Vořechovská, Kocián, Jung, Daňková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Advertisements

Hydrosféra.
Atlantský oceán - Atlantik-
Pohyb litosferických desek
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
HYDROSFÉRA.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Rozdělení zásob vody na Zemi
Hydrosféra.
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
HYDROSFÉRA.
Tsunami Josef Matouš.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Světadíly a kontinenty + oceány
HYDROSFÉRA - Vodní obal.
TICHÝ OCEÁN (PACIFIK).
Prezentace do Biologie
Oceány a moře ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Světový oceán existuje na světě jeden – člověk si ho rozdělil na 4 (5) menších obsahuje 96,5 % vody na Zemi J polokoule (81% vody, 19% pevniny) - více.
POHYBY MOŘSKÉ VODY.
Eva Slováčková, Ondřej Smékal, Jana Mlatečková
Pohyb vody na Zemi.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTA ZNEČIŠTĚNÍ HYDROSFÉRY
Světový oceán.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
video: obří vlny, korálové útesy, Panamský průplav, Suezský průplav
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hydrosféra oceánská voda
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Hydrosféra 23. ledna Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:
HYDROSFÉRA MOŘÍ A OCEÁNŮ
Název Hydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Hydrosféra Kristýna Kotnová, 8.J.
2.) HORIZONTÁLNÍ ČLENITOST
2.Kolik % povrchu zabírá světový oceán
Tvary zemského povrchu
HYDROSFÉRA VODA NA ZEMI.
Atlantský a Severní ledový oceán
Oceány Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Slapy Amálie Knotová 1.B.
Pracovní list – cesta kolem světa
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Tsunami.
Georeliéf Povrch zemské kůry
Světový oceán Mgr. Petr Králík.
Hydrosféra Vodní obal země.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Oceány a moře vlnění útesy život v oceánu.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření15.11.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
HYDROSFÉRA -Vodní obal země -Oceány a Moře -Ledovce -Podpovrchová voda -Voda v Atmosféře.
Vlastnosti a pohyby mořské vody
12.1 Hydrosféra - vodní obal Země
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_14_ZEMĚPIS
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
HYDROSFÉRA vodní obal Země.
HYDROSFÉRA Mgr. Jana Nováková.
Oceány.
Hydrosféra – vodní obal země.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Transkript prezentace:

Vořechovská, Kocián, Jung, Daňková Hydrosféra Vořechovská, Kocián, Jung, Daňková

HYDROSFÉRA vodní obal Země

POVRCHOVÁ VODA

PODPOVRCHOVÁ VODA

VODA V ATMOSFÉŘE

VODA V ŽIVÝCH ORGANISMECH

Světový oceán

Je to souvislý vodní obal Země, tvoří ho čtyři oceány a mnoho moří. 71 % povrchu planety 361,3 mil. km² 97 % celosvětových zásob vody průměrná hloubka: 3790 m

oceány: Atlantský, Tichý, Indický a Severní ledový okrajová moře: 11% plochy svět. oceánu středozemní moře: -vnikají hlouběji do pevniny - s oceánem spojena průlivy - moře vnitřní (Baltské m., Perský záliv), - moře mezikontinentální (Středozemní m., Rudé m.)

oceánské dno: okraje pevnin,oceánské pánve a středooceánské hřbety okraje pevnin: pevninský šelf (práh): 8% oceán. dna, těžba nerostných suroviny, loviště ryb, zasahuje do hloubky cca 130m pevninský svah pevninské úpatí

Středoatlantský hřbet = Nejdelší horský systém na planetě. oceánské pánve: zasahují do hloubky 3 až 6 km 74% oceán. dna středooceánské hřbety: Souvislý pás podmořských hor obepínající celou planetu. Středoatlantský hřbet = Nejdelší horský systém na planetě.

Slanost světového oceánu: 35 promile v 1 kg vody je 35 g solí hl. chloridy (88,6%) a sírany (10,8%) největší slanost - velké vypařování vody - moře v subtropech (např. Rudé moře)

pohyby oceánských vod: vlnění, dmutí moře a mořské proudy vlnění: vzniká působením větru (vlny do výšky 4 m) a kvůli zemětřesení a vybuchování podmořských sopek (vlny tsunami) mořské dmutí: příliv a odliv (slapové jevy) vzniká vlivem přitažlivých sil Měsíce a Slunce

Tsunami 2004 Maledivy

Znečištění světového oceánu: mořské proudy: vznik působením větrů, mořským dmutím nebo rozdíly v hustotě vody a v úrovni hladiny ovlivňují podnebí, umožňují výměnu vod, úrodnost moře, transportují led a kry a podílejí se na utváření břehů Znečištění světového oceánu: Nejpostiženější oblasti - vody kolem pobřeží Evropy a S. Ameriky.

Hl. znečišťující látky - ropa a její produkty, umělá hnojiva, těžké kovy (rtuť a olovo), odpadky atd. Ropa - asi 10 mil. tun ročně se dostane do svět. oceánu = především snížení výparů, zvýšení teploty v oceánech a úbytek rostlin.

Ropná havárie Mexický záliv 2010

Oběh vody

Základní informace Hydrologický cyklus Opakující se pohyb vody na Zemi doprovázený změnou skupenství Způsobeno gravitací a sluneční energií

Velký oběh vody - voda putuje mezi oceánem a pevninou Malý oběh vody – voda putuje jen nad oceánem nebo jen nad pevninou

Vypařování Kondenzace Srážení Déšť Vsakování se do půdy, vodní toky Vypařování Většina srážek spadne nad oceány (jen cca 8,9 spadne nad pevninou)

Vědy zabývající se hydrosférou

Hydrologie Oceanografie Hydrogeologie

Hydrologie Je věda zabývající se rozšířením vod a jejich zdrojů. Také se zabývá hydrologickými cykly Nezabývá se jenom poznáváním okolního světa, ale i ochranou životního prostředí. Lidé získávali hydrologické poznatky už od nepaměti např. Města v Mezopotámii zjistili jak zabránit ničivým povodním díky násypům a hrázím Průkopníky moderní hydrologie jsou: Pierre Perrault, Edme Mariotte a Edmund Halley

Oceánografie Vědní obor zabývající se oceány a moři Oceánografie se nejprve zabývala pouze popisem. Až později se stala plnohodnotnou vědou, kombinující poznatky z oboru fyziky, geologie, biologie a chemie Počátky zkoumání oceánů se datují od 18. století, kdy byli vypravováni průzkumníci po celé Evropě např. Thomas Cook z Británie

Hydrogeologie Je vědní obor, který zkoumá podzemní vody Zabývá se fyzickými a chemickými vlastnostmi podzemních vod, také se zabývá podmínkami výskytu a zákony pohybu. Využívá se také pro vodárenství. Např hloubění studní, technologie úprav vody.

http://www.vysokeskoly.cz/maturitniotazky/zemepis/svetove-oceany http://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C4%9Btov%C3%BD_oce%C3%A1n http://www.herber.webz.cz/www_ocean/index.html http://ga.water.usgs.gov/edu/watercycleczech.html http://www.ondeo.cz/kolobeh-vody http://www.ovak.cz/index.php?document=391 http://cs.wikipedia.org/wiki/Hydrologie http://cs.wikipedia.org/wiki/Oce%C3%A1nografie http://geologie.vsb.cz/geologie/kapitoly/10_z%E1klady_hydro/10_z%E1klady_hydrgeologie.htm