Metamodelování OpenSoul Metamodeler UML profily v EA Albert Zentner Aquasoft

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martin Šimeček.  seznámit s APEXem – poskytnout základní manuál  vytvořit webovou aplikaci pro sběr informací o databázových systémech  naplnit databázi.
Advertisements

První zkušenosti s modelovacím nástrojem
Systém Drupal a nejen školní weby
Stručný úvod do UML.
Rozšíření systému pro zátěžové testy o SOAP a agenty Zbyněk Pyšný.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Workflow Foundation Základy a architektura
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
T OOL FOR C OLLABORATIVE XML S CHEMA I NTEGRATION Jiří Meluzín.
Podniková Informatika Cvičení 2 Business Process Architect.
A4M33NMS Návrh a modelování softwarových systémů
Tvorba webů pomocí Web CMS Michal Neuwirth Product Manager Kentico Software s.r.o. Ondřej Výšek Samostatný konzultant Optimalizovane-it.
Rozvoj eGovernmentu ve Středočeském kraji, reg. č. projektu CZ.1.06/2.1.00/ Krajské digitální úložiště Vladimír Dinuš, ICZ a. s
Praktický modelem řízený vývoj softwaru
Jiří Mašek BIVŠ Praha Obecný popis SCA Podporuje modelování aplikací a komponent v rámci celého životního cyklu. Modelování podnikových procesů.
Podpora výuky a tvorby ER diagramu ve výukovém systému Barborka Petr Kopka VŠB – TU Ostrava, 2005.
Setkání klinických uživatelů 2010 Petr Folwarczný.
3MA381 – Manažerská informatika Lucie Bjačková. Co je to LaTeX?  Systém určený k sazbě vědeckých a matematických dokumentů  Postaven na typografickém.
11. Trendy ve vývoji aplikací, podporujících podnikové procesy
Vývoj aplikací pro SharePoint
Softwareová architektura
Úvod. školní: příprava na předmět Databázové systémy praktický: webové aplikace databázové systémy základy vývoje webových aplikací od návrhu databáze.
Informační systém pro sportovní klub TTC Znojmo
Jaroslav Šnajberk, Přemek Brada
Rozšíření jednouživatelské verze IS na víceuživatelskou Prezentace Diplomové práce Autor : Libor Tomášek Spoluautoři : Pobucký M., Drábek L. Vedoucí :
Tomáš Urych, ESO9 Intranet a.s.
[IVE-SMA] UI analyzačního nástroje Daniel Puncman A4M39NUR.
C# - Úvod Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
B. Miniberger, BIVŠ Praha 2009
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
Návrh a tvorba WWW Přednáška 13 Vývoj webových aplikací.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
Výhody a nevýhody open-source a komerčních SW produktů
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Operační systém Windows Mobile
Ing. Michal Unzeitig ARTIO s.r.o..  Co je Museo24  Vize a cíle  Role společnosti ARTIO  Technické řešení –CIDOC CRM –Sémantický web Obsah.
Jan Smolík UML.
Multithread programming Java vs. OpenMP Pavel Zavoral Martin Kugler.
Tvorba statických stránek Mgr. Lenka Švancarová. Tvorba statické stránky Volba Uložit jako XHTML Editor Vizuální Frontpage Nevizuální PSPad Poznámkový.
Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Nové technologie pro webové aplikace v cestovním ruchu Pavel Čech Unverzita Hradec Králové.
XML a metainformační systémy (pro geoinformace) Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
KL Free IS Informační systém pro regionální síť KLfree.net.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Kreslítko Petr Diviš Zdeněk Papež. Úvod Desktopová („stand-alone“) aplikace Jednoduchý grafický editor  Tvorba a editace základních geometrických objektů.
Jan Rubín, 4.B.  Seznámení s projektem  Cíl projektu  Nástroje pro řešení  Metody práce/tvorba projektu  Dotazy, praktická ukázka 2.
Kreslítko Petr Diviš Zdeněk Papež. Úvod - připomenutí Desktopová („stand-alone“) aplikace Jednoduchý grafický editor  Tvorba a editace základních geometrických.
Sdílení dat nejen v prostředí Sémantického webu Roman Špánek Výjezdní seminář projektu SemWeb
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
Panelová diskuze Java,.NET nebo Web Services?. Kolo první.
Inzerce sběratelských předmětů Jan Matějka 4.B 2013/2014.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
Tóny II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Odehnalová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Kreslítko Petr Diviš Zdeněk Papež. Úvod - připomenutí Desktopová („stand-alone“) aplikace Jednoduchý grafický editor  Tvorba a editace základních geometrických.
David Osička OSI011 UML – přehled, notace VŠB - Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a Informatiky Katedra Informatiky.
Prezentace diplomové práce
Semestrální projekt Správa webových konferencí Mendelova univerzita Aplikace vývojových technik Jakub Matoušek Květen 2012.
Testování s TestComplete
YOUR SYSTEM, spol. s r. o. Ing
Návrh a tvorba WWW Semestrální práce. Termíny –20. října – odevzdání popisu práce pár větami popsat, jak bude vypadat a fungovat Vaše semestrální práce.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Klient pro správu databází MySQL 1 Klient pro správu databází MySQL Zbyněk Munzar České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická.
A jeho praktická aplikace Štěpán Vacek Univerzita Hradec Králové Liberecké informatické fórum 2010.
SOFTWAROVÁ PODPORA PRO VYTVÁŘENÍ FUZZY MODELŮ Knihovna fuzzy procedur Ing. Petr Želasko, VŠB-TU Ostrava.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
Vysoká škola technická a ekonomická
Interoperabilita ISO 19115, ISO Jan Růžička,
Redakční systém s integrací webových služeb
Transkript prezentace:

Metamodelování OpenSoul Metamodeler UML profily v EA Albert Zentner Aquasoft

Obsah prezentace Úvod k metamodelování a metaCASE nástrojům OS Metamodeler – Architektura – Ukázka jednoduchého metamodelování UML profily v EA – praktické využití „metamodelování“ v UML

Metamodelování CASE vs metaCASE Modely a modelovací jazyky Vztah metamodelování k metodám a technikám Pro a proti metamodelování

CASE vs metaCASE Způsoby realizace metaCASE – Zadrátovaný metajazyk – Samopopisný metajazyk – Visualizace Vázáno na strukturální model Modelovací jazyk

Modely a modelovací jazyky Jde jen o terminologii, ale je snadné se ztratit Sebedeskripce Pro praxi jsou nutné pevné body

Vztah metamodelování k metodám a technikám Vlastní metoda Kombinace metod Úprava metody Potřeba obecných technik a nástrojů

Pro a proti metamodelování + Svoboda volby metody + Rychlejší a přehledný vývoj specifických řešení + MDA + Formalizace best practises - Pracnost vytvoření metamodelu - Nevhodné pro řešení „běžných“ problémů - Podpora zmatení modelovacích metod a technik

Existující metaCASE nástroje MetaEdit+ GMEhttp:// DoME (zrušeno) MDA aplikace, UML profily v CASE nástrojích, vlastní implementace meta technik … Další nové aplikace metamodelování vznikají kolem projektů EMF (resp. Eclipse) a MDR (resp. Netbeans) Coral – metamodelovací nástroj (opensource, OMG standardy)

OpenSoul Metamodeler Co to je Architektura – MDR – JGraph, OCL, XMI Ukázka

Koncept metamodelů

MOF (Meta Object Facility)

Architektura OSM

MDR (Meta Data Repository)

Struktura modelů v repository

JGraph, OCL, XMI, … JGraph – komponenta pro editaci diagramů OCL (Object Constraint Language) XMI (XML Metadata Interchange)

Co je potřeba doplnit / vylepšit Nový GUI framework Zapracovat XMI-DI – standard pro výměnu diagramů Editor representace – zatím v podstatě neexistuje Generování dokumentace, kódu, … Zapracovat možnosti MDA nástrojů

Ukázky metamodelování v OSM ERD Stavový diagram Use Case XML UML ?!

UML profily Rozšíření standardního UML Využití stereotypů Ukázka vytvoření a použití profilu – Uživatelé aplikací – DWH profil

OpenSoul projekt Metamodeler je součástí Projekt sdružující metamodelovací snažení na VŠE – Semináře – metaCASE – Pracovní metamodelovací prostor

Dotazy ??? ?? ?