Mužský karcinom prsu Mamocentrum v Sokolově

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
UZ žlučníku a žlučových cest
Advertisements

Novotný Jan, Zimovjanová Martina Onkologická klinika VFN a 1. LF UK
Postupy při nálezu rezistence v prsu
Vrozené poruchy sluchu
Základní ukazatele zdravotního stavu Zdravotní stav obyvatel v ČR a v kraji Vysočina MUDr. Stanislav Wasserbauer.
Dědičné nádory prsu BRCA a non-BRCA
TROMBOFILNÍ MUTACE A RIZIKOVÉ FAKTORY U MLADÝCH DÍVEK ČESKÉ POPULACE UŽÍVAJÍCÍCH HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCI MUDr. Zdenka Vlčková GHC GENETICS, s.r.o. –
Detekce HPV u rizikové skupiny mužů
Promítnutí pokroků lékařské vědy do funkčního hodnocení zdravotního stavu a pracovní schopnosti ve vztahu k mezinárodní klasifikaci nemocí a s přihlédnutím.
Triplicitní nádorové onemocnění (kazuistika)
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Radioterapeuticko - onkologické odd. FN v Motole červen 2003
Heterogenita nádorové buněčné populace v diagnostice a léčení
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
Nádorová onemocnění jícnu,žaludku a tenkého střeva, NETs
(MNOHOČETNÝ) MYELOM.
18F-FDG-PET/CT v diagnostice gynekologických nádorů
Příznaky a a diferenciální diagnostika nádorů u dětí
Dědičnost ukazatelů fyzické zdatnosti
Vývoj karcinomu prsu v nemocnici Vsetín v letech 1985 až 2012 MUDr. Zdeněk JANÁČEK.
Chronické nemoci a erektilní dysfunkce MUDr. Karel KOČÍ, CSc. andromeda ®, Praha.
stanovená 99mTcMIBI scintigrafií.
Klinický případ č.1 Rizikové faktory :
- vznik nádorů a jejich prevence
Nádory jícnu Esophageální karcinom: Adenokarcinom (oblast distálního jícnu) Spinoceluární karcinom (oblast horních 2/3 jícnu) Pohlaví: výskyt 7x více.
H. Mírka J. Ferda J. Baxa V. Liška* V. Třeška* T. Skalický*
FDG – PET / CT u syndromu Li - Fraumeni
PET/CT – kdy je nejpřínosnější?
KARCINOM PRSU PO ESTETICKÉ OPERACI
OBECNÁ ONKOLOGIE I. MUDr.Markéta Nová.
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Hodgkinův lymfom Epidemiologie Charakteristika Rozdělení histologické
CO PŘINESLO POSLEDNÍ DESETILETÍ V DIAGNOSTICE A LÉČBĚ KARCINOMU PRSU?
Avastin v klinické praxi: kazuistiky
Synoviální sarkom Ravčuková B1. , Kadlecová J1. , Štěrba J 2
Chyby a omyly v péči o prsy z pohledu klinika
Nemocnice Na Františku s poliklinikou
Žena a sport.
Radioterapie, hormonální terapie nebo operace u karcinomu prostaty?
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Bronchiální karcinom u ženy Dr Philippe COLLARD Pneumologická klinika Univerzitní.
Odlišení recidivy cévní mozkové příhody od epileptického záchvatu
Chrobáková Petra, Švarcpiková Eva
Vředová choroba žaludku a dvanáctníku, nádory žaludku
Downův a Edwardsův syndrom
NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ.
Těhotenství a karcinom prsu
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Indikátory kvality mamografického screeningu v podmínkách senologického centra Večeřová L., Zemanová G., Vachoušek J. Centrum pro nemoci prsu, Praha 10.
XIX.den profesora Vladimíra Staška Onkologie 21. století
Kazuistika č. 3 pro ÚPF Námět: V. Danzig, II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK.
Didaktická část diplomové práce
Patologie prsu.
Zhoubné nádory dětí a sport Jan Novotný, Hana Hrstková*, Martina Novotná Pedagogická fakulta MU, Brno *Lékařská fakulta MU, Brno.
Epidemiologie, dědičné riziko, možnosti genetického testování a prevence MUDr. Marie Navrátilová, PhD. Oddělení epidemiologie a genetiky nádorů, Masarykův.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_25 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Nádorová onemocnění Anotace Žáci.
serózní tubární intraepiteliální karcinom
Hereditární nádorové syndromy spojené s karcinomy kolorecta MUDr. Dagmar Štenglová, Genetika Plzeň s.r.o.
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
Robotické centrum Vysočina Roboticky asistované operace recta od roku 2007 Provedeno 111 operací da Vinci LAR87 da Vinci APR 24 Stp. CHTRT.
1.  Karcinom prsu patří ve vyspělých zemích k nejčastějším onkologickým onemocněním žen.  Zavedením mamografického screeningu a zlepšením diagnostiky.
Marcela Míková Klinika rehabilitace FN a LF UP Olomouc Osudové strategie rehabilitace nemocných s „funkční“ pohybovou patologií.
Současný stav klinické genetiky a její perspektivy v klinické medicíně.
Laparoskopické řešení ložiska ve slezině u pacienta po perkutánní gastrostomii Vladimír Procházka Chirurgická klinika FN a LF MU Brno Bohunice.
Nevy, maligní melanom a jiné kožní nádory Nevy, maligní melanom a jiné kožní nádory.
Klinický popis projevů
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
CT jater – proč všem dělat CT?
Promítnutí pokroků lékařské vědy do funkčního hodnocení zdravotního stavu a pracovní schopnosti ve vztahu k mezinárodní klasifikaci nemocí a s přihlédnutím.
MUDr. Tomáš Pitra Urologická klinika LF UK a FN Plzeň
Transkript prezentace:

Mužský karcinom prsu Mamocentrum v Sokolově Mlyneková K., Frydrych P.

Mužský karcinom prsu: - výskyt - méně častý / na 100 ca prsu u žen cca 1 případ ca prsu u muže / - prognóza - horší, průběh často dramatický - onemocní - zejména starší muži

Ohroženi jsou zvláště: - muži s nižší hladinou androgenů /po poranění testis, po jejich zánětu při mumps, s cirhozou jater/ - muži s vyšší hladinou estrogenů /např.transsexuálové užívající estrogen, muži s vrozenou anomálií pohlavních chromozomů - Klinefeltnerův sy-riziko výskytu ca prsu je 14-50x vyšší/ - muži pocházející z rodin s mutací v genu BRCA1 a BRCA2

Období 1.1.2007 - 31.1.2009 /25 měsíců/ v Mamocentru v Sokolově : - diagnostikováno 150 ženských a 4 mužské karcinomy prsu, - průměrný věk mužských pacientů je 70,5 let /rozhraní 67 a 82 let/, - jeden mužský pacient zemřel do 6 měsíců od stanovení diagnózy.

Pacient Z.H., 70letý, OA: negat., RA: matka ca tlustého střeva 70letá. Na pravé prsní bradavce 6 měsíců perzistující bolestivý, občas krvácející útvar. Kožní kryt prsu je začervenalý, s přítomným rozsevem lentikulárních mts. V pravé axile hmatná tužší rezistence.

MMG: zhrublý kožní kryt, retrakce areolomamilárního komplexu, retromamilárně nepravidelný spikulovitý jádrový stín 25x18mm, bez MK.

Sonografický obraz: axilární lymfadenopatie do 20mm, podezřelé solidní ložisko retromamilárně.

CCB/USG: infiltrace invazivním duktálním ca G2. IHC: ER+PgR pozit. v 100%, středně vysoká proliferační aktivita, exprese HER-2/neu je negat.

Po 4 sériích neoadjuvantní chemoterapie při kontrolní sonografii: minimální regrese velikosti axilární LAP, ložisko v prsu nezmenšené, s lepší okrajovou demarkci, přetrvávají kožní změny. Minimální efekt chemoterapie Doporučená radioterapie, pak kontrolní vyšetření.

Výrazná regrese ložiska retromamilárně, zmizely kožní mts i axilární LAP. Indikovaná chirurgická léčba.

Pacient V.J., 67letý, OA , RA: negat. Téměř půl roku vyšetřovaný pro histologický nález mts adenoca neznámého origa z extirpované krční LU. Generalizace v plících, v podkoží na trupu a v nadklíčkových LU. Prsa neměl vyšetřena.

Až v onkologické ambulanci odhalen palpačný nález rezistence v levém prsu.

Mamografií a sonografií zjištěno podezřelé ložisko 34x30mm se známkami infiltrace pektorálního svalu.

CCB/USG: struktury fokálně nekrotizujícího G2 invazivního duktálního mamárního ca s vysokou proliferační aktivitou a s triple negativitou.

Plánovaná chemoterapie, avšak pacient dostal epileptický záchvat, zkolaboval, akutní CT-vyšetření mozku prokázalo mozkovou a mozečkovou generalizaci.

Po antiedematozní terapii plánované cílené ozáření mozku. X/2008 exitus letalis.

Pacient D.J., 63letý, OA: 52letý ME pro ca LP pT2N1M0, G2, po chemoterapii léčený Tamoxifenem. RA: u 5 pokrevních příbuzných ve vyšším věku různé malignity /ca prsu se nevyskytl/. Pro hmatnou rezistenci v MHK PP indikováno MMG a USG vyšetření s nálezem podezřelého solidního ložiska do 12mm.

CCB/USG: infiltrace invazivním duktálním ca G2 se středně vysokou proliferační aktivitou MIB1 do 35 %, ER pozit.v 95 % a PgR v 10 %.Exprese HER-2/neu je negat. Pacient indikován k chirurgické léčbě.

Pacient O.J., 82letý, RA: negat. OA: dispenzarizován na infekčním odd. pro chronickou hepatitis typu C a 5 let sledován pro stacionární ložisko v heparu /nejspíš hemangiom/. Dlouhodobě lehce zvýšené hladiny aminotransferáz.

K vyšetření prsů indikován pro svědění až pálení v oblasti LP s hmatnou rezistencí retroareolárně. MMG: ložisko 40x30x30 mm podezřelé z malignity.

CCB/USG: infiltrace solidně uspořádaným adenoca prsu G2 se středně vysokou mitotickou aktivitou, ER+PgR v 70 % pozit., exprese HER-2/neu je negat. Pacient je indikován k chirurgické léčbě .

Po skončení léčby pro karcinom prsu jsou naši 3 žijící pacienti indikování ke genetickému testování DNA na BRCA.

Asi 5-10 % všech nádorových onemocnění je dědičného původu. Příčinou je mutace určitého kritického genu, která je změnou zárodeční, předává se z generace na generaci a jedinec se už s jednou mutovanou alelou daného genu rodí. Mutace genu zvyšuje riziko onemocnění na maligní nádor.

V r.1994 identifikován a přesně lokalizován gen BRCA1 / z anglického výrazu BRest CAncer / V r.1995 odhalen gen BRCA2.

Včasné odhalení mutací /genetických změn/ v genech BRCA umožní záchyt nositelů poškození ještě před objevením prvních klinických příznaků / presymptomaticky /.

Celoživotní riziko vzniku ca prsu v ČR+SR je cca 4-5 % /Skandinávie + vyspělé světové země až 10 %/.

Celoživotní riziko vzniku ca prsu u nositelek zárodečné mutace v genu BRCA je 85 %, t.j. 10 násobně více než v běžné populaci.

U mužů - nositelů mutace je riziko asociované pouze s poškozením genu BRCA 2 - riziko vzniku ca prsu je cca 6 %. OTCOVÉ mohou přenést chybnou kopii konkrétního genu na své DCERY.

Rizika pro nositelky / nositele mutací v genech BRCA mutace v genech BRCA1 a BRCA2 mutace v genu BRCA2 ca prsu 55 – 85 % kontralaterál.ca prsu 40 – 60 % ca prsu 6 % u nositelek mutace BRCA1 ca vaječníku 15 – 60 % u nositelek BRCA1 mutace 10 – 20 % u nositelek BRCA2 mutace Zvýšené riziko rakoviny tlustého střeva, prostaty, pankreasu...

Závěrem: Karcinom prsu se může vyskytnout také u mužů - sice zřídka, ale je třeba na to myslet. Pokud má žena genetickou zátěž v rodině ohledně karcinomu prsu, je možné testovat mutace v genu BRCA1 a BRCA2. Tato vyšetření provádí genetická laboratoř a s testováním je nejlépe začít u člena rodiny, který nádorové onemocnění prodělal.

Kritéria testování DAN na BRCA: - 2 a více příbuzných I.stupně ( rodiče, sourozenci ) s nádorem prsu nebo ovaria - ženy se sporadickým výskytem ca prsu, ovaria do 40 let (jediný výskyt v RA, ale pod 40 let) - ženy s duplicitním výskytem ca prsu (bilat.), resp. ca prsu unilat. + ca ovaria bez věkového omezení - v RA muž s ca prsu.

Děkuji za pozornost