3.1 Jednobuněčné organismy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

20.1 Malá násobilka - násobení
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Jednobuněčné organismy s pravým buněčným jádrem
Projevy života, třídění organismů
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
1.1 Vznik a vývoj života Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Autor: Mgr. Petra.
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Víte, jak vypadá rostlina uvnitř?
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
Opakování a procvičení pro žáky 6.C
PLANKTON.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
PRVOCI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Trepka velká Mgr. Helena Roubalová
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Prvoci Jednobuněční živočichové Žijí ve vodním nebo vlhkém prostředí
říše: Živočichové podříše: Prvoci
Prvoci Přírodopis VY_32_INOVACE_166, 9. sada, Př3 ANOTACE
5.1 Řasy a lišejníky lišejníky řasy
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
60.1 Základy mikroskopování
18.1 Obratlovci Kdo jsou obratlovci?
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu opakování předchozího tematického.
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
PRVOCI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Co jsou nahosemenné rostliny?
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK PRVOCI
13.1 Vím, co jsou dvouprvkové sloučeniny .
16.1 Vím, co je pH, znám podstatu neutralizace.
Jednobuněční živočichové
Prvoci Mgr. Helena Roubalová
34.1 Dusíkaté organické sloučeniny
14.1 Květ, plod, semena plody květy semena
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Digitalizace výuky Příjemce
Elektronická učebnice - II
Elektronická učebnice - II
Prvoci – jednobuněční živočichové
39.1 Vznik a vývoj druhů na Zemi
14.1 Vím, co jsou kyseliny. Výroba kyselin je náročná.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
12.1 Vím, co jsou oxidy a sulfidy.
Elektronická učebnice - II
Elektronická učebnice - I
Živočichové rybníka a jeho okolí
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Eliška Jurčicová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27_ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ KOLEM NÁS. TÉMA: RYBNÍK A.
VY_32_INOVACE_28_Prvoci – 1.část Šablona Identifikátor školy:
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Jednobuněční.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Prvoci organismy tvořené jedinou buňkou, která vykonává všechny funkce
říše: Živočichové podříše: Prvoci
Řasy zelené.
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
Prvoci.
Elektronická učebnice - II
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Vilma Skřivánková
1.1 Vznik a vývoj života Co je to život?
Transkript prezentace:

3.1 Jednobuněčné organismy Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 3.1 Jednobuněčné organismy Jednobuněčné houby Jednobuněční živočichové Jednobuněčné rostliny Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Petra Křivánková

3.2 Co už víš? Buňka je základem všech organismů. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 3.2 Co už víš? Buňka je základem všech organismů. Viry tvoří hranici mezi živou a neživou hmotou. Bakterie patřily k prvním organismům na Zemi. Bakterie jsou nebezpečné, ale mohou být i prospěšné.

3.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 3.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Bičíkovci Zástupce: krásnoočko štíhlé – plankton Jednobuněčné rostliny - producenti Sinice výskyt – při hladině stojatých vod tvoří společenstvo organismů – plankton po odumření uvolňují dráždivé látky – voda se stává závadnou některé žijí s houbami = symbióza pelikula - ochrana vakuola - nadnáší Jednobuněčné zelené řasy ve vodě (sladká i slaná) i na souši zrněnka: jádro - řízení bičík - pohyb červené tělísko - reakce na podněty (světlo) chloroplasty - fotosyntéza

3.4 Co si řekneme nového? PRVOCI jednobuněční živočichové Trepka velká Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 3.4 Co si řekneme nového? PRVOCI - jednobuněční živočichové Trepka velká - nálevník Konzumenti (bez chlorofylu a fotosyntézy) Výskyt: louže, tůně, moře, jezera … pelikula - ochrana buněčná ústa - příjem potravy Dráždivost reakce na podněty potravní vakuola - pohlcuje potravu z cytoplazmy jadérko - řídí organismus Trávicí enzymy rozklad potravy velké jádro buněčná řiť - vylučování pulzující vakuola - hromadění vody a odpadních látek Spájení pohlavní rozmnožování brvy - pohyb

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 3.5 Procvičení a příklady Některé měňavky mohou způsobovat onemocnění jiných organismů. O jaký organismus se jedná? Popiš ho. Měňavka úplavičná – tropická úplavice, spavá nemoc stažitelná vakuola Mřížovci (křemík) jádro potravní vakuola Další typ měňavek má na povrchu těla schránky – vápnité nebo křemičité. panožky Dírkonožci (vápník)

3.6 Něco navíc pro šikovné Cysty Symbióza Mitochondrie Rozsivky Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 3.6 Něco navíc pro šikovné Cysty - u prvoků, za nepříznivých podmínek, ztrácejí vody, tvoří pevný obal Váleč koulivý – bičíkovec, kolonie Symbióza - vzájemně prospěšné soužití dvou organismů Mitochondrie - dýchání vnitřní membrána oxid uhličitý kyslík Rozsivky v planktonu, slizovité povlaky na kamenech na dně vod povrch – schránka z oxidu křemičitého – po odumření tvoří rozsivkovou zeminu – na výrobu skla, výbušnin voda vnější membrána glukóza

3.7 CLIL UNICELLULAR ORGANISMS Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Biology 3.7 CLIL UNICELLULAR ORGANISMS

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 3.8 Test znalostí Organismy, které přeměňují oxid uhličitý a vodu na kyslík a cukr, se nazývají … producenti konzumenti reducenti parazité V případě nepříznivých životních podmínek trepky tvoří tzv. … spóry cysty kolonie panožky V kterých organelách probíhá dýchání u rostlin? ve vakuolách v jádře v mitochondriích v chloroplastech Které organismy patří mezi bičíkovce? měňavky, prvoci sinice, měňavky krásnoočka, váleč rozsivky, váleč Správné odpovědi: a c b Test na známku

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 3.9 Použité zdroje, citace http://www.stranypotapecske.cz/teorie/sinice2.jpg http://im.novinky.cz/049/200492-top_foto1-erwmf.jpg http://www.vyukovematerialy.cz/biol/rocnik6/foto/zrnenka.jpg http://mitolab.lf1.cuni.cz/UserFiles/Image/content_pictures/mitochondrie400.jpg http://4.bp.blogspot.com/-F9mZIlpW2FA/TWf-QT23evI/AAAAAAAAAFM/1BTN8tBzs60/s1600/diatomeas_400X%255B1%255D.jpg http://www.zstravnik.cz/e_prirodopis/6_rocnik/jednobunecne_a_mnohobunecne_organismy_soubory/image003.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a6/Ammonia_tepida.jpg/260px-Ammonia_tepida.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/02/Circogoniaicosahedra_ekw.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/48/Animal_cell_structure_en.svg/553px-Animal_cell_structure_en.svg.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ae/Plant_cell_structure_svg.svg/649px-Plant_cell_structure_svg.svg.png Obrázky z databáze klipart

3.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 07 – 12/2011 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Přírodopis 3.10 Anotace Autor Mgr. Petra Křivánková Období 07 – 12/2011 Ročník 6. ročník Klíčová slova Jednobuněčné organismy, cysty, mitochondrie, symbióza Anotace Prezentace popisující typy jednobuněčných organismů, nejvýznamnější zástupci řas a prvoků.