PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA (Protektorat Böhmen und Mähren) Protektorát bylo území okupované nacistickým Německem od 15. března 1939 do jeho kapitulace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
Od druhé republiky k protektorátu
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
České země a Slovensko za 2. světové války
Vytvořil: Michal Mikula
Protektorát Čechy a Morava
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Protektorát Čechy a Morava 5.ročník
Nástup nacismu v NĚMECKU
Protektorát Čechy a Morava
Jak se podařilo Adolfu Hitlerovi dostat k moci?
ROZBITÍ ČESKO – SLOVENSKA PhDr. Jana Žáková
Vědomostní soutěž 2. světová válka
Domácí odboj Heydrichiáda Zahraniční odboj Slovenský štát
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Zahraniční a domácí odboj
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
ř ízené vále č né hospodá ř ství  trojhend ř i arizace ž idovského majetku totální nasazení lístky na potraviny, náhra ž ky (margarín, melta) tresty.
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Co se mohlo změnit v životě Čechů po obsazení Německem?
Emil Hácha Vendula Žižková.
Protektorát Čechy a Morava I.
Protektorát Čechy a Morava
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Protinacistický.
CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_12_INOVACE_KoK_IG_3.E_26
Protektorát Čechy a Morava
Vlna odporu, která se rozšířila v českém národě a kterou nezastrašilo ani preventivní zatýkání předpokládaných odpůrců nacismu v rámci akce Albrecht I.
Československý odboj Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Život v protektorátu.
Heydrichiáda Petr Machala.
Slovenské právní dějiny II
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Využívání.
Protektorát Čechy a Morava
Protektorát Čechy a Morava. Vyhlášen Prezident a vláda (bez parlamentu) Německá okupační správa.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Boj Čechů proti německé okupaci TÉMATICKÝ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Protektorát Čechy a Morava
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Protektorát Čechy a Morava
2. Světová válka v Československu
Protektorát Čechy a Morava.
Protektorát Čechy a Morava
Druhá republika.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Válka u nás 1. část.
SITUACE V PROTEKTORÁTU
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_DĚJEPIS
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
Zánik první republiky.
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
ČESKOSLOVENSKO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA (Protektorat Böhmen und Mähren) Protektorát bylo území okupované nacistickým Německem od 15. března 1939 do jeho kapitulace 9. května 1945.

15. března 1939 přestalo Československo existovat jako samostatný stát (důsledek Mnichovské dohody), na naše území vstoupily německé jednotky. 16. března vydal Adolf Hitler výnos a v českých zemích byl zřízen Protektorát Čechy a Morava. Bylo přislíbeno, že toto území bude autonomní a bude se pod dohledem Německa samo spravovat, v čele bude stát prezident Emil Hácha a protektorát bude mít vládní vojsko, policii, četnictvo a soudnictví, stát se však stal součástí Velkoněmecké říše a protektorátní správa byla zcela podřízena okupační moci.

Základní informace Hlavní město: Praha Rozloha: 49 363 km² Počet obyvatel: 7 380 000 (1939) Národnosti: Češi, Moravané Jazyky: čeština, němčina Mateřská země: Třetí říše Měna: protektorátní koruna Státní prezident: Emil Hácha (s minimem reálné moci)

Říšský protektor: Konstantin von Neurath (1939-1943) Reinhard Heydrich (zastupující říšský protektor 1941-1942)-nejtvrdší Kurt Daluege (zastupující říšský protektor 1942-1943) Wilhelm Frick (1943-1945) Území protektorátu se členilo na 2 země-Čechy a Morava, země se dále členily na oberlandráty (=seskupení politických okresů)

Konstantin von Neurath Emil Hácha Reinhard Heydrich

Wilhelm Frick Kurt Daluege Odstraňování československých pohraničních sloupů sudetskými Němci

Hospodářské důsledky Zavedena „vnucená správa“ hospodářských podniků, nařízeními se nuceně slučovaly některé firmy, byly ustanoveny ústřední svazy průmyslu, obchodu, řemesel a dopravy, které určovaly objem produkce, sortimentu, rozdělování surovin a prostředků. Nacisté plně kontrolovali výrobu nejdůležitějších zbrojních podniků-Škodovka, brněnská Zbrojovka, Poldovka, Vítkovické železárny apod. Finance plně pod kontrolou Německa, protektorát byl nucen platit „válečnou daň“ (1940-3 miliardy Kč, 1944-12 miliard Kč).

Zavedeny potravinové lístky pro 3 kategorie českého obyvatelstva-obyčejní spotřebitelé, těžce pracující, velmi těžce pracující. Obyčejný spotřebitel si mohl za týden odebrat: 2900 g chleba (případně 1200 g chleba a 900 g mouky), 500 g masa či masných výrobků, 210 g tuků a 2 l mléka. Zemědělcům byly příděly kráceny. Později zavedeny také šatenky na textil a poukazy na obuv. Se zhoršující se situací byly příděly potravin snižovány a ceny na černém trhu byly vyšší až o 2000 %.

Protektorátní občanka Potravinové lístky

Politické důsledky Vedoucí představitelé státu v čele s prezidentem se stali fakticky loutkami úřadujícího říšského protektora. Německá moc se opírala o gestapo, armádu a jednotky SS. Gestapo (=německá státní policie) plnilo hl.úlohu bezpečnostního aparátu. Česká policie a četnictvo neměli téměř žádné pravomoci a zabývali se jen běžnými přestupky. Státní správa a samospráva byla v německých rukou, ve městech byli na místa zastupitelů a starostů dosazováni Němci. Politické strany byly zrušeny.

Kulturní důsledky Došlo k omezení českého školství a vzdělávání, byly uzavřeny všechny české vysoké školy, postupně omezován počet studentů na gymnáziích, zrušeno mnoho středních škol, celkově klesl počet studentů cca na třetinu. Vydavatelskou a nakladatelskou činnost omezila cenzura, bylo zakázáno vydávat, prodávat a půjčovat anglickou, americkou, polskou, židovskou, francouzskou, ruskou a jugoslávskou literaturu. Dále omezení hudby, zákaz divadelních představení a výstav, také byla uzavřena muzea.

Vztah Čechů k okupaci Docházelo k bojkotu všeho německého. Poslouchal se zahraniční rozhlas, šířily se anekdoty, letáky a ilegální časopisy (Český kurýr, V boj, Rudé právo a další). Vytvářely se partyzánské skupiny, přestože za veškeré tyto činnosti hrozil trestu smrti. Zpočátku byla celkem častá různá protiněmecká vystoupení, poutě a demonstrace. Největší demonstrace-v Praze 28. října 1939 ku příležitosti výročí vzniku Československa-byla Gestapem brutálně rozehnána, zemřel student Jan Opletal, jeho pohřeb se stal manifestací proti okupaci a byl taktéž brutálně rozehnán. V důsledku toho byly 17. listopadu na příkaz Hitlera všechny české vysoké školy uzavřeny, vedoucí představitelé českých vysokoškoláků zatčeni a popraveni a stovky studentů poslány do koncentračních táborů.

Jan Opletal a jeho pohřeb Partyzánská odpověď na německou vyhlášku

Vztah Čechů a Němců Postoj Němců byl vůči Čechům často nepřátelský, spojený s výhrůžkami a násilím. Nejvyhrocenější vztahy byly v Sudetech (pohraničních oblastech). Podle německé ideologie představovali Němci privilegovanou horní vrstvu (Oberschicht) a Češi dolní vrstvu (Unterschicht). Znevýhodňování Čechů se projevovalo prakticky ve všech oblastech každodenního života-např. odstupňované příděly potravin podle označení-D pro Němce (nejvyšší), T pro Čechy (snížené) a J pro Židy (nejnižší). Židé bez jakýchkoliv práv a svobod byli jako“zkažená rasa“ koncentrováni v ghettech a odsouzeni k likvidaci v koncentračních táborech, jejich domy a byty pak byly přiděleny německým přistěhovalcům z říše.

27. května 1942 provedli českoslovenští parašutisté atentát na zastupujícího říšského protektora Heydricha, který na jeho následky zemřel. To mělo za následek vypálení vesnic Lidice a Ležáky a popravy se rozjely s ještě větší brutalitou. Protektorát zanikl v květnu 1945 osvobozením našeho území spojeneckými vojsky a byla obnovena Československá republika.

Heydrichovo auto po antentátu Památníky československým parašutistům