DĚJINY a etika. Dějiny nejsou  prostým sledem událostí  řetězcem důsledků v sobě uzavřených kauzalit  objektivní daností  změnou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Všeobecné osobnostní právo
Základní pojmy a souvislosti
Otče náš Centrum pro katechezi, 2014.
Morální teologie – etika následování. víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci.
RELIGIONISTIKA „Neutrální popis náboženství vedle té prezentace, již poskytují náboženství sama.“
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,
Víra: pomoc nebo zátěž? Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP.
Fundament a jeho strukturace Fundamentální teologie, Denisa Červenková.
5.2 Zjevení interpretační moment Fundamentální teologie,
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Skutečnost světa Práce v informačním poli jako umění.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
z pohledu pedagogiky a katechetiky
2. neděle adventní/část 2: Modlitba proroků a obrácení srdce.
Metody zaměřené na autory a jejich svět Historicko-kritická metoda Textová kritika Literární kritika Dějiny podání Kritika redakce sociologie Dějiny formy.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Právo jako filozofický pojem
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
2. ZDROJ JEŽÍŠOVY MODLITBY: LÁSKYPLNÝ VZTAH K OTCI. DVANÁCTILETÝ JEŽÍŠ V CHRÁMĚ.
Nákupní jednání zákazníků Pochopení zákazníků je východiskem pro navrhování marketingových nabídek, které splní jejich požadavky.
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Kniha přísloví je příručkou úspěšného života.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Liturgie a společenství.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek
Metaetika Shrnutí.
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Všeobecné osobnostní právo
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
„Ježíšova blahoslavenství dnes?“ O spirituální dimenzi sociálně pastoračního pracovníka.
DOBRO A ZLO – etické kategorie
Krása Jen skrze Krásu si člověk hledá cestu ke Svobodě.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Přístup k OM v pojetí posunu paradigmatu v managementu k principiálnímu vedení Osnova Připomenutí „co znamená posun paradigmatu v managementu k principiálnímu.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA IV. Právní vztahy
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
Etika mezilidských vztahů
SPIRITUÁLNÍ PROJEVY V KULTUŘE MLÁDEŽE
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu
Fundamentální teologie
Ježíš.
Sociologie pro SPP/SPR
Zážitková pedagogika ve výuce Etiky
Fundament a jeho strukturace
Jak na jazyky.
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

DĚJINY a etika

Dějiny nejsou  prostým sledem událostí  řetězcem důsledků v sobě uzavřených kauzalit  objektivní daností  změnou

Dějiny jsou  výtvorem lidské interpretace a lidského tvůrčího působení  tj. nalézání smyslu ve „skutečnosti“ poznávané kolem i v sobě, tedy projekce hodnot  důvěra člověka ve smysluplnost bytí  a ve vlastní svobodu

ČAS  ne nutně jako změna (představa klasické mechaniky)  nýbrž jako kvalita, durée

Dějiny jsou základem etiky  obecné postoje (nebo i mravní normy) v dějinách vyúsťují v konkrétní mravní požadavky (mravní imperativy či povolání)

událost zzakoušená skutečnost je člověkem pojímána jako událost tak, že v ní člověk nalézá smysl (resp. do ní projikuje smysl) ttedy předpokládá, že mezi ním, coby pozorovatelem, a pozorovanou skutečností je jakýsi společný znak, a ten interpretuje (hermeneutika) sskutečnost se stává událostí pouze tímto přivlastněním (appropriací)

událost zakládá závazek ttakto konstituovaná událost není morálně neutrální (x pozitivismus), nýbrž vybízí k zaujetí stanoviska a postoje ssama je plodem etické hermeneutiky, a zpětně eticky působí

mravní jednání  je přivlastnitelné osobou pouze proto, že je komunikovatelné a nese charakter znaku  nese tedy rysy události, tedy rysy dějinné  má autoreflexivní charakter

mravní správnost  je v tomto pohledu velmi konkrétní Demmer: Neexistuje mravní správnost, která by byla myslitelná bez své dějinné zakotvenosti. ( Moraltheologische Methodenlehre, s. 62 )

pohled morální teologie  základní otázka: Jak Bůh působí v dějinách člověka a jak je toto působení zakusitelné?  nutný pohled za ohrádku fundamentální teologie na koncept zjevení

zjevení Boha 3 modely zjevení  model teofanie  instrukčně-teoretický model  komunikačně-teoretický model

komunikačně-teoretický model ((komunikace překračuje rámec informace))  rámec porozumění, které vstupuje do prostoru  referenčním bodem takového pojetí zjevení je sebepojetí věřícího (jakoby za jazykovou složkou, tam, kde jazykovost vyvěrá)

sebezjevení Boha v události Ježíše Krista mmyšlení teologie nutně obráceno do minulosti aabsolutno se hledá ve vzpomínkách, setkání s ním nese strukturu vzpomínání (rámec církve jako společenství, které tuto vzpomínku udržuje)

Ježíš Kristus oosoba Ježíše z Nazareta – konkrétní dějinné naplnění absolutna ((srov. Redemptor hominis 13) nnikoliv v ideální představě zdařilého života kkonkrétní není deficientní modus obecného kkonkrétní obsahuje plnost skutečného

dějinná indukce  teologie (i morální teologie) nenalézá absolutní v obecném, nýbrž v konkrétním, v dějinném naplnění v Ježíši z Nazaretu  druhým krokem je deduktivní reflexe o sobě samé  explikativní charakter mth – progresivní rozvinutí události

obsah zjevení oobsah zjevení je antropologicky zprostředkován nositelem zjevení ccírkev zpřítomňuje toto zprostředkování jednak v tradovaných větách víry jednak (a především) v podílu na zážitku Boha, který se zjevil v Ježíši Kristu -> víra má formu účasti