Výukový program pro 2. třídu ZŠ,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
URČOVÁNÍ ČASU Prvouka 1. a 2. ročník Gabriela Mikulková 2011.
Advertisements

Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli za sebou
STŘÁDÁNÍ Užití GP v praxi 1.
Čas Ing. Radek Pavela.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
45.1 Větné vzorce
Něco se o nich dozvíme  Referát o úhlech.
Ahoj všichni, jen vám chci říci, věřte či nevěřte, splnilo se mi přání, které jsem měl, a znám další lidi, kterým se to též splnilo, takže nic neztratíte.
!!! POZOR !!! Vytočí Tě to a pořádně!
Hodiny a režim dne pro první třídu.
VY_32_INOVACE_ 05_ Lidé a čas Určování času (SADA ČÍSLO 2)
Paulus Lukáš Co je to čas ?.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 2. Ročník - hodiny, minuty Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Pozorně čti a vteřinu či dvě o tom popřemýšlej !
Pracovní listy HODINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
VY_32_INOVACE_ 02_ Lidé a čas
Hra na zapamatování Informace o hře Vytvořil: Jakub Hrubý 6.A
Kinematika 3. RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0203.
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (2. část)
Gymnázium J. A. Komenského Uherský Brod PZ 2013 SEZNÁMENÍ SE STRUKTUROU A CÍLEM PŘIJÍMACÍCH TESTŮ.
Hodiny.
Barbora Pacáková Klikni bud na sluníčko nebo na měsíček a začni hrát.
ÚHLY, ÚHLÍKY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Umění učit se Petr Machala. …Obracím se na vás, protože mám problém. Pokaždé, když si sednu k učení, nejsem schopen myslet na to, co se mám učit, ale.
Země MODRÁ PLANETA.
PROSTOROVÉ ÚTVARY.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Dopis od Boha.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ÚHLY, ÚHLÍKY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Já a Ája. Jméno: Ája Barva: Ryzák Plemeno: ČT Datum nar.: Otec: North Star Matka: Jasná.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 1. Ročník - hodiny Jana Štadlerová ŽŠ Věšín.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Prvouka Ročník : 1.
Anotace Materiál je vhodný ke společné práci žáků 3.třídy jako opakování učiva o kalendáři a o čase. Opakování může být motivováno některou hrou, doporučuji.
S Olgou hodinu za hodinou Mgr. Renata Nogolová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Nogolová. Autor obrázků Tomasz.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Poznáváme hodiny.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Martina Jílková Název materiálu: VY_42_INOVACE_M.5. Jíl.20_Jednotky_času Datum:
ZKOUMÁME ČAS, TEPLOTA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Autor: Andrea Kolářová
Obědy ve Školní jídelně 5.A 2016/2017
VY_32_INOVACE_119_Fyzika_měření_času
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Sada 1 MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sada 1 Matematika MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_48_MĚŘENÍ ČASU
Čas čas je fyzikální veličina, kterou značíme t
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_Inovace_ Části dne, čas Člověk a jeho svět 2.ročník
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Září 2012 Ročník 6.
Název oborové práce Jméno autora třída.
CO VŠECHNO VÍM O HODINÁCH
Budík VY_32_Inovace_13VR-2 Autor : Mgr. Romana Vítková ZŠ a MŠ Nedašov.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Autorem je PaedDr. Štěpánka Vondrášková
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
!!! POZOR !!! Vytočí Tě to a pořádně!
VY_32_INOVACE_27_Ucime_se_hodiny Matematika a její aplikace,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Věcné učení Hodiny, určování času
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Transkript prezentace:

Výukový program pro 2. třídu ZŠ, 4. ročník ZŠ praktická HODINY Seminární práce ZS1BK DIT1 1. ročník - 1. semestr 2008 Lucie Ryšavá, DiS.

Úvod Milí druháčku, v této kapitole se dozvíš základní informace o čase: - co je čas jak se měří čas čím se měří čas Pokud se naučíš znát hodiny a rodičům dokážeš, že je už znáš, jistě ti rádi koupí první hodinky. Dobrá motivace, že? A na konci této kapitoly tě čeká odměna v podobě křížovky a videa. 

ČAS Jistě to také znáš – některý den ti ve škole uběhne, ani nevíš jak. Jiný den se ti naopak vleče - teprv je druhá hodina – kdy už bude přestávka?  Co si máš představit pod pojmem čas? Čas není hmatatelný a nikdo si ho nemůže koupit. Je to něco, co nemůže nikdo z nás ovlivnit. Čas utíká pro každého z nás stejně.

Hodiny A jak zjistíme, jak rychle utíká čas? K tomu potřebujeme hodiny – známe tyto typy: různé nástěnné hodiny (visí na stěně)

různé zápěstní hodinky (nosí se na zápěstí) - různé stojací hodiny (součást nábytku)

Opakování – Co už znám? Kolik hodin má 1 den? 24 Z čeho se skládá hodina? z minut Kolik minut uběhne za hodinu? 60 Čím měříme čas? hodiny, hodinky, stopky Jaké druhy hodin (hodinek) znáš? analogové, digitální, nástěnné, zápěstní a stojací Toto opakování bylo moc jednoduché, že?

Máme hodiny dvojího typu: – digitální -analogové (ručičkové)

Digitální hodiny Jsou to hodiny, jejichž ciferník ukazují jen číslice – nic se na nich nepohybuje. Hodiny určují číslice 0 – 23 a minuty určují číslice 0 – 59. Popis digitálních hodin: ciferník hodiny minuty

Analogové hodiny Analogové hodiny se skládají z ciferníku a dvou základních ručiček (malá udává hodinu, velká udává minuty). U některých analogových hodin obíhají ciferník dokonce 3 ručičky (základní malá a velká a navíc vteřinová ručička – ukazuje každou vteřinu).

Popis analogových hodin: Ale jak poznáš, která ručička co ukazuje, která je důležitá víc a která míň? Důležité jsou všechny ručičky – jsou na sobě závislé. Když oběhne vteřinová ručička celý ciferník (60 vteřin), pohne se velká ručička o jeden dílek na ciferníku (1 minuta). Když oběhne velká ručička celý ciferník, uběhne jedna hodina (60 minut). velká ručička malá ručička ciferník

Určování času čtvrt, půl, tři čtvrtě, celá. Než se začneme učit čas, musíme vědět, že hodinu dělíme na 4 stejné části: čtvrt, půl, tři čtvrtě, celá. Opakuj zvýrazněný text 5krát.

ČTVRT – na ciferníku ukazuje velká ručička na číslici 3, která odpovídá prvním 15 minutám z celé hodiny (0+15 nebo 1x15) čtvrt na dvanáct

PŮL – na ciferníku ukazuje velká ručička na číslici 6, která odpovídá 30 minutám z celé hodiny (původních 15 minut + dalších 15 minut: 15+15 nebo 2x15) půl desáté

TŘI ČTVRTĚ - na ciferníku ukazuje velká ručička na číslici 9, která odpovídá 45 minutám z celé hodiny (původních 30 minut + dalších 15 minut: 30+15 nebo 3x15) tři čtvrtě na tři

CELÁ - na ciferníku ukazuje velká ručička na číslici 12, která odpovídá 60 minutám z celé hodiny (původních 45 minut + dalších 15 minut: 45+15 nebo 4x15) (celé) čtyři hodiny

SHRNUTÍ Každá čtvrthodina odpovídá určitému počtu minut: Čtvrt = 15 minut z celé hodiny Půl = 30 minut z celé hodiny Tři čtvrtě = 45 minut z celé hodiny Celá = 60 minut z celé hodiny

4 12 60 45 Správná odpověď: 60 minut. Kolik minut z hodiny odpovídá celé hodině na obrázku? 4 12 60 45 Správná odpověď: 60 minut. Odpověděl/la jsi správně, chválím tě!  Můžeš pokračovat dál.

6 9 45 30 Správná odpověď: 45 minut. Kolik minut z hodiny odpovídá tři čtvrtě hodině na obrázku? 6 9 45 30 Správná odpověď: 45 minut. Odpověděl/la jsi správně, chválím tě!  Můžeš pokračovat dál.

6 10 15 30 Správná odpověď: 15 minut. Kolik minut z hodiny odpovídá čtvrt hodině na obrázku? 6 10 15 30 Správná odpověď: 15 minut. Odpověděl/la jsi správně, chválím tě!  Můžeš pokračovat dál.

Kolik minut z hodiny odpovídá půl hodině na obrázku? 3 9 30 15 Správná odpověď: 30 minut. Odpověděl/la jsi správně, chválím tě!  Můžeš pokračovat dál.

Jsi JEDNIČKA!!! Pokud jsi došel/la až sem, bez žádného zaškobrtnutí, GRATULUJU!!!

Popros rodiče, aby ti koupili vlastní hodinky.  Závěr V této kapitole jsi se měl/la naučit určovat čas na základní čtyři části – čtvrt, půl, tři čtvrtě a celá. Dále jsi se dozvěděl/la, co je čas, jak a čím se měří. Pokud jsi pochopil/la celou kapitolu a uplatníš nabyté vědomosti při konzultaci ve škole, opravdu jsi se naučil/a hodiny. HURÁÁÁÁÁ!!! Popros rodiče, aby ti koupili vlastní hodinky. 

Než se s tebou rozloučím, vylušti si se mnou ještě Odměna Než se s tebou rozloučím, vylušti si se mnou ještě jednoduchou křížovku. Poté poběží ještě krátké video, které tě snad potěší.   

Křížovka 24 hodin součást hodin jednotka času co obíhá ciferník ručička…..ciferník čím měříme čas 24 hodin součást hodin jednotka času co obíhá ciferník O B Í H Á S T O P K Y D E N C I F E R N Í K M I N U T A R U Č I Č K A Tajenku tvoří jedna z jednotek času. Už víš která to je?

Ukázka videa

Děkuju za pozornost a těším se na tebe ve škole. Poděkování Děkuju za pozornost a těším se na tebe ve škole. Lucie Ryšavá