Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.09 Název pro školu:
Advertisements

Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Kvadratické rovnice- riskuj.
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_05_PVP_243_Hol
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_199.
Digitální učební materiál
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
BÍLKOVINY (STRUKTURA)
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Exponenciální funkce a.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_173.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_172.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Chemická stavba bílkovin
Digitální učební materiál
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Chemie Tematická oblast:Organická chemie Téma:Deriváty uhlovodíků-heterocyklické sloučeniny Ročník:1.-
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Aminokyseliny 1 Mgr. Richard Horký.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Téma:Racionální lomená funkce.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Funkce Ročník:1.-2. Datum vytvoření:srpen.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Chemie Tematická oblast:Organická chemie Téma:Organická chemie – fosilní paliva Ročník: ročník.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
α- aminokyseliny a bílkoviny
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Chemická struktura aminokyselin
Bílkoviny.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Autor: Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast: Chemie Tematická oblast: Organická chemie Téma: Deriváty uhlovodíků- aminokyseliny, peptidy a bílkoviny Ročník: 1.- 3.ročník Datum vytvoření: leden 2013 Název: VY_32_INOVACE_7.3.14.CHE Anotace: Žáci se seznámí s vlastnostmi a použitím dusíkatých derivátů v běžném životě. Zamýšlí se nad důležitostí těchto sloučenin pro metabolismus, genetiku a ostatní procesy v lidském těle. Prezentace přináší spojení učebního materiálu s reálným životem. Jeho interaktivita spočívá i ve využití hypertextových odkazů na internet, audio a video ukázky a lze ji zvýšit použitím interaktivní tabule. Problémové otázky podněcují diskuzi, udržují pozornost žáků a zvyšují jejich aktivitu. Metodický pokyn: Materiál má multifunkční využití, je vhodný nejen k výkladu, k ověřování znalostí, ale i k samostatnému studiu. Je možné jej použít i k doplnění učiva pro žáky s individuálním učebním plánem. Vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

Aminokyseliny, peptidy a bílkoviny

Aminokyseliny molekuly obsahující karboxylovou - COOH a aminovou - NH2 funkční skupinu základní stavební kámen bílkovin a peptidů pro bílkoviny důležité hlavně α aminokyseliny – aminová skupina je navázána na druhém uhlíku v bílkovinách se vyskytuje běžně 20 proteogenních aminokyselin (nazýváme je také kódované, protože jsou geneticky kódované. Rozdělení: Esenciální – nepostradatelné, 8 aminokyselin, lidské tělo si je neumí syntetizovat samo, musí je tedy přijímat v potravě (př. valin, leucin, lysin). Neesenciální – postradatelné, lidské tělo si je umí vytvořit. 2. 1.

Aminokyseliny Peptidy (do 100 AK) Proteiny (přes 100 AK) Vlastnosti: bezbarvé, pevné, krystalické, vysoká teplota tání ve většině případů rozpustné ve vodě, nerozpustné v nepolárních rozpouštědlech (tetrachlormethan, benzen) většinou také amfoterní (jsou schopny chovat se jako kyseliny i jako zásady) – skupina COOH je příčinou kyselé povahy, NH2 zodpovídá za zásaditý charakter Aminokyseliny Peptidy (do 100 AK) Proteiny (přes 100 AK)

Peptidy vznikají kondenzací dvou a více AK mají zajímavé biologické funkce, např: hormony, některá antibiotika, hadí jedy... Vlastnosti: nesourodá skupina látek – jejich vlastnosti určují počet a druh AK rozpustné ve vodě Důležité peptidické hormony: Oxytocin – způsobuje stahy hladkého svalstva, hlavně při porodu Antidiuretický hormon – zvyšuje krevní tlak, podporuje zpětné vázání vody v ledvinách Adrenokortikotropní hormon – ovlivňuje činnost nadledvin Inzulin – reguluje hladinu glukózy v krvi

Bílkoviny Základní stavební jednotky živé hmoty, přítomné ve všech buňkách, podílejí se na stavbě všech tkání (kosti, svaly, chrupavky...). Druhy: jednoduché – molekuly tvoří pouze AK složené – kromě bílkovinné složky obsahují ještě složku jiného složené, tzv. prostetickou skupinu

Struktura bílkovin: pro vlastnosti proteinů je důležitý – počet, druh a pořadí AK v řetězci pořadí AK je zapsáno v genech (ve struktuře DNA) 1. Primární – udává pořadí AK v řetězci, nejdůležitější, ovlivňuje vlastnosti produktu Gly Ala Tyr Leu Ala

2. Sekundární – uspořádává primární řetězec v prostoru Dvě varianty: šroubovice (helix) b) skládaný list

3. terciární – představuje uspořádání sekundární struktury v prostoru Dvě varianty: globulární – rozpustné ve vodě, hlavní úloha – enzymy, protilátky, např. albuminy vláknité – nerozpustné ve vodě, hlavně stavební funkce, např. kolagen

4. kvartérní – udává uspořádání více bílkovin v prostoru, např. hemoglobin Vlastnosti: pevné látky, rozpustnost ve vodě závislá na struktuře pokud jsou rozpustné, tvoří koloidní roztoky (např. cytoplasma) Hemoglobin složený ze čtyř podjednotek spojených nebílkovinnou částí - hemem

Denaturace: Změna terciální nebo až sekundární struktury, která vede ke ztrátě funkce přirození – vratná, regulace činnosti bílkovin uměle vyvolaná – nevratná, zničení funkce bílkovin Faktory – teplota, změna pH, desinfekce,.. Funkce: Stavební (kolagen, keratin) Katalytická (enzymy) Regulační (hormony) Obranná (protilátky) Transportní (hemoglobin)

Použité zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Semencová. MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia 3.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005. ISBN 80-7182-057-1. Kliparty – Dostupné pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/ AUTOR NEUVEDEN. 3D protein.jpg [online]. [cit. 1.1.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%ADlkovina AUTOR NEUVEDEN. Hemoglobin t-r state ani.gif [online]. [cit. 5.1.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hemoglobin_t-r_state_ani.gif AUTOR NEUVEDEN. Aminoacid general structure.png [online]. [cit. 11.1.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aminoacid_general_structure.png HOWARD, Louisa. Fibers of Collagen Type I - TEM .jpg [online]. [cit. 16.1.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fibers_of_Collagen_Type_I_-_TEM_.jpg PATOČKOOVÁ, Martina; KOHOUTOVÁ, Zuzana a kol. Idnes.cz [online]. [cit. 16.3.2014]. Dostupný na WWW: http://ekonomika.idnes.cz/dane-ceny-a-davky-v-50-nejcastejsich-otazkach-fe0-/ekonomika.aspx?c=A080102_885879_ekonomika_spi