Pomůcky pro aplikaci inzulínu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
Advertisements

ATMOSFÉRA.
Výživa II – alpské lyžování
Léčba diabetu mellitu.
OP u klienta s diabetem mellitem – kontrolní otázky
Matematika a její aplikace
Trendy a omyly v inzulinoterapii
Projekt Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně „Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe“ reg.č. CZ.1.07/1.1.00/
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_62_INOVACE_A1 – 25.
Kdo chce být milionářem ?
MADSEN AccuScreen novorozenecký sluchový screener.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
X. Řešení úloh v testech Scio z obecných studijních předpokladů
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
Diabetes mellitus Inzulínoterapie Selfmonitoring
H otel Venus leží v samotném srdci lázeňské čtvrti, několik málo kroků od Mlýnské a Sadové kolonády. Moderní ráz hotelu se snoubí s více než stoletou.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Diabetes mellitus u dětí
Zásady výživy sportovce
Lyžařský kurz ► místo : Soláň – Bzové, hotel Lúka ► ► odjezd : neděle v 13:30 hod, ► sraz v 13:00 hod ► návrat : pátek do.
HEMODIALÝZA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_HRUBA_11.
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
SEKUNDÁRNÍ TRH UŽITKOVÝCH VOZIDEL
P. Machek, M. Křečková Fresenius Medical Care – DS Most
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KOMUNIKACE S NEVIDOMÝM
Cukrovka Diabetes mellitus
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_702.
DIDAKTIKA ATLETIKY I.stupeň ZŠ
PŘÍPRAVA ALGINÁTŮ.
Sleep safe product presentation February 06 sleepsafe Dobře se vyspat… …pro lepší zítřek.
PERITONEÁLNÍ DIALÝZA.
Epidemiologie inkontinence
FARMAKOKINETIKA 1. Pohyb léčiv v organizmu 1.1 resorpce
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
Srovnání klasického a jednorázového rouškování
Bariérová ošetřovatelská péče
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
POSTUP PŘI PŘÍPRAVĚ A APLIKACI INZULÍNU
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Diabetes v pediatrii J. Škvor Pediatrické oddělení Masarykova nemocnice Ústí.
Intramuskulární aplikace léků
Injekce vpravení sterilního roztoku do organismu pomocí injekční stříkačky a jehly Účel injekce: Preventivní Terapeutický Diagnostický.
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
Jednorázová aplikace intravenózních léků
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Základní výkony ve zdravotnictví 1 (SOL / VCA81)
Monika Dušová Simona Tomková
Vyhodnocení dotazníkového průzkumu – zpracování dat studie ROZETA
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
UČÍTE DÍTĚ S DIABETEM? Přinášíme Vám pár základních informací, které Vám pomůžou. NEBOJTE SE!
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Jsme Smiths Medical Pracujeme s nejmodernějšími technologiemi v oblasti výroby zdravotnického materiálu za použití špičkového technologického zázemí a.
Subkutánní aplikace MabThery (rituximab) v praxi Rašplová Hana I. Interní klinika, klinika hematologie VFN Praha.
Postup při přípravě injekce
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY V INDIKACI A PŘI VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ ODB
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Infúze Infúze je podání většího množství tekutiny do organismu jinou cestou než trávicím ústrojím. Aplikuje se většinou přímo do krevního oběhu intravenózní.
Vřed je defekt na sliznici v trávicí trubici
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ULTRAZVUKOVÝ ČISTIČ - SonicOne
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Transkript prezentace:

Pomůcky pro aplikaci inzulínu Veronika Trojanová sestra z diabetologické ordinace Nemocnice Děčín

Způsob aplikace inzulínu Subkutánně, intravenózně, inhalačně Pomůcky pro aplikaci inzulínu: inzulínová stříkačka inzulínové pero inzulínová pumpa inhalační přístroj

Místa vpichu inzulínu rychlost vstřebávání je ovlivněna prokrvením částí těla určených k vpichu ideální: ráno – břicho na noc – stehna, hýždě

Místa aplikace inzulínu

Základní zásady aplikace inzulínu Hygienické návyky pacienta – mytí rukou Místa vpichu – dodržení, ošetření, střídání Skladování inzulínu –místo, expirace, teplota Vyndat inzulín před aplikací z lednice Depotní inzulín před aplikací promíchat – suspenze Lantus, Levemir natahovat jen samotné – analoga Zacházení s použitými stříkačkami a jehlami Vždy s sebou svačinu

Inzulínová pera Na našem trhu jsou asi 20 let – stále novější a dokonalejší Více druhů od několika výrobců Pomocník a zjednodušení aplikace

Výhody pera Snadné uskladňování – stále po ruce Snadná nastavitelnost dávky Lehká aplikace – jednoduchá obsluha Pohodlné cestování – méně pomůcek Přesné dávkování Větší diskrétnost při aplikaci Dobré zkušenosti i u pacientů se špatnou jemnou motorikou

Nevýhody pera Komplikovanější kontrola aplikace – u starších, zapomětlivých a roztržitých pacientů „Složitější“ výměna inzulínu Pokud se pero rozbije – pacient by měl zvládnout aplikaci inzulínovou stříkačkou Vydává se náhradní pero

Jehla pro aplikaci inzulínu Důležitá je správná délka – musí dosáhnout podkoží Většinou používány jehly č.8 Pokud je inzulín aplikován do svalu, rychleji se vstřebává a hůře působí na hladinu cukru v krvi Jehly hrazeny pojišťovnou 1x ročně – 100 kusů

Jehly pro inzulínová pera

Zásady aplikace inzulínu Inzulínové pero skladujeme v originálním obalu při pokojové teplotě Náhradní náplně se skladují v lednici Při delší cestě máme vše s sebou + svačinu Místa vpichu správně volit, střídat a kontrolovat, nemusí se dezinfikovat (zdravotnická zařízení, prašná prostředí)

Zásady aplikace inzulínu – II. Správná volba délky jehly – po dohodě s diabetologem Vytvoření kožní řasy je individuální Úhel aplikace 90°, extrémně hubení 45° Kontrola funkčnosti inzulínového pera + jehly Vždy po výměně náplně s inzulínem odstříknout několik jednotek

Zásady aplikace – III. Humánní inzulíny, krátkodobé a premixované, se aplikují 15´– 30´před jídlem Analoga, krátkodobá i premixovaná, se aplikují bezprostředně před jídle

Sanofi Aventis Humánní inzulín – Insuman - pera Autopen + Optipem Analoga - Lantus, Apidra - pera Opticlick

Novo nordisk Humánní – Actrapid, Insulatard, Mixtard 30 Analoga – Novorapid, Levemir, Novomix 30 - Pera Novopen 4

Novo Pen 4

Novo Pen 4

Novo Pen Junior

Lilly Humánní – Humulin R, N, M3 Analoga – Humalog, Humalog mix 25, - pera HumaPen Luxura

HumaPen Luxora

Diabetologické ordinace v Děčíně MUDr. Kallmünzerová Nemocnice Děčín 412 705 293 Objednávat telefonicky: 9,00 – 14,00

Diabetologické ordinace v Děčíně – II. MUDr. Ácsová budova „Kokosu“ 412 510 716 MUDr. Džmurová Nemocnice Děčín pouze ve středu 412 705 292