ITÁLIE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ITÁLIE.
Advertisements

Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Itálie Italská republika
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
SEVERNÍ AFRIKA.
Nových sedm divů světa.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
VATIKÁN.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
dicotto italiano bambino (osmnáct italských dětí)
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
MONGOLSKO Nikola Burkoňová.
ITÁLIE KOLÉBKA EVROPSKÉ CIVILIZACE ANTIKA KŘESŤANSTVÍ RENESANCE BAROKO
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
BULHARSKO.
SRBSKO.
Rumunsko.
USA – hospodářský obr.
Vypracovaly: Cibulková Simona Suchánková Daniela Světelská Eliška
Jihomoravský kraj.
ŠVÝCARSKO.
Itálie 30. září 2005.
STÁTY JIŽNÍ EVROPY JSOU
VY_52_INOVACE_03/2/29_ZEMĚPIS
ITALSKÁ REPUBLIKA HOSPODÁŘSTVÍ.
Itálie – bohatý sever a chudý jih
Itálie a Řecko Z_117_Evropa_Itálie a Řecko
Jižní Evropa.
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 8_2_ZMP_12 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 2. Ročník Anotace Evropa.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Celkový počet věží se odhaduje na šířku kolem 7 až 8 metrů, Zeď je dlouhá téměř 2900 kilometrů.
PORTUGALSKO.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
Itálie. Obecné informace Jedná se o 69. největší stát na světě Je 23. nejlidnatějším státem na světě Stát je od pradávna jednou z významných oblastí.
Město Brno.
Francie Miroslav Chmelka.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Itálie Kryštof Lehečka.
ITÁLIE Obr. 1.
Itálie Portugalsko Jižní Evropa Španélsko Recko.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Středomořské země Řecko - Atény Portugalsko - Lisabon Itálie - Řím Španělsko.
Řím. Oficiální název: Repubblica Italiana Rozloha: km² Počet obyvatel: Jazyk: italština Státní zřízení: parlamentní republika Měna:
Šablona Identifikátor školy: VY_32_INOVACE_144_Itálie.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_19_Maďarsko Téma:
ŠPANĚLSKO. něco o Španělsku ● Rozloha: km² ● Hlavní město: Madrid ● Počet obyvatel: mil ● Úřední jazyk: španělština, katalánština ●
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ KRISTÝNA NOVÁKOVÁ KLÁRA POSPÍCHALOVÁ.
ITÁLIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_15_Itálie Téma: Vlastivěda -Evropa Číslo.
Itálie. Základní údaje Rozloha km² Jazyk - Italština Počet obyvatel Náboženství - katolické.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/19_Západní Evropa Téma: Státy západní Evropy.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_280_Slovinsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
ZÁKLADNÍ ÚDAJE rozloha km2 (69.na světě)
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Antonín Košíček Sára Šobková
Prezentace Isabelle Masná
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Zeměpis - Itálie Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10 Autor: Marcela Holíková
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Polsko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
VY_32_INOVACE_160_Evropská část Ruska
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Rakousko Autor: Mgr. Marta Samlerová Název.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

ITÁLIE

Obecně Hl.město: ŘÍM Počet obyvatel: 60 115 000 Rozloha: 300 000 km² Nejvyšší bod: MONT BLANC (4748 m.n.m.) Náboženství: KATOLICKÉ Jazyky: ITALŠTINA

Historie-Památky Itálie je zemí, která má po Řecku nejdelší evropskou historii Osobnosti: Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti, Galileo Galilei,… Koloseum-bylo dokončeno roku 80 n.l. Nero změnil údolí v jezero, nad kterým se tyčila jeho obrovská socha, zvaná Kolos. Koloseum vyhovovalo dokonale zápasům divoké zvěře a gladiátorů; a dík čtyřem pořadím, do kterých se členily stupně hlediště, se do něho vešlo skoro 4500 diváků na sezení a 5000 na stání. Šikmá věž-Je vysoká 56 metrů. Věž je postavena z bílého mramoru. Protože se vychýlení vrcholu věže ve 20. století zvětšilo na více než 5 metrů, byla v roce 1990 věž pro veřejnost uzavřena a začaly intenzivní záchranné práce . Sklon věže se začal postupně zmenšovat a v současné době je vychýlení věže jen cca 3 metry. Proto byla nedávno věž opět otevřena.

Města Řím- Hlavní a největší město Itálie se rozkládá na řece Tibeře.Říká se mu "věčné město" - hlavním městem je od roku 1870.Řím není střediskem průmyslu, je však důležitým centrem vzdělávání, knihoven a muzeí.Nejznámějším římským fotbalovým týmem je Lazio Roma. Milán- Město na severu země v Lombardii se v období průmyslové revoluce rozvinulo v hospodářsky nejvyspělejší italské město. Spolu s městy Turín a Janov tvoří největší ekonomickou a hospodářskou sílu současné Itálie. Trojhvězdí měst je také nazýváno "průmyslový trojúhelník". Milano je městem módy a také se chlubí i fotbalovými kluby Inter Milano a AC Milano. Turín Po Milánu druhé největší město v severní Itálii leží na řece Pád. K rozvoji města výrazně přispěl růst automobilového koncernu FIAT. Malebné centrum města má pravoúhlý systém ulic s prostornými náměstími a širokými bulváry. Většina významnějších staveb pochází ze 17. a 18. stol., kdy byl Turín hlavním městem savojského a posléze sardinského království, což se odrazilo v jeho architektuře. Pečlivě hlídanou relikvií, uloženou v kapli Santa Sidone, je kus plátna o rozměrech 4,3 m. x 1,1 m. Je to údajně roucho, do něhož bylo zahaleno Kristovo tělo po sejmutí z kříže. Turín je také pyšný na svůj fotbalový klub Juventus Torino. Ve statistikách z roku 2001 je uvedeno, že Juventus je snad nejpopulárnějším klubem v Itálii vůbec. Další velká města:Neapol, Boloňa, Benátky

Průmysl Zemědělství Italská kuchyně Vatikán -Itálie je vysoce rozvinutou, průmyslovou zemí, -těží se ropa, zemní plyn, černé uhlí rudy,barevné kovy Nejvýznamnějšími odvětvími jsou textilní průmysl (Milán), nábytkářský, potravinářský a strojírenský -78 % el. energie vyrábí tepelné elektrárny, 21 % pak vodní elektrárny,jaderné elektrárny byly všechny odstaveny Zemědělství -využitelná půda zahrnuje 40 % rozlohy státu, 30% rozlohy je pokryto lesy -pěstuje se pšenice,kukuřice, vinná réva, olivy, citrusy, aj. -chová se skot, prasata, drůbež a v jižních regionech ovce. Italská kuchyně Italská kuchyně je vynikající, počítá se ke třem nejlepším kuchyním na světě. Při přípravě mnoha italských pokrmů je nezbytný určitý sýr, který pokrmu dává určitou konzistenci a správnou chuť - Mozzarella, Gorgonzola, Parmagiano -, a přísada bylinek a koření - petrželka, origano, šalvěj, bazalka, rozmarýn, fenykl... Italské omáčky bývají hrubší struktury, podávají se na pokrmu nebo již s pokrmem promíchané. Velké oblibě se těší zmrzlina, která se podává spolu s ovocem jako dezert; klasické moučníky se kromě žloutkové pěny téměř nevyskytují. Vatikán -je nejmenším nezávislým státem (0,44 km²) -je sídlem Svatého stolce, nejvyšší autority katolické církve -jméno získal Vatikán podle stejnojmenného pahorku, na kterém se nachází

©Zuzana Štěpančíková