Bakterie obr. 1: Antoni van Leeuwenhoek, nizozemský přírodovědec, který první pozoroval bakterie Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Advertisements

Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuzsková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Bakterie 2 VY_32_INOVACE_A1- 02 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor RNDr. Romana Michálková Číslo materiálu16 Datum vytvoření Druh učebního materiáluprezentace Ročník 1., 4. Anotace.
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
BAKTERIE Jsou to jednobuněčné organismy (tělo je tvořeno jednou buňkou), jsou všudypřítomní: vyskytují se na poušti, ve vzduchu, v moři, za polárním.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA BAKTERIE
ORGANISMY JEDNOBUNĚČNÉ
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Jednobuněčné prokaryotní organismy
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
Procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.05 Název pro školu:
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Prokaryotická buňka.
Jednobuněčné organismy s nepravým jádrem
PRVOCI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.18 Název pro školu:
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Puzzle – jehličnaté stromy
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Bakterie.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Obecná biologie
BAKTERIE.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Bakterie - nejstarší obyvatelé Země
Pesticidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Průšová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_583.
Škola:. Základní škola Kladruby
BAKTERIE.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
ŽÍJÍ MEZI NÁMI BAKTERIE
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_P6-001 Předmět PŘÍRODOPIS.
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
BAKTERIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Bakterie VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_02.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
VZÁJEMNÉ VZTAHY ORGANISMŮ V EKOSYSTÉMECH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslav Navrátil. Dostupné z Metodického.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Bakterie Přírodopis 6. třída.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
BAKTERIE – nejstarší obyvatelé Země(po výkladu si zapiš do sešitu)
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Bakterie.
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Bakterie Nikola Klaclová.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Název učebního materiálu
2.1 Viry, bakterie Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku nebo neštovice?
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY
Gabriela Černohorská 3.A
BAKTERIE.
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola, Hradec Králové
BAKTERIE Jednobuněčné organismy
Transkript prezentace:

Bakterie obr. 1: Antoni van Leeuwenhoek, nizozemský přírodovědec, který první pozoroval bakterie Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

cytoplazmatická membrána Stavba bakterie Bakterie patří mezi jednobuněčné prokaryotické organismy. pilusy chromozom obr. 2 pouzdro cytoplazma cytoplazmatická membrána buněčná stěna bičík

Tvary můžeme rozlišit: Různé druhy bakterií se od sebe liší tvarem i velikostí. Velikost se pohybuje mezi desetinami a desítkami mikrometrů (µm). obr. 5 Tvary můžeme rozlišit: obr. 3 obr. 4

Rozmnožování bakterií Bakterie ve vhodném prostředí rostou a množí se. U bakterií probíhá nepohlavní rozmnožování metodou dělení: Některé bakterie vytvářejí za nepříznivých podmínek spory – zvláštní buňky, které tyto podmínky umožňují přežít. Tyto spory se nemnoží a při vylepšením podmínek se změní na buňku s plnou životaschopností. obr. 6 obr. 7 zdvojnásobení chromozomu a vnitřních části buňky rozdělení chromozomu a zaškrcení buňky obr. 8 – různé typy endospor (spory uvnitř mateřské buňky) vznik dvou dceřiných buněk

Význam bakterií 1/ rozkladači (destruenti) 2/ žijící v symbióze Bakterie jsou všudypřítomné (voda, půda, lidské tělo, předměty atd.). Jsou schopny využít jakýkoli zdroj živin. Jejich význam je pozitivní i negativní. 1/ rozkladači (destruenti) - podílejí se na rozkladu mrtvých zbytků těl rostlin i živočichů obr. 9 – Escherichia coli 2/ žijící v symbióze a/ soužití s jinými organismy oboustranně prospěšné př. hlízkové bakterie s bobovitými rostlinami - bakterie vážou dusík ze vzduchu potřebný oběma př. Escherichia coli ve střevech člověka - vyrábí některé vitamíny (v jiném orgánu škodí) obr. 10 – bakterie na kůži b/ soužití s jinými organismy, kdy si neškodí, ani výrazně neprospívají např. na kůži lidského těla, podobně na srsti zvířat, listech a květech rostlin

3/ cizopasné – patogenní bakterie hostiteli škodí, způsobují bakteriální onemocnění, někdy i smrtelné např. Salmonella – způsobuje průjmové onemocnění salmonelózu např. Mycobacterium – původce tuberkulózy např. Borrelia – původce boreliózy, přenáší se klíšťaty např. původci tetanu, zápalu plic, angíny spály, … obr. 12 – Salmonella obr. 11 – Mycobacterium obr. 13 – Borrelia Bakterie se dostávají do těla různými otvory (ústa, nos, rány apod.). Bakteriální nemoci se léčí antibiotiky. Nejúčinnější je ale nemocem předcházet.

4/ využívané v průmyslu např. Lactobacillus – při kvašení potravin (sýry, zelí, ocet, víno, jogurty apod.) např. mléčné bakterie – k výrobě kyseliny mléčné, která se používá v pekařství, pivovarnictví, při barvení látek atd. (Pozor, tato kyselina narušuje zubní sklovinu.) při zpracování odpadu, v čistírnách odpadních vod, v septicích, při odstraňování ropných skvrn v boji proti škůdcům místo chemických pesticidů při výrobě léků, protilátek apod. obr. 14 – Lactobacillus obr. 15 – výroba vína

Použité zdroje: DOBRORUKA, Luděk J. a spol. Přírodopis I. 2.vyd. Praha : Scientia, 1999. ISBN 80-7183-168-9 obr. 1 VERKOLIE, J.Commons.wikimedia.org : Antoni_van_Leeuwenhoek.png [online]. 2007-01-19 [cit. 2010-06-16]. Dostupný pod licenci Public domain z www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Antoni_van_Leeuwenhoek.png>. obr. 2 GRANDJEAN, Nicolas. Commons.wikimedia.org : Structure_bacterienne.png [online]. 2005-04-22 [cit. 2010-06-16]. Dostupný pod licenci Creative Commons z www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Structure_bacterienne.png>. obr. 3, 4, 5 ME. Commons.wikimedia.org : Bacterial_morphology_diagram_cs_(2).svg [online]. 2008-08-02 [cit. 2010-06-16]. Dostupný pod licenci Public domain z www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bacterial_morphology_diagram_cs_(2).svg>. obr. 6 ZabMilenko. Commons.wikimedia.org : Binary_fission_anim.gif [online]. 2009-04-05 [cit. 2010-06-16]. Dostupný pod licenci Creative Commons z www: <http://en.wikipedia.org/wiki/File:Binary_fission_anim.gif>. obr. 7 JWSchmidt. Commons.wikimedia.org : Binary_fission.png [online]. 2006-12-03 [cit. 2010-06-16]. Dostupný pod licenci Creative Commons z www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Binary_fission.png>. obr. 8 Kookaburra. Commons.wikimedia.org : Bakterien_Sporen.png [online]. 2005-11-29 [cit. 2010-06-16]. Dostupný pod licenci Public domain z www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bakterien_Sporen.png>. obr.9 Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH. Commons.wikimedia.org : EscherichiaColi_NIAID.jpg [online]. 2005-11-29 [cit. 2010-06-16]. Dostupný pod licenci Public domain z www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:EscherichiaColi_NIAID.jpg>. obr.10 CARR, Janice. Commons.wikimedia.org : MRSA_SEM_7821_lores.jpg [online]. 2006-04-18 [cit. 2010-06-16]. Dostupný pod licenci Public domain z www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:MRSA_SEM_7821_lores.jpg>. obr. 11 CARR, Janice. Commons.wikimedia.org : Mycobacterium_tuberculosis_8438_lores.jpg [online]. 2006-04-18 [cit. 2010-06-16]. Dostupný pod licenci Public domain z www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mycobacterium_tuberculosis_8438_lores.jpg>. obr. 12 BRINKMANN, Volker, PLANCK, Max. Commons.wikimedia.org : Salmonella_typhimurium.png [online]. 2006-12-03 [cit. 2010-06-16]. Dostupný pod licenci Public domain z www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Salmonella_typhimurium.png>. obr. 13 CDC. Commons.wikimedia.org : Borrelia_burgdorferi_(CDC-PHIL_-6631)_lores.jpg [online]. 2009-03-30 [cit. 2010-06-16]. Dostupný pod licenci Public domain z www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Borrelia_burgdorferi_(CDC-PHIL_-6631)_lores.jpg>. obr. 14 CARR, Janice. Commons.wikimedia.org : Lactobacillus_sp_01.png [online]. 2006-03-18 [cit. 2010-06-16]. Dostupný pod licenci Public domain z www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lactobacillus_sp_01.png>. obr. 15 Wollombi. Commons.wikimedia.org : Red_wine_cap.jpg [online]. 2007-03-19 [cit. 2010-06-16]. Dostupný pod licenci Creative Commons z www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red_wine_cap.jpg>.