ZAČÍNÁME Chemie 9.ročník Klíčová slova: enzymy hormony vitaminy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OBVOD OBJEM START POVRCH OBSAH.
Advertisements

Riskuj ! POZN.: Na každou otázku je možných správných odpovědí
Z ZAČÍNÁME Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova, Ostrov.
Start Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova,Ostrov.
Start.
START.
START Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova, Ostrov.
Start CHEMIE 9.ročník Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova, Ostrov
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
ZAČÁTEK.
SLUNCE Přírodověda 5.ročník Gabriela Mikulková 2012.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Dagmar Sýsová Název materiálu: Soustava žláz s vnitřním vyměšováním Označení.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Přírodní látky - systematizace a opakování
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
chemické složení organismů
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
Trávicí soustava člověka
Vysvětlení pojmu hormony
Hormonální řízení.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Další přírodní látky.
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
Nejznámější látky nezbytné pro život jsou vitaminy!
51.1 Člověk – s. žláz s vnitřní sekrecí
Vysvětlení pojmu enzymy
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Hormonální soustava.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Přírodní látky Hormony –různé chem. látky, ovlivňují živé buňky a procesy v nich – řídí a ovlivňují činnost buněk –rostlinné hormony = fytohormony – řídí.
Smyslová ústrojí člověka
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
ENZYMY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_26.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Hormonální řízení Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_12B_12_Hormony Téma: 12B_PŘ8.roč.
HORMONÁLNÍ SOUSTAVA. Žlázy s vnitřní sekrecí HYPOFÝZA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
VY_32_INOVACE_14_PR_SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ
Funkce = spolupodílí se na řízení organismu
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECÍ (opakování)
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PŘÍRODOPIS
Hormony.
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová
Žlázy s vnitřní sekrecí
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECI
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
HORMONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_26.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Žlázy s vnitřní sekrecí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Bílkoviny (proteiny).
= přeměna látek a energií
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

ZAČÍNÁME Chemie 9.ročník Klíčová slova: enzymy hormony vitaminy Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova 1289 363 01 Ostrov

BIOCHEMIE dále 1 / 11

Enzymy, hormony, vitaminy první otázka 2 / 11

Vyber správnou definici enzymu makromolekulární látky ovlivňující většinu reakcí v tělech živých organismů chemické látky ovlivňující rovnováhu v těle člověka anorganické sloučeniny umožňující fungování lidského těla mikroorganismy, které ovlivňují chemické reakce probíhající v těle člověka a dalších živočichů další otázka 3 / 11

Ne - nevybral jsi správnou odpověď dále zkus to ještě jednou

Ano - to byla spráAno - to byla správná odpověď další otázka zpět

Která z látek je enzym? adrenalin glykogen lipid pepsin další otázka 4 / 11 zpět

Ne - nevybral jsi správnou odpověď dále zkus to ještě jednou

Ano – to byla správná odpověď další otázka zpět

Biotechnologie je výroba, při níž jsou využívány živé organismy výroba, při které vznikají bioprodukty zemědělská výroba, která nepoužívá průmyslová hnojiva výroba energie z bioplynu nebo biomasy další otázka 5 / 11 zpět

Ne - nevybral jsi správnou odpověď dále zkus to ještě jednou

Ano – to byla správná odpověď další otázka zpět

Vyber řádek, v němž jsou jen produkty získané biotechnologií Sauvig chléb, máslo, víno kysané zelí, šunka, těstoviny hermelín, pivo, penicilin jogurt, droždí, acylpyrin další otázka 6 / 11 zpět

Ne - nevybral jsi správnou odpověď dále zkus to ještě jednou

Ano – to byla správná odpověď další otázka zpět

Vyřaď nesprávnou informaci o hormonech nedostatek nebo nadbytek hormonu vede ke vzniku onemocnění každý hormon reguluje jen jeden typ reakce v organismu hormony produkují endokrinní žlázy lidé hormony přijímají v potravě další otázka 7 / 11 zpět oxytocin

Ne - nevybral jsi správnou odpověď dále zkus to ještě jednou

Ano – to byla správná odpověď další otázka zpět

Vyber část lidského těla, která nepatří mezi žlázy s vnitřní sekrecí slinivka břišní plíce hypofýza nadledvinky další otázka 8 / 11 zpět

Ne - nevybral jsi správnou odpověď dále zkus to ještě jednou

Ano – to byla správná odpověď další otázka zpět

Která látka nepatří mezi hormony? adrenalin thyroxin inzulin trypsin adrenalin další otázka 9 / 11 zpět thyroxin

Ne - nevybral jsi správnou odpověď dále zkus to ještě jednou

Ano – to byla správná odpověď další otázka zpět

Vyber správné tvrzení vitaminy A, B a C jsou rozpustné ve vodě všechny vitaminy jsou rozpustné ve vodě vitaminy A a D jsou rozpustné v tucích vitaminy A, B a C jsou rozpustné v tucích další otázka Čerstvé mléko 10 / 11 zpět

Ne - nevybral jsi správnou odpověď dále zkus to ještě jednou

Ano – to byla správná odpověď další otázka zpět

Které onemocnění není důsledkem nedostatku některého z vitaminů? diabetes nespavost a deprese zvýšená krvácivost např. z nosu či dásní šeroslepost další otázka 11 / 11 zpět

Ne - nevybral jsi správnou odpověď dále zkus to ještě jednou

to byla poslední otázka Ano – to byla správná odpověď to byla poslední otázka zpět

POČET OTÁZEK ZA 1 SPRÁVNÉ ŠPATNÉ POČET BODŮ Restart

Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova, Ostrov http://openclipart.org/detail/26657/sneer-by-johnny_automatic http://openclipart.org/detail/26659/laughter-by-johnny_automatic http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1PSO.png http://openclipart.org/detail/21820/factory-by-ax11 http://openclipart.org/detail/1038/loaf-of-bread-by-johnny_automatic http://openclipart.org/detail/2867/wine-and-cheese-by-ryanlerch http://openclipart.org/detail/155125/yogurt-by-mazeo http://openclipart.org/detail/23857/butter-by-anonymous-23857 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:OxitocinaCPK3D.png?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illu_adrenal_gland.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Adrenaline.png?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:(S)-Thyroxine_Structural_Formulae.png http://openclipart.org/detail/2478/lemon-by-machovka http://openclipart.org/detail/4810/milk-box-by-jonata http://openclipart.org/detail/1023/whole-ham-by-johnny_automatic http://openclipart.org/detail/152149/medicine-remix-by-gustavorezende Obrázky z aplikace Smart Notebook Zdeňka Šetková ZŠ Masarykova, Ostrov