PhDr. Jana Česáková, RNDr. Michaela Křížová, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nabídka aktivit pro mateřské školy Mezinárodní environmentální vzdělávací, poradenské a informační středisko ochrany vod Vodňany Nabídka služeb:
Advertisements

Grafické programy Zoner: využití na ZŠ
Spolupráce se Základní školou, Masarykova, Rychnov nad Kněžnou v rámci projektu „Nadané dítě.eu“ v lednu 2010 spolupracovala Pedagogicko-psychologická.
Experimenty s dálkově řízenými modely Veletrh nápadů učitelů fyziky 18 tentokrát s mottem „Experimenty – koření fyziky“ Hradec Králové,
Návody k fyzikálním experimentům na portálu Alik.cz
… aneb dobrodružství pro všechny majitele GPS Martin Grulich, Petr Vespalec
 Taggmanager.cz je nový způsob komunikace umožňující jednoduché propojení mobilního telefonu se speciálním webovým obsahem vyvíjený pod záštitou ministerstva.
TEPLO A SVĚTLO.
Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání HST at CERN Ženeva 2.− Jana Burešová.
SVOČ na Přírodovědecké fakultě OU Studentská vědecká a odborná činnost (SVOČ) je soutěž pro vysokoškolské studenty, kteří mají v jejím rámci.
Fyzikální projekt První soukromá základní škola v Hradci Králové, s. r
Zábavné aktivity pro třídy s nadanými žáky 3. interaktivní dílna pro učitele 1. stupně ZŠ 22. června 2007 FZŠ Trávníčkova 1744, Praha 13.
Proč se učíme fyziku? O čem fyzika je?
Realizace KA v rámci projektu„Nadané dítě.eu“ září 2010 bylo zahájeno na UHK vzdělávání pro pedagogické pracovníky MŠ a ZŠ v rámci realizace.
Školní Internetový Informační Portál ŠIIP, ZŠ Vrchlického, Liberec © 2006 Ondřej Peřina představení prvního roku projektu projekt SIPVZ č. 0358P
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
VĚDECKO-TECHNICKÝ JARMARK uprostřed města 17. června 2014 od 9 hodin na Pernštýnském náměstí v Pardubicích Univerzita Pardubice.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_187_Látky a tělesa AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:
Svět kolem nás.
H R Á T K Y S P Ř Í R O D O U. Gymnázium Rýmařov připravilo zábavnou soutěž s ekologickou tematikou plnou zajímavých úkolů pro třídy všech škol v našem.
STAVBA LÁTEK Tělesa a látky Co nás obklopuje? Zapiš si!
VY_52_inovace_PRV.5.20 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
Geocaching aneb cesta za poklady.
Látka a těleso.
SVĚTOVÝ DEN VODY AQUA UNITED 2010 AQUA UNITED Vodní noc v aquaparcích Vodní týden v bazénech, wellness centrech aquaparcích a wellness.
Seminář vedoucích klubů Malých debrujárů, Veselí n.M. EXPO SCIENCE INTERNATIONAL Tunisko.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Nonogram, kódovaný obrázek
Výpisky z fyziky − 6. ročník
VĚDECKO-TECHNICKÝ JARMARK UPROSTŘED MĚSTA od 10 hodin Pernštýnské náměstí v Pardubicích Univerzita Pardubice pořádá VELETRH VĚDY Univerzita Pardubice Brána.
IQpark science center. Seminář vedoucích klubů Debrujárů, Luhačovice Science centrum Science centrum – co je to? Cílem science center je popularizovat.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
S krtkem do vesmíru Průvodce světem techniky CZ.1.07/1.3.00/ S Krtkem do vesmíru.
10. krajské setkání metodiků Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji č. CZ.1.07/1.1.00/
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
Elixír do škol Irena Dvořáková, Leoš Dvořák KDF MFF UK Praha.
Žáci 3., 4. a 5. ročníku dne 21. května 2015 navštívili recyklační ekologické centrum ve Starém Městě u Uherského Hradiště, které bylo vybudováno v bývalém.
Tuhnutí vody…, V. Kopecká Václava Kopecká Katedra didaktiky fyziky MFF UK.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
EVVO aktivity pro školy
Trocha historie na úvod začalo to v 90. letech zálibou několika nadšenců pro hlavolamy, kvízy a matematické hádanky 2004 vznik Muzea zábavného poznávání.
DUSÍK RNDr. Zuzana Karafiátová DUSÍK Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
PRAKTICKÁ PODPORA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVY S VYUŽITÍM AUDIOVIZUÁLNÍCH PROSTŘEDKŮ reg.číslo:CZ.1.07/1.1.00/ Člověk v tísni o.p.s. vzdělávací program.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Jan Podlena Autor: Mgr. Jan Podlena Zkus vyjmenovat další příklady z běžného života kde.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
 Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011  Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_17.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
IKT ALIK.CZ Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
aneb projektový den pro žáky primy a sekundy DATUM: 9. května 2008
v oblasti biomedicínské a klinické techniky na Dnech otevřených dveří
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Dálkoměr Optické přístroje Název školy
Polytechnické vzdělávání v DVPP VISK seminář KAP Středočeského kraje
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Co nás obklopuje?.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
V Planetáriu Markéta Hýblová, Michaela Ryšavá, Kateřina Králová 1.A
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Uvádění her.
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Transkript prezentace:

PhDr. Jana Česáková, RNDr. Michaela Křížová, Ph.D. HRAJME SI I HLAVOU PhDr. Jana Česáková, RNDr. Michaela Křížová, Ph.D.

Ráda bych vám představila aktivity, které nejen pro fyzikální nadšence každoročně organizuje v Hradci Králové Katedra fyziky PdF UHK. Především akci Hrajme si i hlavou!

Hrajme si i hlavou Co? Věda již v mnoha městech vykročila do ulic, a tak se konečně přidal i Hradec Králové. Proč? Abychom lidem ukazovali, že jsou fyzika a další nepopulární přírodovědné disciplíny zajímavé, zábavné a stojí za to se o ně zajímat.

Hrajme si i hlavou Pořádá: UHK, PdF, KATEDRA FYZIKY ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem HK Pro koho: pro všechny – první ročník původně určen pro vyšší ročníky ZŠ a nižší ročníky SŠ a pro širokou veřejnost Máme za sebou 2 ročníky - září 2008 - červen 2009

Akce je vždy složena z několika částí 1. tematicky rozdělené stánky s desítkami rozličných experimentů, 2. přednášky s netradičními tématy a mnoha pokusy 3. soutěže procvičující mozek i tělo V rámci akce byla i možnost exkurze do nedalekého informačního centra Obnovitelné zdroje na malé elektrárně Hučák a na další probíhající akce.

Stánky stánky s pokusy - rozmístěny na krásném Tylově nábřeží veškeré pokusy jsou pro kohokoli připraveny k vyzkoušení každému stánku je přidělen student či doktorand každý pokus doplněn o návod, vysvětlení, zdroje nápadů a směrováním na místa s dalšími informacemi druhý ročník měl už i mnoho nástěnek, na kterých byly další, většinou složitější a rozšiřující informace, obrázky a zajímavosti pro ty nejvíce nadšené

pokusy jsou známé i ty méně známé, s jednoduchými pomůckami, ale i ty složitější… hlavní kritérium - aby si pokusy mohl každý návštěvník sám vyzkoušet mnoho námětů na tyto pokusy jsme čerpali z Veletrhů nápadů nebo Heuréky, čímž děkujeme! snažíme se ale samozřejmě hledat a vymýšlet další zajímavé pokusy

Hrajeme si s elektřinou netradiční zdroje energie elektrárna na kliku pro nejmenší i elektrické bludiště na procvičení šikovnosti elektromotorky tleskadlo atd.

Voda a vzduch jak lze sebrat olej z hladiny vody lávová lampa rozkvétání papírových leknínů kdy vyteče voda ze sklenice kolik špendlíků se vejde do plné skleničky největší úspěch mělo tornádo v láhvi atd.

Hlavolamy

Hanojské věže z pivních tácků či víček, skládací hlavolamy, logické hry, bludiště v zrcadle, atd. Logo akce v podobě tangramu si návštěvníci odnášeli na skládání s sebou domů.

Bubliny

Fyzikální hračky vznášedla všech druhů a velikostí, bumerangy, letadýlka, předměty s pozměněným těžištěm atd.

Skládačky flexagony a kaleidocykly v různých variantách, malí i velcí zkoumali Möbiovy proužky a mnoho dalšího

2. ročník více stánků širší rozmanitost v náročnosti i tématech dvakrát více přednášek více informací – nástěnky rozsáhlejší soutěž akce se konala 18. – 20. 6. 2009 cca 1700 účastníků

zopakovali jsme bazének s bublinami a doplnili jej o další aktivity zkoumající povrchové rozšířili jsme sbírku hlavolamů k matematickým skládačkám jsme přidali origami a další fyzikální i zábavná skládání

Velkým tématem bylo využívání přírody jako inspirace pro běžný život i nejmodernější vynálezy. - v průhledném mraveništi bylo možné pozorovat mravence a zkoumat fyzikální zajímavosti jejich světa jak pevné je vajíčko, a zjistit, kde všude jejich tvar využíváme fyzikální vlastnosti pavoučích vláken zvláštnosti zraku chameleonů jak složitý je život vodouchů nebo vodoměrek náhled do nanosvěta - ukázka pravých nanovláken a krásných zvětšených fotografií nanosvěta – díky Janě Bittnerové za pomoc 

Optika optické klamy, vlastnosti polarizačních fólií a barev různých věcí pod nimi, odhalování tajemství stereografů, 3D obrázky a fotografie, zkoušely se rentgenové brýle a další optické hračky

Hračky z odpadu

Kladkostroj

Hrátky s koly

Fyzikální kouzla feromagnetická kapalina a kouzla s magnety, přesekávání prkna o noviny, láhev visící na laně, padající hrneček

Domino

Voda jako pohon

„Tekuté písky“

Např. geometrické skládanky či logické hry Přednášky Např. geometrické skládanky či logické hry

Výboje za sníženého tlaku a další elektromagnetická kouzla

Tekutý dusík

Jaké jsou různé způsoby dosažení levitování nějakého tělesa? Levitace Jaké jsou různé způsoby dosažení levitování nějakého tělesa?

Hvězdárna a planetárium Hradec Králové stánky s dalekohledy, pozorování Slunce, Venuše a dalších zajímavých objektů přednášky o dobývání Měsíce, vývoji poznávání vesmíru, výroba Galileoskopu atd.

Soutěže puzzle noční oblohy – doplňování jednotlivých souhvězdí časová osa vynálezců a vědců – doplnit osobnost, jeho dílo a časové zařazení; pro nápovědy se musí zapojit i tělo

Hlavní soutěž Průběh: Po vyřešení jednoduchého hlavolamu děti získaly kód, podle kterého byla očíslována mapa. Podle ní potom postupovaly od jednoho stanoviště ke druhému a odpovídaly na otázky, jejichž správné odpovědi byly k nalezení na informačních nástěnkách a návodech u stánků. Podle vybrané odpovědi děti na každém stanovišti vzali kousek skládanky, která nakonec po slepení utvořila 3D obrázek z filmu Cesta na Měsíc. Ten si děti mohly prohlížet speciálními brýlemi. Pro ty nejrychlejší pak byly připraveny hodnotné ceny.

Hrací plán

Výsledek

Z akce Hrajme si i hlavou bychom rádi udělali tradici. Příští ročník, který je plánován na konec června 2010, by měl být rozšířen o dlouhodobější soutěže škol, chybět samozřejmě nebudou ani pokusy a přednášky. Snažíme se akci rozšiřovat, a tak i webové stránky budou postupně rozšiřovány o další aktivity.

Planeta Waste

Cestou necestou s GPS i bez inspirovala nás internetová hra geocaching moderní šipkovaná - uložení pokladu – cache - na určité místo, GPS souřadnice tohoto místa se potom zveřejní na internetu a hra začíná geocaching se těší popularitě na celém světě kodex chování geocacherů a také mnoho různých variant této hry u některých je potřeba vyřešit rébus nebo najít řešení složitého úkolu

velkou atraktivitu této hry jsme se tedy rozhodly využít i pro fyziku protože ne všechny školy mohou používat přenosnou GPSku, budeme tvořit trasy s GPS i trasy, které budou na podobném principu jako letošní velká soutěž na Hrajme si i hlavou učitel si vystačí buď s údaji o souřadnicích na internetu nebo s vyrobenou mapkou a souřadnicemi vlastními fyzika v praxi spojená s výletem mimo školu by mohla sloužit jako dobrá motivace pro studium fyziky a dalších přírodovědných disciplín

Semináře pro učitele připravujeme semináře s názvem Hrajeme si s fyzikou aneb jednoduché pokusy pro malé i velké žáky s učiteli procházíme mnoho zajímavých pokusů, které najdete, řešíme různá vylepšení a varianty semináře pořádáme pro Školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Královéhradeckého kraje konají se 2x ročně přímo na Pedagogické fakultě UHK

Během čtyř seminářů jsme se zatím dotkli témat: vzlety a pády, voda a vzduch, fyzikální kouzla, zajímavé kapaliny a zvuk. Hráli jsme si s kapalným dusíkem a nenewtonovskými kapalinami jako jsou např. inteligentní modelíny nebo směsi vody a škrobu. Zajímavostí byla i výroba instantního ledu.

Obrázky škrobu převzaty z: http://www. maniacworld

Inspiraci hledáme především Youtube Veletrhy nápadů učitelů fyziky Projekt Heuréka Bizarní krámy -http://fyzweb.cz/materialy/bizarni_kramy/ Pokusy mladých debrujárů - http://fyzweb.cz/materialy/debrujari/index.php Fyzweb

Díky tomu to lze dělat Akce probíhala vždy za podpory MĚSTA HRADEC KRÁLOVÉ Na pokusy u 2. ročníku nám přispěla Česká fyzikální společnost Další firmy: Amylon, GIST, IQ PARK, ELMARCO… Další růst – projekt ESF

ukaž mi a já si zapamatuji, nechej mě to dělat a já pochopím!“ „Řekni mi a já zapomenu, ukaž mi a já si zapamatuji, nechej mě to dělat a já pochopím!“ (Čínské přísloví).

Jakékoli dotazy, náměty a připomínky: Děkuji za pozornost.  www.hrajme-si-i-hlavou.cz Jakékoli dotazy, náměty a připomínky: Jana.Cesakova@uhk.cz