MPLS Multiprotocol Label Switching Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří Ledvina, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Advertisements

MPLS Multiprotocol Label Switching
Historie počítačových sítí a jejich postupný vývoj
VLAN Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
11. Trendy ve vývoji aplikací, podporujících podnikové procesy
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Zpracoval: Šafránek David
Linková (spojová) vrstva
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Asynchronous Transfer Mode Projektování distribuovaných systémů Lekce 1 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Datové vs Hlasové přenosy Datové –přepojování paketů (packet switching) Hlasové –přepojování okruhů (Circuit Switching)
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.
© 2007 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco Public 1 Version 4.0 OSI Network Layer Network Fundamentals – Chapter 5.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
QoS Josef Horálek,. Definice kvalitativních hledisek  Spolehlivost služby (service availability)  zpoždění (delay/latency)  rozptyl zpoždění (delay.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.15 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě AKT. SÍŤ. PRVKY – ROUTER, SWITCH Typ: DUM - kombinovaný.
VRS98 1 Multi-Protocol Over ATM MPOA další ze standardů sítí ATM Antonín Mikát Intercom Systems s.r.o.
Asynchronous Transfer Mode Projektování distribuovaných systémů Lekce 1 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Databázové modelování
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Asynchronous Transfer Mode Projektování distribuovaných systémů Lekce 1 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Úvod do počítačových sítí Lekce 08 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Směrování - OSPF.
Internet.
Budoucnost multimediálních přenosů a digitálních vysílání ve státní správě a samosprávě Doc. RNDr. Milan BERKA, CSc.
Internet.
1 Implementace vrstev RM OSI Služby Pro aplikační program Pro transport dat SW HW OS aplikace User end (servery, PC…) směrovače přepínače.
Protokoly úrovně 3 nad ATM Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
VPN - Virtual private networks Přednášky z Projektování distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Směrování -RIP. 2 Základy směrování  Předpoklady:  Mějme směrovač X  Směrovač nemůže znát topologii celé sítě  X potřebuje určit směrovač pro přístup.
1 Seminář 3 Princip směrovače – L3 síťová transportní aplikační směrovač.
1 Počítačové sítě IP multicasting IP multicast – mechanismus pro skupinovou komunikaci v IP vrstvě Zdroj vysílá jeden datagram, na multicast směrovačích.
Model TCP/IP Síťová vrstva. IPv4 IP protokol pracuje nad linkovou vrstvou IP protokol pracuje nad linkovou vrstvou Data jsou v síti dopravována přes směrovače.
Metro Ethernet Services Projektování distribuovaných systémů Ing. Jiří ledvina, CSc.
Linková úroveň Úvod do počítačových sítí. 2 Problémy při návrhu linkové úrovně Služby poskytované síťové úrovni Zpracování rámců Kontrola chyb Řízení.
Internet Key Exchange Projektování distribuovaných systémů Ing. Jiří ledvina, CSc.
Internet protocol Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Multimediální přenosy v IP sítích Libor Suchý Prezentace diplomové práce.
Počítačové sítě Implementace RM OSI Počítačové sítě - Vrstva datových spojů 1.
1 Seminář 6 Routing – směrování –Směrování přímé – v rámci jedné IP sítě/subsítě (dále je „sítě“) – na známou MAC adresu. –Směrování nepřímé – mezi sítěmi.
VoIP Voice over IP Ing. Jiří Ledvina, CSc. Projektování distribuovaných systémů.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Počítačové sítě IP multicasting
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
S MĚROVÁNÍ Ing. Jiří Šilhán. Přímé doručování není směrování. (stejná síť) Směrování – volba směru – hledá se next hop Hledání optimální cesty. Vytváření.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 4 – Směrování v IPv6 Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava II. Ing. František Kovařík SŠ IT a SP, Brno
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava I. Ing. František Kovařík SPŠE a IT Brno
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
TÉMA: Počítačové systémy
Multiprotocol Label Switching (MPLS)
PB169 – Operační systémy a sítě
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
IPv6 IPv6 (IPng) – budoucí náhrada současné IPv4
Implementace vrstev RM OSI
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Implementace vrstev RM OSI
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Network Fundamentals – Chapter 5
Přednášky z Distribuovaných systémů
Ing. Jiří Šilhán IPv4.
Úvod do počítačových sítí - Linková úroveň
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Transkript prezentace:

MPLS Multiprotocol Label Switching Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří Ledvina, CSc

Projektování distribuovaných systémů2 MLPS Multiprotocol Label Switching MLPS vznikl jako reakce na nové změny ve využití IP (přenos zvuku, dat, multimédia současně i zvlášť) Tendence budování VPN (Virtual Private Networks) – využití veřejných IP sítí pro realizaci podnikových sítí. Základem je Label Switching – označkování paketů a řízení jejich přenosu sítí Label Switching se snaží řešit spektrum problémů, jako je Integrace IP a ATM Mapování IP a ATM modelů přenosu

Projektování distribuovaných systémů3 Pokusy o spojení ATM přepínání s procesem směrování v IP sítích CSR – Cell Switching Router (Toshiba 1994) Směrovač pro propojení IP subsítí v prostředí Clasical IP over ATM IP switching (Ipsilon, nyní část Nokia 1996) Cílem je integrace ATM přepínačů a IP směrování Aggregate Route-based IP Switching (ARIS) – (IBM) Obdoba Tag Switching (Cisco Systems)

Projektování distribuovaných systémů4 Pokusy o spojení ATM přepínání s procesem směrování v IP sítích Tag Switching (Cisco Systems) Technika, která nezávisí na toku dat Vytváření forwardovacích tabulek ve směrovači Tag switching network obsahuje Tag edge routers – hranová zařízení Tag switching routers – zařízení mimo hrany sítě Standardní IP směrování (protokoly) se používají pro určení následujícího uzlu pro přenosy. Tag – značky jsou spojeny s cestami ve směrovacích tabulkách Tagy jsou přenášeny pomocí Tag Distribution Protocol

Projektování distribuovaných systémů5 Trendy vývoje sítí Velký nárůst podsítí i systémů Výkonnost směrovačů nelze zvyšovat do nekonečna – omezení propustnosti sítí Nutno přejít z metody tradičního směrování na využití metod přepínání – jednodušší, vyšší rychlost, menší režie Směrovače narazily na technologický limit.

Projektování distribuovaných systémů6 Důvody zavádění Label Switching Nejen rychlost, ale i zajištění specifických služeb pro přenos během celé cesty v síti. Robustní síť s možností efektivního řízení zdrojů. Funkcionalita – zavádění nových funkcí Skalabilita – možnost rozšiřování do virtuálně neomezených rozměrů Evolvability (další rozvinutelnost) Integrace dalších služeb

Projektování distribuovaných systémů7 Nové vlastnosti Funkcionalita zavádění nových funkcí, které nejsou v klasických sítích dostupné – explicitní směrování, volba cesty podle QoS. Skalabilita možnost rozšiřování do virtuálně neomezených rozměrů Směrovací informace narůstá velmi rychle – může zahltit samotné směrovače MLPS využívá L2 zařízení (ATM přepínače) schopné zpracovat řízení na IP úrovni.

Projektování distribuovaných systémů8 Nové vlastnosti Evolvability (další rozvinutelnost) Nedeterministické IP sítě Akceptace mnoha IP typů přenosů Vytváření a rušení VPN Tyto služby jsou zajišťovány hranovými zařízeními (edge devices) Integrace Integrace dalších služeb (např. IP telefonie) Síťová integrace (přenos IP nad ATM) Cílem je integrace na všech úrovních – požadavek na efektivní sítě.

Projektování distribuovaných systémů9 MPLS koncepce směrování a přepínání Směrování Přepínání (switching) Řídicí komponenta Forwardovací komponenta Forwardovací tabulka Forwarding Equivalence Class (FEC) Label (návěští)

Projektování distribuovaných systémů10

Projektování distribuovaných systémů11

Projektování distribuovaných systémů12 MPLS koncepce směrování a přepínání Směrování – termín spojený s pohybem paketů v síti Směrovače používají směrovací protokoly ke konstrukci směrovacích tabulek Podle směrovacích tabulek jsou přenášeny datové pakety Přepínání (switching) Přenos ze vstupu na výstup založený na informaci úrovně L2

Projektování distribuovaných systémů13 MPLS koncepce směrování a přepínání Řídicí komponenta Vytváří a udržuje forwardovací tabulku Využívá řídicí komponenty ostatních uzlů pro konzistentní distribuci směrovací informace Pro přenos směrovací informace jsou použity standardní směrovací protokoly (OSPF, RIP, BGP). Tím je zajištěna návaznost na klasickou IP síť. Není uzpůsobena pro zpracování datových paketů – dochází k oddělení funkce vytváření směrovacích tabulek a funkce přehazování paketů. Musí reagovat na změny v síti.

Projektování distribuovaných systémů14 MPLS koncepce směrování a přepínání Forwardovací komponenta Zajišťuje forwardování paketů. Využívá směrovací tabulky pro forwardování Používá tzv. Label Swapping Algorithm (algoritmus pro záměnu návěští) pro určení nového návěští paketu a výstupního rozhraní na základě návěští příchozího paketu.

Projektování distribuovaných systémů15 MPLS koncepce směrování a přepínání Forwardovací tabulka Tabulka obsahující informaci pro přepínání V tabulce existuje položka pro každý paket, který může do přepínače vstoupit

Projektování distribuovaných systémů16 MPLS koncepce směrování a přepínání Forwarding Equivalence Class (FEC) Definován jako skupina paketů, které mohou být považovány pro potřeby forwardování jako ekvivalentní. Např. soubor unicast paketů se stejným IP prefixem, soubor paketů se shodnými zdrojovými a cílovými adresami. Úrovně ekvivalence (rozlišení) jsou Cílová podsíť Cílový hostitelský systém Cílové aplikace.

Projektování distribuovaných systémů17 Forwarding Equivalence Class Packets are destined for different address prefixes, but can be mapped to common path Packets are destined for different address prefixes, but can be mapped to common path IP1 IP2 IP1 IP2 LSR LER LSP IP1#L1 IP2#L1 IP1#L2 IP2#L2 IP1#L3 IP2#L3

Projektování distribuovaných systémů18 MPLS koncepce směrování a přepínání Label (návěští) Položka v paketu s relativně krátkou, pevnou délkou, nestrukturovaný, používaná forwardovacím procesem. Návěští jsou spojovány s FEC (Forwarding Equivalence Class) při procesu označovaném binding (vázání) Návěští jsou svazována s datovou linkou a nemají globální význam (na rozdíl od adresy) Návěští jsou analogií DLCI u sítí typu Frame Relay nebo VPI/VCI u sítí ATM. Label switching se očekává jako efektivní cesta pro realizaci IP over ATM.

Projektování distribuovaných systémů19 MPLS koncepce směrování a přepínání Svazování FEC a návěští Svazování ovládané daty (data-driven binding) Začátek toku dat Návěští přiřazeno toku dat, ne jednotlivým paketům Vytvoří se, je-li to považováno za vhodné. Svazování ovládané řízením (control-driven binding) Nezávislé na datech Úprava směrování, RSVP zprávy – lepší než předchozí, použito v MLPS