Populární hudba v letech v ČSR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Impresionismus v českých zemích
Advertisements

Vývoj populární hudby v letech
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv07/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
HUDBA.
Hudební klasicismus v tvorbě českých autorů
Vývoj reprodukce zvuku a obrazu před 2.světovou válkou
Renesanční hudba VY_32_INOVACE_04_Renesančni hudba.
Hudební tělesa VY_32_INOVACE_03_Hudební tělesa.
Vývoj populární hudby v letech v ČSR
(X/Y)něconěcoHT1. Televizní studio Ostrava První televizní studio na Moravě a ve Slezku Počátek historie od r (výstavba vysílače) Ostravské a pražské.
Doba totality v ČSR - po 1948.
zpracovaný v rámci projektu
Poválečný vývoj a komunistický režim
VÝVOJ ČESKÉ POPULÁRNÍ HUDBY
Opakování III Otázky jsou vybrány z DUM č
Historie České televize
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Otázky jsou vybrány z DUM č
Barokní hudba v Evropě VY_32_INOVACE_06_Barokní hudba v Evropě.
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
Romantismus v hudbě německých skladatelů
VY_32_INOVACE_02_Vývoj populární hudby.  HISTORIE HARFY SE ZAČÍNÁ PSÁT JIŽ VE STARÉM EGYPTĚ ASI 3000 př.n.l.  DO EVROPY SE DOSTÁVAJÍ ZÁSLUHOU KELTŮ.
Starověká hudba Název školy: SPgŠ Litoměřice
Vývoj populární hudby v ČSSR v letech
Vývoj populární hudby v letech
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Klasicismus v evropské hudbě
VY_32_INOVACE_1D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Populární hudba ve světě v letech
Rock and roll.
Masová komunikace, masová média
VY_32_INOVACE_3D.9.04 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Otázky jsou vybrány z DUM č VY_32_INOVACE_25_Opakování.
Vzdělávací obor: Hudební výchova
Hudba.
VY_32_INOVACE_2A1 Divadla malých forem.
VY_32_INOVACE_3D.9.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze st ř edním školám Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzd ě lanosti Č íslo šablony:
Organizovaný systém zvuků (V prezentaci můžete klikat na obrázky, pro jejich zvětšení…)
Vývoj domácí populární hudby po roce 1970
Periodizace nonartificiální hudby
Emil František Burian
VY_32_INOVACE_40_Opakování IV
Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 5 – výukový materiál Název:
MLÁDÍ Narodil se 14. července 1939 v Plzni. V mládí se toužil stát malířem a po ukončení školní docházky se v Praze neúspěšně pokoušel o studium výtvarného.
Marketingová komunikace prostřednictvím umění Korporátní image.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Divadla malých forem Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Drahomíra Floriánová Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění.
70. a 80. léta v české moderní populární hudbě. Název školy: Základní škola Francova Lhota Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Šimek a Grossmann – humor a povídky Šimek a Grossmann – humor a povídky.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA 30. a 40. léta 20. století TEST.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/08 Název materiálu: 40.léta ve světové populární hudbě Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
ANOTACE: Motivace k nácviku písně. Určeno žákům 1. stupně ZŠ. Prvotní seznámení se vznikem rocku, se jménem E. Presley, se skupinami Beatles, Olympic.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_30_02_HV9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_17 Název Divadlo Semafor Téma hodiny Divadelní.
JAZZ A SWING V ČESKÉ HUDBĚ
POP Ventrubová Eva Kvarta.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
50. a 60. léta – divadla malých forem
Název školy: Základní škola Netvořice
Další hudební formy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
The Beatles AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/17
Osnova ke studiu pro studenty středních pedagogických škol
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/19
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Transkript prezentace:

Populární hudba v letech 1950-1960 v ČSR VY_32_INOVACE_33_Populární hudba v letech 1950-1960 v ČSR Populární hudba v letech 1950-1960 v ČSR

1. května 1953 začíná první pravidelné zkušební veřejné vysílání 1. května 1953 začíná první pravidelné zkušební veřejné vysílání. Studia jsou v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. V září 1961 má koncesi 1 mil. majitelů televizních přijímačů, v roce 1963 je to již 1,5 mil. majitelů. Televize vysílá v roce 1953 3 dny v týdnu, 1954 4 dny, 1955 5 dní, 1958 7 dní. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:H%C3%B6ritz_Museum_-_Fernseher_Tesla_40001A.jpg

ÚNOR 1948 Skutečná a opravdová krize nenastala ani tak za fašismu, ale až s dlouho připravovaným komunistickým pučem v roce 1948. Komunisté okamžitě všem sebrali a zabavili jejich podniky a znárodnili je. Všecky gramofonové firmy samozřejmě zanikly také a veškerá hudební produkce patřila nově vzniklému národnímu podniku Supraphon. Pokud se týká repertoáru, vznikly komise, které přísně hlídaly, aby hudba 'sloužila pracujícímu lidu' a nedostalo se do nic závadného. Vše co jen trochu zavánělo 'buržoazními manýry' bylo zakázáno nebo utlumeno. Mnoho umělců, pokud neodešli do emigrace, bylo pozavíráno a vězněno (R.A. Dvorský) či alespoň jim byla zakázána umělecká činnost a byli donuceni vykonávat dělnické profese (I. Zemánková, J. Salačová).

Komunisty podporovaná tvorba: Téměř povinné byly politické masové budovatelské písně oslavující světlé zítřky, práci pro vlast a stranu a z rozhlasu nebylo možné slyšet nic jiného. Připomeňme si největší 'hity': Píseň kombajnistů, Píseň práce, Píseň o Fučíkovi, Kupředu - zpátky ni krok, Píseň práce, Píseň proudových stihačů, Píseň Leninské výzvy, Pochod rudých námořníků, Píseň rudých sportovců, Rudý prapor, To je strana, Vpřed soudruzi směle a mnohé další šlágry, především hit největší - komunistická Internacionála, která se stala hymnou komunistů. Jiné žánry kromě folklóru nebyly komunisty podporovány.

Konec padesátých let v ČSR v souvislosti se změnami ve společnosti přináší i oživení ve vývoji populární hudby. Po první rokenrolové vlně, která však Evropu prakticky nezasáhla, éru swingu zde definitivně ukončila začátkem 60. let až éra twistu, beatu, a u nás hlavně malá hudební divadla. Právě ona byla centry, ve kterých se rodila nová hudba. Vedle Semaforu to bylo hl. Rokoko, ale nejen divadla v Praze.

Semafor je divadlo v Praze, založené v roce 1959 a spjaté především s jménem Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra.

Divadlo Rokoko je pražská divadelní scéna, která se nalézá v Pasáži Rokoko na Václavském náměstí. Zde působila celá plejáda tehdy začínajících zpěváků z žánru pop-music.

Výraz pop music (zkráceně pop) známe ve dvou významech Výraz pop music (zkráceně pop) známe ve dvou významech. Jako hudební styl a jako označení celého hudebního průmyslu. Někdy je toto slovo také používáno dost nepřesně jako synonymum pro podobný termín populární hudba.  Hudební styl pop music (zkráceně pop)- jedná se o hudbu obvykle s výraznou zpívanou melodií doprovázenou orchestrem. Neobsahuje obvykle na rozdíl od rocku přílišné disonance ani nebývá na poslech příliš složitá.

Konec Autor : Trýzna Stanislav Školní rok :2011/2012 Určeno pro : devátý ročník Předmět: hudební výchova Téma : základní orientace ve vývoji pop. hudby v letech 1950-1960 v ČSR Způsob použití ve výuce: výuková prezentace Upozornění : pro spuštění hypertextových odkazů musí být počítač připojen k internetu.