Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Advertisements

Dejte slova do věty II Put the words between slash marks into the appropriate case. Vzor: Se /sestra/ je vždycky problém. Se sestrou je vždycky problém.
Citáty O LÁSCE.
Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
Večerníček pro dospělé
Bitva u Kolína 18. června 1757.
DAVID A GOLIÁŠ Autor prezentace: Daniel Bolek Na námět biblické knihy Samuel o izraelském králi Davidovi.
20.Maturitní otázka 1. světová válka a versailleský systém
Jakub Nagy ODSTŘELOVAČ. Odstřelovač je střelec, který se specializuje na přesnou střelbu na střední a dlouhou vzdálenost. Obvykle ke svým akcím používá.
Rok se nám nachýlil ke svému konci a je čas opět po roce vinšovat šťastné a veselé Vánoce a v novém roce, ale to už vám ukážou následující obrázky.
Autor: Jorge Luis Borges Listy mého stromu….
IDEOVÁ KONFERENCE TOP 09 Olomouckého kraje Konzervativní hodnoty a politika 21. století – , Olomouc Anna Putnová.
Farní charita Prachatice
Oblasti, jejichž řešení může výrazně zlepšit životní podmínky osob s PAS – autismem v České republice, v kontextu Úmluvy o právech osob se zdravotním.
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
Česká republika Demokratický stát.
Peloponéský spolek Kateřina Novotná 1.A.
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
1. světová válka ( ).
Když je nejhůř Když je nejhůř. Byly 2 žáby Žily spolu.
Studijní obor: Sociální činnost
Události po první světové válce Vypracoval:Zbyněk Poulíček Michal Dvořák © 2004.
II. ZIMNÍ LEGIOMARŠ MOTTO: „Nejkrásnější:
Poválečné uspořádání světa
Narodil se v rodině mlynáře 2. dubna 1875 v Napajedlích. Byl český vojenský důstojník, účastník první světové války, sedmidenní války o Těšínsko.
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 2.část)
Číslovky.
Jagellonci v Čechách 7.ročník.
Přemýšlej o tom… Ťukni myší, abys viděl dál… Určitě to za to stojí.
Listy mého stromu V našem životě existují lidé, kteří nás činí šťastnými prostě jen proto, že nám zkřížili cestu. Někteří jdou cestou po našem boku dlouho,
Počátky fašismu v ČSR.
Naše vlast – Česká republika
Lipany.  Lipany leží 4 km západně od Kouřimi.  První záznam o vesnici je z roku  Do české historie se zapsala bratrovražednou bitvou.  30.května.
Jak by si definoval slovo hrdina? Co podle tebe musí člověk dělat, aby si ho označil jako hrdinu? Znáš nějakého hrdinu ve světě? Ve svém okolí? Promysli.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
Prvouka pro 3. třídu NAŠE VLAST.
Krize a zánik republiky
INFORMACE Violet byla naší školou adoptována v roce Chodí na univerzitu Maasai Mara, do promoce jí zbývají 2 roky. Studuje obor Sociální práce Rodina.
Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA
SVOBODA je vaše životní právo ( Z knihy: Sanaya Roman ŽÍT S RADOSTÍ )
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_01_PRVNI_SVETOVA_VALKA Název materiálu:První světová válka Předmět:Člověk a jeho světRočník: 5. Časová dotace:45 minutDatum.
Lucemburkové Lucemburkové na českém trůně Dějepis 7. ročník Marek Kryška.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
ADOPCE NA DÁLKU prvouka. Guinea Hlavní město : Conakry Počet obyvatel: Jazyk: francouzština.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Kdo rozhoduje v ČR Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Příchod Slovanů, praotec Čech.
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název : VY_32_INOVACE_2C44Čj6_Pověst
Peloponéský spolek Josef Hanzl 6.B.
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Ťukni myší, abys viděl dál…
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Naše vlast – Česká republika
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Autor.Pigo.Pavel Polách
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Autor: Jorge Luis Borges Listy mého stromu….
Transkript prezentace:

Orlová, Hlavní projev bratra Bílského: Sestry a bratři legionáři, dělostřelci, dámy a pánové, vážení hosté, před 95 lety nestál v těchto místech žádný pomník, přesto tady bylo pořádně rušno. Zatímco nově vzniklá republika byla ještě v euforii z konce války a osamostatnění, v těchto místech se bojovalo. Proč? Protože se našli lidé, kterým nestačilo, jak válka skončila, oslepila je možnost přivlastnit si neprávem území, jež odedávna bylo součástí Slezska a po dlouhá staletí náleželo k Zemím koruny České. Těmto lidem nešlo o obyčejné obyvatele těchto končin, šlo jim o moc. Diktátoři a obratní manipulátoři rádi využívají chudoby, bezmoci a sociálních problémů k tomu, aby za sliby prosperity a lepšího života zneužili ke svým plánům obyvatele oblastí, kde není jednoduchý život. Ve své chtivosti jdou tak daleko, že jim nezáleží na životech, jsou schopni vyzvat k boji i děti. Odtud je jen krůček k národovectví i k fašismu. A tak se zde střetli sousedé, jejichž rody po desetiletí či staletí společně žili a zvelebovali tento kraj celkem v míru a pokoji. Nevím, kolik z vás muselo řešit situaci, že chlapec, se kterým jste ve škole seděli v jedné lavici nebo dívka, která se vám tak líbí, je najednou váš nepřítel na život a na smrt. Najednou se musíte rozhodnout, co je správné, uvědomíte si, že je tu vlast a to je v tu chvíli vaše rodina. Tak, jako byste bránili vaši matku, otce, sourozence, tak bráníte vlast. Nemyslíte na to, jestli jste nebo nejste hrdina, bojujete za svůj ideál. Někteří z bratrů tady pohřbených nepocházeli z tohoto kraje, bojovali za práva své země, za její svobodu. Jejich velitel plukovník Šnejdárek říkal: „Moc zoufalého se dnes ve světě děje.“ Celé jeho úsilí vycházelo z poznání, že vést válku znamená zabezpečit lepší mír. Jak už to bývá, nakonec zasáhli politici, na versailleské konferenci značnou část území odstoupili Polsku, vyslanec spojenecké komise si vynutil ústup čs. vojsk na linii, kterou sám zakreslil do mapy, aniž by ho zajímal fakt, že čára přetíná několik vesnic a dokonce dělí bohumínské nádraží na dvě části. Poučme se z této historické události - nenechme se manipulovat, ctěme zákony slušnosti a spravedlnosti, pracujme společně na zkrásnění této země, vzdělávejme se, budujme dobré vztahy mezi sebou. Tak, aby někdo neznalý věci nerozhodoval za nás. Všem, kteří padli a leží pochováni v tomto kraji v jakékoli válce, vzdejme čest.