Biofeedback Jan Odstrčil.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv hluku na lidské zdraví
Advertisements

Elektromyografie.
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Počítač Počítač je v informatice elektronické zařízení, které zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Počítač je zpravidla ovládán uživatelem,
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Zdraví a nemoc Kód VM:VY_52_INOVACE_01 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho.
6. Řízení a monitoring procesů. Řízení, regulace, měření, monitoring, automatizaceve farmaceutickém průmyslu Řídicí systémy Měřicí a monitorovací systémy.
VY_III/2_INOVACE_22_Počítač
Psychowalkmany Nedávné scifi, dnes velký užitek. Ještě psychowalkmana nevlastníte?  Škoda!  Dnes je používá ve civilizovaném světě čím dál více lidí.
Povrch těla - kůže.
Robot Team Písek Kaufman Pavel Havlena Ondřej Kobylka Jaroslav
Cévní a dýchací soustava
Infračervené analyzátory plynů v gazometrických systémech
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Autor: Lenka Kraváčková
Regulace úzkosti ve sportu
PLNÝ DECH.
Regulace úzkosti ve sportu
KOŽNÍ SOUSTAVA Tělní pokryv – prvotní tělní bariéra Funkce:
Centrální nervový systém
Počítačová tomografie (CT)
Tablety (mobilní zařízení)
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
... a její využití v lékařské fyzice
Řízení lidského těla Filip Bordovský.
Poznámky pro výuku Předmět: Autor: Škola: Téma: Název: Třída: Plánované cíle: Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu Interaktivní tabule.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Senzory pro monitorování biotechnologických procesů
Homeostáza a termoregulace
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Ultrazvuk Tomáš Vaculík.
Semestrální práce z předmětu Úvod do BMI
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Použití EEG jednoduchá, levná, neinvazivní metoda použití pří výzkumu a diagnostice funkce mozku krátkodobá ambulantní vyšetření (20 – 30 minut), ale i.
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Měření teploty Pavel Konečný Modulární systém dalšího vzd ě lávání pedagogických pracovník ů JmK v p ř írodních v ě dách a informatice CZ.1.07/1.3.10/
VY_III/2_INOVACE_112_Nervová soustava Nervová soustava Miroslav Kaňok.
Ondřej Zeman, 5.B ZŠ Fryšták
Umělé horní končetiny © Pavel Šťastný.
Snímání biologických potenciálů
TELEMEDICÍNA Lukáš Přívozník.
Úvod do počítačových sítí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
BEZVĚDOMÍ Definice Neschopnost postiženého jakýmkoli způsobem reagovat na vnější i vnitřní podněty.
Praktická využití UNS V medicínských aplikacích Jan Vrba 2006.
Detektory Lži Vypracoval: Robek Jiří. Z historie Snaha rozpoznat pravdu existuje odedávna První pokusy o mechanický stroj: 1885 Cesar Lombroso - přistroj.
Kůže Funkce kůže Pokryv těla Ochrana před vlivy chemickými, mechanickými a choroboplodnými zárodky Vylučování Regulace teploty Účast na dýchání – kožní.
KŮŽE, PÉČE O KŮŽI VY_32_INOVACE_11_23. Kůže a její funkce v těle: = pokryv těla, největší lidský orgán (2 m 2 ), její tloušťka se pohybuje od 0,1 mm až.
TĚLNÍ POKRYV OBRATLOVCŮ Přírodopis VIII.. Povrch těla  Ochrana před vnějším prostředím  Kůže:  pokožka  škára  Kožní útvary (deriváty):  šupiny.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Mozek. Co je to mozek? - je řídící integrační orgán nervové soustavy člověka -kontroluje veškeré tělesné funkce - činnost srdce - trávení - pohyb - řeč.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Kožní soustava VY_32_INOVACE_06-08 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví.
Novorozenecké období. Od narození – do 6. – 8. týdne Od narození – do 6. – 8. týdne Vývojový mezník na počátku období Vývojový mezník na počátku období.
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA Veronika straková.
VY_52_INOVACE_24_01_význam kůže
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Nervová soustava II. – PNS, mícha
Základní pojmy v automatizační technice
Pro koho je EEG-biofeedback určen?
Stres a jeho zvládání.
Kožní soustava.
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Jakub JURA Nové trendy, Křivoklát Ústav přístrojové a řídicí techniky,
Digitální učební materiál Elektrografické vyšetřovací metody – EEG,EMG
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Biofeedback Jan Odstrčil

Obsah prezentace Úvod – co je biofeedback Počátky a historie biofeedback Typy biofeedback principů Měření vodivosti kůže Biofeedback ve vesmíru Komerční využití biofeedback Demo: The Journey to Wild Divine Literatura a odkazy

Úvod – co je biofeedback Forma doplňkové a alternativní medicíny Využívá měření tělesných procesů Tlak krve, tep srdce, svalové napětí Teplota kůže, vodivost kůže (GSR) V realném čase prezentuje uživateli tělesné informace, které si normálně neuvědomuje Umožňuje ovlivňovat tělesné procesy

Úvod – co je biofeedback

Počátky a historie biofeedback Psycholog a neurolog Neal Miller je považován za zakladatele biofeedback Prováděl experimenty na zvířatech se záměrem řídit tělesné procesy Umožnilo zjistit limity samo-řízení těla Autonomní nervový systém nemůže být řízen vůlí

Typy biofeedback principů Elektromyogram (EMG) Elektrody měří svalové napětí Umožňuje včas rozpoznat zvyšující napětí svalů, které způsobuje bolesti zad, hlavy, krku Využívá se při relaxačních technikách Vnější teplota kůže Měří se teplota na konečcích prstů Při stresu se teplota snižuje Nižší teplotu způsobuje zúžení krevních cév

Typy biofeedback principů Vodivost kůže (Galvanic Skin Response) Měří aktivitu potních žláz a množství potu Detekuje tak úzkost, fobie (detektor lži) Nejpopulárnější z biofeedback principů využívaný v GSR2 (1976) a Journey to WD Elektroencefalografie (EEG) Monitoruje aktivity mozkových vln Nevýhodou je vysoká cena zařízení

Měření vodivosti kůže Uvolněný Vylekaný

Měření vodivosti kůže Typická hodnota vodivosti 1 uS na 1 cm2

Biofeedback ve vesmíru S.C.E.N.A.R. - Self-Controlled Energetic Neuro-Adaptive Regulator Extremní prostředí vesmírných letů Zatěžuje organizmus psychicky i fyzicky Způsobuje nejrůznější zdravotní potíže Neumožnuje dopravu léků a lék. přístrojů Koncem 70-tých let vytvořena skupina v rámci ruského vesmírného programu

Biofeedback ve vesmíru S.C.E.N.A.R. Malé a lehké zařízení vhodné do vesmíru Malý odběr, běžící na baterie, ve vakuu Řešící akutní i chronické problémy Princip Vyhledání problémového místa na kůži Stimulace místa signálem 10–120 Hz (100ms) Měření reakce těla – měření vodivosti kůže Upravení stimulačního signálu

Komerční využití biofeedback GSR2 (1976)

Komerční využití biofeedback Počítačové hry ovládané biofeedback Zařízení provádí real-time analýzu vodivosti kůže a poskytuje přes USB naměřená data Počítač poskytuje ve formě obraz a zvuku zpětnou vazbu k těmto hodnotám Uživatel může svojí koncentrací, dýchaním, tepem ovlivňovat aktualní hodnoty

Demo: The Journey to Wild Divine

Literatura a odkazy S.C.E.N.A.R – Self-Controled Energetic Neuro-Adaptive Regulator Robert Shane & Pacific Northwest Foundation) http://personal.pitnet.net/usr/gasperi/gsr.htm http://www.wilddivine.com/ http://en.wikipedia.org/wiki/Biofeedback http://www.personal.psu.edu/rbc4/media_research_with_GSR.htm http://ecow.engr.wisc.edu/cgi-bin/get/ece/462/webster/papers2003/galvanicskinresponse-varunnawani.doc