Temporalsätze/B Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Im Restaurant Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Zeitangaben Střední průmyslová škola Otrokovice
Infinitiv mit zu/B Střední odborná škola Otrokovice
Realtivsatz Střední odborná škola Otrokovice
Temporalsätze/A Střední odborná škola Otrokovice
Im Café bezahlen Střední odborná škola Otrokovice
Zustandspassiv Střední odborná škola Otrokovice
Im Café bestellen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné
Účtování materiálových zásob, způsob A
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Čistá mzda a částka k výplatě
Souvislé příklady na účtování DHM
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Tagesablauf Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné z.
Negation Střední průmyslová škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Vlčková Dostupné.
Konjunktiv I/A Střední odborná škola Otrokovice
Vorgangspassiv Střední odborná škola Otrokovice
Výměna schodišťových stupňů
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Věty časové Německý jazyk Mgr. Monika Bartíková
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Použití obilovin v kuchyni
Urlaub – Übungen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné.
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti číslicových součástek
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
MS-Excel – financování školního výletu
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Souvislý příklad na zásoby
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Obst Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná. Dostupné z Metodického.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Transkript prezentace:

Temporalsätze/B Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Vlčková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Mgr. Iva Vlčková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-NJ/4-NJ-2/3 Název DUM Temporalsätze/B Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Německý jazyk Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 17 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální a skupinové výuce. Slouží k nácviku lexikálních jednotek, doplňuje a fixuje znalosti gramatických struktur, rozvíjí komunikativní pohotovost v daném jazyce Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Časové spojky, während, als, wenn, sobald, sooft Datum 21. 10. 2012

Temporalsätze/B Náplň učiva Předminulý čas – plusquamperfektum Tvorba – užití Nejčastější spojky ve spojené s plusquamperfektem Cvičení

Plusquampefektum (předminulý čas) Někdy se ve větě vyskytnou dva děje minulé, z nichž jeden předchází druhému – odehraje se dříve. Uveďme několik příkladů v češtině Jakmile jsem se to dozvěděl, šel jsem jim to oznámit. Sotva jsme přišli domů, zatelefonovali jsme jí. Dříve než odcestoval, uklidil pečlivě ve svém bytě. Poté co se nastoupil do vlaku, četl si znova svoje poznámky. Když koupil vánoční stromek, vyzvedl děti ze školky.

Následnost v minulosti Děj, který se odehraje před jiným dějem minulým zpravidla vyjadřujeme v německém jazyce pomocí plusquamperfekta. Tvorba ich hatte/war + příčestí minulé Ich hatte eingekauft. Ich hatte vorgestern im Supermarkt eingekauft. Ich war gegangen. Ich war sehr schnell nach Hause gegangen.

Užití spojek při vyjádření následnosti Užití plusquamperfekta je povinné po spojce Nachdem – poté co Po spojce kaum – sotva – je nepřímý pořádek slov. Ve spojení s bevor, als, sobald, seitdem, kaum Lze užít i préteritum pro oba děje.

Následnost v minulosti - příklady Poté co si sbalil kufr, odcestoval domů. Nejdříve si sbalil kufr – děj první - předcházející Pak odcestoval domů – děj následující Pro děj předcházející v minulosti ději jinému – použijeme plusquamperfektum - tedy Nachdem er den Koffer gepackt hatte, reiste er nach Hause ab. Jakým způsobem je vyjádřen děj následující? Ve spojení s plusquamperfektem užíváme pro děj v minulosti následující préteritum. Následnost v minulosti plusquamperfektum+préteritum

Příklady Poté co se vrátil z Berlína, hovořil lépe německy. Nachdem er aus Berlin zurückgekommen war, sprach er viel besser Deutsch. Sotva jsem přijel domů, telefonovali moji přátelé z Mnichova. Kaum war ich nach Hause gekommen, riefen meine Freunde aus München. ALE TAKÉ Kaum kam ich nach Hause, riefen meine Freunde…. Nezapomínejme na nepřímý slovosled po spojce kaum !!! Když koupil vánoční stromek, vyzvedl ještě děti ze školky. Als er den Weihnachtsbaum gekauft hatte, holte er di Kinder vom Kindergarten ab. Dříve než odcestoval, navštívil svoji rodinu. Bevor er abreiste, hatte er seine Familie besucht.

Vyjádření následnosti Minulost Budoucnost Perfektum (děj předcházející)+ přítomný čas/futurum pro děj následující Plusquamperfektum (děj předcházející)+ préteritum(děj následující) Až se nasnídám, půjdu do školy. Nachdem ich gefrühstückt habe, gehe ich zur Schule.

Cvičení Když se vzbudil, šel do koupelny. Als er wach geworden war, ging er ins Badezimmer. Dříve než šel na pohovor, četl všechny informace. Bevor er zum Bewerbungsgespräch ging, hatte er alle Informationen gelesen. Sotva složil maturitu, vycestoval do zahraničí. Kaum hatte er das Abitur abgelegt, reiste er ins Ausland aus. Jakmile tu práci dokončíš, přijď prosím do kanceláře. Sobald du die Arbeit beendet hast, komm bitte ins Büro. Poté co to přečtu, dám ti to zpět. Nachdem ich es gelesen habe, gebe ich es dir zurück

Kontrolní otázky Jaké nové spojky jsme se naučili? Jak vyjadřujeme v minulosti děj, který předchází ději jinému? Jak se tvoří plusquamperfektum? Po které spojce je jeho použití povinné? Po které spojce časové je vždy nepřímý pořádek slov. Je nutné při vyjádření časové následnosti v minulosti vždy používat plusquamperfektum? Jak vyjadřujeme časovou následnost v budoucnosti?

Seznam obrázků:

Seznam použité literatury: