Martina Zelenková III.B

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Živočichové v lesích Měkkýši.
Advertisements

MLŽI.
Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci. Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci.
MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Kmen: Měkkýši měkké tělo, kryté uhličitanovou schránkou.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: MĚKKÝŠI VY_inovace_32_PR6_19
plži (Gastropoda) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.16/Li
Coelomata - nečlánkovaní
Opakování a procvičení učiva
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Měkkýši Digitalizace výuky Příjemce
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MĚKKÝŠI.
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy,
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE1_05 Tematická.
Plži – ulita Zdroj:cs.wikipedia.org/wiki/Plži
Mlži Mgr. Helena Roubalová
Kmen: Měkkýši (Mollusca)
Měkkýši.
HLAVONOŽCI (Cephalopoda) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.18/Li
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
MĚKKÝŠI Měkké tělo, které je (bývalo) chráněno vápenitou schránkou
Hlavonožci Cephalopoda.
KMEN Měkkýši Kmen měkkýši má 3 třídy Plži – hlemýžď zahradní
Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_317 MĚKKÝŠI Hlavonožci.
Zástupci měkkýšů Metodika:
ulita plicní vak řitní otvor pohlavní otvor srdce tykadla + oči
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
MĚKKÝŠI 2 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Bezobratlí živočichové
Mlži.
BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ
MLŽI (Bivalvia) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.17/Li
MLŽI Schránku tvoří dvě lastury spojené svaly
RISK MĚKKÝŠI Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola Kladruby
Měkkyši Berenika Jurková 5.A.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši plži.
Třída: Hlavonožci.
Mlži -2lastury Zdroj:cs.wikipedia.org/wiki/mlži.
Kmen: MĚKKÝŠI.
Taxonomie měkkýšů.
kmen: MĚKKÝŠI (Mollusca)
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
Oběhová soustava pásnic a měkkýšů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum.
HÁDEJ, KDO JSEM - MĚKKÝŠI Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_47_Pr6_hadej_mekkysi.
Soustava trávicí – měkkýši a kroužkovci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 04 Měkkýši plži TEMA: Přírodopis.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: MĚKKÝŠI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
MĚKKÝŠI.
MĚKKÝŠI měkké tělo (někdy ukryté ve vápenaté schránce)
PLŽI 14. října 2013 VY_52_INOVACE_210214
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_37_Měkkýši - 3.část
Plži Gastropoda – předožábří, chroustnatky Očekávané výstupy
Měkkýši.
HLAVONOŽCI 12. října 2013 VY_52_INOVACE_210216
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
VY_32_INOVACE_35_Měkkýši - 1.část
MĚKKÝŠI - MLŽI PŘÍRODOPIS 6.
MĚKKÝŠI – ŽIVOČICHOVÉ S MĚKKÝM TĚLEM (po výkladu si zapiš do sešitu)
Transkript prezentace:

Martina Zelenková III.B Mekkýší

MĚKKÝŠI Mollusca

Měkkýši hřbetní strana vybíhá v postranní kožní záhyby plášť První živočišný kmen s pravou tělní dutinou(coelom) Měkké, nečlánkované tělo bez končetin Tělo se většinou dělí na hlavu, nohu a útrobní vak Hlava – smyslové centrum Noha – orgán pohybu Útrobní vak – obsahuje vnitřní orgány hřbetní strana vybíhá v postranní kožní záhyby plášť Pod pláštěm plášťová dutina vylučující vápenitou schránku Otevřená cévní soustava Pohárkové oči, hlavonožci komorové Vylučují metanefridiemi Gonochoristé, vzácně hermafroditi Rozmnožují se pohlavně

Význam Využíváni jako potrava (slávky, ústřice, svalovina nohy hlemýžďů) Výroba perleťových knoflíků Suvenýry Sépiové kosti jako doplněk výživy exotického ptactva Škůdci listové zeleniny, hub, jahod(např. slimáci) Mezihostiteli cizopasných ploštěnců(bahnatka) Larvy škeble rybničné parazitují na rybách Šášeň lodní se zavrtává do dřevanarušuje dřevěné lodní konstrukce

Slimák Šášeň lodní Škeble rybničná

Rozdělení Paplži Přílipkovci Kelnatky Plži Mlži Hlavonožci

PLŽI

Hlemýžď zahradní Zřetelně vytvořená hlava Nepárový plášť a nepárová, vinutá ulita Tělo kryto jednovrstevným řasinkovým epitelem Hlemýžď zahradní

Za nepříznivých podmínek může živočich otvor do ulity uzavřít dočasným víčkem Svalnatá noha – umožňuje pohyb V dutině ústní je pilníkový orgán – chitinová radula  hlemýžď pomocí ní strouhá potravu na drobná sousta Do ústní dutiny ústí slinné žlázy Do žaludku ústí slinivkojaterní žláza Dýchá pomocí plicního vaku (zřasená a prokrvená část plášťové dutiny) Vylučovacím orgánem je nepárová metanefridie Otevřená cévní soustava, srdce uložené v osrdečníku Osrdečník = zbytek potlačené druhotné dutiny tělní(coelomu) Krevním barvivem je namodralý haemocyanin obsahující měď, který je rozpuštěn v krevní plazmě( oxidační proces není vázán na krevní tělíska) Hlemýždi jsou hermafroditi s vývojem přímým

Plži Předožábří bahenka homolice Zavinutec ostranka

zej obecný („mořský zajíc“) Zadožábří Zakrnělá skořápka a široká ploutvovitá noha zej obecný („mořský zajíc“)

Plicnatí bahnatka malá okružák ploský hlemýžď zahradní jantarka obecná

Plzáci Slimáci

MLŽI Škeble rybničná

ze stran zploštělé tělo bez zřetelné hlavy Dvě miskovité lastury Širší část těla – oddíl hlavový Užší část = záď, 2 otvory: otvor přijímací, otvor vyvrhovací Dýchají pomocí žaber Svalnatá noha Trávicí trubice začíná ústním otvorem nemají slinné žlázy! hepatopankreas Konečník prostupuje osrdečníkem a ústí v kloakálním prostoru Srdce je uloženo ve hřbetní části těla v osrdečníkovém vaku Metanefridie Krev obsahuje hemocyanin a je namodralá Gangliová nervová soustava Nejsou vyvinuty oči Smyslové ústrojí čichové – osfradium Gonochoristé, vývoj nepřímý

Šášeň lodní velevrub malířský Perlotvorka mořská srdcovky

HLAVONOŽCI

!!! Mají chrupavčitou schránku mozku !!! Vývojově nejdokonalejší měkkýši Dravý způsob života Mořští živočichové Noha je přeměněna ve svalnatou nálevku Ramena sloužící k pohybu Při únikovém pohybu vystřikují z inkoustové žlázy sekret, který jim únik usnadňuje !!! Mají chrupavčitou schránku mozku !!! Zobákovité čelisti, párové slinné žlázy Srdce – jedna komora a dvě nebo čtyři (loděnka) předsíně Namodralá krev obsahuje hemocyanin Mozek – poměrně velký, vzniklý splynutím hlavových ganglií Komorové oči – stavbou i funkcí zcela podobné oku obratlovců Většinou gonochoristé, zřetelný pohlavní dimorfismus (samečkové menší než samičky) Jedno z příústních ramen samečka se mění v tzv. rameno hektokotylové obsahující přídatnou žlázu produkující obaly spermií Vývoj přímý

Loděnka hlubinná – jako jediná má schránku, „živoucí fosilie“ krakatice obrovská

Sépie obecná chobotnice pobřežní

Zdroj: www.google.com (obrázky) Biologie pro gymnázia (text)