OBRATLOVCI (Vertebrata) Lenka Králová Septima 2009/2010

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strunatci Chordata.
Advertisements

MLŽI.
Třída: obojživelníci Amphibia. Třída: obojživelníci Amphibia.
KMEN: STRUNATCI Chordata
Obecná charakteristika Stavba těla
Autor:Mgr.Alena Shánělová
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Autor:Mgr. Alena Shánělová
FYLOGENEZE CÉVNÍ SOUSTAVY
Ryby autor: David Hainall.
Anatomie Kapra obecného
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE1_05 Tematická.
Zoologie strunatců pro učitelství přírodopisu na ZŠ Přednáška č.5
Digitalizace výuky Příjemce
charakteristika obojživelníků
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ÚVOD SYSTÉM BEZČELISTNATCI-KRUHOÚSTÍ ČELISTNATCI
Obecná charakteristika + rozdělení.
Přírodopis pro žáky 8 . Ročníků
RYBY Přírodopis 7. ročník.
Plazi-želvy a krokodýli
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.11 Anotace:
Obojživelníci autor: David Hainall.
Cévní soustava.
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Tvar a pohyb těla obratlovců
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kruhoústí.
SAVCI.
Tvar a pohyb těla KOSTRA.
Strunatci Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Jsou dvoustranně souměrní Jsou dvoustranně.
Bezčelistnatci Agnatha.
Strunatci.
Zoologie strunatců pro učitelství přírodopisu ZŠ (3
Oběhová soustava Fylogeneze.
Druhoústí Deuterostomia.
Plazi.
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
podkmen OBRATLOVCI (Craniata) nadtřída BEZČELISTNATÍ (Agnatha) třída SLIZNATKY (Myxini) třída MIHULE (Cephalaspidomorpha) nadtřída ČELISTNATCI (Gnathostomata)
Třída: Ryby znaky: ● tělo protáhlé, ze stran zploštělé ● kůže kryta šupinami a slizem ● končetiny = ploutve: – párové – břišní, prsní – nepárové – hřbetní,
RYBY Přírodopis 7. třída.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01B_04_Základní.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01B_05_Kruhoústí.
Typy oběhových soustav a srdcí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření1.
Obratlovci Pětilístek: páteř
Srovnávací morfologie obratlovců IV
Obratlovci úvod; Kruhoústí
Stavba těla savců.
Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třídy Kruhoústí Paryby
Obratlovci (Vertebrata)
Třída: RYBY.
Kmen: Strunatci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
zpracovaný v rámci projektu
Strunatci, pláštěnci, bezlebeční, obratlovci
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01B_01_Strunatci-charakteristika.
Kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Strunatci Žraloci.
tř. KRUHOÚSTÍ (Cyclostomata)
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Podkmen: Obratlovci Vertebrata
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Živočichové.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Přírodopis – 7.ročník Kruhoústí VY_32_INOVACE_ Název školy
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Kruhoústí.
Vyšší živočichové.
Transkript prezentace:

OBRATLOVCI (Vertebrata) Lenka Králová Septima 2009/2010

Typické rysy obratlovců aktivně pohybliví bilaterálně symetričtí dokonale vyvinutá vnitřní oporná soustava výkonná nervová soustava smyslové orgány jim umožňují vysokou aktivitu, dokonalou orientaci a adaptaci v prostředí tělo členěno na hlavu, trup a ocas vícevrstevná pokožka produkuje různé deriváty (např. pancíře, šupiny, peří nebo srst) u dospělých jedinců je struna hřbetní nahrazena vnitřní kostěnou kostrou s malým podílem chrupavek kostra se v osní části člení na páteř a lebku, končetiny obratlovců mají jednotný stavební plán

velmi výkonná uzavřená cévní soustava, centrem je svalnaté srdce přenos kyslíku se uskutečňuje červenými krvinkami- erytrocyty, obsahujícími červené krevní barvivo hemoglobin vylučovací funkci mají párové ledviny mezodermálního původu specializovaný nervový systém a složitá soustava žláz s vnitřní sekrecí informace o okolí vnímají smyslovými ústroji, umístěnými převážně na hlavě (komorové oči, čichové ústrojí atp.) mimořádná schopnost ukládat zásobní látky s vysokou hodnotou spalné energie (polysacharid glykogen a tuky) intenzivní látková výměna obratlovců, umožněná výkonným ústrojím krevního oběhu, dýchací a vylučovací soustavou, jim umožňuje zcela nebývalou časoprostorovou aktivitu

Dělení obratlovců podle jejich převládajícího životního prostředí: - obratlovci vodní s ploutvemi (ploutvovci-Pisces) - obratlovci suchozemští s kráčivýma nohama (čtyřnožci-Tetrapoda) - obratlovci kladoucí vejce do vody, jejichž zárodky nemají obaly amnion a allantois (bezblanní-Anamnia) - obratlovci, jejichž vejce se vyvíjejí mimo vodu, což je umožněno právě přítomností těchto ochranných obalů (blanatí-Amniota) - bezčelistnatci (Agnatha) - čelistnatci (Gnathostomata), u nichž se dva žaberní oblouky v průběhu fylogeneze přeměnily v čelisti

Třídění obratlovců podkmen: Obratlovci (Vertebrata) nadtřída: Bezčelistnatci (Agnatha) třída: Kruhoústí (Cyclostomata) nadtřída: Čelistnatci (Gnathostomata) třídy: Paryby (Chondrichthyes) Ryby (Osteichthyes) Obojživelníci (Amphibia) Plazi (Reptilia) Ptáci (Aves) Savci (Mammalia)

Bezčelistnatci (Agnatha) nepočetná skupina vodních obratlovců s poměrně jednoduchou tělní organizací, bez čelistí a párových končetin po celý život mají primárně zachovánu chordu živí se filtrací nasávané vody, příp. dravě paraziticky v současné době žije pouze jediná třída kruhoústí (Cyclosthomata)

Kruhoústí (Cyclosthomata) hadovitě protáhlý tvar těla s nepárovým ploutevním lemem zadní části těla chrupavčitá kostra vývoj probíhá přes larvu zvanou minoha (nemá obžaberní prostor, živí se řasami, filtrovanými z nasávané vody) Mihule potoční (Lampetra planeri) velikost 15 cm hlava, trup a ocas nejsou od sebe zřetelně odlišeny má širokou přísavnou nálevku s ústním otvorem v dospělosti nepřijímá žádnou potravu a její trávicí soustava zakrňuje za hlavou po stranách těla má 7 v řadě ležících žaberních otvorů kůže je lysá, s množstvím žlaznatých buněk, produkujících slizový hlen ploutevní lem zadní části těla vytváří souměrnou ocasní ploutev a 2 méně zřetelné oddíly hřbetní

chrupavčitá kostra (mozek je shora krytý pouze vazivovou blánou) svalstvo se upíná na myosepta žábry jsou uložené v kulovitých váčcích s lupínky, bohatě prokrvenými vlásečnicemi s okolím komunikuje žaberními otvory vodní živočich venózní srdce, tvořené jednou předsíní a jednou síní (prochází jím pouze odkysličená krev) dospělé mihule - zcela nejjednodušší nervová soustava mezi obratlovci, primitivní smyslové orgány mezi žaberními štěrbinami po stranách hlavy je proudový orgán s funkcí obdobnou postranní čáře ryb vylučování - prvoledviny (opistonefros) v zadní části těla gonochoristé třou se na jaře, larva minoha se po 3-4 letech mění v dospělou mihuli, vytře se a obvykle zahyne

Mihule (Petromyzoniformes) ústní otvor lemován štěrbinovitě složenými mohutnými pysky, které mají po přisátí kruhový tvar zpravidla 7 párů žeberních štěrbin mihule říční se vyskytovala počátkem 20. století na našem území, má ústní přísavku s rohovitými zuby a svalnatý jazyk, jímž nasává směs krve z tělnístěny poraněného hostitele mihule mořská žije na S polokouli při atlantickém pobřeží, dosahuje velikosti až 100 cm

Sliznatky (Myxiniformes) nevytváří přísavný terč oči jsou přerostlé kůží a druhotně redukovány pohlavní žláza, táhnoucí se pásovitě podél střeva, má v přední části stavbu samičí gonády a v zadní části stavbu gonády samčí (anatomicky jsou hermafroditi) každý jedinec má aktivní pouze jednu z obou částí (funkčně jsou gonochoristé) primitivnější tělesná organizace než mihule (oči zakrňují) nápadně vyvinuté a mimořádně výkonné slizotvorné žlázy množství vylučovaného slizu je obrannou reakcí sliznatek při pobytu v útrobách napadených ryb sliznatka cizopasná napadá poraněné, oslabené a uhynulé ryby

Zdroje: Biologie pro gymnázia (Jan Jelínek, Vladimír Zicháček) www.muckstein.com www.naturfoto.cz