Počítání s Egypťany. 230 Jedna strana Cheopsovy pyramidy je dlouhá 230 m. Jak dlouhé bude lano, které napneme kolem celé pyramidy?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trojčlenka Ing. Kamila Kočová
Advertisements

ŠKOLA Základní škola Malá Morávka, okres Bruntál, příspěvková organizace AUTOR Mgr. Zuzana Zechová PŘEDMĚT Prvouka NÁZEV Rok ROČNÍK 3.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Měření času Jednotky času
ČAS.
Několikrát méně, nácvik.
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ DO 20 S PŘECHODEM DESÍTKY
Elektronická učebnice - I
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VY_32_INOVACE_ 02_ Lidé a čas
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
Kultura staroorientálních států v Mezopotámii
Téma: Desetinná čísla Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/2_096.
Příprava laboratorní práce č.3
6. ročník Starověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
POMĚR Prezentace je zaměřená na výklad a procvičení slovních úloh na poměr. Autor: Mgr. Věra Benáková, 2. ZŠ Dobříš 7 : 4 1 : : :
DÉLKA. Rozdělte se do skupin po čtyřech: Každá skupina dostane pracovní list s následujícími úkoly.
LIDSKÁ POSTAVA základní pravidla kresby
Mayská početní soustava
Ve třídě je 24 dívek a 8 chlapců. Jakou procentuální část třídy tvoří chlapci? Co tvoří základ? Základ je 100 % Základ je celkový počet dětí ve.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Aritmetický průměr v úlohách. V rodině Novákových se spotřebovalo v lednu 15 m 3 vody, v únoru 14 m 3 vody a v březnu 19 m 3 vody. Naměřené hodnoty zapiš.
Násobení a dělení.
Sčítání, odčítání, násobení a dělení úhlů (početní)
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VSTUPTE VY_32_INOVACE_47 Mgr. Jana Dvořáková SLOVNÍ ÚLOHY: JEDNOTKY DÉLKY Datum vytvoření: Ročník: Vzdělávací oblast: Matematika a její.
Matematika a její aplikace Číslo a početní operace ve 4. třídě Počítání v geometrických tvarech VY_32_INOVACE_18 Sada 24 Základní škola T. G. Masaryka,
Matematika – 8.ročník Počítání s mocninami – 1
Slovní úlohy Ivě je 6 let. Kubovi je 2 krát více let.
Vyvození a procvičení učiva
Troj č lenka Ing. Kamila Kočová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_562_PÍSEMNÉ_SČÍTÁNÍ Téma: OPAKOVÁNÍ – PÍSEMNÉ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
TAJEMSTVÍ PYRAMID Mgr. Milan Šimek.
VÝPOČTY O PRACOVNÍCÍCH
Měření délky – cvičení Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Neznámá ze vzorce. Vypočtěte výšku c kvádru o objemu V = 300 cm 3, když a = 3 cm, b = 2 cm a = 5 cm, b = 10 cm a = 4 cm, b = 5 cm a = 6 cm, b = 2 cm délky.
Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Mgr. Klára Tesařová.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_05 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiálu Sčítání a odčítání do bez přechodu desítek.
Zápis slovních úloh VY_32_INOVACE_28_Zapis_slovnich_uloh Matematika - 3. ročník Veronika Biskupová, Základní škola a Mateřská škola Jivina Vytvořeno v.
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
PODOBNOST V PRAXI Jirka se rozhodl, že změří výšku borovice, která roste naproti jejich domu. Zabodl do země tyč vysokou 3 metry a zjistil, že vrhá stín.
Anotace: Materiál je určený pro 1. ročník učebního oboru, předmět matematika. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názorně vypracovanými.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Autor: Andrea Kolářová
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
ALU Aritmeticko-logická jednotka
- Výpočet povrchu tělesa
Písemné odčítání II..
Trojčlenka Ing. Kamila Kočová
Trojčlenka Ing. Kamila Kočová
Přirozená čísla Jednotky délky Obvod a obsah
Název školy: ZŠ a MŠ Březno Autor: Jaroslava Pilná
VY_32_Inovace_ Sčítání a odčítání v oboru do 1000 bez přechodu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Výpočet úrokové doby ze zvětšené jistiny.
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3A_03
3.7 SLOVNÍ ÚLOHY vedoucí na soustavy lineárních rovnic
POČÍTÁME S DESETINNÝMI ČÍSLY
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
RISKUJ v matematice.
Základní škola Čelákovice
Procenta Výpočet počtu procent.
Písemné sčítání II..
Matematika 2. ročník - sčítání a odčítání Název materiálu
Transkript prezentace:

Počítání s Egypťany

230 Jedna strana Cheopsovy pyramidy je dlouhá 230 m. Jak dlouhé bude lano, které napneme kolem celé pyramidy?

8 dělníků přepravuje jeden stavební kvádr z kamenolomu až ke staveništi pyramidy. Potřebují na to celkem 7 dní. Kolik dní potřebují na dopravu 28 kvádrů? Kolik je třeba dělníků na přepravu 64 kvádrů za jeden týden?

NázevVýškaDélka strany Cheopsova pyramida146 m230 m Chefrenova pyramida143 m213 m Mykerinova pyramida66 m105 m Sahurova pyramida69 m78 m Lomená pyramida Dahšur128 m183 m Podle jakých kritérií můžete pyramidy uspořádat. Jaké výpočty k tomu budete potřebovat?

Chrámdélkapočet sloupůstáří Velký Amonův400 m Luxor260 m Srovnej chrámy podle kritérií.

SochaPočet plastikVýškastáří Ramses420 m3200 let Sfinga172 m4500 let Porovnej !

Měrné jednotky Paže a dlaně se používaly jako míry 1 loket =délka předloktí až po konečky prstů =7 šířek dlaní 1 šířka dlaně = 4 prsty Změř pomocí dlaně a lokte následující předměty: Školní lavici, sešit, tabuli, parapet u okna, dveře, šířku a délku třídy

Čísla a počty (množství) Jednotky : Desítky Stovky Urči jednotlivá množství

Egyptské sčítání

Egyptské odčítání

Egyptské násobení

Egyptské dělení

Egyptský feláh měl ovcí, kozy a prasat. 1. Kolik zvířat musel feláh denně nakrmit? 2. Kolik nohou stálo ve stáji? 3. Kolik zviřecích uší muselo feláha poslouchat?

Měření času v Egyptě 1 rok = 3 roční období 1 roční období = 4 měsíce 1 měsíc = 3 týdny 1 týden = 10 dní 1 den = 24 hodin Kolik měsíců měl jeden rok? Kolik týdnů mělo jedno roční období? Kolik dní měl jeden měsíc? *** Jaké další údaje můžeš ještě spočítat?