Epilepsie, DM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Epilepsie Petra Podrazilová
Advertisements

OP u klienta s diabetem mellitem – kontrolní otázky
VY_32_INOVACE_PPM13560NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Kleine – Levinův syndrom
EPILEPSIE Vypracoval: Josef Kočárek, IVETA SLAVÍKOVÁ, SIMONA LIŠKOVÁ
BOLESTI NERVŮ NEURALGIE.
Cahlíková Romana II. ročník MBB, PřF UP Olomouc
ALKOHOL A JEHO ÚČINKY.
AKUTNÍ KOMPLIKACE DIABETES MELLITUS Prof. MUDr. Kvapil Milan, CSc.
Dietní režim při hypoglykémii
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
Nemoci oběhové soustavy
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Epilepsie MUDr. Drahoslava Tišlerová Neurologické oddělení
Kazuistiky osob se záchvatovitými onemocněními
studijní materiál HS ČR Krušné hory, okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
Úraz elektrickým proudem
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
Jan Dvořák SPŠE Božetěchova 3 1.L
Neúrazové stavy.
Cukrovka Diabetes mellitus
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ÚRAZY TEPLEM A CHLADEM Mgr. Jana Volemanová.
Ztráta funkce distribuce kyslíku a živin ke tkáním.
AKUTNÍ STAVY U DĚTÍ NEZPŮSOBENÉ ÚRAZEM
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Akutní cévní příhoda mozková
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
Krvácení – vnitřní.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.15 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Srdeční a mozková mrtvice Typ: DUM - výkladový Předmět:
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
Ošetřování dítěte s epilepsií
Neodkladná resuscitace
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
Poruchy spánku Jakub Kužílek X33BMI.
Základní životní funkce vědomí
První pomoc u dětí KPR Bezvědomí Vdechnutí cizího tělesa Otravy.
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Neúrazové urgentní stavy
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
10. První pomoc - neúrazové stavy
Interní stavy Astma, alergie, cukrovka,
Monika Dušová Simona Tomková
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Prevalence DM ČR DM typ - 6,3% typ – 92,7%
Vytvořil: Jiří Burda Druhy  Ekzém  Lupénka  Kopřivka  Růže  Herpes – opar  Plísně  Puchýře Spáleniny Odřeniny Akné.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_11 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Alkohol a jeho účinky Anotace Žáci.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdraví PředmětZdravověda Tematický.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
První pomoc při projevech různých onemocnění
AED … tři písmena, která zachraňují!
Záchvatovitá onemocnění v ordinaci zubního lékaře
Ošetřování dítěte s epilepsií
DM - komplikace.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Imunita,poruchy metabolizmu
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
Křeče Z. Rozkydal.
Epileptický záchvat Z. Rozkydal.
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Příčiny, příznaky, vyšetřovací metody u diabetes mellitus
Transkript prezentace:

Epilepsie, DM

Epilepsie Je onemocnění mozku s opakovanými záchvaty. Příčinou je ložisko neuronů s patologickou aktivitou (v 70 % vzniká bez známé příčiny, ale rovněž po traumatu či zánětu mozku) Epilepsií a epileptických syndromů je dnes však známo kolem čtyřiceti druhů a způsob, jakým se mohou projevit, je skutečně velmi rozmanitý, závisí na oblasti mozku, která produkuje abnormální „epileptickou“ aktivitu. Nejčastěji dochází ke vzniku epilepsie v dětském, dospívajícím věku a u starších lidí (nad 60-70 let)

Časté provokační faktory: alkohol (nebo jeho odnětí u alkoholika) nedostatek nebo nepravidelný rytmus spánku (například noční směny), blikající světla (např. diskotéka, počítačové hry), požití omamných látek. U léčených epileptiků může náhlé vysazení léků vyvolat epileptický záchvat. stres, hormonální změny (menstruace) a nadměrná únava, horečka, hluboké dýchání, fyzická zátěž …   

Parciální záchvat - ložiskový s postižením jedné polokoule mozku Bez ztráty vědomí, postižený vypadá, jako by se zasnil, upřeně a netečně zírá před sebe, dochází k různým automatismům (přežvykování, mlaskání…) Mohou být záškuby jednotlivých svalových skupin na rukou nebo obličeji, pocity brnění nebo mravenčení, poruchy zraku, zrakové nebo sluchové halucinace a závratě. Po odeznění si nemocný nic z průběhu záchvatu nepamatuje. I parciální záchvat může být nebezpečný. Může dojít k přeměně záchvatu v tonicko-klonický generalizovaný (bezvědomí s křečemi). Jiným nebezpečím může být komplexní parciální záchvat, kdy pacient jedná zcela automaticky a někdy může být i agresivní.

Generalizovaný záchvat – postihuje celý mozek Grand mal – velký záchvat Náhlá ztráta vědomí a pád, často se zvláštním výkřikem. Tonicko-klonické křeče. Časté je pomočení, pokálení, pěna u úst, amnézie na událost a následně zmatenost; rozšířené, na světlo nereagující zornice Po záchvatu nemocný upadá do hlubokého spánku, který může trvat jen chvíli, někdy až několik hodin. Někdy se probere a je dezorientovaný, zmatený, neobratný v pohybech a může být i agresivní. záchvatu mohou předcházet předzvěstné subjektivní pocity (aura – sluchové, čichové nebo vizuální halucinace, brnění, pocit úzkosti)

Petit mal – malý záchvat Krátká ztráta vědomí, která se může opakovat i mnohokrát denně. Jediným příznakem může být zrychlené mrkání nebo vyvracení očí „v sloup“. Nemocný se zahledí do „prázdna“, dojde k zastavení řeči, psaní, činnosti, kterou právě dělal, upustí předmět, který držel. Někdy záchvat proběhne tak rychle, že může snadno uniknout pozornosti. Po znovunabytí vědomí pokračuje v činnosti. Nemocný si po záchvatu nepamatuje co se přihodilo (absence). Objevuje se především u dětí a mladistvých.

Ošetření Nechat dotyčného ležet na zemi Nepohybovat s ním, ani žádným způsobem nebránit křečovým pohybům při záchvatu Nerozevírat mu ústa a nevkládat mu nic mezi zuby Odstranit z blízkosti dotyčného ostré předměty, o které by se mohl poranit Podložit či jemně mu podržet hlavu (ochrana před poraněním) Čekat, až záchvat pomine Kontrolovat cesty dýchací  Uvolnit oděv kolem krku Sledovat délku záchvatu – hodinky! Po odeznění křečí hlavu zaklonit a zkontrolovat dýchání Dotyčného uvést do stabilizované polohy (převrátit na bok), aby nedošlo k zapadnutí jazyka Při poranění, trvajícím bezvědomí, nebo trvá-li záchvat déle než 10 minut, volat ZZS Pozor, křečový záchvat nemusí vždy způsobovat epilepsie.

Diabetes mellitus Cukrovka je metabolické onemocnění charakterizované především vysokou hladinou krevního cukru - glukózy - tzv. hyperglykémií. Typ 1 autoimunitní rysy s deficitem inzulínové sekrece, postižení beta-buněk. Osoby nebývají obézní a mají velmi často jinou autoimunní chorobu DM 1.typu představuje asi 8-10% diabetů. Toto těžké, většinou vrozené postižení se obvykle projeví už v dětství a jedinou možností léčby je dodávat tělu inzulín uměle (úrazy - odebrání slinivky). Typ 2 je naopak typický spíše inzulínovou resistencí, která se kombinuje s poruchou jeho sekrece. Toto onemocnění nemá rysy autoimunitní choroby a příčina není zcela jasná (silná genetická dispozice). Většina pacientů s DM 2. typu je obézní, ale i neobézní pacienti s DM 2. typu mají však vyšší množství tělesného tuku.

HYPOGLYKEMICKÝ ŠOK – (gly < 2,5 mmol/l) Příčina: chybná dávka inzulínu, vynechání pravidelného jídla, nezvykle velká tělesná námaha, konzumace alkoholu, infekce... Příznaky: slabost, třes, apatie, křeče, tachykardie, chladný pot, mučivý hlad, zrychlené dýchání, mohou být rozdíly ve velikosti zornic, bezvědomí, tento záchvat může vypadat jako epileptický záchvat grand mal nebo cévní mozková příhoda či jako opilost Ošetření: rychlé podání sacharidů, zvládnutí šoku, glukagon + sacharidy (pokud nereaguje, opakovat dávku)

HYPERGLYKEMICKÝ ŠOK – (gly > 22,4 mmol/l) Příčina: infekce, vynechání dávky inzulínu, menstruace apod. Příznaky: velká žízeň, únava, zvracení, acetonový zápach z úst, suchá kůže a sliznice, bezvědomí –vývoj trvá hodiny až dny Ošetření: rychlá aplikace inzulínu, zvládnutí šoku, doplnění tekutin