V čem se píší web. dokumenty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Advertisements

Tvorba webových stránek
Tvorba WWW stránek ÚVOD
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IV1.02/Ku Html dokument a jeho struktura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základy html pro úplné začátečníky.
Jak na web První krůčky Lukáš Reindl. Co je potřeba Budeme potřebovat počítač, na kterém běží alespoň nějaký jednoduchý textový editor (ve Windows Notepad.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Úvod do html kódu. Roman Hendrich
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
Jazyk HTML.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 1.  jazyk (x)html  kaskádové styly.
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
HTML jazyk Označovaný zkratkou HTML, je značkovací jazyk pro hypertext. Je jedním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
Brána k poznání Dokončení první fáze – základní značky HTML.
WWW – hypertextový informační systém
Úvod do JavaScriptu JavaScript je p JavaScript je programovací jazyk, který se používá na webových stránkách. JavaScript je typu KLIENT - KLIENT To znamená,
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Tvorba www stránek CSS (Úvod do kaskádových stylů (Úvod do kaskádových stylů) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Mgr. Ludmila Urbášková CDV UP Olomouc Jak dostaneme MM ke studentům? Standardy HTTP, HTML (XHTML), CSS WYSIWYG editor nebo jiný editor (X)HTML Grafický.
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
HyperText Markup Language (zkratka HTML) je v informatice název značkovacího jazyka používaného pro tvorbu webových stránek, které jsou propojeny hypertextovými.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Tvorba WWW stránek. Hyperlink Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Odkaz, bývá označený jinou barvou a podtržený Reaguje na událost myši – Reaguje.
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 1 HTML 5. Pracovní prostředí Vývojové prostředí NetBeans ( Webový server Apache (
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_17_uvod_do_html TEMA:Multimédia a grafika.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Značkovací jazyk HTML Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

V čem se píší web. dokumenty HTML XHTML JavaScript PHP Zajímavé odkazy

HTML HTML (HyperText Markup Language, značkovací jazyk pro hypertext) standard pro vytváření stránek v systému World Wide Web umožňuje publikaci stránek na Internetu vývoj je ovlivněn vývojem webových prohlížečů, které zpětně ovlivňovaly definici jazyka pro každou verzi existuje definice pravidel DTD (Document Type Definition)

Značkovací jazyk Značkovací jazyk (Markup Language) jazyk, jehož zdrojový text obsahuje současně jak vlastní text, tak instrukce pro jeho zpracování instrukce se zpravidla vyskytují v podobě: příkazů (commands) značek (tags)

XHTML XHTML(eXtensible Hypertext Markup Language – rozšiřitelný hypertextový značkovací jazyk) je značkovací jazyk pro tvorbu hypertextových dokumentů v prostředí WWW vyvinutý konsorciem W3C původně se předpokládalo, že se stane nástupcem jazyka HTML, jehož vývoj byl verzí 4.01 ukončen v roce 2007 však došlo k založení pracovní skupiny, která má za cíl vytvořit novou verzi HTML, která ponese označení HTML 5.0 XHTML je stále paralelně vyvíjeno a nyní se pracuje na verzi 2.0. XHTML oproti HTML nic nového nepřináší, snaží se o splnění všech norem – validitu (=platnost)

Rozdíly XHTML oproti HTML Některé věci platily už v HTML, XHTML je striktně vyžaduje: Všechny atributy mají hodnoty v uvozovkách Zákaz křížení tagů Jaké jsou rozdíly XHML oproti HTML: Tagy a atributy jsou malými písmeny Nepárové tagy končí lomítkem Párové tagy jsou párové povinně Všechny atributy musejí mít hodnotu Interní javascript a styly se zapisují jiným způsobem

W3C World Wide Web Consortium (W3C) je mezinárodní konsorcium jehož členové společně s veřejností vyvíjejí webové standardy pro World Wide Web cílem konsorcia je „Rozvíjet World Wide Web do jeho plného potenciálu vývojem protokolů a směrnic které zajistí dlouhodobý růst Webu“. předsedou konsorcia je Tim Berners-Lee

Formátování HTML Starší způsob používá přímo HTML tagy Novější způsob používá CSS styly CSS styly vznik kolem roku 1997 kolekce metod pro grafickou úpravu webových stránek zkratka Cascading Style Sheets („kaskádové styly“) kaskádové, protože se na sebe mohou vrstvit definice stylu, ale platí jenom ta poslední

Formátování HTML - použití Přímo v textu zdroje u formátovaného elementu Příklad: <p style=“color:red”>Tento odstavec bude červený</p> (p – značka odstavce z anglického paragraph) Pomocí „stylopisu“ (angl. stylesheet) v hlavičce stránky do hlavičky dokumentu <style> p {color:red} </style> do těla stránky <p>Tento odstavec bude červený</p>

Formátování HTML - použití Externím CSS souborem, tj. soubor.css, na který se odkazuje tagem LINK. Hlavní výhoda je v tom, že na jeden takový soubor se dá nalinkovat mnoho stránek, takže všechny vypadají podobně Příklad: vytvořit soubor se jménem třeba styly.css, v něm bude následující text p {color:red} do hlavičky html dokumentu se napíše odkaz na tento soubor <link rel=„stylesheet“ type=„text/css“ href=„styly.css“> Více na web. stránce: www.jakpsatweb.cz

Client - Server použití scriptu (=zdrojový kód programu) rozdělení skriptů je podle toho, na kterém počítači program běží: na klientovi nebo na serveru Klient znamená počítač čtenáře s prohlížečem Server je počítač, na kterém jsou stránky vystaveny

JavaScript JavaScript je jednoduchý programovací jazyk, který je možno zapisovat přímo do HTML stránky. základ dynamického webu javaScript je klientský skript. To znamená, že se program odesílá se stránkou na klienta (do prohlížeče) a teprve tam je vykonáván.

PHP PHP skripty jsou prováděny na straně serveru, k uživateli je přenášen až výsledek jejich činnosti.

PHP Personal Home Page Tools, PHP Hypertext Preprocessor (tj. nástroj pro tvorbu osobních stránek) v kombinaci s databázovým serverem (především s MySQL) a webovým serverem Apache je využíván k tvorbě webových aplikací. zápis se vkládají do HTML souborů, odděluje se – značkami <? a ?> nejčastěji přípona php např. http://www.gyarab.cz/info.php?lang=cs http://www.jakpsatweb.cz/programovani.html

Jazyk XML XML (eXtensible Markup Language) jde o rozšiřitelný značkovací jazyk, lze vytvářet vlastní značky byl vytvořen proto, aby uspokojil stále vzrůstající nároky na kvalitu a kvantitu zpracovávání informací. XML – zavazuje uživatele vytvořit dokument přísně v souladu se zadanou strukturou založen na principu obsahu a formy

Příklad pomocí XML napíšete knihu, pak můžete prezentovat její krátký popis, zformovat obsah knihy a vytvořit v něm odkazy na každou kapitolu, vytisknout celý text

Jazyk XML

Java objektově orientovaný programovací jazyk, s Java scriptem nemá nic společného

Postup při práci na web. stránky Důvod, cíl – komu je stránka určena Grafický návrh Editor – Poznámkový blok, WYSIWIG („What you see is what you get“ – „Co vidíš, to dostaneš“) Grafický editor Umístění stránky na web. server

Jazyk HTML (= nadtextový značkový jazyk) HyperText Markup Language (= nadtextový značkový jazyk) vzhled jednotlivých částí dokumentu jsou určeny značkami HTML dokument je možné napsat jednoduchým textovým editorem (např. Wordpad, Poznámkový blok) soubory mají příponu: .htm (Windows prostředí) .html (jiné prostředí) název souboru: bez diakritika a speciálních znaků

HTML dokument užívané struktury běžný, formátovaný text obrázek hyperlink číslované a nečíslované seznamy tabulka

<indentifikátor> HTML - značky Html značky určují, jak bude vypadat holý text značky se nazývají tagy <indentifikátor> závorky lze napsat ALT+ <, ALT+> párové počáteční <tag> a koncová značka </tag> nepárové <tag> - zavádí na stránku nějaký objekt např. obrázek < tag parametry> např. <body background="obrazek.gif" bgcolor="yellow" text="blue" link="green" vlink="olive" alink="#FF0000"> tagy lze do sebe vnořovat

Základní kostra dokumentu HTML informace o verzi použitého HTML a typu DTD (Document Type Definition) např. <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01"> hlavička dokumentu tělo dokumentu <html> <head> <title>Název stránky </title> </head> <body> …. </body> </html>

Práce s textem <b>Tučný text</b> <center>Text bude centrovaný </center> <font size=5>Zvětší velikost písma </font> <br> – zalomení řádků

Práce s obrázkem <img> obrázek ze souboru <img src="obr.jpg">

Práce s hypertextovými odkazy <a> </a> odkaz na stránku <a href=http://www.gyarab.cz> Školní stránky </a>

Práce s hypertextovými odkazy Odkaz v rámci daného dokumentu 1. definovat návěští <a name=Příjmení> Novák </a> 2. skok na odkaz <a href=„#Příjmení”> Skok na příjmení </a>

Práce s tabulkou <table> </table> definuje základní vlastnosti tabulky <tr> </tr> definuje vlastnost řady <td> </td> definuje obsah buňky Např. <table> <tr> <td>1.1</td> <td>1.2</td> </tr> <td>2.1</td> <td>2.2</td> </table> 1.1 1.2 2.1 2.2

Práce se seznamy s odrážkami <ul></ul> definuje seznam <li> </li> definuje položky, koncový tag je nepovinný zápis zobrazení <ul> ● Hardware <li> Hardware ● Software <li> Software </ul>

Práce se seznamy – pokračování číselný seznam <ol></ol> definuje seznam <li> </li> definuje položky, koncový tag je nepovinný zápis zobrazení <ol> 1. Terie <li> Teorie 2. Praxe <li> Praxe </ol> Oba seznamy lze kombinovat

Ukázka na příkladu základní kostry dokumentu HTML <head> <title> Studijní materiály </title> </head> <body> <b> Školní rok 2005/2006 </b> <center> Ivana Pechová </center> <a href=http://www.gyarab.cz> Školní stránky </a> <br> <font size=4> Materiály k výuce: </font> <ol> <li> Hardware <li> Software <li> <a href=ukol.htm>Zadání úkolu</a> </ol> Programy MS OFFICE <ul> <li> MS Word <li> MS Excel <li> MS PowerPoint <li> MS Access </ul> </body> </html> náhled v prohlížeči: ukázka.htm

Zajímavé stránky Na následujících stránka má každý možnost získat další informace pro napsání vlastních stránek. http://www.jakpsatweb.cz http://www.kosek.cz http://www.grafikawww.cz http://barvy.gene.cz http://www.pixy.cz/apps/barvy http://www.drella.cz/templates http://www.pocitadlo.cz

Zadání cvičení Tvorba – žákovských stránek stránky zpracujete v poznámkové bloku úvodní stránka (index.htm) základní informace něco o sobě, fotografie – portrét odkaz na další stránku (zaliby.htm) záliby (zaliby.htm) zájmy, záliby odkaz na oblíbenou stránku při zpracování použít: použít minimálně jeden seznam (odrážky nebo číslování) fotografie – upravit velikost obrázků

Odevzdání práce datum odevzdání: v týdnu od 3. 12. 2007 stránky budou zveřejněny na školních webových stránkách, obsah a zpracování musí tomu odpovídat

datum odevzdání – předvedení: hodina v na síťovém disku I: vytvoříte složku WWW, ve které vytvoříte minimálně následující soubory index.htm a zaliby.htm, dále zkopírujete, případně upravíte obrázky -soubor s portrétem se bude jmenovat foto.jpg, další obrázky obrazek1.jpg … (tj. v názvu souborů nesmí být čárky a háčky) datum odevzdání – předvedení: hodina v stránky budou zveřejněny na školních webových stránkách, obsah a zpracování musí být tomu přizpůsoben