Konjunktiv I/A Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Im Restaurant Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Zeitangaben Střední průmyslová škola Otrokovice
Konjunktiv I/B Střední odborná škola Otrokovice
Infinitiv mit zu/B Střední odborná škola Otrokovice
Realtivsatz Střední odborná škola Otrokovice
Temporalsätze/A Střední odborná škola Otrokovice
Im Café bezahlen Střední odborná škola Otrokovice
Zustandspassiv Střední odborná škola Otrokovice
Im Café bestellen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné
Jméno autora: Mgr. Jana Vrbová Datum vytvoření:
Účtování materiálových zásob, způsob A
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Čistá mzda a částka k výplatě
Souvislé příklady na účtování DHM
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Tagesablauf Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné z.
Negation Střední průmyslová škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Vlčková Dostupné.
Vorgangspassiv Střední odborná škola Otrokovice
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Urlaub – Übungen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné.
Podmiňovací způsob modálních (způsobových) sloves ≈ Konjunktiv von Modalverben Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Souvislý příklad na zásoby
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Obst Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná. Dostupné z Metodického.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
12. LEKCE (12. TÝDEN) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Insitute of Technology And Business In České Budějovice.
Němčina pro jazykové školy nově 1 Lektion 12: Eine eigene Firma Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Reindlová. Dostupné.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martina Coubalová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09A_20 Konjunktiv II TEMA:Jazyková kompetence.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_176_PODMIŇOVACÍ ZPŮSOB PŘÍTOMNÝ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_06_ A11_Préteritum způsobových sloves Téma: Německá gramatika.
slovesný způsob- konjunktiv čtvrtý únor 2013
Podmiňovací způsob modálních (způsobových) sloves ≈ Konjunktiv von Modalverben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
slovesný způsob - konjunktiv čtvrtý únor 2013
Digitální učební materiál
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Jazyk a jazyková komunikace, Německý jazyk, Préteritum způsobových sloves.
Transkript prezentace:

Konjunktiv I/A Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Vlčková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Středí odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Mgr. Iva Vlčková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-NJ/4-NJ-2/4 Název DUM Konjunktiv I/A Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Německý jazyk Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 18 - 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce. Slouží k seznámení se se základními principy vyjádření přání či podmínky splnitelné. Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Konjunktiv préterita, opisný tvar würde + infinitiv, koncovky, větný rámec, podmínka, přání Datum 10. 11. 2012

Konjunktiv I/A Náplň učiva Podmínka, přání směřující do budoucnosti – užití Würde + infinitiv Konjunktiv způsobových sloves – tvorba Konjunktiv pomocných sloves Užití würde + infinitiv a tvarů konjunktivu v hlavních větách

Vyjádření podmínky Jak vyjadřujeme podmínku nebo přání v českém jazyce? Pomocí částice bych nebo bychom, kterou dáváme za příslušný tvar slovesa v minulém čase. Přišel bych ještě dnes. Přišel bys raději už v pátek? Řekl by to lépe. Udělali bychom to zítra. Chtěla byste zde spát každý den? Měli by se lépe učit.

Konjunktiv préterita V německém jazyce se pro vyjádření podmínky nebo přání směřujících do budoucnosti, tedy podmínek a přání splnitelných, používá: tzv. konjunktiv préterita nebo opisný tvar würde + infinitiv Užití tvaru konjunktivu préterita slovesa způsobová slovesa pomocná – haben, sein, werden Několik málo významových sloves

Tvorba konjunktivu préterita Již z názvu vyplývá, že pro tvorbu užíváme tvarů préterita ich durfte ich dürfte du durftest du dürftest er durfte er dürfte sie sie es es wir durften wir dürften ihr durftet ihr dürftet sie durften sie dürften Sie Sie Konjunktiv préterita vytvoříme přidáním přehlásky ke tvaru préterita příslušné osoby slovesa

Konjunktiv préterita způsobových sloves ich durfte – směl jsem ich dürfte – s měl bych ich konnte – mohl jsem ich könnte – mohl bych ich mochte – měl jsem rád ich möchte – měl bych rád/chtěl bych ich musste – musel jsem ich müsste – musel bych ich sollte – měl jsem (povinnost) ich sollte – měl bych (povinnost) ich wollte – chtěl jsem ich wollte – chtěl bych ich wusste – věděl jsem ich wüsste – věděl bych Tvary konjunktivu préterita u sloves sollen a wollen jsou shodné se tvary oznamovacího způsobu minulého času. Význam lze rozeznat z kontextu.

Konjunktiv préterita pomocných sloves ich hatte ich hätte ich wurde ich würde ich war ich wäre Povšimněte si, jaké koncovky se objevují u tvarů konjunktivu v jednotlivých osobách ich hätte wir möchten du möchtest ihr könntet er würde sie könnten sie, es Sie e, est, e – v čísle jednotném x en, et, en – v čísle množném

Konjunktiv préterita slovesa „sein“ sloveso sein nepřibírá v préteritu typické koncovky v konjunktivu je tedy třeba tyto koncovky doplnit ich war ich wäre du warst du wärest er war er wäre sie, es sie, es Wir waren wir wären Ihr wart ihr wäret Sie waren sie wären Sie Sie Nezapomeňte na přehlásku v kmeni

Konjunktiv préterita významových sloves Stejně jako od sloves pomocných či způsobových lze tvořit konjunktivní tvary také od sloves významových. ich brauchte ich bräuchte ich kam ich käme Někdy však může dojít ke shodě oznamovacího způsobu slovesa se tvarem konjunktivu préterita slovesa ich wünschte ich wünschte ich spielte ich spielte U těchto sloves se dnes z důvodu srozumitelnosti používá opisný tvar würde + infinitiv Jsou to slovesa, která mají v kmeni samohlásku neschopnou přehlásky - např. ü, ie, atd.

Opisný tvar würde + infinitiv Tento tvar je tvořený konjunktivním tvarem slovesa werden ich würde du würdest er würde sie, es + infinitiv významového slovesa wir würden ihr würdet sie würden Sie Ich würde sie lieber noch heute besuchen. Sloveso významové a tvar konjunktivu tvoří větný rámec.

Kontrolní otázky Jak vyjadřujeme v německém jazyce podmínku nebo přání směřující do budoucnosti? Od kterých sloves tvoříme tvary konjunktivu? Jak tvoříme tvary konjunktivu? Jaké koncovky jsou u tvarů konjunktivu préterita? Proč užíváme opisný tvar würde + infinitiv? Jak se tvoří tento opisný tvar a jaké mají tato slovesa postavení ve větě?

Seznam obrázků:

Seznam použité literatury: