Chorvatsko Vlajka a znak.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 8_2_ZMP_19 Datum vytvoření Druh učebního materiálu.
Advertisements

Island.
Itálie.
Pica pica Straka obecná.
SLOVINSKO.
Srbsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Chorvatsko.
Autor: Mgr. Alois Javůrek Doctrina ZŠ Liberec
Musilová Tereza VIII.A /2009
Jihovýchodní Evropa Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Kypr, Maďarsko, Řecko, Makedonie, Moldavsko, Rumunsko, Slovinsko,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_20.
Evropské regiony – Jihovýchodní Evropa– Jadranské státy 2
Nela Lachmanová VIII.B Makedonie Nela Lachmanová VIII.B
Evropské regiony – Jihovýchodní Evropa– Jadranské státy1 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo.
Téma hodiny: Chorvatsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
JADRANSKÉ STÁTY CHORVATSKO, SLOVINSKO.
SRBSKO.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÝ POLOOSTROV.
Státy bývalé Jugoslávie
Geografie cestovního ruchu Reliéf a morfologické poměry
Prezentace patrikkrakovany.mypage.cz
Finsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
CHORVATSKO HRVATSKA.
ZÁKLADNÍ ÚDAJE Hlavní město: Minsk Státní zřízení: republika Rozloha (km 2 ): Počet obyvatel:
Oblast: JV Evropa Chorvatsko
Chorvatská republika.
JADRANSKÉ STÁTY CHORVATSKO, SLOVINSKO.
SLOVINSKO.
ČERNÁ HORA. OBECNÉ VLASTNOSTI: Úřední název: Republika Černá hora Úřední název: Republika Černá hora Republika Crna Gora Republika Crna Gora Hlavní město:
MAKEDONIE.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Evropa – Jihovýchodní Evropa Chorvatsko Bosna a Hercegovina Černá Hora.
Zadání: Rozsah min. 7min a max. 10 min Celá práce je v jednotném duchu Animace všech objektů Připravené komentáře v poznámkách Žádný obrázek nesmí být.
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA – státy bývalé Jugoslávie
Francie Miroslav Chmelka.
CHORVATSKO Petr mrkvička.
JINOVÝCHODNÍ EVROPA Více informací ZDE. BALKÁNSKÉ STÁTY.
Island Marie Vůjtková
Chorvatsko Země s českým mořem Ostrov Dugi Otok.
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÉ STÁTY. ÚKOL: S pomocí atlasu do sešitu vypiš státy, které patří do oblasti jihovýchodní Evropy.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS Název: JIHOVÝCHODNÍ EVROPA Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/
JV EVROPA SLOVINSKO, CHORVATSKO,BOSNA A HERCEGOVINA, ČERNÁ HORA, SRBSKO, MAKEDONIE, ALBÁNIE, BULHARSKO, RUMUNSKO.
Chorvatsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Janík, Rídl.  N ě mecko (oficiální název Spolková republika N ě mecko), je st ř edoevropský stát, rozd ě lený na 16 spolkových zemí. Na západ ě sousedí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_278 _Chorvatsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
CHORVATSKO A SLOVINSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_17_Chorvatsko a Slovinsko.
KEŇA. Vlajka Č erná – svoboda Č erná – svoboda Č ervená – boj za svobodu Č ervená – boj za svobodu Zelená – vegetace Zelená – vegetace Uprost ř ed štít.
Černá Hora. Základní informace Hlavní město: Podgorica Úřední jazyk: černohorština Rozloha: km² Počet obyvatel: Měna: Euro Náboženství:
Jihovýchodní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Předmět: Zeměpis Autor: Petra Morchová Tento výukový.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podnebí mírného pásu Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu: prezentace,
Chorvatská republika Základní údaje: Poloha: Poloha: pobřeží Jadranského moře, východní okraje Alp a Panónská nížina na východě.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Slovinsko Open Presentation.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Chorvatsko Open Presentation.
Chorvatsko Učivo 8. ročníku Název školy
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Jitka Jerhotová Škola
Transkript prezentace:

Chorvatsko Vlajka a znak

Poloha státu a jeho sousedé Chorvatsko (starší název Charvátsko, chorvatsky Hrvatska) je nástupnický stát bývalé Jugoslávie, který se geograficky nachází na pomezí střední a jihovýchodní Evropy. Jeho sousedy jsou Slovinsko, Maďarsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina a Černá Hora. Hlavním městem je Záhřeb.

Politický sytém Chorvatsko je republikou v čele s prezidentem. Výkonnou moc zastávají prezident (volen na 5 let), předseda vlády, Rada ministrů (vláda); zákonodárnou moc: jednokomorový parlament (Sabor – 100-160 poslanců, 4leté volební období).

Obyvatelstvo Podle sčítání lidu z roku 2001 v Chorvatsku žije 4 437 460 obyvatel, z nichž je 2 301 560 žen a 2 135 900 mužů. Průměrný věk je 39,3 (muži 37,5, ženy 41,0). Průměrná délka života je 75 let, gramotných je 98.5% obyvatel.

Podnebí V Chorvatsku se díky jeho poloze setkáme s několika typy podnebí. V přímořské oblasti je podnebí středomořské s mnoha slunečnými dny, léto je zde horké a suché a zima mírná a vlhká. Ve vnitrozemí převládá podnebí kontinentální. Podnebí je tu velice příznivě ovlivňováno Středozemním mořem. Pro letní období je typická jasná obloha nebo kupovitá oblačnost, která ale jen málokdy souvisle pokrývá oblohu. Na jaře a na podzim je časté střídání pěkného počasí s náhlými prudkými bouřemi. Zimy jsou mírné s častými dešti. Na ostrovech jsou jak léta, tak i zimy mírnější. Jadran patří mezi nejslanější moře na světě.

Průmysl V Karlovci je nejvýznamnějším podnikem Karlovačko Pivo d.d., které je součástí pivovaru Heineken, Pivo se prodává v celé bývalé Jugoslávii, patří mezi nejoblíbenější piva v Chorvatsku. Dále je zde zastoupen průmysl strojní, textilní, kožedělný a dřevozpracující.

Turistická místa Vlastně celé Jadranské pobřeží s četnými ostrovy je velmi lákavé - města Rijeka, Split, Zadar, Makarska a další, dále ve vnitrozemí Plitvická jezera - soustava jezer ve vápencové krajině. Chorvatsko je pro Čechy jedna z nejnavštěvovanějších zemí.

Chorvatsko

Národný park Plitvické Jazerá

Národný park Plitvické Jazerá

Národný park Plitvické Jazerá

Národný park Plitvické Jazerá

Národný park Plitvické Jazerá

Národný park Plitvické Jazerá

Národný park Plitvické Jazerá

Národný park Plitvické Jazerá

Národní park Paklenica

Národní park Paklenica

Národní park Paklenica

Národní park Paklenica

Národní park Risnjak

Národní park Risnjak

Národní park Risnjak

Národní park Severní Velebit

Velibitský průliv

před Makarskou riviérou

Tučepi - Chorvatsko

Tučepi - přístaviště po západu slunce

Primoštejn

Počty obyvatel V roce 2001: Chorvati 89,63 % Srbové 4,54 % Bosňáci /Muslimové/ 0,47 % Italové 0,44 % Maďaři 0,37 % Slovinci 0,30 % Albánci 0,34 % Češi 0,24 %

Dějiny Chorvatska V dobách před naším letopočtem žily v dnešním Chorvatsku illyrské kmeny, které se později stáhly na území dnešní Albánie. Během 2. - 1. století př. n. l. vytvořili Římané na Balkáně rozsáhlou provincii nazývanou Illyricum, která zahrnula také toto území. Od 7.století se zde začali usazovat Slované, kteří později vytvořili jednotný chorvatský stát. Prvním chorvatským králem byl Tomislav I. z dynastie Trpimírovců.

Významná města Split (hlavní) Hvar (hlavní město stejnojmenného ostrova) Trogir Solin Omiš Drniš Makarska

Rijeka-Kostel Kapucínů

Rijeka - Guvernérský palác

Rijeka-centrum města

Rijeka - městská věž

Rijeka - přístav

Rijeka - pevnost Trsat

Ekonomické ukazatele Složení ekonomiky: zemědělství: 7,2%, průmysl: 31,7%, služby: 61,2%

Chorvatsko a Evropská Unie Chorvatsko se velmi dobře zotavuje z války, ve které spolu v 90. letech bojovali Srbové a Chorvati a požádalo v roce 2003 o členství v EU. Členskou zemí EU by se mělo stát pravděpodobně v polovině roku 2010.

Chorvatská měna Chorvatským platidlem je Kuna (KN). V novodobé historii se do oběhu dostala v červnu 1994, kdy nahradila chorvatský dinár. Jedna kuna se dělí na 100 lipa. Chorvatská měna je stabilní. Přesto se Chorvatsko i nadále potýká s mnoha ekonomickými problémy. Je zde velká nezaměstnanost, která dosahuje hranice 12%.

dííííííííky za pozornost

Filip Šneider – 5. A