MĚSÍC.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Země a Měsíc ZKOUŠÍM, BÁDÁM … ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Advertisements

Měsíc a jeho vliv na Zemi
Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Planety
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Měsíc.
MĚSÍC.
ASTROFYZIKA MĚSÍC A JEHO FÁZE VY_32_INOVACE_14 - FÁZE MĚSÍCE.
DRUŽICE ZEMĚ Mgr Iva Lulayová.
Planetky, měsíce planet
MĚSÍC.
Sluneční soustava Slunce
Měsíc Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Pohled ze Země
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
Měsíc Jan Dušek.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Vliv pohybu Země a Měsíce na život na Zemi
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Planeta Země.
Země MODRÁ PLANETA.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
PLANETA ZEMĚ.
Vědomostní soutěž ze zeměpisu
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Měsíc a Slunce Pavel Janoušek – ZŠ náměstí Varnsdorf
Informační technologie-prezentace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Slunce je hvězda. Kolem Slunce se vytvořila sluneční soustava.
Registrační číslo projektu
Měsíc Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
ZEMĚ a MĚSÍC.
Družice Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Měsíc autor VM:Ondřej Vojáček období.
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Měsíc Iva Ouhelová.
Měsíc - - přirozená družice Země
M ě s í c.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Měsíc.
MĚSÍC Jiří Korec Kvarta 2006/07. O Měsíci…. Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Středová.
Měsíc – přirozená družice Země Pohyby Měsíce: -Obíhá kolem Země ( doba oběhu je 28 dní) -Otáčí se kolem své osy ( doba jednoho otočení je 28 dní) -Obíhá.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
Merkur Sluneční soustava Název školy
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
MĚSÍC.
Merkur BARBORA Nováková.
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Země – modrá planeta.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Jaké pohyby vykonává planeta Země – učivo 6. třídy
POHYBY ZEMĚ.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_04_Měsíc
MERKUR Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
VY_52_INOVACE_35_ Země ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník Ing. Hana Adamcová
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

MĚSÍC

Přirozenou družicí Země je Měsíc měsíc, též přirozený satelit či přirozená družice je vesmírné těleso přirozeného původu pohybující se po oběžné dráze kolem jiného vesmírného tělesa. POHYBY MĚSÍCE Měsíc obíhá po elipsové dráze kolem Země a současně s ní obíhá kolem Slunce. Podobně jako Země se i Měsíc otáčí okolo své osy. Jedno otočení Měsíce okolo své osy trvá právě tak dlouho jako jeho oběh kolem Země, přibližně 29 dní a 8 hodin. Měsíc je k nám tedy otočen vždy jenom jednou stranou, vidíme vždy jenom jednu polovinu Měsíce.

FÁZE MĚSÍCE (LUNACE) Měsíc svítí, protože odráží sluneční světlo. Měsíční fáze (jakou část z jeho povrchu vidíme) závisí na poloze Měsíce na oběžné dráze. NOV ÚPLNĚK COUVÁ DORŮSTÁ Celý cyklus od trvá 29 dní 12 hodin 44 minut a 2,8 sekundy.

Měsíc je zhruba čtyřikrát menší než Země Měsíc je zhruba čtyřikrát menší než Země. Nemá téměř žádný plynný obal, proto je vystaven silnému ozařování Sluncem i vesmírnému chladu. Měsíční den trvá 14 pozemských dní, kdy se povrch ozářený Sluncem rozpálí na 135°C a pak následuje stejně dlouhá měsíční noc, kdy se teplota během několika minut sníží na -170°C. Povrch Měsíce je bombardován meteority všech možných rozměrů a hmotností, které na jeho povrchu vytvářejí sníženiny zvané též krátery. Meteority jsou kamenná nebo železná tělesa dopadající na Měsíc z vesmírného prostoru. Na rozdíl od naší planety nemá ani magnetické pole.

Měsíc je kromě Země jediné kosmické těleso, po kterém se procházel člověk. Celkem po Měsíci chodilo 12 lidí. Než se na Měsíc vypravila posádka kosmonautů, musel se Měsíc prozkoumat Sondami. Druhou polovinu vyfotila Sonda Luna 3, která proletěla okolo Měsíce v roce 1959.. Po několika dalších zkoumání Měsíce vyletěla na Měsíc dne 20.7.1969 raketa Apollo 11, ve které letěli Armstrong, Aldrin a Collins, kteří se stali prvními lidmi na Měsíci.

SLAPOVÉ JEVY Měsíc má také vliv na oceán, svou gravitací způsobuje příliv a odliv. Mořského dmutí se využívá při výrobě elektřiny v přílivových elektrárnách. Měsíc v číslech

Vytvořila: Iveta Kurdzielová pro výuku zeměpisu (6. ročník ZŠ) www Vytvořila: Iveta Kurdzielová pro výuku zeměpisu (6. ročník ZŠ) www.zs-spicak.cz Foto využito ze serveru stock.xchng Pro správnou funkčnost odkazů z této prezentace musíte mít nainstalován plugin Java 2 Runtime Environment (JRE) – stáhnout ho můžete např. na stránkách Gepro nebo Java.com