Hydrogenuhličitanový (bikarbonátový) ústojný systém krve. V plasmě je ústojný systém dvojice hydrogenuhličitan / kyselina uhličitá: H 2 CO 3 H + + HCO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tenze páry nad kapalinou a roztokem
Advertisements

PRŮBĚH CHEMICKÉ REAKCE
Teorie kyselin a zásad.
MUDr. Dobroslav Hájek, CSc. MUDr. Michal Jurajda
ACIDOBAZICKÁ ROVNOVÁHA Fyziologický ústav LF MU, Brno
ENZYMY = biokatalyzátory.
PI aminokyselin.
Teorie kyselin a zásad Výpočty pH
Disociační křivka Hb pro kyslík; Faktory ovlivňující vazbu O2 na Hb
Změny přenosu a uvolňování dýchacích plynů za fyzické práce K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec králové.
Molární množství, molární hmotnost a molární koncentrace
RESPIRAČNÍ REGULACE BĚHEM ZÁTĚŽE
Chemické výpočty – část 2
Elektrochemie.
Fázové rovnováhy.
Barviva.
FS kombinované Chemické reakce
Teorie kyselin a zásad.
Acidobazické rovnováhy (rovnováhy kyselin a zásad) pH - definice silné a slabé kyseliny a zásady, výpočet pH soli slabých kyselin a zásad, hydrolýza, výpočet.
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
Zkoumá rychlost reakce a faktory, které reakci ovlivňují
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
Kinetika ∆c ∆t.
Kinetika chemických reakcí
SKUPENSKÉ STAVY HMOTY Teze přednášky.
Chemické rovnováhy ve vodách
Rovnovážné stavy.
Žena a sport.
Soustava dýchací Text: Reprodukce nálevníků.
Voda a vzduch.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
Rovnovážné stavy.
KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM A ZATÍŽENÍ
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
odměrná analýza – volumetrie
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Základní charakteristiky látek
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Chemické výpočty III.
Kyslík v organizmu Oxygenace / transport kyslíku
Dynamická podstata chemické rovnováhy
Nekovy ve vodách - sloučeniny dusíku
Obecná endokrinologie
Tenze páry nad kapalinou a roztokem
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Protolytické děje.
Disociační křivka hemoglobinu pro kyslík a ovlivňující faktory
Chemické výpočty II Vladimíra Kvasnicová.
Metabolické efekty CO2 Alice Skoumalová.
3. ISOENZYMY (isozymy) – způsob regulace v různých tkáních a za různých vývojových stádií. Isozymy nebo isoenzymy jsou enzymy lišící se sekvencí a složením.
Disociace vody a koncept pH
Příklady na allosterii. 1) Pro histidinový zbytek v aktivním místě ATCasy se předpokládá, že stabilizuje tranzitní stav vázaného substrátu. Za předpokladu,
3. seminář LC © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Disociační křivka Hb pro O2, faktory ovlivňující vazbu O2 na Hb
6. KREV - transport látek - živiny - regulace homeostázy - pH
Interakce transportu CO2 a O2
Vnitřní prostředí a acidobazická rovnováha
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_III/2_INOVACE_04-02 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice.
Fotosyntéza.
© Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2012
Oběhová soustava Krev.
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
REAKČNÍ KINETIKA X Y xX + yY zZ
© Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2009
Roztoky - elektrolyty.
3. seminář LC © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2011.
Anorganická chemie Obecné pojmy a výpočty.
Kinetika chemických reakcí (učebnice str. 97 – 109)
Transkript prezentace:

Hydrogenuhličitanový (bikarbonátový) ústojný systém krve. V plasmě je ústojný systém dvojice hydrogenuhličitan / kyselina uhličitá: H 2 CO 3 H + + HCO 3 - pK kys. uhličité při 37 o C je 3, 57 což je výrazně mimo optimální pH plasmy (7, 42) Koncentrace H 2 CO 3 je nepatrnou frakcí vzhledem ke koncentraci HCO 3 -. Při koncentraci HCO mM, je koncentrace H 2 CO 3 pouze 3, 55  M. Jak může hydrogenuhličitanový ústojný systém optimálně fungovat ?

Kritická koncentrace H 2 CO 3 je konstantní díky rovnováze s rozpuštěným CO 2 (tvoří se v alveolách plic). Člověk vydechuje denně 1 kg CO 2. Co kdyby to nebyl prchavý plyn ? Existuje rovnováha mezi plynným CO 2 (g) a rozpuštěným ve tkáňových tekutinách – CO 2 (d). Hydratace CO 2 je katalyzována karbonáthydratasou. Za podmínek „in vivo“ je rovnováha posunuta na stranu rozpuštěného CO 2. Na každých 300 molekul CO 2 je přítomna jedna molekula H 2 CO 3. Přesné vyjádření hotovosti H 2 CO 3 jako součet: [ CO 2 (d)] + [H 2 CO 3 ]

Celkové rovnováhy hydrogenuhličitanového ústoje: CO 2 (d) + H 2 O H 2 CO 3 H 2 CO 3 H + + HCO 3 - Ionizace H 2 CO 3 za přítomnosti CO 2 (d): K h = [H 2 CO 3 ] / [CO 2 (d)] z toho: [H 2 CO 3 ] = K h. [CO 2 (d)], hodnotu vložíme do výrazu pro disociaci kys. uhličité: K a = [H + ]. [HCO 3 - ] / [H 2 CO 3 ] = [H + ]. [HCO 3 - ] / K h. [CO 2 (d)]. Celková rovnovážná konstanta ionizace H 2 CO 3 v rovnováze s CO 2 (d) je dána: K a. K h = [H + ]. [HCO 3 - ] / [CO 2 (d)], konstanta označena K celková.

Hodnota K h = 0, 003 při 37 o C Hodnota K a = 0, K a. K h = 0, 003 x 0, = 8, 07 x Z toho celkove pK, pK celkové = 6, 1. Dle rovnice Henderson – Hasselbach: pH = pK celkové + log 10 [HCO 3 - ] / [CO 2 (d)] I když pH krve 7, 42 je o jednotku vyšší než pK celkove, je hydrogenuhličitanový ústojný systém efektivní. Plynný CO 2 (g) je ústoj, který stále doplňuje CO 2 (d). Koncentrace CO 2 (d) je udržována na konstantní hladině – nadbytečný CO 2 je ihned vylučován plícemi. OTEVŘENÝ SYSTÉM „ in vivo“!!!

Pro praktické účely je hydrogenuhličitanový ústoj uvažován jako dvojice HCO 3 - (konjugovaná báze) a CO 2 (konjugovaná kyselina). Příklad: Krevní plasma obsahuje celkovou uhličitanovou hotovost (HCO CO 2 ) = 2, 52 x M. a) Jaký je poměr HCO 3 - / CO 2 a koncentrace každé složky ústoje při pH = 7, 4 ? b) Jaké by bylo pH, když je přidáno M H + za podmínek, kdy se nemůže zvýšená koncentrace CO 2 uvolnit ? c) Jaké by bylo pH, když přidáme M H + a nadbytek CO 2 je uvolněn (na hladinu původní koncentrace CO 2 ) ?

Řešení: a) pH = pK + log 10 [HCO 3 - ] / [CO 2 (d)] 7, 4 = 6, 1 + log 10 [HCO 3 - ] / [CO 2 (d)] 1, 3 = log 10 [HCO 3 - ] / [CO 2 (d)] [HCO 3 - ] / [CO 2 (d)] = 20 / 1 [HCO 3 - ] = 20 / 21 x 2, 52 x = 2, 4 x M. [CO 2 (d)] = 1, 2 x M. b) V uzavřeném systému - přidáno 0, 01 M H + : [HCO 3 - ] celkové = 0, 024 – 0, 010 = 0, 014 M [CO 2 (d)] celkové = 0, , 010 = 0, 0112 M pH = 6, 1 + log( 0, 014 / 0, 0112 ) = 6, 1 + log 1, 25 = 6, 1 + 0, 097 = 6, 2 Závěr: V uzavřeném systému má dvojice HCO 3 - / CO 2 malou ústojnou kapacitu !!!

c) V otevřeném systému-přidáno 0, 01 M H + : 0, 024 M HCO , 01 H + + 0, 0012 M CO 2 = 0, 014 M HCO , 0112 CO 2 0, 01 M CO 2 se uvolní jako plyn. 0, 014 HCO , 0012 M CO 2 pH = 6, 1 + log 0, 014 / 0, 0012 = 6,1 + log 11, 667 = 7, 16 V otevřeném systému klesne pH jen o 0, 24 jednotky. Hladina HCO 3 - je neustále doplňována neboť CO 2 vzniká v těle nepřetržitě jak produkt oxidačních procesů.

Úloha Hodnota pH vzorku tepenné krve je 7, 42. Po okyselení 10 ml vzorku krve se vytvořilo 5, 91 ml CO 2 (korigováno na standardní teplotu a tlak). a) Vypočtěte celkovou koncentraci rozpuštěného CO 2 v krvi [CO 2 + HCO 3 - ]. b) Koncentraci rozpuštěného CO 2 a HCO 3 -.

Hemoglobin (Hb) jako ústoj v krvi. Odhlédneme-li, pro zjednodušení, od allosterického charakteru vazby kyslíku na hemoglobin (Hb), exisuje Hb ve dvou rovnováhách: deoxyHb + O 2 = oxyHb Hb obsahuje mnoho ionizovatelných skupin, z nichž nejdůležitější je His, s pK kolem neutrality: H Hb = H + + Hb Posun rovnováhy závisí na pH krve. Oba Hb mohou existovat v protonizované a neprotonizované formě. V každém okamžiku existují čtyři formy Hb.

Hb v erythrocytech vstupuje do plic hlavně jako směs deoxyforem H Hb a Hb. Jejich poměr se řídí dle pH a pK a deoxyhemoglobinu. Za situace pH 7, 4 a pK a = 7, 7 jsou asi dvě třetiny deoxyhemoglobinu přítomny jako konjugovaná kyselina. V plících přijímá Hb kyslík. H HbO 2 je silnější kyselina než H Hb. Konformační změny v molekule po oxygenaci snižují pK a His v oblasti hemu na 6, 2. Výsledkem je uvolnění H +. Zvýšená koncentrace H + posunuje rovnováhu H + + HCO 3 - na pravou stranu (H 2 O + CO 2 ) což vede k odstranění H + a uvolnění CO 2 do atmosféry. OxyHb je transportován do tkání, kde je nízký parciální tlak O 2 – uvolňuje se O 2 a Hb. Hb je silnější báze než oxyHb (odpovídá H HbO 2 je silnější kyselina než H Hb). H + produkované při oxidaci potravy se váží na Hb za tvorby H Hb.

Zjednodušený model rovnováh kyslík / H + Hb. K O 2 byla arbitrálně stanovena rovna 1. Ostatní konstanty jsou disociační. Konstanta pK a má hodnotu 7, 7 ačkoliv byly publikovány hodnoty od 7, 71 po 8, 18. Konstanta pK a, má hodnotu 6, 2 ačkoliv byly publikovány hodnoty od 6, 17 po 6, 68.

Uvolňování a vazba kyslíku různými formami Hb a v různých místech

Bohrův efekt. Rychle metabolizující tkáně, jako svalstvo, mají velké požadavky na kyslík a produkují velké množství H + a CO 2. Jak H +, tak CO 2 jsou heterotropní efektory hemoglobinu zvyšující uvolňování kyslíku. Afinita hemoglobinu ke kyslíku klesá při vstupu hemoglobinu do oblastí s nižším pH. Transport z plic (pH 7, 4), parciální tlak kyslíku 100 torrů do aktivního svalu s pH 7, 2 a parciálního tlaku kyslíku 20 torrů vede k uvolnění 77 % celkové přenášené kapacity. Pokud by nedošlo k poklesu pH, tak by se uvolnilo pouze 66 %. Ve tkáních, kde je vyšší koncentrace CO 2 klesá afinita hemoglobinu ke kyslíku. Za přítomnosti CO 2 o parciálním tlaku 40 torrů se uvolní z hemoglobinu 90 % přenášeného kyslíku. Vliv H + a CO 2 na regulaci vazby kyslíku na hemoglobin se nazývá Bohrův efekt. Podle Christiana Bohra, který jev popsal v roce 1904.

Vliv pH a koncentrace CO 2 na afinitu kyslíku k hemoglobinu. Snížení pH ze 7, 4 (červená) na 7, 2 (modrá) vede k uvolnění O 2 z oxyhemoglobinu. Zvýšení parciálního tlaku z 0 na 40 Torrů (fialová) také vede k uvolnění O 2 z oxyhemoglobinu.

Chemický základ Bohrova efektu. V deoxyhemoglobinu tvoří tři aminokyseliny dvě iontové vazby stabilizující T stav. Tvorba jedné z vazeb závisí na přítomnosti dalšího protonu na His  146. To umožňuje vazbu na Asp 94.

STEREOCHEMIE Trochu opomíjená

OGSTENŮV TŘÍBODOVÝ MODEL

ČTYŘBODOVÝ MODEL dle Mesecara a Koshlanda

A. D. Mesecar, D. E. Koshland Jr. (2000) A new model for protein stereospecificity, Nature 403, 614–615. Tři substituenty tetrahedrálního uhlíku, např. a, b, a c, aktivního enantiomeru ( D izomer) isocitrátu se váží na stejné aminokyseliny na povrchu enzymu (můžeme označit jako A', B', a C') stejně jako tytéž a, b, a c substituenty L izomeru. Potom tedy tříbodový model nemůže být důvodem pro rozlišení při enzymové reakci. Zjistili, že hlavní rozdíl je orientace čtvrtého substituentu d modelu Cabcd nebo C2OH substituentu isocitrátu. V případě L izomeru je substituent vázán na Arg 119, zatímco v případě D izomeru, je OH skupina vázána na Mg2+ iont, který je vázán v komplexu Asp-311, Asp-283, a Asp-307 v opačném směru. Výsledkem je nový model Mesecara a Koshlanda - nazvaný čtyřbodový.