Éter a speciální teorie relativity

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanické vlnění Adrian Marek.
Advertisements

SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Relativistická dynamika
Století moderní fyziky Jiří Langer
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Skot Matematik a Fyzik Maxwellova rovnice a první barevná fotografie Zemřel na rakovinu ve věku 48 let.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_676.
Alena Cahová Relativistická dynamika. Skládání rychlostí Principu stálé rychlosti světla odporuje klasický vztah u´= u + v Předpokládejme, že raketa letí.
Speciální teorie relativity (STR)
Vlny ČVUT FEL, Praha Katedra fyziky.
Magnetické pole a jeho vlastnosti
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Optika Co je světlo ? Laser – vlastnosti a využití Josef Štěpánek
Dynamika hmotného bodu
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
Speciální teorie relativity - Opakování
Vysvětlení pohybu - síla (dynamika)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
1. ÚVOD DO GEOMETRICKÉ OPTIKY
Kvantové vlastnosti a popis atomu
Paprsková optika Světlo jako elektromagnetické vlnění
Elektromagnetické vlny a Maxwellovy rovnice
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Homogenní elektrostatické pole
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_662.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
4.Dynamika.
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Z čeho a jak je poskládán svět a jak to zkoumáme
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
Relativistický pohyb tělesa
PAVEL DOSTÁL DOMINIK MACÁŠ
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Skládání kmitů.
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Model atomu 1nm=10-9m 1A=10-10m.
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
1 3 Elektromagnetické pole 3.1 Zákony elektromagnetického pole ve vakuu 3.2 Elektrostatické pole v dielektrikách 3.3 Magnetické pole v magnetikách 3.4.
E INSTEINOVA RELATIVITA Pavel Stránský 21. leden Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy.
Jan Obdržálek T09:00:00,000 Relativita graficky FyM - Obdržálek 1/48 FyM.
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
VLNOVÉ VLASTNOSTI ČÁSTIC. Foton foton = kvantum elmag. záření vlnové a zároveň částicové vlastnosti mimo představy klasické makroskopické fyziky Louis.
Einsteinova relativita Pavel Stránský Program Černé díry a gravitační vlny Jakub Juryšek Původ hmoty a Higgsův boson Daniel Scheirich.
U3V – Obdržálek – 2016 Základní představy fyziky.
Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Mechanické kmitání, vlnění
STR Mgr. Kamil Kučera.
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Princip konstantní rychlosti světla
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Relativistická dynamika
Speciální teorie relativity
Úvod do moderní fyziky Co je to „moderní“ fyzika?
Michelsonův interferometr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kvantová fyzika.
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Mechanické kmitání, vlnění
Galileova transformace
Transkript prezentace:

Éter a speciální teorie relativity

Αἰθήρ ve starém Řecku Opilý koráb Jean Arthur Rimbaud … Tož, koráb zbloudilý do zátok husté kštice, až v éter zavátý, kde nežije ni pták, jejž žádný Monitor, Hanz žádná plachetnice by nevylovily, opilý vodou mrak, … přeložil Karel Čapek V mytologii – bůh nejstaršího pokolení, personifikace vrchního vzduchu Ve filosofii – pátý element, kvintesence oheň Církevní otce mimořádně zajímal rovněž počet těchto nesmrtelných duchů [andělů], jejich  jména, kde přebývají, zda jsou schopni hříchu, jak vypadá jejich éterické tělo, co si oblékají a čím se živí. Květa Fialová - okouzlující herečka a éterická bytost Diethyl éter CH3-CH2-O-CH2-CH3 vzduch voda země Horror vacui – plenismus, podle Aristotela „příroda se hrozí prázdnoty“ Vesmírný prostor vyplňuje éter

Éter jako Maelstrom Olaus Magnus, Carta Marina, 1539. .

Prostor vyplněn éterem Otáčení Slunce vytváří vír, René Descartes 1596-1650 Prostor vyplněn éterem Otáčení Slunce vytváří vír, který strhává planety (Le Mond, vydáno posmrtně 1665) Rotace slunce Ch. Scheiner 1630 Otočka trvá asi 25 dní

Inspirace z Descartova modelu Pohyb planet vyložil I Inspirace z Descartova modelu Pohyb planet vyložil I. Newton pomocí svých pohybových zákonů a gravitačního zákona. Výsledek pro planety pohybující se v prázdném prostoru podivuhodně souhlasil s pozorováním. Zbylo něco inspirujícího? Představa éteru nezanikla, éter měl další funkce. Descartova myšlenka vedla k problému: Proč éter neklade pohybu planet žádný odpor? Představa strhávání éteru rotujícím tělesem hrála svou roli při (chybném) výkladu Michelsonova pokusu.

Éter jako Lucifer Lucifer = světlonoš

Co je světlo? Descartes - teorie „slepecké hole“ – světlo se šíří nekonečnou rychlostí vzájemným postrkováním částic éteru Olaf Römer – světlo se šíří konečnou rychlostí Newton – korpuskulární teorie světla (éter naplňující prostor měl v ní své místo) Christian Huyghens – světlo je vlnění počátkem 19. století vlnový charakter světla jasně prokázán (interference, ohyb)

Vlnění čeho? Zvuk jsou vlny ve vzduchu – vakuem se nešíří Světlo se šíří i vakuem (zelení mužíci na Měsící se vidí, ale nepokecají si) Řešení: celý prostor je vyplněn éterem – světlo je vlnění éteru

Struktura éteru Éter tekutina s nepatrnou viskositou (neklade odpor pohyby těles) Potíž: v tekutinách se šíří jen podélné vlny Světelné vlny příčné (polarizace)

Éter má strukturu elastického tělesa – při vysokých rychlostech, jaké odpovídají frekvenci světelných kmitů Při nízkých rychlostech se chová jako tekutina s velmi malou viskositou Další problém: kam se poděla podélná vlna? V běžných elastických látkách se šíří jak příčné, tak podélné vlny V druhé polovině 19. století fyzikové o existenci éteru nepochybovali, hledali se vhodné modely

Maxwellovy rovnice (1965) Gaussova věta Ampèrův zákon Faradayův zákon Neexistují magnetické monopóly Ampèrův zákon Faradayův zákon

Éter v Maxwellově pojetí Elektromagnetické pole odpovídá napětí v éteru

James Clerk Maxwell 1831-1879 My soul is an entangled knot, Upon a liquid vortex wrought By Intellect in the Unseen residing. And thine doth like a convict sit, With marlinspike untwisting it, Only to find its knottiness abiding; Since all the tool for its untying In four-dimensional space are lying. Mou duši v uzel zapletl a na bujný vír navlekl génius z kraje neznámého. Lodníka zručnost chtěl bych mít a mysl svojí uvolnit z vězení smyček svíravého! Leč nástroj, jenž by vhodný byl, do čtvrté dimenze se skryl.

Telepatický dopis doktora Faustrolla lordu Kelvinovi Lord Kelvin (William Thomson) 26. 6. 1824 – 17. 12. 1907

Éter jako náhražka sensoria Dei Isaac Newton: Absolutní prostor je sensorium Dei (způsob božího vnímání světa)

Newton založil mechaniku na představě absolutního prostoru Newton založil mechaniku na představě absolutního prostoru. Výsledná mechanika však neumožňuje absolutní prostor určit – v každé soustavě, jež se vůči němu rovnoměrně pohybuje vypadají zákony mechaniky stejně Vivat aether! Mezi všemi inerciálními systémy je privilegovaný ten, ve kterém je éter v klidu – to je realizace absolutního prostoru

Smrt éteru a nový pohled na realitu Quomodo cecidisti de caelo lucifer qui mane oriebaris corruisti in terram qui vulnerabas gentes Jak jsi spadl z nebe, jitřenko, který jsi zrána vycházel, pospíšils k zemi, ty, jenž jsi zraňoval národy“ Izajáš 14,12

Pohyb Země éterem

Předpokládaný výsledek Δ T = L1/c(1-β2) – L2/c(1-β2) ½ β = v/c Naměřeno: Δ T = 0 Výklad: 1.Země strhává éter 2. Lorentz: tyče se ve směru pohybu vzhledem k éteru zkracují

Lorentz a éter L = L0(1-β2) ½ T = T0 (1-β2) ½ v Elektrické pole Elektrické + magnetické pole v

Galileiho a Lorentzova transformace Galileiho transformace x’ = x – vt y’ = y z’ = z t’ = t Transformace souřadnic událost Lorentzova transformace x’= γ (x – vt) y’ = y z’ = z t’ = γ (t –x v/c2) γ = (1-v2/c2)-1/2 Opačná L.T. x= γ (x’ + vt’) y = y z = z t = γ (t’ +x’ v/c2)

Einsteinův princip relativity Přírodní zákony vypadají stejně ve všech inerciálních soustavách Cena za to: čas běží v různých inerciálních soustavách různě, prostorové a časové souřadnice událostí jsou propojeny Lorentzovou transformací, pohybové rovnice mechaniky se musí opravit Důsledky pro éter: jako sensorium dei zbytečný – pohyb vzhledem k němu nelze zjistit ani pomocí elektromagnetismu jako luci-fer či EM –fer také zbytečný – v Maxwellových rovnicích všechny měřitelné informace – a navíc nelze sestrojit relativistickou teorii mechanického éteru

…kočka zmizela a zůstal jen její škleb

H. Lorentz 1910 Nemohu než chápat éter …jako něco nadané určitou materiálností, i když se liší od ostatních forem hmoty

William Occam: Nezaváděj zbytečné veličiny! Hospodárnost velí oholit éterové vousy!

Moderní potomci éteru

Energie vakua Staří myslitelé tvrdili, že prostor nemůže být prázdný – horror vacui, strach z prázdnoty Podle kvantové teorie vakuum není prázdnota – „kvantové fluktuace“. Experimentálně ověřeno např. Lambovým posuvem spektrálních čar. Ale: vakuum je relativisticky invariantní, ve všech inerciálních soustavách vypadá stejně

Reliktní záření Isotropní mikrovlnné záření pocházející z raného vesmíru představuje privilegovaný systém. To není ve sporu s teorií relativity

S hlubokým zármutkem Vám oznamujeme smutnou zprávu, že počátkem 20 S hlubokým zármutkem Vám oznamujeme smutnou zprávu, že počátkem 20. století nás navždy opustil náš milovaný kamarád Světlonoš Éter. Než ho brutálně skolil Divoký Bill Occam, vykonal mnoho užitečné inspirující práce. Vděčně na něj vzpomínejme, ale nerušme ho ze zaslouženého věčného odpočinku! Za pozůstalé Albert Einstein