Petr Paul Rubens 1577-1640 V pozadí: Rada bohů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Advertisements

Umělecké směry 19. století
PORTRÉT PRŮŘEZOVÉ TÉMA.
BAROKNÍ UMĚNÍ A3V Mgr. Jitka Nováková
nizozemské malířství 17. století
Jan Jakub Hartmann Alegorie vody
E C C E H O M O ABRAHA M BLOEMAERT * Gorinchem Utrecht 1651.
Vypracoval: Václav Fichtner. Na tomto obraze je jasně vidět malířova nespoutaná ruka. Hlavně barevné přechody jsou výrazné a barvy jsou hodně syté.
Baroko Baroko je umělecko-kulturní směr, který vládl v Evropě mezi roky 1600 a Vznikl v Itálii a rozšířil se po celé Evropě a v jejích koloniích.
Nizozemští krajináři 17.století
Vstup Sandro Botticelli Albrecht Dürer Francisco de Goya Eduard Manet
Itálie Francie Španělsko
Renoir, Degas, Pisarro, Sisley
Zakladatel moderního malířství?
BAROKO století protiklad renesance v latině „bradavice“
Baroko a rokoko Věk nové zbožnosti.
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
Baroko v Čechách Malířství 2. část
Evropské barokní malířství Barokní radikalismus
Rembrandt van Rijn
Antonín Slavíček 16. května 1870 – 1. února 1910.
Claude Monet
Kulturní dějiny 23. března 2011 Mgr. Ondřej Kunc.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Evropská renesance.
Opakování a prohlubování znalostí na nových reprodukcích 2. část.
Baroko Malířství Společnost.
Opakování a prohlubování znalostí na nových reprodukcích 1. část
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Autor: Vít Mika a Lubomír Kovařík
William Turner William Turner ( ) o jeho životě je známo jen málo, názory se různí a biografická pojednání si odporují jeho charakter.
VY_52_INOVACE_DEK_41 EXPRESIONISMUS VINCENTA VAN GOGHA
Nizozemské malířství 17. století
JAN ZRZAVÝ český malíř, grafik, ilustrátor a scénograf, významný představitel české výtvarné avantgardy nastupující začátkem 20. stol ,
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ŠPANĚLSKÝ BAROKNÍ MALÍŘ Bartolomé Estéban Murillo.
Vojtěch Hynais.
Ronda je asi nejhezčím městským celkem, jaký
Benátská malířská škola
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
POSELSTVÍ ŘÍŠE FANTAZIE
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Rembrandt (Rembrandt Harmenszoon van Rijn )
Mistr Theodorik.
Meziválečná doba Malíři.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Peter Paul Rubens ● Alexander Mansurov. Peter Paul Rubens ● Narozen ● otec zemřel, matka se vrací do Antverp, Petr Paul a jeho bratr posláni.
ŠKOLA:Gymnázium Lovosice AUTOR:Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:VY_32_INOVACE_5C_15_Pointilismus TÉMA:Dějiny umění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM.
EDVARD MUNCHA VÝKŘIK. EDVARD MUNCHA Edvard Munch byl norský malíř a grafik, vlivný představitel moderny. V roce 1879 se Munch zapsal na polytechniku,
Koláž podle H. Bosche Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastESV - Komunikace vizuálního umění se znakovými systémy.
HLAVNÍ DRUHY MALÍŘSTVÍ  převzala renesance od gotiky  Malbu: nástěnnou, deskovou, knižní nebo malbu na skle  kromě dřevěných desek se však v renesanci.
Literatura období baroka Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Abstraktní umění Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
IMPRESIONISMUS Název školy: Základní škola Karla Klíče
Výtvarné umění I. Tematická oblast
Nefertiti.
Název školy: ZŠ Průhonice
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
BAROKO významní představitelé
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Anotace: Seznámení s některými malířskými díly baroka
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, České baroko Autor: Mgr. Olga Pasovská.
Křivonosková Kateřina
Chci vám říci - DĚKUJI !.
Transkript prezentace:

Petr Paul Rubens 1577-1640 V pozadí: Rada bohů

Významná data ze života Petra Paula Rubense Vlivy Vyučen u antverpských malířů, ovlivněn pobytem v Itálii Postavení Dvorní malíř, rádce i diplomat místodržitelky Isabely; výjimečně vzdělán 2 manželství Isabela Brandtová; Felena Fourmentová Dílo Mytologické a náboženské kompozice; portréty; později také krajiny; společně s některými malíři vytvořil obrazy, které kombinují žánrový či náboženský výjev a zátiší Detaily k Rubensovu životu: Narozen v německém Vestfálsku, (Siegen), rodiče pocházeli z Amsterodamu, ale do Vestfálska prchli před terorem vévody z Alby. Bylo to v době nizozemské revoluce. Otec byl původně přísedící u soudu v Antverpách a stoupenec reformace. Po jeho smrti se matka s dětmi rozhodla usadit v Antverpách. (1589) Dala R. do nejlepší školy, naučil se zde plynně mluvit 4 jazyky (vlámsky, německy, italsky a francouzsky), také se učil latinsky a řecky. Kopíroval biblické ilustrace a naučil se kresbu. Pak se učil ve škole antverpského krajináře a později u jiných tamních malířů. V 21 letech se stal členem gildy sv. Lukáše, tedy nezávislým malířem. Brzy nato odjíždí do Itálie. Zde pobývá v Benátkách, kde studoval Tiziana, pak pracuje pro vévodu z Mantovy. Tady k jeho povinnostem například náleželo dohlížet na dvorní slavnosti. Může často cestovat po Itálii. Byl svědkem sňatku ve Florencii mezi Jindřichem IV. A Marií Maedicejskou (1600). V Ř9mě studuje Michelangela, Raffaela, Carravagia. Má i jiné zakázky. Isabela byla dcerou Filipa II; jako diplomat hodně cestoval a byl uznáván; anglický král ho pasoval na rytíře Rubensovy manželky: Isabela a Helena: zdroj umělcovy inspirace, nepózovaly jen ke svým portrétům, jejich rysy jsou ve všech ženských postavách, jež R. namaloval. …… Zdá se , že se v Rubensově srdci zahnízdil typ ženy ……. Isabela Brandtová byla dcerou antverpského rodáka a humanisty, bylo jí 18 let. Dala mu tři děti a zemřela po 17 letech manželství. Po její smrti hledal Rubens únik v cestování a diplomatických misích. Podruhé se žení až v roce 1630, jeho manželkou se stává Helena Fourmentová, dcera bohatého obchodníka s gobelíny. (Údajně největší kráska. 16 let.) 5 dětí. Podle umělce žena, která se nečervená. V posledním období tvorby maluje Antverpy a krajiny. Umírá na dnu ve věku 63 let.

Hodnocení Rubensovy tvorby „Mé nadání je takové, že žádný záměr, ať už jakkoli veliký nebo tematicky různorodý, mě nikdy nepřipravil o odvahu.“ „Prošel všemi událostmi svého veřejného života, aniž by se dal ošálit nebo nechal nalomit svůj charakter…. Bohatství ho nezničilo o nic více nežli pocty. Nezkazily ho ženy ani šlechtici.“

Znaky Rubensovy tvorby Vynikal v kresbě, ale přistupoval k ní spíše jako malíř Dynamičnost, dramatická kompozice: různá, komplikovaná, do spirály….. Proměnlivost barevné palety Některé kompozice vypozoroval u starších vzorů Tedy zjemňoval kontury, modeloval formy, snaha budit zdání života a také barvy, i když se jedná o černobílé kresby Např. Tizian Nanebevzetí Panny Marie pro benátský kostel

1 z verzí Nanebevzetí Panny Marie 1611-1614

Alegorie války aneb Následky války; 1657-58; metaforicky spojeno s třicetiletou válkou. Postavy: Mars vystupující z otevřené svatyně boha Januse, který hrozí lidu neštěstím.Venuše se ho snaží zadržet, ale on si jí příliš nevšímá. Z druhé strany je jedna z fúrii Allekto……další odpudivé postavy zachycují nákazu a hlad. Matka s dítětem v náručí má ukázat, že ničivá válka je popřením plodnosti. Ležící postava architekta, jenž drží v rukou atributy svého řemesla. Pod nohama Marta je kniha a několik kreseb; stranou je pohozena olivová ratolest jako symbol míru.-Žena ve smutku – nešťastná Evropa. Symbolem koule v rukou andílka s křížem.

Únos dcer Leukippových: namaléváno okolo 1618; legenda Kastor a Polydeukes (Polux) unesli 2 z dcer svého přébuzného Leukippa, Foebe a Hilarii achtělise s nimi oženit. Rubens byl první, kdo tento únos ztvárnil v malířském umění, i když měl antické vzory.

Bitva Amazonek: obraz plný reminiscencí z válečných scén namalovaných Rubensovými významnými předchůdci (leonardo da Vinci a Tizian); Rubens nechtěl ukázat boj, ale spíše pohyb a rytmus. K tomu směřuje celá kompozice. Postavy, které se obracejí dolů, značí úpadek; skloněné znamenají běh, úprk, útěk;zaoblené ztvárňují vír; prohnuté vedou řetěz bojovníků; svíjející se vyznačují linie perspektivy, aby urychlily pohyb v pozadí; ty, které jsou zachyceny ve vodorovné poloze, vyvolávají dojem, že se přemisťují. Podle současného kritika Roberta Delavoy.

Joshua Reynolds o Rubensovi „Rubensova zvířata, zejména lvi a koně jsou tak nádherná, že by se skutečně dalo říci, že je dosud nikdo nenamaloval.“ Joshua Reynolds, anglický malíř (1723-1792)

Cyklus inspirovaný životem Marie Medicejské Marie Medicejská si objednala dekoraci galerie Lucemburského paláce v Paříži. Přála si proslavit svou prestiž, důležitost svého postavení regentky, důležitost zemřelého krále. Byla vášnivou milovnicí umění a osobou citlivou na slávu. Dokončení cyklu trvalo 4 roky, má 24 maleb a chce ukázat historii života Marie Medicejské. Narození Marie Medicejské

Korunovace Marie Medicejské

Jindřich IV obdržel portrét Marie Medicejské

Apoteóza Jindřicha IV

Svatba Marie Medicejské a Jindřicha v roce 1600

Korunovace Marie Medicejské; ztvárnění až v naturalistickém stylu, kromě 2 okřídlených bohů úspěchu; později malířovi vytýkali to, že směšoval různé skutečnosti Ale jiní to viděli jako klad a přednost: další z principů jeho tvorby: směšování alegorie a reálné scény.

Vylodění Marie Medicejské v Marseilles Cyklus zobrazuje nejdůležitější životní epizody: narození, vzdělání, svatbu v zastoupení, vylodění v Marseille , korunovaci, útěk do Blois. 2 principy: realistocký a alegorický. Marie zachycena v kruhu svých blízkých a také mytologických postav, jako jsou např. 3 Najády, popředí. Nad scénou se vznáší bohyně slávy.

Posvícení (1630-35) Rubens nebyl svými kritiky považován za „vulgárního“ malíře.. Co to znamená, jde o negativní či pozitivní hodnocení? Záleží na tom, z jakého pohledu. Některé malíře šokoval, jiní ho ocenili. Možná, že navazoval na tradici Pietra Brueghela. Do jednoho obrazu umístil 3 typy malířské skutečnosti:žánrový výjev, bukolickou krajinu a dokonce i zátiší: pravý dolní roh.

Krajina se zámkem Steen: asi jde o detail; zámek v pozadí nevidíme; bez ohledu na to, co maluje, jeho nejoblíbenějším motivem byly lidské postavy; proto také po mnoho let, jestliže dostal objednávku stímto motivem (podobě také zátiší), svěřoval její provedení jinému umělci. Na sklonku života dospěl k jisté změně a obrací se ke krajinomalbě, s postavami a dokonce i bez nich. Dokonce maluje v plenéru ? Ke konci života namaluje asi 50 plenérových scén. V roce 1635 zakoupil zámek Steen, což zvýšilo jeho zálibu. V tomzo případě se ale jedná o výřez, v pozadí nevidíme žádný zámek.

Tři grácie

Gareden of love

Rubens a Isabela