Aktivity Domu zahraniční spolupráce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Dům zahraničních služeb a Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy.
Zahájení 2. společného setkání učitelů a lektorů
ECVET v Programu celoživotního učení
Seite 1 GOETHE-INSTITUT PRAHA PRAHA, Seite 2 ČÍM JE GOETHE-INSTITUT?  KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ INSTITUCÍ  ZÁKLADEM NAŠÍ PRÁCE JE SPOLUPRÁCE.
INFORMAČNÍ SEMINÁŘ Možnosti studia v Asii, Střední a Jižní Americe 4
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Studium v zahraničí Ing. Hana Rendlová Mgr. Helena Bicanová
Počet žáků ve třídě Marcela Matějková Dagmar Šetková Martina Říhová
Možnosti studia v zahraničí pro studenty doktorského studia
Podpora firem na trzích mimo EU Tomáš Rak ředitel odboru exportních služeb.
Program AKTION Česká republika - Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Fond pro podporu bilaterální spolupráce ve vzdělávání a vědě v terciárním sektoru.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
MEZINÁRODNÍ VZTAHY Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
MOBILITY VĚDECKÝCH PRACOVNÍKŮ A PRACOVNIC Mgr. Libor Daněk Odbor mezinárodní spolupráce ve výzkumu a vývoji MŠMT 2. prosince 2010.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Comenius - Individuální mobilita žáků Slovensko český tematický monitoring Bratislava, 10. a
Evropa Jan Šafařík Daniel Jindřichovský Informace o Evropě 2007.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Evropský den jazyků pohlednic pro Evropu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Státy Evropy regionální dělení.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Úloha zahraničních kanceláří CzechTrade Tomáš Rak.
Švýcarsko, Mont-la-Ville Lugano - Švýcarsko Zurich - Švýcarsko.
Evropa: jihovýchodní Evropa
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
Test – časová pásma A B 1.Kolik časových pásem pokrývá světadíl Jižní Amerika? a) 3 b) 4 c) 5 d) 6 2.Kolik časových.
EVROPSKá UNIE.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
Studium v zahraničí pro studenty FBMI v akademickém roce 2008/2009.
ZAHRANIČNÍ MOBILITA MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ A ZÍSKÁNÍ PRAXE
STUDIJNÍ ODBOR Vládní stipendisté Studijní pobyty na základě mezinárodních dohod Krajanský vzdělávací program Letní školy slovanských studií
H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Rašovcová.
Dům zahraničních služeb. Dům zahraničních služeb (DZS)  Příspěvková organizace zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky.
Central European Exchange Programme for University Studies
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Další vzdělávání učitelů češtiny na UK ÚJOP Praha Hloubětín
Zahraniční stáže- Evropské programy
1© Rödl & Partner Úspěch nezná hranic! Provázíme Vás po celém světě. Prezentace společnosti Rödl & Partner Zahájení semestru TopSeC Ekonomicko-správní.
Mezinárodní konference „Heritage schools and Diaspora“, Podpora výuky češtiny u krajanů a na univerzitách v zahraničí Ing. Iva Tatarková ředitelka.
ODDĚLENÍ ZAHRANIČNÍCH STYKŮ (OZS) ozs.vse.cz MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ.
EVROPA. MAPA STÁTY ZÁKLADNÍ INFORMACE 2. nejmenší světadíl 2. nejhustěji osídlený 731 milionů obyvatel 50 států Západní, Střední, Východní, Severní,
ROLE ÚJOP UK VE VZDĚLÁVÁNÍ ZAHRANIČNÍCH VYUČUJÍCÍCH ČEŠTINY Dana Hůlková Nývltová ÚJOP UK.
ICT ve výuce jazyků Petr Caloň Masarykovo gymnázium Příbor.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
Lektorát českého jazyka a literatury v Dillí Dillíská univerzita, Severní kampus Katedra slovanských a ugrofinských studií Studium ruštiny, polštiny, maďarštiny,
Novinky na rok 2009 ODBORY PRODEJE A EXPORTNÍCH SLUŽEB.
„Novinky CzechTrade pro exportéry“ Zuzana Synková ředitelka Odboru exportních služeb Zahraniční kanceláře CzechTrade.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
Informační seminář k projektům, programům a stipendiím pro podporu mezinárodní spolupráce.
Hlavní města Evropy Poznávej podle panoramatu, typických staveb a památek, uveď zemi, kde město leží.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-11 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Zpráva o studiu za rok 2015 Zdeňka Chmelíková
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Univerzita Karlova v Praze Možnosti zahraničních stáží pro doktorandy 14. října 2014 MgA. Stanislav Urbánek.
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Aktivity Domu zahraniční spolupráce Olga Vlachová DZS, 16.12.2013

Dům zahraniční spolupráce (DZS) AIA Aktion CEEPUS LLP Tempus FM EHP/Norska EUROGUIDANCE ERASMUS Mundus eTwinning European Schoolnet Eurydice Sciex-NMSch AMVIA ESF - PIAAC Studijní oddělení Program podpory českého kulturního dědictví v zahraničí + od 1.10.2013 součástí ČNA Mládež

Dům zahraniční spolupráce (DZS) spravuje: AKTION Česká republika – Rakousko; CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies); Učitelé Evropských škol; Program podpory českého kulturního dědictví v zahraničí: Krajanský vzdělávací program; Lektoráty českého jazyka a literatury; European Schoolnet; Studium cizinců v ČR. Webové stránky: www.dzs.cz .

PROGRAM PODPORY ČESKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ V ZAHRANIČÍ PaedDr. Olga Vlachová – učitelé u krajanských komunit, Krajanský vzdělávací program Mgr. Lucie Šafarčíková – lektoráty českého jazyka a literatury

PROGRAM PODPORY ČESKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ V ZAHRANIČÍ DZS realizuje vládní usnesení č. 262/2010, ve znění usnesení vlády č. 414/2012, o pokračování Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí na léta 2011–2015; participace na realizaci: MŠMT a MZV; elektronický časopis Krajiny češtiny (nyní již oficiální páté číslo), aktualizace blogu Čeština ve světě www.ucimecesky.wordpress.com, společná letní setkávání učitelů a lektorů.

KRAJINY ČEŠTINY Cíl: prezentace výsledků programu, komunikační platforma ke sdílení informací, metod a přístupů k výuce napříč spektrem učitelů a lektorů a dalších zájemců o problematiku výuky češtiny v cizině. Rubriky: Rozhovor (např. s Karlem Schwarzenbergem, Petrem Fialou) Lektoři a učitelé Letem světem Portrét Didaktické zkušenosti a studie Recenze Literární koutek + glosy, autentické texty

1. Krajanský vzdělávací program Studijní pobyty na veřejných vysokých školách v ČR – jednosemestrální či dvousemestrální studium v českém jazyce pro české krajany žijící v zahraničí (FF UK a FF MU, ročně je k dispozici 30 semestrů). Letní jazykový kurz českého jazyka – čtyřtýdenní letní kurz pro české krajany starší 18 let (Dobruška, tradice od roku 1995, 60 účastníků). Kurz metodiky výuky českého jazyka – dvoutýdenní kurz pro vyučující z řad krajanů (Praha, od roku 2006, 20 účastníků). Podílíme se na zajištění pobytů studentů z řad krajanských komunit na českých středních školách (v současné době studují 3 studenti z Banátu na Gymnáziu a střední pedagogické škole v Liberci). Česká škola bez hranic: aktivita nového usnesení vlády.

Učitelé u krajanů technické stránce zajišťujeme vysílání a působení Ve školním roce 2013/2014 po organizačně technické stránce zajišťujeme vysílání a působení 13 učitelů českého jazyka a literatury u krajanských komunit v zahraničí včetně jejich vybavování učebními pomůckami a technickými prostředky. Od tohoto školního roku je nově vysílán učitel ke krajanské komunitě v americkém Chicagu, v roce 2014 bude působit nový učitel v Austrálii. Učitele vybíráme zpravidla 2x ročně, pro JA na podzim, pro Evropu + USA na jaře. Kandidáti musí mít ukončené magisterské vzdělání, výhodou je aprobace češtiny a praxe ve výuce češtiny, především jako cizího jazyka.

Země a místa působení učitelů u krajanských komunit 2013/2014 Evropa Chorvatsko: Daruvar a okolí (2 učitelé) Rumunsko: Svatá Helena, Gerník (1 učitel) Eibenthal (1 učitel) Rusko: Novorossijsk a okolí (1 učitel) Ukrajina: Čechohrad a okolí (1 učitel) Srbsko: Bela Crkva a okolí (1 učitel) Severní Amerika USA/Chicago (1 učitel) Jižní Amerika Argentina: Buenos Aires, Santa Fe, Rosario (1 učitel) Chaco – Saenz Pena, Resistencia, Pampa del Indio (1 učitel) Brazílie: Sao Paulo (1 učitel) Mato Grosso do Sul – Bataypora, Nova Andradina, Rio Grande do Sul – Porto Alegre, Nova Petrópolis (1 učitel) Paraguay: Itapua – Coronel Bogado, Encarnacion, Carmen del Parana (1 učitel); 2014 sloučení destinací Paraguay a Chaco Austrálie: nová destinace – Melbourne, Perth 9

2. Lektoráty českého jazyka a literatury na vzdělávacích institucích v zahraničí Lektoráty českého jazyka a literatury (dále jen lektoráty) = pracoviště převážně univerzitního typu, kde je vyučována čeština jako druhý jazyk. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky (www.msmt.cz/mezinarodni-vztahy) z pozice vykonavatele usnesení vlády rozhoduje o počtu a umístění lektorátů. Komise pro lektoráty Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí (MŠMT, MZV, DZS a experti v oblasti bohemistiky) vybírá nové lektory + rozhoduje o dalším působení lektorů.

Lektoráty českého jazyka a literatury na vzdělávacích institucích v zahraničí Zájemci o výuku českého jazyka a literatury v zahraničí Musí mít ukončené vysokoškolské vzdělání (magisterský, popř. doktorský studijní program) v oboru český jazyk a literatura, nejlépe v kombinaci s jazykem země působení nebo jiným světovým jazykem. Výhodou je pedagogická praxe na VŠ, zkušenost s výukou češtiny jako cizího jazyka, spolupráce s LŠSS apod. Lektor českého jazyka a literatury vyučuje češtinu, propaguje český jazyk, literaturu a českou kulturu, pořádá kulturní a vzdělávací akce, pečuje o učební pomůcky a technické  prostředky, které jsou v rámci Programu lektorátům poskytovány, apod. 

Lektoráty českého jazyka a literatury na vzdělávacích institucích v zahraničí 2 typy lektorátů 1. Lektor Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí s DZS sjednána DPČ, většinou pracovní smlouva v cizině 2. Lektor-krajan = lektor trvale usazen v zahraničí CELKEM 44 LEKTORÁTŮ (2013/14) (42 lektorátů Programu + 2 lektoráty krajanské) MIMOEVROPSKÉ DESTINACE Čína (Peking) Egypt (Káhira) Indie (Nové Dillí) USA (Nebraska-Lincoln) 12

Země a místa působení lektorů Evropa 2013/14 Belgie (Brusel, Gent) Bosna a Hercegovina (Banja Luka, Sarajevo) Bulharsko (Sofie) Francie (Aix-en-Provence, Dijon, Nancy, Nimes, Paříž) Gruzie (Tbilisi) Chorvatsko (Záhřeb) Itálie (Benátky, Neapol, Padova, Udine) Maďarsko (Budapešť) Makedonie (Skopje) Německo (Bonn, Budyšín, Lipsko) Polsko (Katovice, Krakov, Opole, Poznaň, Varšava, Vratislav) Portugalsko (Lisabon) Rakousko (Vídeň) Rumunsko (Bukurešť) Rusko (Jekatěrinburg, Moskva, Sankt Petěrburg) Slovinsko (Lublaň) Srbsko (Bělehrad) Španělsko (Santiago de Compostela) Ukrajina (Užhorod) USA (Nebraska – Lincoln) Velká Británie (Glasgow) 13

Děkujeme za pozornost. www.dzs.cz www.naep.cz