Potravinové alergie Hartmanová Lenka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011
Mgr. Sylva Štajnochrová
Intolerance a alergie na potraviny
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Celiakie Zuzana Chaloupková.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
ANAFYLAKTICKÝ ŠOK v dětském věku
Chemické složení organismů
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Imunopatologická reakce (reakce přecitlivělosti) I. typu
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
Ošetřovatelská péče o dítě s celiakií
Přehled možných potravinových alergenů.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
O CELIAKII PRO CELIAKY PŘEMYSL FRIČ
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné v tucích
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Plísně a jejich jedy v potravinách
Celiakie a bezlepková dieta
Potraviny pro zvláštní výživu
Anémie Hejmalová Michaela.
Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na určité, tělu cizí látky, nacházející se v okolním prostředí Alergie je přehnaná reakce imunitního systému.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Potravinové alergie a intolerance
ALERGIE.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Potravinové alergie a dietní režimy
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Složení výrobku (receptura) - Tam, kde existují smlouvy se zákazníkem (pokud se týká složení/receptury výrobku a technologických požadavků), musí být tyto.
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
STRAVOVÁNÍ A PROVOZ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ELEKTRA LUHAČOVICE MVDR. MIROSLAV JAROŠ Označování alergenů v nebalených potravinách a v pokrmech.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zdravá výživa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_04_Zdrava_vyziva Škola: ZŠ a MŠ.
P OTRAVINOVÉ ALERGIE A INTOLERANCE Magdalena Rusňáková, OPP 1. ročník.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
NEŽÁDOUCÍ REAKCE NA POTRAVINY
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Seznam alergenů publikovaný ve směrnici 2000/89 ES od
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Alergie Přecitlivělost
alergie na složky potravy
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
PESTROST STRAVY.
Alergie a anafylaktický šok
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
= přeměna látek a energií
Přehled možných potravinových alergenů.
Transkript prezentace:

Potravinové alergie Hartmanová Lenka Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Potravinové alergie Hartmanová Lenka

ALERGIE Co to je? Jak vzniká? Koho se týká?

Alergií trpí děti i dospělí Děti až 8 % Časté jsou zkřížené alergie (pyl a potraviny rostlinného původu)

Potravinová alergie může vyvolat: akutní reakce chronická onemocnění od banálních subjektivních příznaků až po těžké anafylaktické reakce ovlivňuje kvalitu života

Léčba Identifikace alergenů testování na poškrábané pokožce intradermální testování krevní testování po testech odpovídající léčba antihistaminika, cyklamát sodný, bylinná léčba, homeopatie, akupresura

Alergie na potraviny – příznaky chronická rýma, zahlenění kašel a dušnost kožní projevy (vyrážky, kopřivka) otoky na těle bolesti břicha, průjem nateklá oční víčka zánět spojivek bolesti hlavy, migréna pálení sliznice úst a hrdla

Potravinovou alergii může způsobit kravské mléko sója obiloviny ořechy některá zelenina nebo ovoce, např. celer a rajčata ryby, korýši hořčice a některé druhy koření konzervanty potraviny prodávané v rychlých občerstveních (hamburgery, hranolky, zmrzliny)

Které potraviny jsou nejčastější příčinou anafylaktické reakce? Z epidemiologických studií anafylaktických reakcí vyplývá, že potravina je nejčastější příčinou anafylaktických reakcí vzniklých mimo nemocnici. Průměrně 50 % všech anafylaktických reakcí je vyvoláno potravinou. odlišnosti v závislosti na zeměpisné poloze

Prahová dávka pro vyvolání alergické reakce - stěžejní prahová dávka Prahová dávka je nejmenší množství potraviny, které vyvolá objektivní příznaky alergické reakce ani u konkrétního jedince nemusí být prahová dávka vždy stejná alergické reakce i po stopovém, mikrogramovém množství potraviny (proteinu potraviny)

Eliminační dieta léčba potravinové přecitlivělosti neznámá jediná spolehlivá možnost jak předejít alergické reakci - eliminace rizikové potraviny z jídelníčku léky pouze pomocný význam. nutné nosit při sobě: balíček 1. pomoci a „kartičkou alergika“

základním nástroj pro pomoc alergickému jedinci Označování potravin základním nástroj pro pomoc alergickému jedinci každý balený potravinový výrobek musí být opatřen seznamem jednotlivých složek. složka - každá látka, včetně přídatné látky (aditiva), použitá při výrobě nebo při zpracování potraviny na základě znalostí o potravinách a přídatných látkách - sestaven seznam potravin a jedné přídatné látky, které musí být označeny na etiketě vždy, bez ohledu na množství

Seznam potravin - přítomnost vždy označena na obalu bez ohledu na množství Ořechy a výrobky z nich Celer a výrobky z něj Hořčičná semena a výrobky z nich Sezamová semena a výrobky z nich Oxid siřičitý a siřičitany v koncentraci více než 10mg/kg nebo 10ml/l Obiloviny obsahující gluten a výrobky z nich Korýši a výrobky z nich Vejce a výrobky z nich Ryby a výrobky z nich Arašídy a výrobky z nich Sojové boby a výrobky z nich Mléko a mléčné výrobky (včetně laktózy)

Mléko K nesnášenlivosti mléka může dojít ze dvou důvodů alergií na nějakou složku kravského mléka intolerance laktózy neboli mléčného cukru

Vejce vejce (žloutek, bílek) - alergii může vyvolávat každá z jeho složek žloutek - méně agresivní, protože tepelnou úpravou ztrácí alergenicitu často - díky podobnosti bílkovin přecitlivělost na vejce společně s alergií na mléko (druhá nejrozšířenější přecitlivělost) pomáhá opět dieta

Ořechy a oříšky velké riziko těžké alergické reakce zásobní bílkoviny - odolné vůči tepelnému zpracování i látkám, které tělo využívá k trávení alergie na burské oříšky - nejčastější potravinovou alergií

Alergie na ovoce, zeleninu nejčastější alergické plody ovoce - jablka a hrušky; ze stopkatých - třešně, meruňky a broskve ze zeleniny - rajská jablka, špenát, celer a petržel alergie na ovoce a zeleninu má spojitost především s pylovou alergií; 65 % alergiků reagujících na pyly břízy je současně přecitlivělých na jablka alergeny obsažené v ovoci a zelenině - citlivé na teplo vařením se ničí

Alergie na ryby, měkkýše a korýše rybí alergeny - obsaženy hlavně ve svalech, jsou často společné různým druhům ryb, přesto však někteří lidé reagují pouze na jeden druh

Lepek alergie spočívá v neschopnosti zažívacího systému tuto látku trávit; řešením je tzv. bezlepková dieta nejčastěji se projeví u dětí kolem půl roku - průjem, úbytkem na váze, nechutenství a typicky nafouklé bříško

Celiakie celiakie - trvalá nesnášenlivost lepku, při které vzniká poškození sliznice tenkého střeva u vnímavých jedinců poměr počtu nemocných k počtu obyvatel se udává 1:1000, podle posledních zpráv 1:300 symptomatologie - liší se podle věku, ve kterém se onemocnění projeví bezlepková dieta

Fenylketonurie Fenylketonurie (hyperfenylalaninemie typ l) - vrozené metabolické onemocnění způsobené poruchou aktivity enzymu fenylalaninhydroxylázy v játrech (pacienti nemetabolizují aminokyselinu fenylalanin) v naší populaci - výskyt fenylketonurie 1:10000; v ČR se provádí novorozenecký screening (4. až 5. den po narození se z patičky odebírá kapilární krev) od roku 1969 onemocnění - celoživotní, dietní léčba je založená na výživě se sníženým příjmem přirozených bílkovin při pozdní diagnóze, nedodržování diety - poškozován mozek dítěte   snížení intelektu a psychomotorická retardace

DĚKUJI ZA POZORNOST!!!