Pozorování Slunce z kosmu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SLUNCE Obr. 1: NASA Goddard Laboratory for Atmospheres
Advertisements

SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Sluneční soustava.
ZEMĚ A VESMÍR.
SLUNCE.
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_171 NázevSlunce Téma hodinySlunce.
SOUČASNOST A BUDOUCNOST NAŠEHO SLUNCE
Využití solární energie A5M13VSO soubor přednášek
Astrofyzika – dálkové studium
Elektromagnetické vlny
Zpracovali : Martin Nguyen : David Podzemný. Slunce vzniklo asi p ř ed 4,6 miliardami let a bude svítit ješt ě p ř ibli ž n ě 7 miliard let. Stejn ě jako.
Vybrané kapitoly z obecné a teoretické fyziky
Fyzika atomového obalu
= věda o vesmíru – popisuje ho, zkoumá jeho vznik a vývoj
SLUNCE Průměr: km Hmotnost: 1,989x10 30 Doba otočení kolem osy: 25 dní, resp. 36 dní Teplota povrchu: K Teplota jádra: K Chemické.
Dějiny průzkumu sluneční soustavy
Výzkum Marsu v poslední době.
Slunce a jeho projevy.
Země ve vesmíru.
KEE/SOES 2. přednáška Fyzikální vlastnosti solárního záření
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Pohyb relativistické částice
Rozptyl světla Rayleighův rozptyl Miroslav Blabla 9.A.
Elektromagnetické vlny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Elektromagnetické vlny a Maxwellovy rovnice
OKNA VESMÍRU STÁLE DOKOŘÁN Podněty k TV seriálu: 1979 – 1980 Vladimír Železný – T Magazín 1981STV Jaroslav Čorba, Ján Slovák 1982 – dílů á 26 minut.
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
VENUŠE ZAKLADNÍ INFORMACE:
Rentgenové detektory Gama detektory
Komety.
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Úvod do hvězdné astronomie
RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D. katedra fyziky PřF UJEP
Degradace materiálů vlivem záření IBWS – ve Vlašimi.
Slunce Autor: RNDr. Zdeňka Strouhalová Fyzika Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Gama záblesk Gamma ray burst Optická detekce v blízkosti Slunce Optical detection near the sun.
Aurora Borealis – polární záře Skladatel: Carl Orff,in the year 1936 Interpret: The Boston Symphany Orchestra Hudba: Carmina Burana Klikni myší pro pokračování.
SLUNCE A KOMETY. SLUNCE- nejbližší a pro nás nejdůležitější hvězda. -obrovská koule žhavých plynů -složení: především vodík a hélium.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Astronomický ústav, v.v.i. Akademie věd ČR
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaSlunce.
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
GRB – gama záblesky Michal Pelc. Co si dnes povíme úvod, historie co to vlastně je dosvit směrové vysílání teorie: obvyklý život hvězdy, supernovy, černé.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Atmosféra Země a její složení
Neptun.
Vesmír Autor: Mgr. Marian Solčanský
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Země a vesmír (9. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Sluneční fyzika LS 2007/2008 Michal Švanda Astronomický ústav MFF UK Astronomický ústav AV ČR 9. Sluneční dynamo.
Význam kosmického gama záření: Gama záření nám umožňuje studovat procesy, odehrávájící se ve velmi aktivních objektech, jako jsou supernovy, černé díry,
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
JUPITER.
Slunce Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Základy astronomie, Slunce
Prezentace – výklad učiva
Planeta nejblíže Slunci
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 4. listopadu 2013.
SLUNCE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_32.
SLUNCE.
Obnovitelné zdroje energie a blízká budoucnost
MERKUR Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Transkript prezentace:

Pozorování Slunce z kosmu František Fárník Astronomický ústav v.v.i., AV ČR

Na úvod – několik základních údajů: Poloměr : 695 550 km Hmotnost : 1 Na úvod – několik základních údajů: Poloměr : 695 550 km Hmotnost : 1.98 x 1033 g Vyzářený celkový výkon : 3.8 x 1023 kW Vzdálenost od Země : ~150 milionů km

Co na Slunci pozorujeme ? Ze Země: 3 vrstvy sluneční atmosféry – fotosféru, chromosféru a korónu V optickém oboru : fotosféra, v „bílém“ světle – sluneční skvrny chromosféra, nejčastěji v čáře vodíku (H-alfa) – erupce koróna, – při zatmění, v koronografu V radiovém oboru : záření koróny ° Z kosmu : vše, co ze Země a navíc záření chromosféry a koróny v UV, XUV, X a gamma záření

Vnitřní stavba Slunce Jádro : 700 milionů tun vodíku se za 1 sekundu mění na helium Radiační zóna : energie se přenáší radiací. Foton cestuje k povrchu asi 1 milion roků Konvektivní zóna : teplo se konvekcí převádí do fotosféry (jako vařící se polévka)

Jak vypadají jednotlivé jevy, tj. projevy sluneční aktivity: Sluneční skvrny a Cyklus aktivity

Jedenáctiletý cyklus sluneční aktivity

Detail sluneční skvrny

Pohyby sluneční plazmy vedou k přeskupování magnetického pole (k rekonekci magnetických siločar), magnetická energie se mění na energii tepelnou a na energii urychlených částic. Vznikají jevy ve vyšších vrstvách sluneční atmosféry – v chromosféře a v koróně. Pozorujeme pak nejbouřlivější procesy – sluneční erupce a výrony sluneční plazmy do meziplanetárního prostoru.

Chromosférická erupce v čáře H-alfa

Atmosféra Země = ochrana před zářením 1994 1991

Od poloviny minulého století po současnost kosmické technologie (vědecké satelity, observatoře na oběžné dráze) umožnily pozorování ve všech oblastech elektromagnetického i částicového spektra a to vedlo k obrovskému nárůstu informací o Slunci. Alespoň stručný přehled hlavních slunečních satelitů: Solrad 1 - 11, 1960-1976, Naval Research Laboratory - studium vlivu sluneční radiace na atmosféru Země OSO – Orbiting Solar Observatory, NASA, 1962-1975, velmi úspěšná série satelitů od Ball Brothers Research Corporation, Boulder. Byly získány základní údaje o krátkovlnném slunečním spektru. SMM (Solar Maximum Mission), který vypustila NASA s přispěním i několika evropských pracovišť v roce 1980 V období 1969-1990 se i Československo podílelo na výzkumu Slunce s paluby sovětských satelitů : na 6 satelitech INTERKOSMOS , na 6 satelitech PROGNOZ a na meziplanetární sondě FOBOS, měření rentgenové emise Slunce Patrolní službu a získávání základních údajů již od roku 1975 zajišťuje v reálném čase série amerických operačních satelitů GOES na geostacionární draze Největší úspěchy: YOHKOH, japonský experiment s účastí USA a Velké Británie, 1991-2001 SoHO, observatoř ESA s účastí USA, 1995 – TRACE, USA, 1998 – RHESSI, USA, 2002 – HXRS, Český monitor X-emise na palubě amerického satelitu MTI, 2000-2003 HINODE, Japonsko, pokračovatel Yohkoh, start 2006

Jak sluneční satelit vypadá SMM SoHO RHESSI

Slunce v různých vlnových délkách

Velká protuberance v oboru XUV – SoHO/EIT

Slunce v měkkém rtg. oboru – satelit Yohkoh

Průběh aktivity během jednoho cyklu v měkké rtg. oblasti - YOHKOH

Detail magnetických smyček naplněných horkou plazmou, TRACE 171 A

Průběh erupce v XUV oboru (171 A) - TRACE

Rekonstruované obrázky sluneční erupce v tvrdé rtg. oblasti (RHESSI) 6-12 keV 50-100 keV 100-300 keV

Tři týdny pozorování Slunce na 195 A – SoHO/EIT

Poslední „hit“ – satelit HINODE

Sluneční koróna a sluneční vítr LASCO -Large Angle and Spectroscopic Coronagraph Observe the corona from 2 - 32 Rs in white light with overlapping fields of view

Průlet komety Machholz kolem Slunce

Poslední hit – helioseismologie : celé Slunce vibruje komplexem akustických vln. Vlny se odrážejí od povrchu, který důsledkem toho osciluje v radiálním směru. Zvukové vlny jsou ovlivňovány poměry ve slunečním nitru a proto studium oscilací umožňuje získat informace o poměrech uvnitř Slunce.

Helioseismologie umožňuje studovat sluneční nitro Sound speed Convection zone: differential rotation