Vliv fenologických a meteorologických podm í nek na koncentrace CO 2 na rozhran í biosf é ry a atmosf é ry Daniel Bareš, Martin Možný, Jiří Novák Český.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

PODNEBÍ.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
Základy meteorologie.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Globální oteplování Marek tecl 2L.
EDA pro časové řady.
Hydrosféra.
Josef Keder Hana Škáchová
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Teplotní rozdíly mezi radiačním štítem a ČS meteorologickou budkou Daniel Bareš; Martin Možný; Jiří Novák; Martin Stalmacher Český hydrometeorologický.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: František Skácel Distribuce.
AUSTRÁLIE Podnebí Austrálie.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Devátá Marta Devátá Monika
Charakteristika ekosystému
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
Skleníkový efekt je proces, p ř i kterém atmosféra zp ů sobuje oh ř ívání planety tím, že absorbuje dopadající slune č ní zá ř ení a zárove ň brání jeho.
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
Podnebí Česka                                                              8. března 2006.
POČASÍ.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Interpretace výsledků modelových výpočtů
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Požadavky na vypracování rozptylových studií
MIKROBIOLOGIE PŮDY   Úvod Hlavní skupiny mikroorganismů
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Ekosystém.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_KUB_06.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Oxid uhličitý
Vliv topného režimu na emise krbových kamen spalujících dřevo
Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Lito- sféra Atmo- Hydro- Bio-
Podnebí.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zpracování a vizualizace fenologických dat
Nové Hrady Přírodní chemická laboratoř
Vliv ozónové vrstvy na životní prostředí
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana ovzduší – globální oteplování Globální oteplování.
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Faktory ovzduší Klimatické faktory Antropogenní znečištění.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada28 AnotaceVyučovací.
Podnebí, podnebné pásy.
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Koloběh látek v ekosystému Tematická oblast: Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
OVZDUŠÍ BEZ HRANIC Projekt měření ovzduší na školách
Země a život, vývoj života
Vysokoteplotní sorpce CO2 na laboratorně připraveném CaO
Témata: Klasifikace podnebí Globální změny klimatu Předpověď počasí
Stanovení ceny v marketingu
Vedoucí bakalářské práce: RNDr. Lubica Pospíšilová, CSc.
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
Fakta o klimatických změnách
Karsologie Jiří Faimon
SLUNCE.
Měření ozonu v Novohradských horách pasivními dosimetry
Časová disagregace emisí
Porovnání epizod vysokých koncentrací přízemního ozonu v létě 1994 a 2003 Karel Dejmal Observatoř Košetice.
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Změna teploty vzduchu v průběhu času
Transkript prezentace:

Vliv fenologických a meteorologických podm í nek na koncentrace CO 2 na rozhran í biosf é ry a atmosf é ry Daniel Bareš, Martin Možný, Jiří Novák Český hydrometeorologický ústav OBS Doksany

Globální koloběh uhlíku Koloběh uhlíku je jedinečný proces, který je neoddělitelně spjat s podnebím, koloběhem vody, s cykly minerálních živin a s produkcí biomasy na pevninách i v oceánech.

Koncentrace CO 2 v atmosféře Současná koncentrace CO 2 v atmosféře Země: ppm, registrujeme statisticky významný rostoucí trend (Havaj +1.3 ppm/rok) Koncentrace CO 2 v minulých tisíciletích: ppm, údaje získány z analýz bublinek vzduchu uzavřených v ledovcích (min. hodnoty pocházejí z dob ledových)

Roční chod koncentrací CO 2 v atmosféře Měsíční maxima na konci veg. klidu (IV./V.), minima v době vrcholu vegetace (IX.). Díky vegetaci jsou v letním období koncentrace nižší než v zimě. Roční chod je ovlivněn fotosyntézou rostlin: n CO 2 + n H 2 O hv → (CH 2 O) n + n O 2 kde, hv.. kvantum zářivé energie; (CH 2 O) n.. vznik organických látek; n O 2 uvolnění molekulárního kyslíku

Přístrojové vybavení NDVI Senzor: SKR kanálový Ultrasonický anemometr Vaisala WS 425

Koncentrace CO 2 v průběhu roku na OBS Doksany

Tok CO 2 u břízy a lísky. Doksany Průměrné denní koncentrace CO 2 u břízy a lísky a zelený podíl. Doksany Jasný den Max teplota 35,1 o C Průměrná denní teplota 25,7 o C První výsledky měření

Chod koncentrací CO 2 v závislosti na meteorologických podmínkách

Podíl zelené hmoty v průběhu vegetace Závislost na nástupu jednotlivých fenologických fází v průběhu roku

Analýza podílu zelené hmoty

Koncentrace CO 2 a zelený podíl Zajímavé je, že jak v porostu Lísky obecné nebo Břízy pýřité, tak nad travním porostem ve výšce 8m, jsme zjistili takřka totožné výsledky.

Analýza družicových snímků

Závěr Cílem projektu realizovaného v rámci IPG Doksany je vytvoření modelu sezónní dynamiky CO 2 mezi biosférou a atmosférou ve vztahu k časovému průběhu fenologických fází a povětrnostním podmínkám. V průběhu měsíce května počítáme se spuštěním webové aplikace s aktuálními výsledky měření.

Poděkování Příspěvek byl zpracován díky grantové podpoře MŠMT Projekt OC 10010

DĚKUJEME ZA POZORNOST Pracovníci OBS Doksany