NIKL Klára Procházková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Stříbro
Advertisements

Mangan.
Jan Lamacz, sexta A Zlato (Au).
Zlato (Au) Latinský název: aurum Protonové číslo: 79
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Měď, stříbro, zlato Cu – biogenní (měkkýši – krevní barvivo)
Měď, stříbro, zlato.
Stříbro (Ag) Ušlechtilý kov bílé barvy. Vyznačuje se nejlepší tepelnou a elektrickou vodivostí, ze všech známých kovů.
11. skupina.
Chrom.
Prvky VIII.B skupiny – triáda železa
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chalkogeny Richard Horký.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
I.A skupina.
KOVY.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Faixová, Havlínová, Kyselová, Veselská
Přechodné prvky, d prvky II.
Kovy alkalických zemin
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
Prvky VI.B skupiny chróm (24 Cr) výskyt: chromit - FeO . Cr2O3
SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN
Dusík, N.
Technicky významné kovy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_104.
Kovy Z prvních 92 prvků (po uran) je 70 kovů a pouze 22 polokovů a nekovů. Nejrozšířenějším kovem v zemské kůře je hliník, následovaný železem.
Železo Richard Horký.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Vy_32_INOVACE_ZB04_0264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
Rhenium. Poloha v periodické tabulce VII.B skupina.
Nikl.
Prvky IV.B skupiny titan (22Ti) výskyt: rutil - TiO2 (Austrálie)
Stříbro.
KOBALT.
Klára Hamšlágerová sexta A
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_15 Tematická.
Zinek.
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
Zlato a stříbro.
Radovan Hanslík, sexta A. Vlastnosti:  kovový prvek, ušlechtilý, bílé barvy  vykazuje nejlepší elektrickou i tepelnou vodivost  má dobrou kujnost a.
Elektrodový potenciál
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
Chrom.
VYPRACOVALY: LUCIE KUBÍKOVÁ, DENISA PROCHÁZKOVÁ, SEXTA A
Měď Cu.
Vanad.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
VODÍK.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
KOVY STŘÍBRO, ZLATO, HOŘČÍK, RTUŤ. STŘÍBRO latinský název Argentum značka Ag vlastnosti: stříbrolesklý, na vzduchu se pokrývá vrstvičkou sulfidu stříbrného.
Platina.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Au Pt Ti Kovy budoucnosti Zlato, platina, titan platina zlato.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
- leskle stříbřitý kov s modrým nádechem - málo reaktivní - za zvýšené teploty reaguje s halogeny, borem, uhlíkem, fosforem, arsenem a sírou - nereaguje.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vodíku. Klíčová slova: vodík, výskyt,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Chrom.
Stříbro (Ag).
Zlato 2. února 2014 VY_32_INOVACE_130305
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Vanad.
Autor: Mgr. M. Vejražková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
HLINÍK ( Aluminium) Al nejdůležitější prvek III.A = triely
Transkript prezentace:

NIKL Klára Procházková

Fyzikálně-chemické vlastnosti Stříbrobílý, feromagnetický, lesklý kov Vysoká tepelná a elektrická vodivost Vytváří nikelnaté sloučeniny Ve zředěných kyselinách (kromě dusičné) se rozpouští velice pomalu Koncentrovaná kyselina dusičná nikl pasivuje Odolný vůči alkalickým hydroxidům V jemně rozptýleném stavu je pyroforický

Výskyt 7. nejrozšířenější přechodný kov na Zemi Ryzí nikl se vyskytuje v přírodně vzácně, a to v meteoritech V přírodě se vyskytuje v rudách (millerit, nikelin, limonit, chloantit, gersdorfit, smaltin, ullmanit…) Předpokládá se, že velká část niklu se nachází v zemském jádře Největším nalezištěm niklových rud je kanadský Sudbury

nikelin - NiAs garnierit – Ni3Si2O5(OH)

Výroba 1. pražením sulfidických rud vzniká oxid nikelnatý, který se redukuje uhlíkem 2. oxid nikelnatý redukujeme vodním plynem, vzniká tetrakarbonyl niklu, který se potom rozloží vedením přes tablety z čistého niklu, uvolněný CO se vrací zpět

Využití Antikorozní ochrana - velmi tenká niklová vrstva se nanáší na povrchy méně odolných kovů, nejčastěji železa – šroubováky, klíče, chirurgické nástroje Slitiny - alpaka - ražení mincí (Ni, Cu, Zn) - bílé zlato – šperky (Au, Ni, Cu, Zn) Galvanické články - elektrické články s možností mnohonásobného dobíjení Katalyzátor – Raneyův nikl – hydrogenační katalyzátor - reakce dvojné vazby mezi uhlíkovými atomy a vodíkem; vzniká vazba jednoduchá - potravinářství

Sloučeniny Převážně dvojmocný, málokdy trojmocný nebo čtyřmocný Nikelnaté soli běžných anorganických kyselin jsou v hydratované podobě zelené krystalické látky dobře rozpustné ve vodě Oxid nikelnatý – rozpustný pouze v kyselinách, v přírodě se vyskytuje jako nerost bunsenit, používá se v keramice Síran nikelnatý – nikelnatá skalice, morenosit Komplexní sloučeniny – mohou mít oxidační čísla také +III a +IV uhličitan nikelnatý

chlorid nikelnatý síran nikelnatý

Zdravotní rizika Negativní vliv na lidský organismus Riziko vzniku rakoviny Mutagen Kožní alergie