KALORIMETR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA 2. VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Molekulová fyzika a termodynamika
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Vnitřní energie, práce, teplo
Teplo jako fyzikální veličina
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Měření a výpočet přijatého a odevzdaného tepla
Měrná tepelná kapacita procvičení © Petr Špína 2011
Měrná tepelná kapacita látky
Termika příklady.
Teplota Termodynamická (absolutní) teplota, T
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Teplo jako fyzikální veličina
Teplo (Učebnice strana 53 – 55)
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PRVNÍ TERMODYNAMICKÝ ZÁKON.
Teplo Ing. Radek Pavela.
Teplo.
Tepelné jevy.
Vnitřní energie II. část
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
TEPLOTNÍ ROZTAŽNOST PEVNÝCH TĚLES.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTeplené jevy.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Pokusné určení tepla.
Digitální učební materiál
TEPLO, MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA, TEPELNÁ VODIVOST
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
Příklad tepelně izolované soustavy:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:Fyzika Ročník:8. ročník Klíčová slova:Měření tepla Autor:Mgr. Lucie.
Spočítej Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ str. 84, příklad 550 str. 84, příklad 550 Bazén o objemu 45m 3 se má naplnit vodou o teplotě.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Měrná tepelná kapacita © Petr Špína 2011 foto
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
JAK ZMĚŘÍME TEPLO PŘIJATÉ NEBO TEPLO ODEVZDANÉ PŘI TEPELNÉ VÝMĚNĚ
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ZMĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA KONÁNÍM PRÁCE.
Vnitřní energie, teplo, teplota. Celková energie soustavy Kinetická energie – makroskopický pohyb Potenciální energie – vzájemné působení těles (makroskopicky)
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jaký druh energie předávají následující tělesa?
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
Fyzika 8 Měrná tepelná kapacita látky. 3. Měrná tepelná kapacita látky Dvě tělesa z různých látek o stejné hmotnosti přijmou stejné teplo, ale jejich.
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
TEPELNÉ VODIČE A IZOLANTY
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měření tepla při tepelné výměně TÉMATICKÝ.
Spočítej Bazén o objemu 45m3 se má naplnit vodou o teplotě
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
TEPLO.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Jak změříme teplo přijaté nebo odevzdané při tepelné výměně
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
Přijaté teplo. (protokol). Téma Téma: Určení přijatého a odevzdaného tepla tělesem při tepelné výměně. Úkol: Úkol: Určení tepla odevzdaného horkou vodou.
PRVNÍ TERMODYNAMICKÝ ZÁKON.
TEPLOTNÍ ROZTAŽNOST PEVNÝCH TĚLES.
Třída 3.A 17. hodina.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_04 Vnitřní.
Transkript prezentace:

KALORIMETR

Podle zákona zachování energie je celková energie izolované soustavy stálá. Příklady tepelně izolované soustavy: termoska termobox lednice

Kalorimetr je tepelně izolovaná kovová nádoba s teploměrem a míchačkou. Dobrý tepelný izolant je vzduch, polystyrén a pod.

Kalorimetr Do kalorimetru dáme kapalinu a do ní kovové těleso. m2 - hmotnost vody c2 - měrná tepelná kapacita vody t2 - teplota vody m1 - hmotnost tělesa c1 - měrná tepelná kapacita tělesa t1 - teplota tělesa Tepelná výměna bude probíhat, dokud nenastane rovnovážný stav s výslednou teplotou t.

Kalorimetr Voda teplo přijímá, těleso teplo odevzdává. Q1 - teplo odevzdané tělesem Q2 - teplo přijaté vodou

Kalorimetr Kalorimetrická rovnice - vyjadřuje zákon zachování Teplo přijaté vodou se rovná teplu odevzdanému tělesem. Kalorimetrická rovnice - vyjadřuje zákon zachování energie pro tepelnou výměnu v kalorimetru.

Kalorimetr Bereme-li v úvahu také teplo přijaté kalorimetrem ... Q - teplo přijaté kalorimetrem

Příklad využití kalorimetru Z kalorimetrické rovnice je možné určit měrnou tepelnou kapacitu c látky, známe-li měrnou tepelnou kapacitu druhé látky a ostatní veličiny změříme.

Řešte úlohu: Hliníkový předmět o hmotnosti 0,80kg a teplotě 250 oC byl vložen do vody o hmotnosti 1,5 kg a teplotě 15 oC. Jaká je teplota soustavy po dosažení rovnovážného stavu? Předpokládáme, že tepelná výměna nastala pouze mezi hliníkovým předmětem a vodou. tv = 39 oC

Řešte úlohu: V kalorimetru s tepelnou kapacitou 63 J.K-1 je olej o hmotnosti 250 g a teplotě 12 oC. Do oleje ponoříme měděné závaží o hmotnosti 500 g a teplotě 100 oC. Teplota soustavy po dosažení rovnovážného stavu je 33 oC. Určete měrnou tepelnou kapacitu použitého oleje. c = 2,2 kJ.kg-1K-1

Test 1 Kalorimetrická rovnice vyjadřuje pro tepelnou výměnu v kalorimetru: a) zákon zachování hmotnosti, b) zákon zachování energie, c) zákon zachování hybnosti, d) zákon zachování tepla. 1

Test 2 Kalorimetr je: a) zařízení k měření tepla, b) tepelně izolovaná nádoba s příslušenstvím, c) teplotně izolovaná nádoba s příslušenstvím, d) zařízení k izolaci tepla. 2

Test 3 Podle kalorimetrické rovnice je teplo: a) odevzdané a přijaté tělesy v kalorimetru stejně velké, b) odevzdané a přijaté tělesy v kalorimetru nulové, c) odevzdané a přijaté tělesy v kalorimetru rovno energii těles v kalorimetru, d) odevzdané a přijaté tělesy v kalorimetru rovno energii kalorimetru. 3

Test Vložíme-li do studené vody o teplotě t2 v kalorimetru horké těleso o teplotě t1, potom tepelnou výměnu popisujeme rovnicí: a) m1st(t1 – tv) = m2sv(tv – t2), b) m1rt(t1 – tv) = m2rv(tv – t2), c) m1ct(t1 – tv) = m2cv(tv – t2), d) m1ct(t1 – t2) = m2cv(t2 – t1). 4

Test 5 Kalorimetrická rovnice ve tvaru m1ct (t1 – tv)=m2cv (tv – t2)+C(tv – t2) popisuje tepelnou výměnu v kalorimetru: a) pouze mezi tělesy v kalorimetru, mezi kalorimetrem a teplejším tělesem v kalorimetru, c) řešíme-li úlohu s vlivem kalorimetru na tepelnou výměnu, mezi kalorimetrem a chladnějším tělesem v kalorimetru. 5