Řekněme ne! Kouření!!!!.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RISKUJ - Mgr. Marie Šimková.
Advertisements

KOUŘENÍ – Téma k zamyšlení
NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
Alkoholy ethanol.
TABÁK Bc. Lucie Krmenčíková
PÉČE O DÝCHACÍ SOUSTAVU
KOUŘENÍ.
Plíce po 20 letech kouření
Nutričně toxikologická rizika kouření
Pyridinové alkaloidy Zuzana Janků 3.D
Dýchací soustava.
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Dýchací soustava Dýchání RESPIRACE
David Valenta Jan VejvarZákladní škola a Mateřská škola Kladno, Zd. Petříka 1756 Ahoj kuřáci i nekuřáci vítáme vás u prezentace se jménem:
Dýchací soustava II.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Název: VY_32_INOVACE_VKZ689_13 Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Oblast:
Pyridinové alkaloidy Zuzana Janků 3.D
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
Kuřákův život.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
KOUŘENÍ Kouření každoročně zabíjí tisíce lidí. Na následky kouření umírá u nás denně 60 lidí, ročně asi Kouření je v ČR příčinou každého pátého.
Zajišťuje děj, který nazýváme dýchání!
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
STOP KUŘÁCI!!!. STOP KUŘÁCI!!! Kuřáci ve světě.
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název Nebezpečí kouření
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
KOUŘENÍ.
vypracoval-Martin Vítů
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
DÝCHACÍ SOUSTAVA Životodárný kyslík. Dýchání = respirace Hlavní funkce DS RESPIRACE Význam dýchání PŘÍSUN KYSLÍKU DO KRVE ODVÁDĚNÍ OXIDU UHLIČITÉHO Z.
Cévní systém lidského těla
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_KOUŘENÍ TEMA:
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, dýchací soustava.
Kouření = prohra. 1. Většina lidí kouří 1. Většina lidí kouří! mladých lidí od 15 do 18 let kouří.
 nadměrné kouření tabáku; sklon k tomu  otrava nikotinem  chorobná závislost na nikotinu  nikotin = jedovatý alkaloid obsažený v listech tabáku 
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Rizika ohrožující zdraví
KOUŘENÍ Autor: Jan Pecka
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Návykové látky Kouření
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Proč nekouřit? Kouření škodí zdraví V současnosti umírá na celém světě v důsledku kouření zhruba 4 milióny lidí ročně.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Dopady kouření v ČR: epidemiologický pohled
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Dýchací soustava dýchání – výměna plynů mezi vnějším prostředím a plícemi funkce: přívod kyslíku odvod oxidu uhličitého.
Transkript prezentace:

Řekněme ne! Kouření!!!!

Co je to tabák? Rostlina s latinským názvem Nicotiana patří do čeledi lilkovitých. Zemí původu tabáku je Amerika, avšak v současnosti je pěstování tabáku rozšířeno ve více než sto zemích světa. Největšími pěstiteli jsou Čína, Indie a Brazílie. V Česku se v současnosti tabák již nepěstuje. Rostlina tabák zahrnuje velké množství druhů, z nichž se průmyslově využívají pouze tabák virginský Nicotiana tabaccum a tabák selský, Nicotiana rustica.

Co způsobí kouření? V tabáku a nikde jinde se vyskytuje rostlinný alkaloid nikotin. Pro kuřáka jsou důležité především účinky nikotinu na lidský mozek, nikotin ale působí na mnoho dalších orgánů. Do krevního oběhu se nikotin vstřebává buď sliznicí ústní dutiny (doutník, dýmka) nebo z plic (cigareta). Sliznicí úst se může nikotin vstřebat pouze ve slabě zásaditém prostředí a zásaditý kouř je u doutníku nebo dýmky. Kouř z cigarety má kyselé pH, proto jej kuřák musí nasát do plic (šlukovat), aby se nikotin vstřebal. V mozku se nikotin váže na receptory, jejichž prostřednictvím podporuje soustředění a duševní činnost, ve vyšších dávkách naopak uklidňuje. Kromě mozku nikotin působí na žlázy s vnitřní sekrecí, podporuje uvolňování katecholaminů (adrenalin a noradrenalin), kortikosteroidů nebo endorfinů. V zažívacím traktu nikotin podporuje peristaltiku.  

Statistiky   V současnosti umírá na celém světě v důsledku kouření zhruba 4 milióny lidí ročně. Kouření způsobuje onemocnění srdce a cév, každoročně způsobuje zhruba čtvrtinu všech těchto onemocnění v České republice. Kouření způsobuje značné množství infarktů ve středním věku, tedy mezi 30. až 49. rokem. V tomto mladém věku je infarkt v populaci díky kouření zhruba 5x častější. Kouření je zodpovědné za vznik celé jedné třetiny nádorů z celkového množství všech nádorů, které se v České republice nově objeví. Kouření nejčastěji způsobuje rakovinu plic, ale také močového měchýře nebo rakovinu slinivky břišní. Tři čtvrtiny chronických plicních onemocnění způsobuje kouření. Tři čtvrtiny lidí s těmito nemocemi by zůstali zdraví, kdyby nekouřili.

Kouření u dětí Kouření se nepodepisuje jen na zdraví kuřáků, ale ohrožuje také lidi, kteří musí vdechovat cigaretový kouř pasivně. Děti vyrůstající v zakouřeném prostředí trpí častějšími záněty horních i dolních cest dýchacích, záněty středního ucha, a také mají vyšší riziko vzniku leukemie. Rizika pasivního kuřáctví jsou úplně stejně nebezpečná jako u kuřáctví aktivního: cévní, plicní a nádorová onemocnění.

Onemocnění srdce a cév V cigaretovém dýmu je obsažen oxid uhelnatý, který snižuje okysličení krve a tím také okysličení všech tkání v těle. Podporuje vznik aterosklerózy a tím zvyšuje krevní tlak a riziko infarktu nebo mozkové mrtvice. Nikotin se zase podílí na vzniku arytmií. Kouření je jednou z nejčastějších příčin vzniku ischemické choroby dolních končetin, kdy se uzavírají důležité cévy v nohách a ty nejsou dostatečně prokrveny. Člověk pak i po krátké chůzi pociťuje bolesti v nohou, stav se obvykle postupně zhoršuje a může skončit i amputací končetiny.

Rakovina Cigaretový kouř je jako celek silně karcinogenní, obsahuje totiž více než 4000 chemikálií, z nichž mnohé vyvolávají zhoubné bujení. S každou vykouřenou cigaretou se zvyšuje riziko vzniku rakoviny, přestat se tedy vyplatí v každém věku. Naopak čím dříve začne mladý člověk kouřit, tím větší je riziko, že se u něj rozvine zhoubný nádor. Kromě již uvedených typů nádorů (rakovina plic, močového měchýře a slinivky břišní) způsobuje kouření také rakovinu rtu, jazyka, hrtanu, hltanu, jícnu, žaludku, střev a také leukémie.

Onemocnění dýchacích cest Nejčastější plicní nemoci způsobené kouřením jsou kromě plicního karcinomu a chronická obstrukční plicní nemoc. Každý ví, že kuřáci trpí častěji záněty dýchacích cest. Ranní záchvaty kašle mohou končit i trvalou závislostí na kyslíku dodávaném z kyslíkové bomby.