poslední poklona Sherlocka Holmese) Obrovská popularita Sh.Holmese vyvolala vlnu /často podprůměrných/ epigonů, kteří se postarali o špatné jméno detektivky. Proto r. 1928 vznikl v Anglii Detektivní klub, který stanovil pravidla dobré detektivky, a vzešla z něj i jedna z nejlepších deduktivních detektivek - Anthony Berkeley: Případ otrávené bonboniéry s pěti verzemi řešení vraždy.

Gilbert Keith Chesterton (1874 – 1936) vytvořil jednoho z nejroztomilejších VD, pátera Browna, katolického kněze, který za pomoci bývalého polepšeného zločince Flambeaua případ vždy vyřeší, ale jen někdy předá pachatele světské spravedl- nosti (např. Nevinnost otce Browna). Vliv na K. Čapka. Agatha Christie (1891 – 1976) je vůbec nejúspěšnější autorkou detektivek, vytvořila několik VD: slečnu Marplovou, která řeší zločiny na základě analogie s děním ve své vesnici, ješitného Belgičana Hercula Poirota, záhadného Harley Quinna, světáka Parkera Pynea a manželskou dvojici Tommyho Beresforda a Pentličku (např. Vraždy podle abecedy, Vražda v Orient expresu, Deset malých černoušků, Zapomenutá vražda nebo třicet let nepřetržitě hraná detektivní hra Past na myši). Dorothy Sayersová (1893 – 1957) stvořila postavu VD lorda Petra Wimseyho, vzdělaného, nezávislého sběratele starých tisků, jemuž sekunduje komorník, bývalý spolubojovník z války ( např. Vražda žádá metodu, Vražda potřebuje reklamu)

P. D. Jamesová (1920) vytvořila v několika skvělých románech postavu VD Adama Dalglieshe, policisty a básníka (např. Rubáš pro slavíka, Smrt v sutaně, Zahalte jí tvář, Plány a touhy). Ruth Rendellová (1930) uvedla do literatury postavu VD inspektora Wexforda. Druhá část jejího díla jsou zdařilé psychothrillery a kriminální romány ( Podoba ďábla, Pán vřesoviště, Zahalena závojem, Něco se stalo). Colin Dexter (1930) je duchovním otcem milovníka vážné hudby a oxfordské architektury, osamělého alkoholika inspektora Morse, jehož postava inspirovala TV seriály Morse a Lewis (např. romány Mrtvá z Oxfordského kanálu, Vražda v kostele, Tajemství insp. Morse). Další pozoruhodní autoři klasické detektivky jsou Margaret Yorkeová, Ngaio Marshová, Caroline Grahamová, John Dickson Carr, S.S.van Dine, Val McDermidová nebo Tana Frenchová.

B. Americká detektivka Vyšla z naturalismu a objektivního novinářského stylu, je pro ni příznačný drsný realismus a kritika společnosti – používá se termín „hard boiled school“ Dashiell Hammett (1894 – 1961) byl detektivem Pinkertonovy agentury a zobrazil policejní brutalitu, korupci a zločin prorostlý do nejvyšších vrstev společnosti. Jeho VD Sam Spade, dobrodruh Ned Beaumont i bezejmenný detektiv z Kontinentální řeší případy často pěstmi. Hammett obohatil žánr o motiv krásné klientky, která využije detektiva, aby ho učinila obětním beránkem za vlastní zločin (např. Rudá žeň, Maltézský sokol, Skleněný klíč, soubor povídek Dívka se stříbrnýma očima). Raymond Chandler (1888 – 1959) je největší umělec mezi autory americké detektivky. Jeho VD Phil Marlowe vystupuje v sedmi vynikajících románech ( Hluboký spánek, Sbohem buď, lásko má, Loučení s Lennoxem, Dáma v jezeře, Vysoké okno, Sestřička, Případ naruby); dále napsal esej Prosté umění vraždy.

Ed Mc Bain (1926 – 2005) vytvořil kolektivního hrdinu, píše o všech detektivech 87. revíru ve fiktivním velkoměstě Isola, přesto je VD Steve Carella (např. Sekyra, Brokovnice, Panenka, Příbuzenská krev). Rex Stout (1886 – 1975) je tvůrcem podivínského labužníka i žrouta, pěstitele orchidejí, misogyna, lenocha a vášnivého čtenáře Nera Wolfa, který odmítá opustit dům. Jeho očima, ušima i prodlouženou pěstí je mírně cynický a praktický Archie Goodwin (např. Příliš mnoho kuchařů, Zlatí pavouci, Právo na smrt, Liga vyděšených). James N. Cain (1892 – 1977) pracoval jako detektiv pojišťovny a ze znalosti této práce vycházejí jeho dva mimořádné kriminální thrillery, oba o pokusu spáchat dokonalý zločin a vyinkasovat vysokou pojistku (Listonoš zvoní vždycky dvakrát, Pojistka smrti). Erle Stanley Gardner (1889 – 1970) psal skvělé právnické detektivky s Perry Masonem ( např. Případ ledových rukou, Případ bázlivé bardámy, Případ křivopřísežného papouška).

Další zajímaví američtí autoři jsou James Hadley Chase, Ross MacDonald, Patricie Highsmithová, Cornell Woolrich, John D. MacDonald, Ellery Queen nebo Patrick Quentin. C. Další světoví autoři Francouz Georges Simenon (1903 – 1989) je tvůrcem VD komi- saře Maigreta (např. Maigret se mýlí, Maigret má strach). Francouz Sébastien Japrisot (1931 – 2003) píše detektivky, v nichž je detektivem obyčejný člověk v neřešitelné situaci (např. Past na Popelku, Vražedné léto, Dáma v autě s brýlemi a puškou). Švýcar Friedrich Dürrenmatt (1921 – 1990) je především dramatik; jeho tři pozoruhodné detektivky s komisařem Bärlachem jsou spíše úvahami o vině a trestu ( Soudce a jeho kat, Podezření, Slib) Zajímaví jsou Seveřané Stieg Larsson, Mons Kallentoft, Lars Kepler či Jo Nesbø nebo Nizozemec R. van Gulik (soudce Ti).

Použité zdroje Josef Škvorecký: Nápady čtenáře detektivek, Interpress Magazin, Praha 1990 František Jungwirth : medailóny o detektivních autorech in Jan Zábrana: 15 pátračů, Odeon, Praha 1987 Eva a Vladimír Outratovi: 21 detektivů, Odeon, Praha 1967 Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.