Rodiče a děti v České Republice Jessica Binkley (Jana) Czech 403.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_422, 22. sada, Prvouka
Advertisements

Elektronická učebnice - I
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
10 min + vyhodnocení + diskuse
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Daně.
EUKLEIDÉS.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Rodina TÉMA: Příbuzenské.
Rok 1968 a období normalizace
Česká vážná hudba 20. století
PŘÍBUZENSKÉ VZTAHY Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
San Marino Nejvznešenější sanmarinská republika
ŠPANĚLSKO Bára Bažantová 7.B.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických prvcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák rozlišuje chemické.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice
SLOVESA Slovesa nám vyjadřují DĚJ. Co mohou dělat osoby, zvířata a věci. Ptáme se na ně otázkou: „CO DĚLÁ….?“ Označujeme je číslem 5. U sloves určujeme.
Prezident ČR. Neodpovědnost a imunita Pro postavení prezidenta republiky jako hlavy státu v parlamentní republice je charakteristická neodpovědnost a.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Prezidenti naší vlasti.
VY_32_INOVACE_PSYM22860ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Marketing.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Česká próza1. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.04.
JARO.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Opakování Ploštěnci.
Opakování učiva - hlísti
Zpracoval: ing. Pavel Králík
VY_32_INOVACE_421, 22. sada, Prvouka
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_D9_10 Sada DŮMDějepis 9 Předmět Dějepis Název materiáluHolocaust Anotace Prezentace vysvětluje pojem holocaust.
Přírodovědné praktikum
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Řád: Roztoči.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o destilované vodě Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák zná vlastnosti.
10 min + vyhodnocení + diskuse
Řád: Chrostíci.
Řád: Solifugy.
ZDRAVOVĚDA - 9. ročník OBVAZOVÁ TECHNIKA
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Roční období a změny v přírodě
Zpracoval: ing. Pavel Králík Zlato, stříbro, platina, měď
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_TVAR_04 Sada DUMTvarosloví Předmět Český jazyk Název materiáluPád podstatných jmen 3 Anotace Žáci v jednoduchých.
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J18, , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Označení DUM 14 _ 06 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Třída: Chvostoskoci.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
Řád:Roztoči prachoví.
Poznávání povolání. V obchodě prodává….. …prodavačka.
Rodina.
LÉTO.
PODZIM.
VY_32_INOVACE_PSYPS13960ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ČLENOVCI.
Blanokřídlí Lumci.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Dobrý den, prosím a děkuji
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE I.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.04_vztahy_mezi_lidmi Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Lidé kolem nás TÉMA: Zásady.
Transkript prezentace:

Rodiče a děti v České Republice Jessica Binkley (Jana) Czech 403

Témata  chování/poslušnost  chování u stolu  slušnost  tykání a vykání  vztah s dĕtmi  rozšířená rodina

Chování/poslušnost  Rozhovor se Sandrou Otázky: -Jak rodiče učí jejich děti jak se chovat? -Rodičovská očekávání: doma doma na veřejnosti na veřejnosti

Rozhovor s Sandrou- socializace  Použivají rodiče opakování a zastrašování? -“Rodiče opakují příklady dobrého chování, a když se děti chovají špatně, tak je někdy zastraší” -“Rodiče opakují příklady dobrého chování, a když se děti chovají špatně, tak je někdy zastraší”  Jaké jsou příklady zastrašování? -“Řeknou dětem, že si pro ně přijde čert, nebo nepřijde Svatý Mikuláš” -“Řeknou dětem, že si pro ně přijde čert, nebo nepřijde Svatý Mikuláš”

Rozhovor s Sandrou - Chování/poslušnost  Odmění rodiče děti za dobré chování? -“Většinou ano, hlavně malé děti. Děti dostanou bonbóny nebo se můžou dívat na pohádku” -“Většinou ano, hlavně malé děti. Děti dostanou bonbóny nebo se můžou dívat na pohádku”  Co se stává, když se děti chovají špatně? - “Rodiče pošlou děti do jejich pokoje a zakážou jim dívat se na večerníček” - “Rodiče pošlou děti do jejich pokoje a zakážou jim dívat se na večerníček”

Jaká jsou rodičovská očekávání doma a na veřejnosti?  Chovat se slušně doma i na veřejnosti  Pomáhat ostatním lidem  Používat dobré chování

Večerníček  Večerníčkovi pohádky ukazují dětem přiklady dobrého chování

Dobré chování u stolu  “Dobrou chut’!”  nůž v pravé rucé  vidlička v levé ruce  Zdravice (“Na zdraví!”)

Co se nesluší dělat u stolu?  Olizovat nůž a talíř  Říhat u stolu  Mluvit s plnou pusou

Co je slušné? -Pozdravení jiných lidí Dobrý den!/ Dobré ráno!/ Dobrou noc!/ Dobrý večer!/ Na shledanou! - Používání název Pan/ paní + název (Pane doktore/ Paní doktorko, Pane profesore/ Paní profesorko)

Jak tykat a vykat  Tyká se kamaradům, rodičům, prarodičům, a lidem mladším než osmnáct let  Vyká se učitelům, starším lidem, a lidem které respektuješ

Vztah s dětmi  Povinnosti a role: -Matky: těšitelka, učitelka, autoritařka -Otce: učitel, autoritař

Rozhovor s Sandrou: rodiče  Co učí rodiče děti? -“ Matka učí děti jak vařit, uklízet a být sobĕstačnými” -“Otec učí děti jak spravovat věci”

Rozšířená rodina  Povinnosti: -Babička a Dědeček  se starají o děti když jsou malá, nemocná, nebo mají prázdniny  rozmazlují děti

Pohlavní stereotypy?  Co je povinnosti a role mal‎ých kluků a divek ? -“Povinnosti a role mal‎ých kluků a divek jsou stejné. Na přiklad: divky a kluci můžou běhat na pláži bez oblečení”

Bibliografie        Snímky:  (snímky)   mgrefurl= WgM:&tbnh=110&tbnw=116&prev=/images%3Fq%3Dchildren%2Bat%2Btable%26svnum%3D10%26hl%3Den%2 6lr%3Dj     reading.indiana.edu/.../ish08/images/jacob.jpg    kurilka.citforum.ru/blog/uploads/deti.JPG  