Potravinové alergie Hartmanová Lenka Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Potravinové alergie Hartmanová Lenka
ALERGIE Co to je? Jak vzniká? Koho se týká?
Alergií trpí děti i dospělí Děti až 8 % Časté jsou zkřížené alergie (pyl a potraviny rostlinného původu)
Potravinová alergie může vyvolat: akutní reakce chronická onemocnění od banálních subjektivních příznaků až po těžké anafylaktické reakce ovlivňuje kvalitu života
Léčba Identifikace alergenů testování na poškrábané pokožce intradermální testování krevní testování po testech odpovídající léčba antihistaminika, cyklamát sodný, bylinná léčba, homeopatie, akupresura
Alergie na potraviny – příznaky chronická rýma, zahlenění kašel a dušnost kožní projevy (vyrážky, kopřivka) otoky na těle bolesti břicha, průjem nateklá oční víčka zánět spojivek bolesti hlavy, migréna pálení sliznice úst a hrdla
Potravinovou alergii může způsobit kravské mléko sója obiloviny ořechy některá zelenina nebo ovoce, např. celer a rajčata ryby, korýši hořčice a některé druhy koření konzervanty potraviny prodávané v rychlých občerstveních (hamburgery, hranolky, zmrzliny)
Které potraviny jsou nejčastější příčinou anafylaktické reakce? Z epidemiologických studií anafylaktických reakcí vyplývá, že potravina je nejčastější příčinou anafylaktických reakcí vzniklých mimo nemocnici. Průměrně 50 % všech anafylaktických reakcí je vyvoláno potravinou. odlišnosti v závislosti na zeměpisné poloze
Prahová dávka pro vyvolání alergické reakce - stěžejní prahová dávka Prahová dávka je nejmenší množství potraviny, které vyvolá objektivní příznaky alergické reakce ani u konkrétního jedince nemusí být prahová dávka vždy stejná alergické reakce i po stopovém, mikrogramovém množství potraviny (proteinu potraviny)
Eliminační dieta léčba potravinové přecitlivělosti neznámá jediná spolehlivá možnost jak předejít alergické reakci - eliminace rizikové potraviny z jídelníčku léky pouze pomocný význam. nutné nosit při sobě: balíček 1. pomoci a „kartičkou alergika“
základním nástroj pro pomoc alergickému jedinci Označování potravin základním nástroj pro pomoc alergickému jedinci každý balený potravinový výrobek musí být opatřen seznamem jednotlivých složek. složka - každá látka, včetně přídatné látky (aditiva), použitá při výrobě nebo při zpracování potraviny na základě znalostí o potravinách a přídatných látkách - sestaven seznam potravin a jedné přídatné látky, které musí být označeny na etiketě vždy, bez ohledu na množství
Seznam potravin - přítomnost vždy označena na obalu bez ohledu na množství Ořechy a výrobky z nich Celer a výrobky z něj Hořčičná semena a výrobky z nich Sezamová semena a výrobky z nich Oxid siřičitý a siřičitany v koncentraci více než 10mg/kg nebo 10ml/l Obiloviny obsahující gluten a výrobky z nich Korýši a výrobky z nich Vejce a výrobky z nich Ryby a výrobky z nich Arašídy a výrobky z nich Sojové boby a výrobky z nich Mléko a mléčné výrobky (včetně laktózy)
Mléko K nesnášenlivosti mléka může dojít ze dvou důvodů alergií na nějakou složku kravského mléka intolerance laktózy neboli mléčného cukru
Vejce vejce (žloutek, bílek) - alergii může vyvolávat každá z jeho složek žloutek - méně agresivní, protože tepelnou úpravou ztrácí alergenicitu často - díky podobnosti bílkovin přecitlivělost na vejce společně s alergií na mléko (druhá nejrozšířenější přecitlivělost) pomáhá opět dieta
Ořechy a oříšky velké riziko těžké alergické reakce zásobní bílkoviny - odolné vůči tepelnému zpracování i látkám, které tělo využívá k trávení alergie na burské oříšky - nejčastější potravinovou alergií
Alergie na ovoce, zeleninu nejčastější alergické plody ovoce - jablka a hrušky; ze stopkatých - třešně, meruňky a broskve ze zeleniny - rajská jablka, špenát, celer a petržel alergie na ovoce a zeleninu má spojitost především s pylovou alergií; 65 % alergiků reagujících na pyly břízy je současně přecitlivělých na jablka alergeny obsažené v ovoci a zelenině - citlivé na teplo vařením se ničí
Alergie na ryby, měkkýše a korýše rybí alergeny - obsaženy hlavně ve svalech, jsou často společné různým druhům ryb, přesto však někteří lidé reagují pouze na jeden druh
Lepek alergie spočívá v neschopnosti zažívacího systému tuto látku trávit; řešením je tzv. bezlepková dieta nejčastěji se projeví u dětí kolem půl roku - průjem, úbytkem na váze, nechutenství a typicky nafouklé bříško
Celiakie celiakie - trvalá nesnášenlivost lepku, při které vzniká poškození sliznice tenkého střeva u vnímavých jedinců poměr počtu nemocných k počtu obyvatel se udává 1:1000, podle posledních zpráv 1:300 symptomatologie - liší se podle věku, ve kterém se onemocnění projeví bezlepková dieta
Fenylketonurie Fenylketonurie (hyperfenylalaninemie typ l) - vrozené metabolické onemocnění způsobené poruchou aktivity enzymu fenylalaninhydroxylázy v játrech (pacienti nemetabolizují aminokyselinu fenylalanin) v naší populaci - výskyt fenylketonurie 1:10000; v ČR se provádí novorozenecký screening (4. až 5. den po narození se z patičky odebírá kapilární krev) od roku 1969 onemocnění - celoživotní, dietní léčba je založená na výživě se sníženým příjmem přirozených bílkovin při pozdní diagnóze, nedodržování diety - poškozován mozek dítěte snížení intelektu a psychomotorická retardace
DĚKUJI ZA POZORNOST!!!