Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Advertisements

JEHLIČNATÉ STROMY PODPORA PRO VÝUKU
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
P T Á C I PODPORA PRO VÝUKU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Logopedické pexeso M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Oceány a moře HYDROSFÉRA
POUŠŤ Vyprahlá krajina.
Afrika SOUTĚŽ RISKUJ Pokračovat Zdroje obrázků
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuzsková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Savana Obr. 1 – Savana – Gambie
Tundra a polární pustina
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS)
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VÝVOJ ZEMĚ I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
POUŠTĚ.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
vytvořený v projektu OP VK
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI20 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Planeta Země – Pouště a polopouště
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
FYZIKÁLNÍ KUFR Pohyb tělesa (7. ročník)
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Lesy mírného pásu Obr. 1 – Listnatý les
JEHLIČNATÉ STROMY INTERAKTIVNÍ TEST (HRA)
Puzzle – jehličnaté stromy
Pouště a polopouště.
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS SAPIENS)
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Pouště Anotace Prezentace zpracovává informace o pouštích mírného i tropického pásu naší planety. Obsahuje zadání úkolu pro práci s atlasem, fotografie.
POUŠTĚ.
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
PYTHAGOROVA VĚTA PŘÍKLADY
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Oběh vody Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Počítačová prezentace
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Jezera, bažiny a rybníky
Před, za, pod, nad aktivita
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
POUŠTĚ A POLOPOUŠTĚ.
Savana Obr. 1 – Savana – Gambie
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
VY_32_INOVACE_11_Z_HORKÉ POUŠTĚ
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
VY_32_INOVACE_
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Mgr. Lenka Nováková – 1.ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_10_POUŠTĚ-Z
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
Pouště a polopouště.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Transkript prezentace:

Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Rozdíl mezi pouští subtropického a mírného pásu Podmínky pro život velké sucho (horní hranice srážek 250 mm/rok) voda se vyskytuje jen vzácně oázy – nejčastěji vznikají ze zdrojů podzemních vod většinou pokryty pískem (ERG) další druhy: HAMADA (skalnatá), SERIR (štěrková) Obr. 2 – Písečná poušť Obr. 3 – Kamenitá poušť Rozdíl mezi pouští subtropického a mírného pásu Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Rozložení ve světě Afrika (Sahara, Namib, Kalahari) Asie (Gobi, Taklamakan, Karakum, Kyzylkum) Amerika (Atacama) Austrálie (Velká písečná poušť) Obr. 4 – Oblasti výskytu pouští Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Fauna přizpůsobení vysokým teplotám aktivní především v noci Příklady Obr. 5 – Štír přizpůsobení vysokým teplotám aktivní především v noci Příklady velbloud hrby jsou plné vody a tuku srst je ochranou před teplem i chladem štíři, pavouci, hadi, ještěrky Obr. 6 – Zmije útočná v zajetí Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Flóra nutnost přizpůsobení vysokým teplotám Obr. 7 – Kaktusy nutnost přizpůsobení vysokým teplotám např. voskovité listy, dužnaté stonky uzavírání průduchů přes den Příklady kaktusy a sukulenty Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Polopouště většinou obklopují pouště pokrývá je chudá vegetace mohou přecházet ve step využívají se k pastvě koz a velbloudů jejich spásáním dochází k rozšiřování pouští Obr. 8 – Odpočívající velbloudi Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Zajímavosti a problémy Obyvatelé pouště převážná část obyvatel žije v OAZÁCH nomádi (Tuaregové) – kočují se stády velbloudů pouští Zvláštnosti pouští duny – jinak též písečné přesypy vádí – jinak též občasné vodní toky, které během roku často zcela vysychají Obr. 9 – Tuareg Obr. 10 – Duna Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Použité zdroje informací Veškeré použité zdroje obrázků [cit. 2010-02-05]. Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org. Obr.1 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Douz_Sahara%27s_gateway.jpg Obr.2 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Erg_Chebbi_Maroc.jpg Obr.4 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aavikko.png Obr.5 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scorpion_01.JPG Obr.6 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bitis_arietans_J3.jpg Obr.7 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kaktus_092.jpg Obr.8 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Camels_Gokarna.jpg Obr.9 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tuareg.JPG Obr.10 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Duna.jpg Veškeré použité zdroje obrázků [cit. 2010-02-05]. Dostupné pod licencí Public domain na http://www.wikimedia.org. Obr.3 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:260_Boa_Vista.jpg Ostatní informace byly vytvořeny z vlastních zdrojů Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.