Modulární technologický informační a řídicí systém

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Technologický informační a řídicí systém
a Internetové dispečinky
VÝVOJ PROGRAMOVACÍCH JAZYKŮ PERSPEKTIVY ELEKTRONIKY 3. Celostátní seminář, 18. března 2003 Ing. Pavel Pokorný UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ Fakulta technologická.
Monitorovací systém Asistent
Hosting informačního systému K2
Technologický informační a řídicí systém
Digitalizace krizového plánu kraje Středočeského kraje
Generální ředitelství cel Projekt ECR brána případová studie
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
IS v surovinovém průmyslu Roman Danel Institut ekonomiky a systémů řízení HGF VŠB – TU Ostrava.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Návrh architektury moderních informačních systémů
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Technologie portálu Pavel Krayzel CELN o.s.
Základy práce s počítačem – lekce V.
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodná výpočetní základna Ladislav Šolc Microsoft, s.r.o. Solution.
© 2003 FSS, spol. s r.o. Všechna práva vyhrazena.1 e - Insurance Management System Financial Support Services Struktura systému.
Tvorba webových aplikací
, InforumJiří Šilha, LANius s.r.o. Nové možnosti komunikace knihovních systémů firmy LANius s.r.o. Client-server varianta systému CLAVIUS ®
Petr Šetka, MVP Exchange, MCSE:Messaging, MCT Windows Small Business Server 2003 R2.
Vývoj aplikací pro SharePoint
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
Představení společnosti CORAL s.r.o.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Automation and Drives A&D AS Tomáš Halva Strana 1 (C) Si emens AG, 2002, Automation & Drives EK SIMATIC S7-200 SIMATIC S7-200 Komunikační procesor pro.
Databázové systémy Architektury DBS.
Internet.
Krajský rok informatiky České Budějovice 26. –
LiveContent Univerzální Formulářové Řešení Michal Petrtýl, Marek Beneš.
Informační systém pro řízení lidských zdrojů ve veřejné správě
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Internetový prohlížeč
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
ISSS Pavel Kopecký, Zlínský kraj Václav Mařík, Marbes consulting s.r.o.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
Silverlight - Tirs.NET Antonín Hofmann - Radek Špelda -
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Informační podpora při krizovém řízení
Jiří Kuhn, CORAL s.r.o. Clusterová řešení TIRS.
Novinky pro webovou platformu Jiří Burian, Tomáš Kutěj,
Web GIS Praha – geografické informace o území hlavního města pro úřad i veřejnost Jiří Černý Magistrát hlavního města Prahy tel:
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Zubní víla s. r. o. ERP Money S5.  Robustní  Výkonný  Bezpečný  Pro větší společnosti  Řeší specifické požadavky  Garance nejvyšší kvality  Jazykové.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
2008 Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB – TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA.
Daniel Halmich, CORAL s.r.o. Dálkové monitorování objektů a zařízení.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
Protálová řešení Příklady reálných nasazení Tomáš Kutěj System Engineer Microsoft.
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Zpracovatel : Bařinka Antonín Vedoucí : Dr.Ing. Horák Jiří Konzultant : RNDr. Jiří HIESS Vysoká škola báňská- Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II - IS nové generace Michal Varga.
Daniel Halmich, CORAL s.r.o. Profesionální SCADA/HMI systém TIRS.NET Jak efektivně, rychle, s maximální úsporou nákladů.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Web Application Scanning
Datová centrála, inteligentní měření, funkce měřidel, koncentrátory, komunikační kanály Stanislav Mach Prodej AMM/AMR systémů.
Transkript prezentace:

Modulární technologický informační a řídicí systém TIRSWeb Daniel Halmich, CORAL s.r.o. halmich@coral.cz, www.coral.cz

Systém TIRSWeb Modulární technologický informační a řídicí systém kategorie SCADA/HMI pro dispečerské a průmyslové aplikace založený na mezinárodních standardech, který se přizpůsobuje na míru požadavkům zákazníka. Systém TIRS.NET představuje moderní SW kategorie SCADA/HMI určený na budování dispečinků a průmyslových aplikací pro rozvodné závody, teplárenství, vodárenství, energetiku, plynárenství, telemetrii, správu budov, facility management, monitorování a řízení výroby, krizové štáby a další oblasti. Je určen pro velká a náročná řešení. Získaná ocenění „IT projekt roku 2003“ za realizovaný projekt „Centrální dispečink řízení distribuce tepla ve městě Plzni“ společnosti Plzeňské služby a.s., který je vybudován na platformě technologického informačního a řídicího systému TIRSWeb. Soutěž IT projekt roku 2003 pořádá a vyhlašuje CACIO (Česká asociace manažerů úseků informačních technologií) pod záštitou ministra informatiky České republiky. Projekt byl udělen za efektivní zvládnutí implementace řídicího systému reálného času s využitím webových technologií a průmyslových standardů.

Koncepce systému TIRSWeb kategorie SCADA/HMI, založený na mezinárodních standardech a normách technologií Internetu PLC automat Technologie Klient libovolné zařízení, které obsahuje prohlížeč Internetu Server TIRSWeb Vytvoření vizualizace probíhá dle mezinárodních standardů a norem internetových technologií (HTML, DHTML, XML, Java, ActiveX, Visual Basic, ASP, C#,….)

Architektura systému TIRSWeb TIRSWeb Server PLC automat Požadavek na stránku s vizualizací TIRSWebSource (konektor) Požadovaná stránka PLC automat Zobrazení vizualizace Microsoft IIS WWW projekt Aktuální data Požadavek na aktuální data Povely Historická data Databáze konektoru Databáze TW_Main aktuální data historická data alarmy povelování

Systém TIRSWeb - Standardy a normy Systém TIRSWeb je založen na mezinárodně uznávaných standardech a normách internetových technologií, které jsou definované mezinárodní organizací The World Wide Web Consortium. Využívá nejnovější světové technologie a trendy (Microsoft .NET, ASP, HTML, DHTML, XML, ActiveX, Java, Visual Basic,….). Otevřené nadnárodní řešení, které je nezávislé na dodavateli aplikace a na použitých PLC automatech. Vzhledem k výše uvedeným vlastnostem je systém TIRSWeb schopen komunikovat s libovolnou technologií jakéhokoliv. Např. Sauter EY2400, Sauter EY3600, Johnson Controls, SAIA, Allen-Bradley, Modicon, Siemens, Teco, Promos, Amit, Radom a další. Samozřejmostí je podpora obecných komunikačních protokolů: OPC, ModBus, M-Bus. Dispečinky odolné vůči selhání – TIRS Cluster.

TIRSWeb - Komunikace, technologie a přístupy Tenký klient - na klientské stanice není potřeba nic instalovat, stačí pouze Internetový prohlížeč – můžete si vyzkoušet reálný veřejný celoměstský dispečink společnosti Plzeňské služby a.s. na adrese http://www.plzenskesluzby.cz. On-line přístup k technologickým datům může být z libovolného zařízení (počítač, notebook, MDA, GSM telefon,…) a místa. Efektivní komunikace - nové hodnoty z PLC automatů jsou automaticky zasílány do WWW stránky s vizualizací pouze jako čísla. Distribuovaný model - jednotlivé moduly systému mohou být umístěné na různých PC propojených sítí. Data z různých PLC automatů i z různých lokalit lze zobrazit na stejné klientské stránce jednotným způsobem. Dispečink vybudovaný v systému TIRSWeb je primárně nastaven jako vnitřní uzavřený dispečink (přístupný pouze pro vybrané interní zaměstnance na vnitřní síti podniku - Intranetu), ale je také možné data z vnitřního dispečinku distribuovat na veřejný WWW server, který je oddělen a je přístupný z Internetu. Veškeré části systému TIRSWeb běží na počítači jako služby operačního systému i bez přihlášeného uživatele.

TIRSWeb - Konfigurace a správa dispečinku Centrální administrace projektu – aplikace/dispečink, prezentující příslušnou technologii, se vytváří a administruje jako běžný WWW projekt známý z veřejného Internetu na jednom místě pro libovolný počet připojitelných klientů. Jedna WWW stránka může být ve stejném okamžiku poskytnuta více klientům. V případě, že systém má několik tisíc technologických stránek, zatěžují systém pouze ty stránky, které si klient právě prohlíží. Nepotřebuje žádnou vývojovou verzi, pokud má daný uživatel oprávnění, může aplikaci kdykoli rozšiřovat a upravovat za plného běhu systému. Pro úpravu a rozšiřování dispečinku Vám stačí i obyčejný standardní program Notepad (Poznámkový blok) dodávaný s každým operačním systémem Microsoft Windows nebo jakýkoliv jiný program pro navrhování WWW stránek (není potřeba žádný nestandardní nebo na míru vytvořený nástroj). Systém TIRSWeb se nasazuje na míru požadavkům zákazníka. Na přání zákazníka je možné vytvořit různé speciální funkce a nadstavby.

TIRSWeb-Bezpečnost a spolupráce s jinými systémy Bezpečnost komunikace a ovládání je dle mezinárodního standardu na úrovni C2, používané i armádou USA. Využívá robustní databázi Microsoft SQL Serveru. Z tohoto důvodu je systém TIRSWeb předurčen pro velmi rozsáhlá a náročná řešení včetně spolupráce s dalšími informačními systémy. Jako součást systému TIRSWeb je dodáván Microsoft SQL Server MSDE. Dispečinky odolné vůči selhání – TIRS Cluster.

Přínosy implementace systému TIRSWeb Zpřístupnění dispečinku pro jakéhokoliv pracovníka (pokud má přiděleno oprávnění). Přístup k dispečinku je možný z jakéhokoliv místa a zařízení (GPRS, modem, …). Monitoring zabezpečení a provozu vzdálených objektů. Možnost připojit libovolnou technologii jakéhokoliv výrobce (PLC automaty,…). Do systému TIRSWeb je možné sloučit i více jiných systémů. např. monitoring zabezpečení objektů, kamerové systémy, atd. Spolupráce s různými podnikovými informačními systémy. Systém TIRSWeb je založen na standardech a normách internetových technologií maximální otevřenost systému konfigurace, správa a rozšiřování dispečinku vlastními silami nezávislost na dodavateli

Ukázka nasazení systému TIRSWeb Ukázka nasazení systému TIRSWeb pro územně rozsáhlé aplikace Centrální administrace Jednotný centrální přístup k dispečinku je možný ze kteréhokoliv počítače sítě Komunikace s různými PLC automaty

Územně rozlehlý dispečink – centrální přístup WWW aplikace konektor Plzeň Brno Ostrava Hradec Králové Praha PLC Praha IIS Klient

Územně rozlehlý dispečink– přístup pro dispečery Přímý přístup k jednotlivým lokálním serverům nezávislý na síti WAN WWW aplikace + konektor IIS Plzeň Brno Ostrava Hradec Králové Praha PLC Praha Klient

Ukázka modelu územně rozlehlé Intranet/Internetové aplikace systému TIRSWeb TIRS.NET

Mobilní přístup k systému TIRSWeb

Systémové požadavky systému TIRSWeb TIRSWebSource – konektor MS Windows 2000/XP/2003 Professional/Server TIRSWeb Server Microsoft Internet Information Server (součást OS) Microsoft SQL Server (součástí systému TIRSWeb je MS SQL Server 2000 MSDE) TIRSWeb klient MS Windows 95/98/ME, MS Windows NT/2000/XP/2003 Professional/Server Prohlížeč Internetu (např. Microsoft Internet Explorer 5.5 a vyšší, …) Nároky na server TIRSWeb jsou závislé na velikosti aplikace a počtu DB

Ukázky vizualizací

Ukázky vizualizací

Ukázky vizualizací

Podpora a servis systémů TIRS Zaškolení pracovníků. Záruční a pozáruční servis s garantovanou dobou odezvy. Řešitelský servis Konzultace Hotline (e-mail, telefon)

Děkuji Vám za pozornost. Daniel Halmich, CORAL s.r.o. Veverkova 1343, Hradec Králové halmich@coral.cz www.coral.cz telefon: 498 500 469

Diskuse ? ? ? ? ?