Třída Array Je součásti balíčku java.util Účelem je usnadnit práci s poli Metody – nejpoužívanější equel(),fill(),sort() a binarySearch() equels() Slouží.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Typová konverze, oblast platnosti, paměťové třídy 9 Verze
Advertisements

Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
Pro začátek něco lehčího
VISUAL BASIC Práce s řetězci Použitá literatura: Kvoch: Visual Basic 4.
Vaše jistota na trhu IT Další informace o třídách Rudolf Pecinovský
Prezentace a vysvětlení programového prostředí NXC
Opakování Co je výsledkem následujícího prográmku? my $a="kol"; my $b="o"; $a.= $b; $b.= $a; print "a = $a, b = $b\n"; Vkládání speciálních znaků? Uvozovací.
Vnitřní řazení v poli (in sito)
VISUAL BASIC Práce se soubory.
DATOVÝ TYP POLE.
Semestrální práce KIV/PT Martin Kales Hana Hůlová.
Strukturované datové typy
Algoritmy I Cvičení č. 2. Cíl hodiny Datové typy a přetypování (int, float, double, bool, char, long, short) Konstanty – Celočíselné Desítkové – 15, 0,
Algoritmy I. Cvičení č. 10.
Funkce Asc, Chr každý znak kód v ASCI tabulce číslu odpovídá znak
Algoritmizace a programování Datové typy v Delphi - 05
Počítače a programování 1. Obsah přednášky Výjimky - základní typy výjimek Způsoby zpracování výjimek.
4IT1014IT101 Pátá přednáška Datové struktury - pokračování Statické prvky třídy.
Vytvoření prvního programu
4IT101 šestá přednáška.
Druhé cvičení Vytváření identifikátorů Datové typy
Programování v Pascalu Přednáška 7
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá pole řetězec debugr.
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá. Odkazy - oficiální stránky (překladače, help, metody, vývojové prostředí NetBeans,...)
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
C# - struktury, výčtové typy, pole
Seminář C++ 9. cvičení Šablony Ing. Jan Mikulka. Šablony ► template – vzory, podle kterých může překladač tvořit skupiny podobných tříd nebo funkcí, které.
C# - znakové typy a řetězce
4IT101 7.přednáška Třída String a regulární výrazy Algoritmy v kolekcích Vnitřní a vnořené třídy.
Deklarace Radim Štefan. 2 Použité zkratky BP – Borland Pascal De – Delphi.
Třída jako zdroj funkcionality
Datové typy a práce s nimi
Návrh a tvorba WWW Přednáška 11
Počítače a programování 1 8.přednáška. Obsah přednášky Řetězce - deklarace a vytvoření Základní metody pro práci s řetezci Znaky - třída Character Základní.
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
Využití vzorců a funkcí k úpravám v textu
VISUAL BASIC PRALG.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 5 Úvod do jazyka PHP.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_250 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Knihovna GLib ● Multiplatformní nástavba standardní C knihovny (běží na Windows, Linux, Mac,...) ● Naleznete zde nástroje pro komfortní práci s řetězci.
13/04/20151 Indexery (1) Členy třídy (struktury) umožňující třídě (struk- tuře) používat hranaté závorky a pracovat s ní podobně jako s polem (používat.
KIV/PPA1 cvičení 9 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Třída String a její metody –Řetězce a operace s nimi.
Pole Arrays.
1 Počítače a programování 1 13.přednáška. 2 Obsah přednášky Vstupy a výstupy – 1.část.
KIV/PPA1 cvičení 6 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Datový typ pole –Jednorozměrná a vícerozměrná –Práce s vektory a maticemi.
PJV031 Přetypování (casting) Objekty, atributy, lokální proměnné, parametry a návratové hodnoty metod mají definovaný, neměnný typ. Jsou dva druhy typů:
Práce s řetězci Řetězec je libovolný text nebo libovolná skupina znaků. Řetězec se také označuje jako string. Činnosti prováděné s řetězci: Počítání znaků.
STRING A UKAZATELE. Co to je řetězec? Řetězec v Javě je samostatný objekt. Je konstantní, co znamená, že jednou vytvořený řetězec nelze změnit. Chceme-li.
C# - konverze datových typů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VISUAL BASIC PRALG.
Počítače a programování 1 7.přednáška. Základy Pole ve třídách a metodách Pole Arrays.
Datové typy a operátory. Co jsou datové typy  Charakterizují proměnnou nebo konstantu – jaká data obsahuje  Data jsou v počítači ukládána jako skupiny.
Ukazatele, řetězce Přednáška č. 3. Ukazatele  Ukazatel (pointer) – typ o velikosti 4 bajty (v 32bit. systémech) pro uložení adresy objektu na který ukazuje.
Jazyk C A0B36PRI - PROGRAMOVÁNÍ Část II.
4. Typ pole 4.1 Jednorozměrná pole
Řetězce String. Co je to řetězec Jako řetězec označujeme pojmenovanou skupinu libovolných znaků Deklarujeme jej pomocí příkazu Délka řetězce není v tomto.
Fce VB - matematické Abs( výraz ) Fix( výraz ) Int( výraz) Sgn(výraz )
Programovací jazyk C# 2. část. Datové typy C# rozeznává dva druhy datových typů, hodnotové a referenční. Hodnotové datové typy Proměnné hodnotového datového.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Datové typy a operátory Základní programové.
Programování ENUM, SWITCH,pole jednorozměrná a vícerozměrná, deklarace, inicializace, kopírování, porovnání Erik Král.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Úvod do programování 6. hodina
Algoritmizace a programování
Typový příklad 3 – zadání 1
Řetězce (24) Funkce strchr: deklarována v: string.h
CU01 Informatika II 2/13 Základy algoritmizace
Transkript prezentace:

Třída Array Je součásti balíčku java.util Účelem je usnadnit práci s poli Metody – nejpoužívanější equel(),fill(),sort() a binarySearch() equels() Slouží k porovnání dvou polí zda jsou si rovny Parametrem jsou obě pole, které chceme porovnávat Array.equels( student1Hodnoceni,student2Hodnocení);

Třída Arrays fill() Metoda, pomocí níž chceme nastavit v velkém poli např. počáteční hodnoty Int idStudent[] = new int [2000]; Arrays.fill(idStudent,0); Metoda dovoluje specifikovat rozsah prvků v poli, které mají být naplněny určitou hodnotou. Arrays.fill(idStudent,200,301,0);// od 200, do 300 nahrazeno hodnotou nula.

Třída Arrays sort () Třídění hodnot prvků pole podle velikosti nebo podle abecedy binarySearch() Používá k nalezení prvku, který obsahuje danou hodnotu Je třeba před hledáním setřídit pole pomocí metody sort() Výstupem je index pole, kde se daná hodnota v poli nachází.

Řetězec Vytvoření řetězce: String s = “ahoj“; Ukázka: String s1,s2,s3,s4,s5,s6,s7;//deklarace Byte[] bajty = {(byte)‘E‘, (byte)‘V‘,(byte)‘A‘}; Char[] znaky = {M‘,‘A‘,‘R‘,‘T‘,‘I‘,‘N‘,‘A‘}; StringBuffer buf = new StringBuffer („dobry den“); S1 = new String(„cao“); S2 = new String(s1); S3 = new String(bajty); S4 = new String (bajty,1,2); S5 = new String (znaky); S6 = new String (znaky,3,4); S7 = new String (buf); Délka řetězce : S7.length();

Pole řetězců String[] pole = („DANA“,“EVA“,“MARTINA“); For ( int i=0; i< pole.length; i++) System.out.println(pole(i)); Porovnání compareTo(),compareToIgnoreCase()- porovnává lexikograficky(slovníkově)dva řetězce Vrací int číslo 0. equals()- zjistí zda jsou řetězce shodné vrací true nebo false equalsIgnoreCase() – zjisti zda jsou řetězce shodné, přičemž nerozlišuje malá a velká písmena

Řetězce Převody na malá či velká písmena toLowerCase(), toUpperCase() Spojování řetězců concat() Náhrada všech znaků v řetězci replace()

Řetězec (1) Práce s části řetězce Získání části řetězce - podřetězec substring(pozice) Kopírování řetězce do pole znaků. getChars(2,9,jmeno pole,0) 2-od indexu 2 po index 9 do jmeno pole od indexu 0.

Řetězec (2) Velmi snadno se dá otestovat zda řetězec začíná nebo končí určitým podřetězcem Začíná startWith(„podřetězec“) Končí endWith („podřetězec“) Získání jednotlivého znaku z řetězce charAt (pozice)

Řetězec (3) Hledání znaku Není-li nalezen vrací –1, pokud je nalezen vrací pozici v řetězci indexOf(´požadovaný znak´, od dané pozice) – od začátku se prohledává lastIndexOf(´znak´, od dané pozice) – od konce se prohledává

Konverze základních datových typů na řetězec String.valueOf(číslo daného typu) Konvertování do jiné číselné soustavy toBinaryString(), toOctalString(), toHexString()

Konverze řetězce na základní datové typy Pro převod budu používat metody tříd Boolean, Byte, Short, Integer, Long, Float, Double Int i = Integer.valueOf(„123“).intValue(); valueOf(„1A2B“, 16) druhé číslo je číselná soustava

Třída StringBuffer b1=new StringBuffer() – řetězec 16 znaků b2=new StringBuffer(100) – řetězec 100 znaků b3 = new StringBuffer(„Ahoj“) – řetězec 4znaky+16znaků rezerva = 20 znaků

Délka řetězce length() capacity()