Přímá úměrnost - opakování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovní úlohy o společné práci − 2
Advertisements

Slovní úlohy o společné práci
Tabulka funkce: V balíku je šest lahví kofoly. Jedna stojí 25 Kč. Sestav tabulku závislosti celkové ceny na počtu zakoupených lahví z jednoho balíku kofoly.
Slovní úlohy řešené rovnicí II.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Digitalizace výuky Příjemce
Trojčlenka Ing. Kamila Kočová
Přímá a nepřímá úměrnost
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Marie Smolíková Datum: Ročník: 7.
Slovní úlohy o společné práci
Projekt Moderní škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola Velké Přílepy, okr. Praha-západ, Pražská 38, Velké.
Slovní úlohy o společné práci
Nepřímá úměrnost Trojčlenka
Zlomky Vzorce Procenta Úměrnost
Přímá úměrnost Trojčlenka
Slovní úlohy řešené TROJČLENKOU
* Trojčlenka příklady Matematika – 7. ročník *
Trojčlenka Prezentace je zaměřená na procvičování slovních úloh řešených trojčlenkou. Obsahuje 6 řešených příkladů i s obrázky. © Eva Černá Autor © Mgr.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
TROJČLENKA Řešení praktických úloh o úměrných veličinách.
* Graf přímé úměrnosti Matematika – 7. ročník *
PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ ÚMĚRNOST
Výpočty přímé a nepřímé úměrnosti.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Slovní úlohy o společné práci
Přímá a nepřímá úměrnost
Úměrnosti Nepřímá úměrnost. Zavedení pojmu nepřímá úměrnost.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Přímá a nepřímá úměrnost
Téma: Nepřímá úměrnost Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/2_097.
„ EU pen í ze středn í m š kol á m “ N á zev projektuModern í š kola Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev aktivity III/2 Inovace.
Matematika Přímá a nepřímá úměrnost 7. ročník
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Poměr, úměra atd.… tercie - opakování.
Přímá úměrnost.
NEPŘÍMÁ ÚMĚRNOST.  Při budování bazénu bylo vykopáno 10 t zeminy. Do jednoho vozíku se vejde 200 kg zeminy. Kolikrát by musel zeminu vyvážet jeden.
* Nepřímá úměrnost Matematika – 7. ročník *
* Přímá úměrnost Matematika – 7. ročník *
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Přímá a nepřímá úměrnost - opakování
Graf nepřímé úměrnosti
Téma: Přímá úměrnost - úvod Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/2_086.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Troj č lenka Ing. Kamila Kočová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Poměr, přímá a nepřímá úměrnost Prezentace_11
„ EU pen í ze středn í m š kol á m “ N á zev projektuModern í š kola Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev aktivity III/2 Inovace.
Nep ř ímá úm ě rnost Pojem nep ř ímá úm ě rnost Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Matematika Autor: Mgr. Miluše Džuberová Řešení slovních úloh trojčlenkou Kolik benz í nu potřebuji na cestu?
Lineární funkce v praxi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_072.MAT.01 Hospodářské výpočty 2 – Trojčlenka.
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Trojčlenka Ing. Kamila Kočová
Trojčlenka Ing. Kamila Kočová
Grafy přímé a nepřímé úměrnosti
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název školy: ZŠ a MŠ Březno Autor: Jaroslava Pilná
Přímá a nepřímá úměrnost
Elektronické učební materiály – II. stupeň Matematika 7
VY_32_INOVACE_043_Úměrnost
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_88_M7
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
Přímá úměrnost Ing. Kamila Kočová
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Martina Dostálová
Slovní úlohy na společnou práci
Úměra – úměrnost (výpočty přímé a nepřímé úměrnosti)
Úměrnosti Nepřímá úměrnost. Zavedení pojmu nepřímá úměrnost.
* Přímá úměrnost Matematika – 7. ročník *
Transkript prezentace:

Přímá úměrnost - opakování Přímá úměra je závislost dvou veličin. Kolikrát se zvětší (zmenší) jedna veličina, tolikrát se zvětší (zmenší) druhá veličina.

Přímá úměrnost - opakování Přímá úměra je závislost dvou veličin. Kolikrát se zvětší (zmenší) jedna veličina, tolikrát se zvětší (zmenší) druhá veličina. Urči ve kterých příkladech jde o přímou úměrnost : ٠ Hmotnost zboží a jeho cena ٠ Doba jízdy na kole a ujetá vzdálenost ٠ Výška domu a jeho stáří ٠ Ujetá vzdálenost a spotřebovaný benzín ٠ Počet dělníků a čas, který potřebují na vykonání práce

Nepřímá úměrnost Hospodář si po sklizni ponechal zásobu řepy, která mu vystačí pro 1 krávu na 120 dnů (počítá s denním přikrmováním po 5kg řepy). Na jak dlouho vystačí zásoba pro 2,3,4,6 krav?

Nepřímá úměrnost Grafické řešení :

Nepřímá úměrnost Kolikrát se zvětší jedna veličina, tolikrát se zmenší druhá veličina. Kolikrát se zmenší jedna veličina, tolikrát se zvětší druhá veličina. 5 aut odvezlo zboží ........................... za 12 dní 10 aut odvezlo zboží za …………….. za x dní 2 kombajny provedly sklizeň obilí ... ..za 6 dní 6 kombajnů - stejnou sklizeň …….…..za x dní 12 studentů vykonalo práci ............... za 18 dní 4 studenti vykonali práci.................... za x dní

Nepřímá úměrnost Kolikrát se zvětší jedna veličina, tolikrát se zmenší druhá veličina. Kolikrát se zmenší jedna veličina, tolikrát se zvětší druhá veličina. Mistr výroby spočítal, že 6 tkalcovských stavů utká objednanou látku za 15 hodin. Jeden stav musel mistr pro závadu vyřadit. Za jak dlouho bude látka vyrobena na zbývajících stavech? Veličiny: počet strojů počet hodin V úloze se ptáme na čas, zápis začneme počtem strojů. 6 tkalcovských stavů .... 15 hodin 5 tkalcovských stavů ...... x hodin

Nepřímá úměrnost Kolikrát se zvětší jedna veličina, tolikrát se zmenší druhá veličina. Kolikrát se zmenší jedna veličina, tolikrát se zvětší druhá veličina. Dokonči úvahy, aby se jednalo o nepřímou úměrnost kolikrát méně.... tolikrát více Kolikrát méně dělníků bude pracovat, …………………………….. b) Kolikrát menší rychlostí pojedu, ………………………………….. c) Kolikrát budou mít balíčky menší hmotnost, ……………………… d) Kolikrát menší bude záloha na splátky, ……………………………

Nepřímá úměrnost Nepřímá úměra je závislost dvou veličin. Kolikrát se zvětší (zmenší) jedna veličina, tolikrát se zmenší (zvětší) druhá veličina. Cvičení: Tanker naplněný olejem se vyprázdní za 2 hodiny, když pracuje 5 pump. Za jak dlouho se tanker vyprázdní, když jedna pumpa bude mimo provoz pro poruchu? 2. Tři stejná čerpadla vyprázdní vodní nádrž za 7,5 hod. Jak dlouho bude trvat vyprázdnění nádrže, když vodu bude čerpat 5 čerpadel? 3. Vodní nádrž se naplní čtyřmi stejnými přítoky za 24 hodin. Za jak dlouho se nádrž naplní, když otevřeme ještě jeden pří tok (stejný s ostatními)? 4. Aby byla odvodněna šachta, musí být nasazeny 3 pumpy po dobu 12 hodin. Chceme-li práci urychlit, musíme přidat další pumpu na čerpání. Nakresli tabulku Sestroj graf

Nepřímá úměrnost Na jednom hydraulickém lise se dá zakázka zhotovit za 12 dnů. Kolik dnů bude trvat zakázka (výroba koleček), když na ní budou pracovat 2 lisy, 3 lisy,... Doplň tabulku: Počet lisů 1 2 3 4 5 6 12 Počet dnů Sestroj graf :

Nepřímá úměrnost Na jednom hydraulickém lise se dá zakázka zhotovit za 12 dnů. Kolik dnů bude trvat zakázka (výroba koleček), když na ní budou pracovat 2 lisy, 3 lisy,... Graf :

Přímá a nepřímá úměrnost Urči zda jde o přímou či nepřímou úměrnost: 20 zrnek hrachu váží průměrně 5 gramů. Kolik zrnek je přibližně v pytli o hmotnosti 40 kg hrachu? 8 zedníků postaví dům za 15 měsíců jak dlouho bude trvat stavba domu, když stavitel přibere na práci ještě 4 dělníky? Auto ujede 85 km za 1,5 hod. Jakou vzdálenost ujede při stejné rychlosti za 2,4 hod? 4 soustružníci opracují za jednu hodinu 32 součástek. Kolik součástek opracuje jeden soustružník za 2 hodiny? Dvoumetrová tyč vrhá stín 3,2 m dlouhý. Jak vysoký je strom, jehož stín má ve stejnou dobu délku 14,4 m dlouhý ? V zahradnictví je potřeba ve skleníku prostříhat růže, je to práce pro 6 zahradníků na 2,5 hodiny. Za jak dlouho by tuto práci udělali 2 zahradníci ?

Bonusový příklad Hospodář má zásobu zrní pro 24 slepic na 5 měsíců. Na jak dlouho mu zásoba zrní vystačí, když po měsíci vymění 4 slepice se sousedem za psa.