Jihomoravský kraj - procvičování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Michal Vašek, Tomáš Kříž
Advertisements

KRAJE ČR – NÁŠ KRAJ DUM 10/2.
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
JIŽNÍ MORAVA VY_06_Vla5_37p
Poloha Krajské město: Brno Počet obyvatel:
Jihomoravský kraj krajské město Brno.
45.1 Jihomoravský kraj – poznáš jeho dominanty?
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI02 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
VY_32_INOVACE_10_Jihomoravský kraj Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
-Blansko Brno-město Brno-venkov Břeclav Hodonín Vyškov Znojmo
Jihomoravský kraj.
Jihomoravský kraj.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_16.
Jihomoravský kraj kraj vinné révy Žákovská výuková prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
JIHOMORAVSKÝ KRAJ ČESKÁ REPUBLIKA.
Jihomoravský kraj Přírodní podmínky Cvb.
Jihomoravsky kraj - kraj vína Vypracovali:Lukáš Hrabáček Michal Turek Vypracováno:
Jihomoravský kraj.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Základní škola a Mateřská škola Vrbovec
Jihomoravský kraj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_78_ČR – Jihomoravský kraj AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
území bývalé Velkomoravské říše
JIHOMORAVSKÝ KRAJ.
Jihomoravský kraj rozlohou a počtem obyvatel patří k rozlohou a počtem obyvatel patří k největším krajům ČR největším krajům ČR nejdůležitější zemědělská.
Jihomoravský kraj Název školy
Vypracoval: David Šuman 5. ročník INFORMACE O KRAJI  Krajské město…………….….………Brno  Hejtman kraje…………….. Michal Hašek  Počet obyvatel…………………
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, UNESCO,
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Město Brno.
Jihomoravský kraj.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Jihomoravský kraj.
1. ÚKOLY: Najdi, kde leží Jihomoravský kraj. Vyjmenuj kraje se kterými sousedí. Vyhledej, se kterým krajem má nejmenší hranici. 2.
TURISTICKÉ OBLASTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE C Z.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; C Z.1.07/1.4.00/
Vysočina a Jihomoravský kraj územní jednotka – Jihovýchod Kraj Vysočina- dominantou tohoto území je Českomoravská vrchovina- Vysočina s centrem Jihlavou,
Jihomoravský kraj. Základní údaje Území kraje patří k nejteplejším oblastem ČR. Severní část vyplňuje Drahanská vrchovina, jejíž součástí je CHKO Moravský.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Vlastivěda Tematický okruh: Místo, kde žijeme Téma: Jihomoravský kraj Jméno autora: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Konstantinovy Lázně, okres Tachov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_14_Střední a jižní.
Česká republika Jihomoravský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Jihomoravským krajem.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Marie Polanská NÁZEV:VY_32_INOVACE_02_ Nížiny v ČR TÉMATICKÝ CELEK:Místo,
Vlajka Jihomoravského kraje Čtvrcený list. Horní žerďové pole modré s moravskou orlicí. Dolní žerďové pole červené se žlutým vinným hroznem s listem.
Jihomoravský kraj Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS11 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_18_Jihomoravský kraj Téma:
Rybníky: -největší rybník-Nesyt -nejstarší dochované rybniční soustavy na Moravě - Lednické rybníky, pocházející už z 15. století. -rybníky, které původně.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Jihomoravský.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ZEMĚPIS Téma: Jihomoravský kraj Ročník: 9.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_16_Jihomoravský_kraj Šablona číslo: X Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 16 Autor: Mgr. Radomíra Fišerová.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jan Staník NÁZEV:Jihomoravský kraj – obyvatelstvo a hospodářství.
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Jihomoravský kraj rozlohou a počtem obyvatel patří k
PŘÍRODNÍ ZAJÍMAVOSTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PUTUJEME PO JIHOMORAVSKÉM KRAJI
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_JIHOMORAVSKY_KRAJ.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_VLASTIVĚDA
Jihomoravský kraj Rozloha:7 195 km² Počet obyvatel: (2016)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Školní výlet - moravský kras
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Transkript prezentace:

Jihomoravský kraj - procvičování

Doplň do mapy chybějící údaje

1 Nové Mlýny 6 Břeclav 2 Vranov 7 Vyškov 3 Brněnská nádrž 8 Blansko 4 Nesyt 9 Hodonín 5 Znojmo 10 Slavkov u Brna

Doplňte chybějící pojmy Geologicky se Jihomoravský kraj nachází na rozhraní tří provincií:…..,…….,……. Celá oblast patří do teplé podnebné oblasti (ve městě …… je zaznamenána nejvyšší průměrná roční teplota …..°C). V úrodném ……….a………úvalu se daří náročným plodinám……,……,…… Celou oblast odvodňuje do ……….moře řeka…….. (jejím významným přítokem na území kraje je řeka……………). Na území kraje najdeme NP……..a CHKO………, ……..a………kras (kde najdeme celou řadu jeskyní:…….,……..,…….., propast ……….a ponornou řeku……….).

Doplňte chybějící pojmy - řešení Geologicky se Jihomoravský kraj nachází na rozhraní tří provincií: Česká vysočina,Vněkarpatské sníženiny, Západopanonská pánev. Celá oblast patří do teplé podnebné oblasti (ve městě Hodonín je zaznamenána nejvyšší průměrná roční teplota 9,5°C). V úrodném Dolnomoravském a Dyjskosvrateckém úvalu se daří náročným plodinám cukrovka,vinná réva, obilniny atd. Celou oblast odvodňuje do Černého moře řeka Morava (jejím významným přítokem na území kraje je řeka Dyje). Na území kraje najdeme NP Podyjí a CHKO Pálava, Bílé Karpaty a Moravský kras (kde najdeme celou řadu jeskyní: Punkevní, Kateřinská, Sloupsko-šošůvské, propast Macocha a ponornou řeku Punkva).

Zjistěte informace o těchto místech a pojmech: Nesyt Petrovské Plže Lednicko-valtický areál Špilberk bitva u Austerlitz Karel Absolón Baťův kanál

Zjistěte informace o těchto místech a pojmech - řešení: Nesyt – největší rybník na Moravě. Petrovské Plže - ojedinělý komplex historických vinných sklepů u Strážnice. Lednicko-valtický areál - přírodní park, který patří k největším příkladům komponované krajiny nejen v rámci Evropy, ale na celém světě. Areál je od roku 1996 zařazen na seznam UNESCO. Špilberk – hrad, pevnost i věznice v centru Brna. bitva u Austerlitz – bitva tří císařů se odehrála u Slavkova 2. prosince 1805. Karel Absolón - paleontolog, speleolog. Zasloužil se o poznání Moravského krasu. Baťův kanál - vodní cesta podél řeky Moravy z Otrokovic do Rohatce.

Závěrečné shrnutí Centrem je druhé největší město ČR – Brno (veletrhy, strojírenství, Masarykova univerzita, vila Tugendhat atd.). Úrodné úvaly – zemědělství (obilniny, ovoce, vinařství). Svébytný kultura (Slovácko, Pohansko atd.), dávné osídlení (Dolní Věstonice, Mikulčice), zachovalá příroda (Podyjí, Pálava, Bílé Karpaty, Moravský kras atd.), památky (Lednicko-Valtický areál, Znojmo, Slavkov, Brno atd.) i vinařství jsou cílem cestovního ruchu. Jihomoravská nej a zajímavosti