TNPW1 Cvičení 6 20.3.2014 aneta.bartuskova@uhk.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
Technologie pro publikování na webu 1
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Technologie pro publikování na webu 1
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 8 Obtékání a sloupce Martin Adámek.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
WWW stránky.
Referát č. 22 Tvorba webových stránek (Struktura webu, struktura HTML dokumentu, vytvoření webové stránky exportem z aplikačního programu, provázání.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Selektory 1 1. Selektor elementu Deklarované styly budou použité při každém vyskytování elementu v dokumentu. Selektor elementu se obvykle používá pro.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 10.  Polohování ◦ Absolutní polohování  Vlastnosti ◦ umístění ◦ display ◦ visibility.
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
GWEB2 MGR. VLASTISLAV KUČERA 3. PŘEDNÁŠKA. Obsah přednášky  CSS3  barvy  border-radius  box-shadow  text-shadow.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
KASKÁDOVÉ STYLY 4.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 8.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
Centrování, Box model, Plovoucí fotogalerie Ing. Jiří Štěpánek.
Blokový model v CSS Obr. 1.
Mgr. Vlastislav Kučera 4. přednáška.  vícenásobná pozadí  velikost pozadí  zobrazení pozadí  gradienty.
Seznam - menu Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího menu. Seznam a jeho položky lze použít například i na vytvoření vysouvacího.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
TNPW1 Cvičení
CSS – rámečky Mgr. Lenka Švancarová.
Přehled dalších vlastností
KASKÁDOVÉ STYLY SYNTAXE STYLŮ PRAVIDLO DEFINUJÍCÍ STYL SE SKLÁDÁ Z NEJMÉNĚ TŘÍ ZÁKLADNÍCH ČÁSTÍ: * SELEKTOR ZNAČKY * SLOŽENÉ ZÁVORKY A V NICH JE.
CSS: šířka prvku, rámečky, okraje, výplně plovoucí prvky #CSS – šířka prvku, rámečky, okraje, výplně #CSS – plovoucí prvky.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Kaskádové styly - CSS.
CSS – vlastnosti textu text-align (vodorovné zarovnání)
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
TNPW1 Cvičení
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 7 Menu Martin Adámek.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
Tvorba www stránek Seznam, tabulky, grafika a barvy (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
CSS – float a clear Mgr. Lenka Švancarová. CSS – float Vlastnost určuje obtékání prvku. Hodnoty:  right – prvek bude zarovnán vpravo, okolní obsah stránky.
Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 6.  Polohování ◦ normální řazení ◦ plovoucí boxy  Vlastnosti ◦ float ◦ clear.
Obrázky v HTML dokumentech Druhy a použití. Obrázky + Zvyšují atraktivitu stránek. + Zvyšují vypovídací schopnost stránek. - Zvyšují dobu načítání stránky.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 9 Boxmodel Martin Adámek.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 5.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.06/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS pozicování.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
Styly CSS VýhodyDruhyZápis. Výhody CSS oddělení struktury od formátování oddělení struktury od formátování přilinkováním souboru styl.css lze formátovat.
CSS – menu vlevo Mgr. Lenka Švancarová. CSS – menu vlevo.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Ing. Jiří Štěpánek. Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek.
NSWI096 - INTERNET CSS – kaskádové styly Mgr. Petr Lasák.
1 Kurz XHTML a CSS Část 2: Popis vzhledu dokumentu za pomocí CSS - kaskádových stylů.
Rozvržení HTML dokumentu
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
Chování blokových prvků v rámci HTML dokumentu
Tvorba WEBOVÝCH stránek – obrázky
Tvorba webových stránek
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Tvorba webových stránek
Transkript prezentace:

TNPW1 Cvičení 6 20.3.2014 aneta.bartuskova@uhk.cz

Tip: stránka na střed prohlížeče TNPW1 Cvičení Tip: stránka na střed prohlížeče Obalit celou stránku elementem <div>, např. <div id=”obal”> … </div> Přidat CSS pravidlo, kde width je požadovaná šířka stránky, může být i v procentech #obal { width:960px; margin: 0 auto; }

Tip: sdružené definice TNPW1 Cvičení Tip: sdružené definice Některé CSS vlastnosti lze deklarovat sdruženě border: 1px solid black; (obsahuje popořadě vlastnosti border-width, border-style a border-color) margin: 5px 10px 5px 10px; (obsahuje popořadě vlastnosti margin-top, margin-right, margin-bottom, margin-left) padding: 5px 10px 5px 10px; (obdobně) margin: 5px 10px; (první hodnota je pro margin-top a margin-bottom, druhá pro margin-right a margin-left) margin: 5px; (margin na všech stranách je 5px)

Pozicování umístění elementu v rámci stránky TNPW1 Cvičení Pozicování umístění elementu v rámci stránky Statické – implicitní pozicování, normální tok - blokové elementy pod sebe, řádkové vedle sebe Absolutní a relativní – relativní umístění vzhledem k pozici obsahového bloku Plovoucí umístění – element je obtékán obsahem, posune se maximálně doleva / doprava jak je to možné v rámci rodičovského elementu

Obsahový blok Neviditelný obalující čtyřúhelník, může být: TNPW1 Cvičení Obsahový blok Neviditelný obalující čtyřúhelník, může být: Pro kořenový element: zobrazovací plocha prohlížeče (výchozí) Pro element umístěný staticky nebo relativně: nejbližší rodičovský (nadřazený) element Pro element umístěný absolutně: nejbližší rodičovský element, který je sám umístěný absolutně nebo relativně

Relativní x Absolutní umístění TNPW1 Cvičení Relativní x Absolutní umístění Relativní: vyjme element z běžné pozice a posune ho o určitou vzdálenost do nové pozice Element stále zabírá místo v původní pozici, nijak tedy nezmění pozici jiných elementů na stránce Absolutní: vyjme element z běžné pozice a umístí ho relativně vzhledem k pozici jeho obsah. bloku Element přestane zabírat místo v původní pozici (do tohoto prostoru se posunou následující elementy), v nové pozici taky nezabírá místo – překreslí případné elementy na té samé pozici

Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek Relativní pozicování #normaldiv { width: 200px; height: 100px; background-color: Green; } #relativediv position: relative; width: 100px; height:90px; top: -20px; left: 30px; background-color: Grey; #normaldiv #relativediv -20px 30px Normálně by se #relativediv zobrazil pod #normaldiv (normální tok vykreslování elementů) Díky relativnímu pozicování se jeho umístění změní podle definice. Posune se 0 -20 px od svého normálního horního okraje a o 30px od svého normálního levého okraje Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek Absolutní pozicování Oranžová plocha = stránka #absolutediv { position: absolute; width: 100px; height: 70px; left: 30px; top: 50px; } 30px 50px 100px 70px <div id=“absolutediv“></div> Definovaný prvek bude při tomto formátování umístěn nezávisle na ostatních prvcích na stránce tak, že jeho levý hodní roh bude mít souřadnice [30;50]. Při absolutním pozicování tedy definujeme vždy umístění levého/pravého horního rohu boxu. Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

TNPW1 Cvičení Z-index Řídí překrývání absolutně umístěných elementů (výchozí vykreslení je podle umístění ve zdrojovém kódu) – pomocí virtuální osy z Čím vyšší celé číslo, tím větší je priorita zobrazení – tím více nahoře bude prvek div.spodni {z-index: 0;} div.horni {z-index: 10;}

TNPW1 Cvičení Plovoucí umístění Elementy v plovoucím umístění mohou být obtékány ostatním obsahem - jsou mimo běžný tok vykreslování, ostatní obsah je prohlížečem upraven, aby plovoucím boxům vytvořil místo Nutné definovat plovoucímu boxu šířku Posune se maximálně doleva / doprava jak je to možné v rámci rodičovského elementu

Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek Plovoucí boxy #floatdiv { float: left; width: 100px; height: 50px; background-color: Red; } V XHTML dokumentu je nutné nejprve definovat plovoucí box, teprve poté definovat obsah, který bude obtékat tento plovoucí box. Pokud nechceme aby následující obsah již obtékal, přidělíme mu vlastnost clear (clear:left – neobtéká plovoucí elementy vlevo, clear:right – vpravo, clear:both – žádné) Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

Layout stránky = vizuální rozvržení webové stránky TNPW1 Cvičení Layout stránky = vizuální rozvržení webové stránky Stránka je chápána jako skupina oblastí, každá oblast má svůj účel (menu, obsah, hlavička…) Pro definici oblastí stránky zpravidla používáme element <div> - blokový element, který může sloužit jako kontejner pro další obsah

Základní koncepty layoutu Kompletní třísloupcový layout Hlavička – logo, grafika, login, vyhledávání Oblast s navigačními prvky, šířka je většinou pevně dána Obsahová část – šířka by se měla přizpůsobovat šířce stránky Oblast s navigačními prvky (kontextová navigace, info..), šířka je většinou pevně dána Patička Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

Konstrukce třísloupcového layoutu Obsahová část – šířka je vždy auto, nastaven margin left a right na hodnotu (šířka postraního sloupce + odsazení) kvůli zamezení obtékání pod sloupce. Obsahové části se též nikdy nenastavuje pevná výška Pravý sloupec – zpravidla pevná šířka, nastavený float na right. Výška sloupce je vždy proměnná (auto) Patička – definice zpravidla na celou šířku stránky, výška bývá pevně definovaná, nutné použít clear:both. Při použití margin se bude patička odsazovat od prostředka – neplovoucího elementu, proto v případě odsazování nuno vložit prázdný div nad patičku a clear nastavit jemu Levý sloupec – zpravidla pevná šířka, nastavený float na left. Výška sloupce je vždy proměnná (auto) Hlavička – definice zpravidla na celou šířku stránky, výška bývá pevně definovaná

Bodovaný úkol Vytvořit kompletní třísloupcový layout (validní XHTML 1.0 Strict) Hlavička, postranní plovoucí sloupce, obsahová část a patička. Pro rozlišení použijte barvy Obsahová část bude naplněna odstavci textu, text nebude přetékat pod postranní sloupce Hlavička bude obsahovat nadpis druhé úrovně Patička bude obsahovat vycentrovaný text Postranní divy budou mít též nějaký obsah Definice obsahových kontejnerů bude v CSS souboru Barvu textu přizpůsobit kontrastně vzhledem k pozadí (formátováno v CSS souboru)