Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přizpůsobení živočichů k prostředí
Advertisements

Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Gestikulace, pantomima
LITERÁRNÍ POJMY Výtah VY_32_INOVACE_ČJ-S.8.01
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.14 Anotace: Prezentace je zaměřena na dělení podstatných jmen. Obsahuje dělení podstatných jmen na konkrétní a abstraktní a pomnožná,
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Organizace ochrany přírody v ČR
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.13 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu prostého, odborného a uměleckého.
Členění textu, odstavce, osnova
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.04 Anotace: Prezentace je zaměřena na vyplňování jednoduchých tiskopisů. Vysvětluje účel podacího lístku a poštovních poukázek.
Pohádka, hlavní postavy, hlavní myšlenka (ponaučení)
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.12 Anotace: Prezentace je zaměřena na obohacování slovní zásoby slovy jednoznačnými, mnohoznačnými a citově zabarvenými. V závěru.
BAJKA O JEDNÉ MYŠI. Jednoho dne myš koukala skrz puklinu ve zdi farmáře a viděla jeho ženu, jak otvírá nějaký balíček. Jaké jídlo by asi mohl obsahovat?
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými básníky 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Podstatná jména rodu středního
VY_32_INOVACE_05_LITERÁRNÍ VÝCHOV
Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.15.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.06 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici literárních pojmů, které jsou vysvětleny na příkladech. Vzdělávací oblast: český.
Věta jednoduchá- souvětí
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s funkčními styly. V pracovním listu pak žák se pokusí rozdělit texty podle jednotlivých stylů. Vzdělávací oblast: Český.
Mluvený projev, monolog a dialog
Česká próza 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.18.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.09 Anotace: Žáci si hravou formou ověří své znalosti a všeobecný přehled. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor: Mgr.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s úvahou a její kompozicí. Žák se pokusí sám vytvořit jednoduchou úvahu. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.20 Anotace: Prezentace obsahuje tabulku s přehledem druhů vedlejších vět. V závěru je cvičení, na kterém si žáci mohou ověřit.
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Vlasta Lindovská Jazyk: Český
Mimika (co jste tím chtěli říci)
Věcné čtení, klíčová slova, knihovna, archiv
Povídka, hlavní postavy
Na stránce č. 4 jsou otázky testu. Na dalších stránkách
Písemné násobení s nulou v činiteli
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici zájmen a jejich dělení. Žáci si hravou formou procvičí pravidla pro psaní zájmena.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje několik cvičení zaměřených na slohový postup vyprávěcí. Jednotlivá cvičení jsou tematicky rozčleněná.
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s diskusí a jejími zásadami. Žák se pokusí sám vytvořit Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.05 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici bajek, jejich hlavní znaky a představitele. Žáci se seznámí s vývojem bajek.
Anotace: Doplňují vhodná přirovnání.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_02
Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
Anotace: Seznámení s druhy rýmů, vyhledávání rýmů v čítance.
Poezie, písnička (V domě straší duch)
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
ICT – 2 – 3 – 7 Hudební výchova
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Anotace: Popisují kamaráda podle zadaných bodů.
autor: Vlasta Lindovská matematika – pamětné odčítání
CHARAKTERISTIKA VÝZNAMNÍ AUTOŘI DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 006 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ …když zvířata jednají jako lidé.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_32_INOVACE_12_LITERATURA PRO DĚTI_BAJKA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
B A J K Y Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Tvarosloví 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_04_Přídavná jména - opakování Autor Chloupková.
Bajka VY_32_Inovace_09KM-7
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
Anotace: Text je určen pro žáky 4. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace obsahuje úkoly zaměřené na literární druhy a.
BAJKY úvod ŽOMJ-Bajka-znaky-PL-Výzva 2016.docx
Ezopovy bajky – ukázky, práce s textem a obrázky.
ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Z POHÁDKY DO POHÁDKY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
Ezop - bajky Vypracovala: Veronika Cihlářová. Ezop - Medajlonek Žil v 6 stol. Př.n.l. Narodil se 564 př.n.l. Zemřel 620 př.n.l.(55-56 let) Žil v Řecku.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Bylo nebylo ... Před dlouhou, dlouhou dobou existoval ostrov, na kterém žily všechny pocity člověka: dobrá nálada, smutek, vědění … a kromě ostatních různých.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská VY_32_INOVACE_Čj-L4.,5.15 Bajka, ponaučení Anotace: Co jsou bajky? Ezop, nejstarší autor bajek. Přečti bajku, jaké z ní vyplývá ponaučení? Příklady několika bajek. Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská Jazyk: Český Očekávaný výstup: Při jednoduchém rozboru literárních textů používá elementární literární pojmy. Volně reprodukuje text podle svých schopností, tvoří vlastní literární text na dané téma. Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: První stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: Pátý ročník základní školy

Co jsou bajky? Bajka je  krátké vyprávění ve verších nebo v próze. Nejčastěji v ní vystupují zvířata (bajka ezopská) nebo rostliny a věci  s lidskými vlastnostmi.  Bajka má obyčejně výchovný charakter, někdy žertovný, často kritický. Ezop žil v 6.století před naším letopočtem. Byl to propuštěný thrácký otrok. Připisuje se mu autorství velkého množství bajek. Ty byly v průběhu staletí převyprávěny, ale jejich podstata zůstává stejná.

některé Ezopovy bajky Ponaučení? Vrána a džbán Byly horké letní dny. Všechny studánky a prameny v lese vyschly. Mnoho zvířat a ptáků bylo zemdleno žízní. Jen vrána se vydala z lesa blíž k lidem, jestli u nich nenajde kapku vody. U nejbližšího stavení stál opuštěný džbán a vrána se dychtivě  snesla k němu. Na dně džbánu se lesklo trochu vody. Vrána se zobákem pokoušela napít, ale džbán byl příliš vysoký a její zobák nedosáhl vody, hlavou se k ní dostat nemohla. Už si zoufala, když ji něco napadlo! Z posledních sil začala sbírat malé kaménky a házela je do džbánu. Pilně sbírala, až jimi skoro naplnila nádobu a voda vystoupila nahoru. Vrána se napila a její síly se postupně vracely. některé Ezopovy bajky Ponaučení? Není nad chytrost.

Ponaučení? Liška a vrána Hladová liška se potulovala po kraji. Nikde nebylo nic k snědku. "Kdybych někde sehnala kousek sýra", řekla si. A ku podivu, zrovna v té chvíli nad ní zakroužila vrána, a v zobáku měla pěkný kus sýra, který právě ukradla z okna v jednom domě.Sedla si na větev a začala si na sýru pochunávat . Hladová liška přemýšlela, jak se dostat k chutnému soustu vysoko nad ní. To by ale nebyla mazaná liška, aby si nedovedla poradit. Začala vráně lichotit: "Jaký jsi to krásný pták! Tvé peří se leskne jako stříbro, je hebké jako hedvábí! Tvůj  postoj je vskutku královský. Měla bys být králem všech zvířat. Jistě i tvůj hlas je překrásný, umíš zpívat? Vrána se pýchou už nadouvala, a chtěla ukázat, že zpívat umí. Jakmile otevřela zobák, kus sýra jí vypadl, liška jej zachytila a utíkala do své nory, aby si na něm pochutnala. Dej si pozor na lichotky, málokdy jsou myšleny vážně. Ponaučení?

Lev a myš Král džungle-mocný lev odpočíval po jídle, když mu před nosem proběhla malá myška. Lev vymrštil tlapu a myšku chytil. Chtěl ji rozmačkat za to, že rušila jeho klid. Myška začala prosit: "Nezabíjej mně. mocný lve, někdy ti třeba pomůžu zase já." Lva pobavila její řeč, jak by mu malá liška mohla pomoci! Ale myšku přece jen pustil. Zanedlouho přišli do džungle lovci a chytili lva do sítě. Bezmocný lev se svíjel v síti na zemi. Zatímco lovci poodešli, potichu přišla malá myška a řekla lvovi:"Neboj se, já ti pomohu, jsem ti přece zavázána." Lev si jen smutně povzdechl, nevěřil jí. Ale myška už svými ostrými zoubky hryzala síť a rychle se jí podařilo překousat několik provazů, až díra byla dostatečně velká a lev přes ni mohl utéci. Ponaučení? I slabý může pomoci silnému.

Ponaučení? Zlatonosná slepice Jeden člověk měl slepici, která snášela zlatá vejce. Myslil, že bude uvnitř celá zlatá, tak ji dal zabít. Ale byla jako všechny ostatní. Ponaučení? Kdo chce příliš mnoho, nemívá nic.

Ponaučení? Žába a vůl Žába spatřila na pastvě vola a uvažovala. „Kdybych pořádně nafoukla svou vrásčitou kůži, určitě bych vyrostla jako ten obrovský vůl.“ Několikrát nabrala dech a zeptala se dcerky. „Co myslíš, poupátko moje, už jsem velká jako ten vůl?“ „Nejsi, maminko,“ řekla žabka. Stará se nadmula ještě víc. Když sklidila stejnou odpověď, nafoukla se po třetí, ale praskla a zdechla. Velká pýcha – malý pán. Nenadýmej se, abys nepraskl. Ponaučení?

Použitá literatura: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ezop http://www.ctenarsky-denik.cz/Ezop-Bajky-21101 Použité obrázky: http://www.ifauna.cz/clanek/okrasne-ptactvo/vrana-obecna-corvus-corone-linnaeus-1758/4643/ http://www.radnice-litvinov.cz/1632011 http://www.naturfoto.cz/lev-fotografie-7523.html http://www.nakupka.cz/vyrobek/pruzna-upevnovaci-sit-40x40cm/ http://www.zoopraha.cz/cs/o-zviratech/lexikon/savci/mys-bodlinata http://pod-poklickou.gastronews.cz/vyloucit_vajicka_ze_stravy_je_zbytecne http://susanblackburn.blogspot.com/ http://herpetologie.blog.cz/1003