Exogenní procesy Činnost tekoucí vody.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Exogenní činitelé Činnost stojatých vod.
Advertisements

Zpracoval: Jakub Šverma
Ledovce.
FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.
Litosféra Exogenní pochody.
Činnost řek.
Endogenní (vnitřní) pochody
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Amazonka Vojtěch Vinduška
Činnost vody.
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
VNĚJŠÍ PŘÍRODNÍ ČINITELÉ narušují zemský povrch dochází k pozvolnému rozpadu hornin = ZVĚTRÁVÁNÍ takto narušený povrch je postupně zarovnáván.
POVRCH ZEMĚ JAKO VÝSLEDEK PŮSOBENÍ PŘÍRODNÍCH ČINITELŮ
RELIÉF VYTVÁŘENÝ ŘEKAMI
GYMNÁZIUM,VLAŠIM,TYLOVA
Exogenní geologické děje
Modelační činnost ledovce
GEORELIÉF Mgr. Jana Nováková.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
DOTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
Pohyb vody na Zemi.
HYDROSFÉRA.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Tvary vytvořené tekoucí vodou
Hydrosféra (XI. Část) Název školy
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
Př_148_Geologie_Vnitřní geologické děje
Vědět jak vznikají meandry a opuštěná ramena
Př_148_Geologie_Vnitřní geologické děje
BUDUJE VODNÍ ELEKTRÁRNY?
L A B E LABE ŘECE DALI JMÉNO KELTOVÉ,JEJICH ELB
POHYB VODY NA ZEMI.
ŘEKA DYJE JIŽNÍ MORAVA.
Planeta Země – Exogenní činitelé 1
Identifikátor materiálu: EU
Dotváření zemského povrchu - voda
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – ledovce autor VM:Ondřej Vojáček.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_210_Činnost vody AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 9.,
CO DOKÁŽE EROZE….
Zuzana ZAPLETALOVÁ GGI, 2.ročník Olomouc 2006
Fluviální pochody Holubová, Hartová, Prokopová, Kučerová, Lázňovská, V5A.
JAK ČLOVĚK PŮSOBÍ NA RELIÉF
ČINNOST TEKOUCÍ VODY Vítek Urban prima listopad 2004.
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s působením tekoucí vody na zemský.
Zvětrávání, eroze Zvětrávání je proces, při kterém dochází k rozpadu hornin. Zvětrávání způsobuje např. voda, rozdílná teplota, led, sníh, vítr, kořeny.
Hydrosféra (XII. Část) Název školy
Island – země ohně a ledu
Tvary vytvořené tekoucí vodou
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
L ITOSFÉRA – VNĚJŠÍ PROCESY Autor: Hana Brýdlová.
Zemský povrch dotváří vnější činitelé
Meandr je zákrut řeky způsobený boční erozí – vymíláním břehů na jedné straně a usazováním na straně druhé. Mrtvé ramena vznikají v důsledku změn průběhu.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření13.11.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
Strážnické pomoraví.
vnější přírodní činitelé
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Tvary vytvořené tekoucí vodou
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Sladká voda na kontinentech
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Tvary vytvořené tekoucí vodou
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Působení povrchové tekoucí vody TÉMATICKÝ.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
LITOSFÉRA vnější přírodní činitelé
Meandry řeky Moravy Nikola Rachunková 9.A.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Exogenní procesy Činnost tekoucí vody

Fáze toku řeky Voda je jedním z nejvýraznějších modelačních činitelů. Na své cestě krajinou vytváří obrovské množství tvarů, které se od sebe velmi výrazně liší. Cestu řeky od pramene k ústí lze přitom přirovnat k období mládí, dospělosti a stáří, respektive hovoříme o horním, středním a dolním toku řeky.

Fáze toku řeky Horní tok Střední tok Dolní tok Údolí ve tvaru V, převládá hloubková eroze Střední tok Údolí ve tvaru U. Rozšiřují se boční erozí Dolní tok Údolí široké, Meandruje ve svých plaveninách

Tvary vzniklé činností tekoucí vody Tvary lze dělit na tvary typické pro horní, střední a dolní tok, ale můžeme je rozlišit i na erozní a akumulační. Erozní se vyskytují převážně na horním a zčásti na středním toku, akumulační zejména na dolním toku. Některé nelze jednoznačně přičlenit (některé jejich části jsou erozní jiné akumulační).

Horní tok – převládá hloubková eroze řeky Na horním toku má řeka velkou unášející schopnost. Unáší velké kusy materiálu, kterým hloubí své dno a stále více se její koryto zahlubuje do podloží. Typická je přítomnost velkých kamenů v řečišti, vodopády a peřeje.

Kaňon

Vodopády

Vodopád Na terénních stupních se na říčních tocích tvoří vodopády Vodopád Na terénních stupních se na říčních tocích tvoří vodopády. Zpětnou erozí pak dochází k ústupu vodopádu

Ústup vodopádu

Horní tok Na dně říčních koryt mohou vznikat zajímavé kruhovité útvary – obří hrnce. Vznikají proniknutím unášených částic do trhliny na dně řečiště, které se v ní pohybují a vymílají trhlinu do tvaru „hrnce“

Vznik říční nivy Na středním a dolním toku nemá řeka tak velkou unášecí schopnost a postupně odkládá materiál, který nese. Rychlost toku je malá, řeka postupně rozšiřuje boční erozí své koryto, vzniká říční niva

delta. meandr na konci toku řeka ukládá delta meandr na konci toku řeka ukládá na dolním toku řeka teče velmi plaveniny a vytváří z nich pomalu a tvoří na svém zákruty deltu. Poloha a počet tzv.meandry. Rozeznáváme ramen se mění. jesepní a výsepní břeh. výsepní břeh rameno jesepní břeh

Meandrující řeky

Dolní tok - agradační valy Řeka teče v korytě, jehož břehy tvoří odložený materiál – vytváří okolo svého řečiště agradační valy. Je možné, že hladina řeky leží výše než se nachází okolní krajina.

Otázky a úkoly: 1/ Které z následujících tvarů a činností jsou typické pro horní tok řeky: meandr, vodopád, kaňon, boční eroze, unášení převážně jemných plavenin, peřej, agradační val, říční terasa, delta, soutěska 2/Doplňte vhodnými pojmy následující text: Cestou od pramene k ústí řeka vytváří tři typy údolí: na počátku ve tvaru písmene ....., díky především ....................erozi vytváří typické kaňonovité údolí s velmi........................okolními svahy. Řítí se přes peřeje a ................................ a unášeným materiálem prohlubuje dno. Na středním toku pozvolna ztrácí svou rychlost a sílu, část materiálu ukládá a modeluje údolí do tvaru........ . Okolní svahy jsou ........................, vedle hloubkové se stále výrazněji uplatňuje ............eroze a řeka se začíná vlnit, vznikají........................ . Dolní tok je typický velmi ...............sklonem, řeka teče ...................(rychlost) a podél svého toku vytváří ..........................z odloženého materiálu. Svou cestu končí ústím do jiného toku či do moře, kde tvar ústí může mít charakter estuária nebo......... .

Použitá literatura Brewer D. a kol.: Planeta tajuplných světů. Praha 1997, Readesrś Digest Výběr Dumpleton B. a kol.: Podivuhodný svět. Praha 2000, Readesrś Digest Výběr Durward L. A.: ABC přírody. Praha 1996, Readesrś Digest Výběr Moore J. R. jr.:Přírodní divy světa, nakl. Slovart 2001 Petřík K. I.:Příroda Severní Ameriky. Praha 1999, Olympia Obrázky z časopisu Lidé a země Havel Jiří: Zajímavosti z geologie, Praha 1986, ČTK – Pressfoto