Centering, aneb co by na to asi řekl František Daneš?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Aktuální větné členění výpovědi
Přijímací řízení.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Sídliště Dukla - Pardubice
Karkulka měla navštívit babičku. Ale sežral ji vlk.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Adoptuj panenku a zachráníš dítě! Agáta 1 Ája 2.
MINISTRANTI NAPAJEDLA
Rozvozní úloha s dělenou dodávkou Jan Fábry Vysoká škola ekonomická v Praze ___________________________________________________________________________.
Magnetohydrodynamický (MHD) generátor
1 Ověřování lingvistické teorie nad počítačovým korpusem Eva Hajičová ÚFAL MFF UK v Praze
AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Očekávaný přínos Tematická oblastOperace s reálnými čísly Téma PředmětMatematika RočníkPrvní Obor vzděláváníUčební obory.
Ten, ta, to II Fill in the blanks with the appropriate forms of ten. Vzor: Proč potřebuješ ___ knihy? Proč potřebuješ ty knihy? *Taken from Review Lesson.
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Elektrický obvod a jeho části
Správné pády I In the following sentences, put the nouns between slash marks into the correct case. Vzor: Přes naše rozdíly zůstanu /tvůj přítel/. Přes.
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST II
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST I
ZOHO OFFICE Vypracovala: Iva Ptáčková, A11B0605P 1.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Anotace Prezentace, která se zabývá prvočísly a čísly složenými AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci rozliší prvočíslo a číslo složené.
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Vytvořila Nikola Bajerová. První závod se uskutečnil v roce 1836 Na Chlumeckém panství Oktaviána Kinského. Díky aktivitě knížete Františka Lichtenštejského.
Vlastnosti sčítání a odčítání
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
KASKÁDOVÉ STYLY 4.
pit – CAD 2011 Nové funkce a rozšíření Strana: 1www.pitsoftware.cz /

Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Nejmenší společný násobek
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Termodynamika materiálů Ellinghamovy diagramy, Kelloggovy diagramy
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Kam se obrací „gramatická“ vlna?
ZS 2013/2014 Božena Bednaříková
25/1 Příčina globální krize? Smilovice ‘09 M. Vlček.
Fyzika 2 – ZS_3 OPTIKA.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
L Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Přednost početních operací
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
TRUHLÁŘ I.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice

Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Automatická předanotace TFA v české části PCEDT GAP406/10/0875 (Komputační lingvistika: Explicitní popis jazyka a anotovaná data se zřetelem na češtinu)
Počítačové zpracování češtiny v Ústavu formální a aplikované lingvistiky
Koherence textu   - koherence textu: soudržnost textu, provázanost.
Transkript prezentace:

Centering, aneb co by na to asi řekl František Daneš? Alena Poncarová alena.poncarova@gmail.com Žďárek, 11/2013 Litoměřice Centering, aneb co by na to asi řekl František Daneš?

Plán příspěvku aktuální členění centering Mathesius, Firbas, Daneš základ, východisko, ohnisko, jádro, téma, réma, tranzit, topik, fokus úskalí centering Grosz, Joshi, Prince, Walker, Weinstein entity pozornosti tematické posloupnosti – přechody v centeringu

aktuální členění (1) Mathesiův termín (Weil, von Gabelentz) vztahy mezi slovosledem a prozodií věty členění věty oznamovací - kritérium obsahového členění 2členná struktura základ, východisko, téma, topik, theme (o čem se mluví) jádro, ohnisko, réma, fokus, theme, comment (co se o tom říká) *tranzit

Aktuální členění (2) Mathesius – aktuální vs. formální členění Trávníček – větný, členský slovosled Daneš – výpovědní vs. větněčlenská funkce

Kontextová zapojenost výpovědní dynamičnost

Kontextová zapojenost binární (diskrétní) kategorie zapojené vs. nezapojené elementy kritérium: odvoditelnost s dosavadního kontextu nová – ne nutně nezmíněná, ale prezentovaná jako nová (Halliday 1967) základ, východisko vs. jádro, ohnisko pojetí převzatí z PDT M. A. K. Halliday (1967): Notes on transitivity and theme in English dvě simultánní struktury textu: informační důraz (dané-nové) + thematizace (T-R) KZ Mathesius: základ = to, o čem se mluví východisko = co je známé, co je nasnadě ani Mathesius sám později nerozlišuje důsledně >> dnes souhrnně téma jádro = všechny složky, které nejsou součástí východiska nebo základu (včetně tranzitu X functional-sentence-perspective přístup: tranzit vymezuje zvlášť) ohnisko – vymezováno syntakticky (ne semanticky) – ta část věty, která není podřízená prvkům kontextově zapojeným VD Jan Firbas autorem termínů téma, réma – On Defining the Theme in Functional Sentence Perspective, TLP 1/1964, s. 267—280) téma = o čem se mluví, známé (odvoditelné) z kontextu réma = co se o tom říká (rematizátory) Fr. Daneš: Téma a réma pro Daneše představují „dvě dílčí komplementární funkce výpovědi, kterých nabývají různé části věty, když je řazena do kontextu jako jeho součást s platností výpovědi, přesně řečeno, jde o funkce významů větných částí“

Vilém Mathesius (1882—1945) termíny základ – to, o čem se mluví východisko (východiště) – co je známé, co je nasnadě Mathesius sám důsledně nerozlišoval jádro – všechny složky, které nejsou součástí V nebo Z včetně takzvaného tranzitu ohnisko – ta část výpovědi, která není řízena prvky kontextově zapojenými jako jediné vymezováno syntakticky, ne sémanticky

Výpovědní dynamičnost skalární kategorie: nízká > vysoká VD čím novější informace, tím vyšší stupeň VD téma vs. réma + vlastní T a vlastní R perspektiva větná i v rámci tématu, rématu pojetí převzatí z PDT M. A. K. Halliday (1967): Notes on transitivity and theme in English dvě simultánní struktury textu: informační důraz (dané-nové) + thematizace (T-R) KZ Mathesius: základ = to, o čem se mluví východisko = co je známé, co je nasnadě ani Mathesius sám později nerozlišuje důsledně >> dnes souhrnně téma jádro = všechny složky, které nejsou součástí východiska nebo základu (včetně tranzitu X functional-sentence-perspective přístup: tranzit vymezuje zvlášť) ohnisko – vymezováno syntakticky (ne semanticky) – ta část věty, která není podřízená prvkům kontextově zapojeným VD Jan Firbas autorem termínů téma, réma – On Defining the Theme in Functional Sentence Perspective, TLP 1/1964, s. 267—280) téma = o čem se mluví, známé (odvoditelné) z kontextu réma = co se o tom říká (rematizátory) Fr. Daneš: Téma a réma pro Daneše představují „dvě dílčí komplementární funkce výpovědi, kterých nabývají různé části věty, když je řazena do kontextu jako jeho součást s platností výpovědi, přesně řečeno, jde o funkce významů větných částí“

Jan Firbas (1921—2000) funkční větná perspektiva (FSP) – Aleš Svoboda téma o čem se mluví známé, tj. minimálně odvoditelné z kontextu réma co se o tom říká rematizátory

Kontextová zapojenost Aktuální členění Kontextová zapojenost Východisko Základ Jádro Ohnisko Tranzit Výpovědní dynamičnost Téma Réma Topik Theme Fokus Rheme

Česká tradice kontextová zapojenost je specifičtějším kritériem než výpovědní dynamičnost „vlastní“ kategorie – napříč ostatními vlastní téma vs. diatéma nejvíce > nejméně dynamické části tematické složky

<[PetraVT]T [poslala>V <babičce dopisVR>J]R <[PetraVT]T [poslala>V <babičce dopisVR>J]R. <[Dopis/TenVT]T>V <však [nikdy nedorazilVR]R>J. KZ – horní indexy, <> VD – dolní indexy, []

<[PetraVT]T [poslala>V <babičce dopisVR>J]R <[PetraVT]T [poslala>V <babičce dopisVR>J]R. <[Dopis/TenVT]T>V <však [nikdy nedorazilVR]R>J. KZ – horní indexy, <> VD – dolní indexy, [] sloveso – tranzitní složka? pokud ne, tak blíže k rématu (co se o tom říká) rozdíl mezi předmětovými a nepředmětovými slovesy?

Anglické termíny topik – hlavní téma diskursu soubor prvků, které se po určitou delší dobu udržely na nejvyšších stupních aktivovanosti (Hajičová 1999) kontextově zapojené a výpovědně dynamické části výpovědi včetně predikátu (Peregrin 1995) fokus – negativní vymezení vůči topiku kontextově nezapojené a nejméně dynamické části výpovědi „všechny kontextově zapojené prvky závislé na predikátu společně s prvky na nich závislými a s predikátem samotným, pokud je kontextově zapojený, utváří topik věty; zbytek věty tvoří fokus“ (Peregrin 1995: 50)

Centering 70. léta, USA - Philadelphie syntaktická teorie modelující lokální vztahy v textu kvantitativní předpoklady o vztazích mezi výpověďmi sémantické entity – centra pozornosti

Centra pozornosti (1) Cf – forward-looking center všechny entity diskursu, které jsou do něj prostřednictvím výpovědi uvedeny možnost založit koreferenční řetězec entita musí být povrchově vyjádřena (ne nutně v aktuální výpovědi) Cp – prefered center (vztah k Cb) nejvíce pozornosti – hierarchizováno relativně, podle salience větný člen (Po > Pt > něco jiného), slovosled v koreferenčních vztazích – anafor stává se Cb následující výpovědi

Centra pozornosti (2) Cb – backward-looking center speciální typ Cf: „Cb je speciálním členem Cf, který reprezentuje entitu diskursu, které se výpověď nejvíce věnuje“ (WJP 1998) Cp předchozí věty, zájmenné pravidlo (pronominalizace), přímá realizace (celá výpověď) omezení: jen 1 ve větě entita může být přítomna pouze hloubkově

výstavba textu Tematické posloupnosti PŘECHODY

František daneš (1919—) téma a réma = „dvě dílčí komplementární funkce výpovědi, kterých nabývají různé části věty, když je řazena do kontextu jako jeho součást s platností výpovědi“ – funkce významů větných částí tematické posloupnosti (1968) průběžné téma tematizace rématu rozvíjení rozštěpeného rématu tematické odvozování tematický skok Daneš (1968)

typy přechodů v centeringu Cb(Ui) = Cb(Ui-1) Cb(Ui-1) = [?] Cb(Ui) ≠ Cb(Ui-1) Cb(Ui) = Cp(Ui) continue smooth-shift Cb(Ui) ≠ Cp(Ui) retain rough-shift retain – udržení, ponechání

1. Jeff pomáhal Dickovi mýt auto. Cp [Jeff] Cb [?] Cf [Jeff, Dick, auto] přechod 2. Jeff myl okna, zatímco Dick voskoval. Cp [Jeff] Cb Cf [Jeff, okna, Dick] přechod continue

2. Jeff myl okna, zatímco Dick voskoval. Cp [Jeff] Cb Cf [Jeff, okna, Dick] přechod continue 3. Dick taky leštil kapotu. Cp [Dick] Cb Cf [Dick, kapota] přechod smooth-shift

ČESKÁ A AMERICKÁ tradice negativní vymezování překrývající se kritéria (KZ a VD) Aj terminologie nekoresponduje s Čj typologické příčiny AČV v té podobě, jak ho známe z Čj, v Aj v podstatě není slovosledné variace – větší volnost v Čj elize – podmět

česká tradice a centering tematické posloupnosti ≠ přechody v centeringu paralela: průběžné téma - přechod continue (zachování podmětu) přechody pracují i s větněčlenskou platností, dokonce jako s klíčovým pojmem centering je zjednodušující – z hlediska danešovské AČV perspektivy může být pozitivum (snazší popis) i negativum (zanedbání jevů) prostor pro zkoumání typologických rozdílů: aplikace teorie AČV na Aj téměř nemožná

česká tradice a centering shodují se na tom, že AČV existuje a má významotvornou funkci  rozdíly v koncepci členění vlastního tématu, vlastního rématu apod. není na základě centeringu možné problémy při koreferenci s pouze dílčí částí NP omezení centeringové teorie pouze na lokální vztahy – bezprostředně sousedící výpovědi Daneš: perspektiva tématu a rématu centering: perspektiva Danešova + větněčlenská predikát: Čj spíše rematická část, Aj součást topiku

Biblio DANEŠ, František (1968): Typy tematických posloupností v textu (na materiále českého textu odborného). SaS 29, s. 125–141. FIRBAS, Jan (1964): On Defining the Theme in Functional Sentence Perspective, TLP 1, s. 267—280 GROSZ, Barbara – WEINSTEIN, Scott – JOSHI, Aravind (1995): Centering: A Framework for Modeling the Local Coherence of Discourse. In Computational Linguistics 2, s. 203–225. MATHESIUS, Vilém (1947): O tak zvaném aktuálním členění větném. In Čeština a obecný jazykozpyt. Praha: Melantrich. (poprvé publikováno SaS 5/1939, s. 171–174) MIKULOVÁ, Marie et al. (2005): Anotace na tektogramatické rovině Pražského závislostního korpusu. Anotátorská příručka. Praha: ÚFAL MFF UK. WALKER, Marilyn – JOSHI, Aravind – FRIEDMAN PRINCE, Ellen (1998) (eds.): Centering Theory in Discourse. Oxford: Clarendon Press. First Edition. ZIMOVÁ, Ludmila (1994): Způsoby vyjadřování větných členů v textu: konkurence pojmenování, pronominalizace a elize. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně.

POZORNOST Alena Poncarová alena.poncarova@gmail.com