Energie uvnitř planety Země

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování Co je to litosféra? Co víš o litosférických deskách?
Advertisements

DRUHY ZEMĚTŘESENÍ (podle původu)
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Sopečná činnost a sopky v ČR
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MAGMA A SOPEČNÁ ČINNOST
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
UTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
Kontinenty v pohybu.
Litosféra II..
Název Endogenní pochody - vulkanismus Předmět, ročník
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
VZNIK A VÝVOJ LITOSFÉRY Vnitřní geologické děje
Schéma vzniku a průběhu
Sopky Sopky jsou nejviditelnějším projevem energetických procesů uvnitř planety Země a jsou také klíčem k poznání jejího vývoje, neboť vulkanická.
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Zemětřesení a sopečná činnost
Zemětřesení a vulkanismus
Sopečné jevy.
Sopečná činnost Jan Dušek.
Magma je převážně alumino-silikátová tavenina, která obsahuje sopečné plyny. Magma vzniká v oblastech zemského pláště a nebo tavením z hornin spodní zemské.
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_203_VULKANISMUS AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 9.,
Zemětřesení a sopečná činnost
Vulkanismus je souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností,zemětřesením, tepelnou metamorfózou či případně dalšími projevy,
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
STAVBA ZEMĚ.
Endogení geologické děje
GEOTERMÍLNÍ ENERGIE Ch_113_Energie_Geotermální energie Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace.
Geotermální energie Využití na Islandu.
Geotermální elektrárna
Vnitřní geologické děje
HORNINY.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Geotermální energie Využití na Islandu.
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Sopečná činnost.
Litosféra a sopečná činnost Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Autor: Kateřina Lapáčková. Vznik Vzniká uvnitř planety Země. Jedná se o energii, kterou Země částečně dostala již při svém vzniku z mlhoviny a následnými.
Teplo Seminární práce z fyziky Vypracoval: Tomáš Pařízek a Jan Šplíchal Základní škola a Mateřská škola, Nový Hradec Králové, Pešinova 146 Leden 2013.
SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Sopečná činnost. SOPEČNÁ ČINNOST Při pohybu litosférických desek (podsunutí) se horniny z. kůry dostanou do velkých hloubek – roztaví.
Sopečná činnost a zemětřesení
Vznik pohoří.
Geotermální energie.
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Zemětřesení a sopečná činnost TÉMATICKÝ.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
VULKANISNUS SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Animace: SOPKY
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Prezentace pro výuku přírodopisu 9. ročník
Sopky a sopečná činnost
Schéma vzniku a průběhu
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Digitální učební materiál:
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_ZEMĚPIS
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Fyzická geografie Zdeněk Máčka
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Vulkanické a tektonické tvary
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
Sopky a sopečná činnost
Schéma průřezu sopkou.
LITOSFÉRA sopečná činnost
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Geologické děje.
Transkript prezentace:

Energie uvnitř planety Země Blesk Zemětřesení Vulkanická činnost (Sopky) Geotermální energie

Energie uvnitř planety Země Planeta Země prošla mnoha změnami jak na povrchu tak uvnitř Země má tuhé jádro, složené z niklu a železa Poslední zjištěnou vrstvou je zemská kůra, to je to na co denně šlapeme

Blesk Blesk je způsobován prudkým střetem dvou typů elektrických nábojů Bouřková činnost je častá v horkém počasí Benjamin Franklin přišel k tomu, že blesk je elektrický výboj

Zemětřesení Mezi nejničivější přírodní katastrofy patří zemětřesení Po nějaké době křehké horniny napětí nevydrží, prasknou Každý rok dojde na světě přibližně k 1 000 ničivých zemětřesení. Jestliže je dlouhou dobu klid, je možné, že napětí narůstá a časem se může stát příčinou silných otřesů.

Vulkanická činnost (sopky) Slovo sopka označuje kužele lávy a popela Jsou místa na povrchu, kde z otvorů v zemské kůře vystupují na povrch horké roztavené horniny – láva, popel, pára a plyny Sopečná činnost může probíhat jak na souši tak i pod vodou Hora sv. Heleny ve Washingtonu byla největší a nejnebezpečnější sopkou v dějinách

Geotermální energie Projevy jsou erupce sopek a gejzírů, horké prameny Využívá se ve formě tepelné energie, či pro výrobu elektrické energie Je vlastně nejstarší energií na naší planetě Zemi Země, které geotermální energii ve větším využívají jsou USA, Velká Británie, Francie, Švýcarsko, Německo a Nový Zéland.